Üzleti könyvek – A 10 legjobb üzleti könyv

Üzleti könyvekA 10 legjobb üzleti könyv olyan művek rövid bemutatása, melyek nemzetközileg nagy sikereket értek el, és gyakorlati hasznuk megkérdőjelezhetetlen. Az üzleti könyvek olyan művek, melyek egy üzlet, vállalkozás, vagy cég felépítéséhez elméleti és gyakorlati segítséget adnak.

A legjobb üzleti könyvek listájának összeállításához figyelembe vettem a régebben megírt top könyves összefoglalókat, s mivel nem akartam ismételni, itt más könyveket választottam. Érdemes kapcsolódó cikként elolvasnod a legjobb vállalkozó könyvekről írt bemutatást is.
A 10 legjobb üzleti könyv

Igyekeztem klasszikus és modernebb könyvek közül is választani, de így is nehéz volt a fentebb említett okok miatt. Ezek különböző oldalakról világítják meg az üzleti, vállalkozói létet. Időrendi sorrendben mutatom be őket, lehetőleg tömören, amelyekről külön írtam cikket, azt jelzem is.

Mi mozgatja az embereket? 1969

Cavett Robert könyve egy igazi kommunikációs klasszikus. Azért tettem a legjobb üzleti könyvek közé, mert aki ismeri és használja az ebben bemutatott alapelveket, az könnyen épít jó üzleti kapcsolatokat. Engem több szempontból is emlékeztetett a Dale Carnegie művekre, remek pszichológiai érzékkel mutatja be az emberek működését.

Cavett roppant jól összefoglalja mi módon érhetünk közel egy másik emberhez, mindezt jó szándékkal. Bármilyen üzletben kulcsfontosságú lehet a humán elem, s ha valaki ezt egyszer jól megtanulja és gyakorolja, akkor a legtöbb egyénhez megtalálja a kapcsolatot. A legfontosabb, hogy mindez kölcsönös, mindketten nyernek általa.

A Mi mozgatja az embereket üzleti könyv egyben annak a példája, hogy az érzelmi intelligencia tudatos fejlesztése hozzájárul az eredményes üzleti kapcsolatok létrejöttéhez. Ez pedig olyasmi, amire nem születni kell, hanem bárki, aki úgy áll hozzá, képes elsajátítani az alapelveket, s ezeket alkalmazni is a munkájában.

Top üzleti könyvek – Az egyperces üzletkötő 1984

Spencer Johnson M.D. és Larry Wilson könyve 1984-ben jelent meg az Egyesült Államokban, és 1993-ban a Bagolyvár Kiadónál Magyarországon is kiadták. Ez annak a sorozatnak az egyik kötete, melyből Az egyperces menedzsert már bemutattam a motivációs könyveknél.

Az egyperces üzletkötő könyv egyszerűsége nagyszerű, ami párosul a gyakorlatiassággal. Nem túl hosszú, egy logikus rendszert tartalmaz, és bárki, aki sikeres üzleteket akar kötni, eredményesen alkalmazhatja. Plusz előnye, hogy fejben is mindent tisztáz, és az egész folyamatot tudatossá teszi.

A könyv egyrészt szórakoztató, mert történet szerűen van megírva, másrészt remek összefoglalók vannak az egyes lépésekről, külön kiemelve. De mindez nemcsak a külső üzletkötésben hasznos, hanem például az e-mail marketingben is kiválóan működnek ezek az elvek.

Változtasd meg a játszmát! 1987

Larry Wilson és Hersch Wilson műve azért került a 10 legjobb üzleti könyv közé, mivel az üzlet felépítésének szabályait – csapattal és irányítással együtt – precízen bemutatja. Már a múlt század 80-as éveiben is nagy változások zajlottak az üzleti életben és ehhez igazodva született a könyv, az alkalmazkodóképesebb hozzáállás bemutatásával.

A könyvben vázolt új értékesítési szabályok, újfajta kapcsolati modellek, és más megközelítése a vevőknek, ma is helytálló. A stratégiai gondolkodásmód 7 pontja lépésről-lépésre végigvezet azon a folyamaton, amikor a fejben megszületik egy gondolat, egészen addig, míg az üzlet megtöbbszöröződik.

Üzleti könyv toplista

Külön jó pont a csapatmunkával való foglalkozás, valamint a hatékony vezetés kifejtése. Itt bizony mások tudását felhasználva sokkal hamarabb és eredményesebben léphetünk előre. A Változtasd meg a játszmát már egy haladó fokozatú tudásanyag, amelyet felsőbb szinteken is produktívan használhatunk.

Legjobb üzleti könyvek – Gerilla üzletkötés 1992

B. Gallagher, O.R. Wilson és J.C. Lewinson műve 1992-ben jelent meg New Yorkban, majd 1999-ben hazánkban is kiadta a Bagolyvár. A Gerilla üzletkötés egy igazi színfolt volt az üzleti könyvek világában. Számomra a kiemelkedő részletessége, a sok sztori és a gondolkodásbeli alapossága egyedivé tette.

Ha megnézed amit az emberi szereptípusokról írtam, vagy még inkább amint az egyéniségfejlődés szintjeiről, akkor máris könnyebben érted, amit itt agytérképként mutatnak be. Szerintem az a fejezet a Gerilla üzletkötés könyv egyik leghasznosabb része, mivel ha be tudod azonosítani, ki melyik fázisban tart személyiségként, sokkal könnyebb megérteni és hatni rá.

A mű bemutatja a teljes üzletkötés folyamatát, a vevők toborzásától kezdve a kapcsolatápolásig. Az egyik legnagyobb előnye az egyes folