A felemelkedés 7 zsákutcája, és 7 törvénye

A felemelkedés 7 zsákutcája, és 7 törvénye

A felemelkedés 7 zsákutcája 7 olyan utat mutat be, amelyet emberek milliói követnek nap mint nap. Hogy őszinte legyek, egyik sem (teljesen) zsákutca abban az esetben, ha csak eszközként használod. Azonban ha úgy gondolod, az az egyetlen út, netalán a végcél, csalódni fogsz. Természetesen ha elégedett vagy a sorsoddal és nem is vágysz másra, akkor számodra ez az egész csak „olvasmány”.

Mivel a lehetséges, hogy valamelyiket követed, vagy részt veszel benne, mielőtt felháborodnál, azt kérem, olvasd figyelmesen végig. A legtöbbjükben én is részt vettem, vagy veszek, azonban most már teljesen másként állok hozzá. A felemelkedés 7 törvényét követve az életed 180 fokos fordulatot vesz a jó irányba.

Jegyezz meg most 7 szavat/fogalmat és a végén visszatérünk erre: gondolkodásmód, tudás, nagyságrend, érték, idő, irányítás, küldetés.
 

A felemelkedés 7 zsákutcája

Az átlagos élet zsákutcája

Különlegesnek érzed magad? Vagy csak úgy érzed, többet érdemelsz, mint amit kapsz? Másra vágysz, mint amiben most van részed? Ha többet/mást akarsz, de ugyanúgy átlagosan élni, örökös kudarcra ítéled magad.

Ez a kettő ugyanis nem fér meg egymással. Vagy különleges vagy, vagy átlagos. Ha többet akarsz kapni, nem maradhatsz átlagos. Ha más életre vágysz, nem élhetsz „átlagos életet”. Logikusnak tűnik? Talán az, de a tapasztalat mégis azt mutatja, hogy a legtöbben ezzel sincsenek tisztában. Pedig a felemelkedés lépései közé tartozik a kilépés a középszerűségből.

Számtalan ember úgy akarja elérni céljait, hogy közben nem akar változtatni azon, ahogyan gondolkodik, cselekszik és él. Ez pedig olyan, mintha álmodoznál, s közben a csodára várnál.

Tudod mit csinálnak az átlagos gondolkozású emberek? Megakadnak a siker mítoszainál. Arra várnak, hogy majd valaki „felfedezi” őket. Vagy arra, hogy szerencséjük lesz (esetleg nyernek a lottón). Vagy „próbálkoznak”. Mindent megtesznek, csak azt nem, hogy a hozzáállásukon és a cselekedeteiken módosítsanak.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy átlagos legyél.

Vavyan Fable

 

A hagyományos tanulás zsákutcája

A tanulás témája már számtalanszor felbukkant itt, az Egyéniségépítés oldalon. Nem magával a tanulással van baj, hanem a módjával. Amit az iskolában tanulsz, az többnyire arra jó, hogy jó alkalmazott legyél, és megfelelő átlagos életet éljél. Ha független, szabad, és „álommegvalósító” akarsz lenni, fejben tiszta lappal kell indulnod.

A tanulás nem egyenlő az információgyűjtéssel. Igazából minél több információt gyömöszölsz magadba, annál több kacattal lesz tele a fejed. Azt érdemes tudnod, ami a „küldetéseddel”, életcéloddal, álmaiddal összefügg. Időlegesen persze szükséged lehet „átmeneti tudásra”, amíg el nem éred ezeket, de nem garanciák a felemelkedés megtörténtére.

Fejben tiszta lappal

Vajon miért van az, hogy a legsikeresebb, leggazdagabb emberek egy részének nem volt diplomája, sőt valakinek érettségije sem? Ezek a hagyományos iskolák legfeljebb arra jók, hogy karriert fussál be, amiről az egyik következő pontban szó lesz. Nem baj, ha vannak ilyen papírjaid, de ezek semmit sem garantálnak a sikeres, gazdag, boldog élethez. Sőt! A gondolkodásmódot sablonossá teszik.

Hány óra szól az iskolában arról, hogyan legyél sikeres, gazdag, boldog? Ennek az (az egyik) oka, hogy a társadalmi berendezkedésünknek az a célja, hogy „kezelhető”, kategorizálható, hagyománykövető, „egyszerű” állampolgár legyél.

Csak az számít valójában tanulásnak, amit a magam módján tanulok, miközben azt teszem, amit tenni akarok.

Richard Bach

Az alkotás zsákutcája

Hány embert ismersz, vagy hány emberről hallottál, aki könyvet ír, képet fest, feltalál, valamilyen termék(ek)et készít, és arról álmodozik, hogy híres, vagy gazdag lesz belőle? Mi ezzel a baj? Önmagában semmi. A sorrenddel van a baj.

Mindezen dolgokkal valóban lehet nagyon sikeresnek és gazdagnak lenni, s a felemelkedés egyik útja lehet. De csak abban az esetben, ha erre (elegendő) kereslet van. Vagyis, ha az igény találkozik az alkotóval/készítővel. Szerinted a művészek, feltalálók, s egyéb hobbi termékkészítők végeznek piackutatást?

Ez részben válasz is arra, miért csak olyan kevesen lesznek alkotóként igazán sikeresek. Teljesen mindegy mit csinálsz, ha nincs rá elegendő mértékű kereslet, nem fogsz anyagilag független, szabad, és persze nagyon sikeres lenni.

Nem könnyű egy „művésznek”, vagy az enneagram szerinti 4-es típusnak a piackutatás? Lehet, de ebben az esetben legyél tisztában vele, hogy a jövőd is bizonytalan. Ha nem tudsz tervezni, kiszámolni, hogy mi éri meg, maradsz hobbi alkotó, ami önmagában nem baj, ha csak időtöltésként csinálod.

Annál nincs borzasztóbb, amikor nem tudsz magaddal mit kezdeni, érzed, hogy tudsz valamit, és még sincs rá kereslet.

Janicsák Veca

 

A karrier zsákutcája

Azt tapasztalom, hogy még ma is az emberek többsége úgy gondolja, hogy a karrier a sikerhez és gazdagsághoz vezető egyenes út. Szerintem – legalábbis a hagyományos karrier esetében – csak nagyobb felelősséghez és több teherhez juttat.

A karrier jelentheti azt, hogy mások elismernek, növekszik a tekintélyed, és több a pénzed, de két rendkívül fontos tényezőt elvesz tőled, ez pedig az irányítás és az idő. Akik karrier által emelkednek felfelé, előbb-utóbb arra döbbennek, hogy egyre több gond szakad rájuk, és egyre kevesebb a saját idejük.

Tegyük fel, hogy „karriert csinálsz”. Eljutsz a „csúcsig”, ami mondjuk egy vállalat vezérigazgatói posztja. Mi történik? Nyilvánvalóan jócskán megnövekszik a fizetésed, a tekintélyed, s lehet, az önértékelésed. De mi is vagy? Továbbra is egy alkalmazott.

Hiába jutsz el a csúcsra, akkor is csak egy alkalmazott maradsz, aki több pénz és nagyobb hatalom ellenében több problémát kap és még inkább függővé válik. Ráadásul fentről nagyobbat lehet esni, ha elveszted a pozíciód (vagy az állásod), sokkal többet veszítesz, mint egy egyszerű alkalmazott.

Az én szememben a karrier nem a felemelkedés, hanem tökéletes zsákutca, arra jó, hogy még többet dolgozzak másoknak, mások céljaiért, és cserébe egyre több időm és szabadságom feláldozzam. Ez semennyi pénzért nem éri meg.

Sokaknak olyan a karrierje, mint a házi őrizet: az, hogy aranyra vannak festve a rácsok, nem sokat javít a dolgon.

Fabio Volo

 

A(z egyéni) vállalkozás zsákutcája

Vállalkozás alatt itt most az egyéni vállalkozást értem, nem a vállalkozást általános értelemben. Az egyéni vállalkozás kiváló út arra, hogy kilépj a keretek közül és a saját kezedbe vedd sorsod irányítását. De nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagy.

Manapság számtalan helyen hallhatsz, vagy olvashatsz sikeres vezetőktől buzdító üzeneteket, hogy indíts önálló vállalkozást, és akkor szabad leszel és anyagilag független. Igazából ez nem így van.

A vállalkozás mint munka és életforma elvezethet ehhez, de nem maga az egyéni vállalkozás. Az ugyanis csak egy eszköz, egy közbenső lépcsőfok a szabadsághoz és függetlenséghez.

Ha eddig alkalmazott voltál, általában az egyéni vállalkozás az, amely elvezet a következő szintre, és a legjobb út ahhoz, hogy tényleg önállóvá válj. Azonban nem leszel szabad és anyagilag független, amíg neked kell csinálnod az egészet.

Az egyéni vállalkozás – az esetek többségében – nagy mennyiségű idődet veszi el, amellyel egyben a szabadságodat és függetlenségedet is. Mi a megoldás? 3 kulcsfogalom: automatizálás, passzív jövedelemtermelő eszközök felépítése, hatástöbbszörözés.

Az idő sokkal, de sokkal értékesebb, mint a pénz. Ha van időd, általában szert tehetsz pénzre, de lehetsz bármilyen gazdag, egyetlen perccel sem vásárolhatsz magadnak több időt.

Arnold Bennett

 

A hálózatépítés zsákutcája

Az MLM – vagyis hálózati értékesítés – amikor van(nak) termék(ek), de a lényeg egy hálózat, azaz hierarchikus csoport kiépítése, s az igazán nagy jövedelem ebből származik. Előnye az, hogy megváltoztatja a gondolkodásmódot, kommunikációs, vezetői, értékesítési képességeket fejleszt, miközben sok pénzt is lehet keresni vele.

De nagyon sok függ attól, milyen cégről van szó, ki a személyes vezetőd, milyen képzést kapsz. Ha ez nem elég jó, nagy valószínűséggel nem jutsz messzire benne. Sokkal jobb, mint a hagyományos vállalati hierarchia, ahol szinte semmi szabadság sincs, viszont nehezebben körülhatárolható, s akik nem elég önállóak, visszariadnak.

Az MLM általi önfejlesztés akkor működik jól, ha „mellékesen” csinálod, és akkor sincs semmi, ha nem vagy igazán eredményes. Akkor ugyanis nem okoz felesleges stresszt, és oldottabban fejlesztheted magad. Így a pozitív idézetek olvasgatása is segít. Az egyéni vállalkozással szemben az az előnye, hogy nem kell egyedül megoldanod a dolgokat.

Az MLM -mel nekem mindig is az volt a problémám, hogy nem én vagyok az irányító. Valaki másnak a termékét kell képviselnem, és bár nagyon ösztönző tud lenni, ez sosem ugyanaz, mintha a saját küldetésem vinném.

A hálózatépítés

Az MLM esetében is egy cégnek dolgozol, sok tekintetben szabadabb és többet is kereshetsz, de a szó szoros értelmében nem vagy független, és nem Te döntesz.

A hálózati értékesítés megsérti a belépés, az irányítás, sőt néha még a kereslet törvényét is. …Ne felmászni akarj egy piramisra, építs magadnak egyet!

MJ DeMarco

 

Az átlagos befektetés zsákutcája

Vannak, akik azt hiszik, ha bankban befektetik a pénzüket, az jól jövedelmez. Mások azt gondolják, a tőzsde az igazi kánaán. Megint mások ingatlanba, s más – jövedelmezőnek hitt – eszközökbe fektetnek.

Igazából ezek működhetnek két esetben, bár leginkább akkor, ha ez a kettő együtt jár. Az egyik, ha megfelelő anyagiakkal rendelkeznek ehhez, a másik pedig a gyakorlati tudás. Ha sok pénzed van, akár a banki befektetés is jól jövedelmezhet, bár egy igazi vagyonos ember biztosan nem oda fektetné, maximum a felesleget.

A befektetés az egy távlati dolog. Az egyik legjobb eszköz ahhoz, hogy anyagilag függetlenné válj és igazán szabad légy. De ehhez megfelelő tudással kell rendelkezned. Ezt megint nem az iskolában tanítják, de még a pénzügyi iskolákban sem. A speciális tudást bizonyos tanfolyamokon szerezheted meg, a vagyonteremtés titkait pedig azoktól, akik már megteremtették az övükét.

Ha már befektetés, akkor a legjobb – vállalva, hogy ezredszer is ismétlem önmagam – az önmagad képességeibe és tudásába fektetett pénz. A célzott, alkalmazott tudásba, amely az álmaid megvalósításához segít. Vannak, akik mindenféle pénzügyi manőverekbe fektetnek, gondolván, az a gazdagodás útja. Nem! Az első a tanulás.

Erről már szó esett „A legjobb befektetés” című cikkben. A második abba, ami a Te küldetésed. Ezt olyan eszközökkel érdemes összekapcsolni, amelyek a Te időd elvesztése nélkül is jövedelmet termelnek neked. Ez a felemelkedés anyagi útja.

Az én véleményem az, hogy a legtöbb befektető és pénzügyi tanácsadó nem hivatásos befektető. Ezért az ő tanácsaik csak az átlagos befektetőnek jók, a hivatásos befektetőnek rosszak. …Minden nap szánj legalább tíz percet pénzügyi intelligenciád fejlesztésére!

Robert T. Kiyosaki

A felemelkedés 7 törvénye

A gondolkodásmód törvénye

A gondolkodásmód az ami eljuttat A pontból B pontba. A cselekvés már csak fizikai megvalósítása ennek. Amíg a gondolkodás nem jut arra a megállapításra, a cselekvés nem történik meg, vagy nem azt az eredményt hozza, ami a cél volt. Eltérő dolgok megvalósításához eltérő gondolkodásmód és hozzáállás szükséges. A felemelkedés, kiemelkedés, vagy az átlagostól eltérő élet megvalósításához a szokványostól eltérő, célzott gondolkodásmód szükséges.

Az említett 7 zsákutca közül többé-kevésbé mindegyik esetben szükséges a megfelelő gondolkodásmód. Azonban a leginkább az átlagos élet, a hagyományos tanulás mód megváltoztatása esetén elengedhetetlen a gondolkodásmód fejlesztése. Általában ezen a két úton járók ragadnak le leginkább az átlagos gondolkodásmódnál. Olvasd el: Gondolkodásmód mesterfokon

A tudás törvénye

A tudás alatt itt a célzott/alkalmazott tudás értendő. Nem baj, ha széles látókörű vagy, művelt és tájékozott. Gond csak akkor lehet, ha ez nem párosul megfelelő gyakorlati tudással. A megfelelő tudás is mind a hét esetben kell, de leginkább a hagyományos tanulás megváltoztatásával függ össze, illetve a befektetés esetén speciális tudás szükséges. Ebben a két esetben a nem megfelelő tudás a fő probléma. Használd fel mások tudását is!

A nagyságrend törvénye

A nagyságrend azt jelenti, mekkora mértékű lehet a sikered/üzleted/vagyonod. Ez attól függ, mit csinálsz. Ez szorosan összefügg az igénnyel (kereslet), ebből következően a cselekvésed által emberek mennyiségét elérő hatásoddal. Ha nem elég magas, akkor nem tudsz felemelkedni, vagy nem is éred el a célod.

A nagyságrend nem feltétlen az általad elért emberek számát jelenti, mert ha olyan a szolgáltatásod, terméked, aminek magas a presztízse, vagy éppen hiánycikk, akkor kevesebb is elég lehet. A nagyságrenddel kapcsolatban sok más összefüggésben olvashatsz a Gyorsítósáv a milliókhoz című könyvben.

A nagyságrend fontossága szintén több területen és úton lényeges, de leginkább a harmadik út (alkotás) esetén határozza meg a sikert, vagy sikertelenséget.

Az érték törvénye ennek tudata a felemelkedés lépései egyik fontos pontja

Az értékkel kapcsolatban két dolog fontos. Az egyik az, hogy valami mások számára is értéket képviseljen. A másik pedig a piaci érték. Az, hogy Te gazdag legyél, nyilván nem bír mások számára értékkel (leszámítva közvetlen hozzátartozóidat). Ha azt akarod, hogy mások is hozzásegítsenek a gyarapodásodhoz, olyan értéket kell nyújtanod, ami mások számára is hasznos.

Bár mindegyikre jellemző, a leginkább a harmadik út, az alkotás útja esetén észrevehető ennek (piaci érték) hiánya. Ha valami olyasmit csinálsz, amiből nagyon sok van, vagy kevés rá az igény, a piaci értéke alacsony.

Az idő törvénye

Az idő szintén számtalanszor visszatérő témám, nem véletlenül szerepel az elv és küldetésalapú időgazdálkodás Az önmegvalósítás iskolája 2. -ben, illetve egy teljes modul foglalkozik vele az Egyéniségépítés Turbo Programjában.

Az idő korlátozott. Ha mindent egyedül csinálsz, és egyedül akarsz megoldani, egyre kevesebb időd lesz. Az emberek pénzért eladják az idejüket, és ezzel az életük feletti irányítást is. Ha a tiéd az időd, és ezt ki tudod használni, az életben minden más dolgot is meg tudsz oldani.

Ha tiéd az időd

Az idő hiánya a leginkább a karrierista és az egyéni vállalkozó esetében a legszembetűnőbb. Az egyiknek azt kell megoldania, hogy szabadabb legyen (a döntéseiben), a másiknak pedig a szervezést, és/vagy automatizálást, hogy több ideje maradjon arra, ami számára jó és fontos.

Az irányítás törvénye a valódi felemelkedés sarokköve

Az irányítás lényege, hogy a Te kezedben van -e. Mindenhol fontos lehet, de leginkább a karrier, a hálózatépítés és a befektetés esetében lehet megtévesztő. Hagyományos karrier esetén egyre nagyobb kérdésekben dönthetsz, de mindig egy nagyobb dolog (cég, személy) figyelembevételével. MLM esetében a cég dönti el az irányvonalat és számos dolgot, Te csak abban az esetben lehetsz irányító, ha a tiéd az egész cég (hálózat).

Befektetés esetében olyan mértékben tiéd az irányítás, amennyire otthonosan mozogsz benne, vagyis amekkora tudásod és tapasztalatod van. Minél kevesebb, annál inkább más tényezők fogják irányítani a befektetésedet. Érdemes a legjobb üzleti könyveket olvasnod.

A küldetés törvénye

A küldetés(tudat) az, ami megkülönbözteti a kiemelkedő egyént az átlagembertől. Ha ez nincsen jelen, nagy valószínűséggel átlagéletet fogsz élni, mert nincsen benned az a plusz erő (motiváció), amely átemel minden akadályon.

Leginkább az első úton járók esetében hiányzik. Ugyanis a vágyak, álmok messze nem küldetések. A küldetés(tudat) túlmutat saját személyiségünkön.

Az alábbi táblázatban összefoglaltam, az egyes utakon mely pontokra kell a leginkább ügyelni, illetve mely pontokat sérti a leginkább.

Felemelkedés út és törvény

Mit tegyél ezen utak résztvevőjeként?

Mint ahogyan a cikk elején említettem, kezeld őket eszközökként, de ne végcélként. Ha elégedett vagy jelenlegi helyzeteddel – bármelyik úton is járjál – akkor csak legyél tisztában adott út hátrányával. Ha elfogadod, rendben van, így legalább tudod, hol vannak a korlátai. Az sem árt, ha tisztában vagy a szereptípusoddal.

Ha nem vagy elégedett, ez egy támpont, hol, milyen területen kell dolgoznod. Amiről itt szó esett, egyenként is hatalmas témakör, de ha jól megnézed az Egyéniségépítés anyagait, megtalálod bennük a gyakorlati útmutatókat. A „munka” mindig veled kezdődik. Csak Te tudod, mit akarsz, Te ismerheted a legjobban magad, és Te döntöd el, mit kezdesz azzal, ami most rendelkezésedre áll.

Az egyéniség jelentősége a felemelkedés lépései útján

Be kell, hogy valljam, az itt ismertetett pontokat bizonyos esetekben át lehet lépni. Ehhez a kulcs az egyéniség. Ha valamiben a lehető legjobb vagy, akkor igény fog keletkezni rád. Ha valamiben úttörő vagy, vagy specializálódtál, úgy is növekedhet az általad nyújtott érték, hogy egyedi vagy.

De igazából nem ebben van a lényeg, mert ezek a kivételes esetek. A fontos az összhang. Amit csinálsz, az legyen összhangban az egyéniségeddel, mert ez az alapja a hosszú távú sikernek. Az egyéniség jelentősége nem abban van, hogy egyedi, hanem, hogy egyéniségként képes kezelni és építeni az életét/sorsát.

Ehhez fejleszti a gondolkodásmódját, célzott tudásra törekszik, figyelembe veszi a nagyságrendet, (mások számára is) értéket teremt, megbecsüli az idejét, saját kézbe veszi élete irányítását, és megválasztja küldetését.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük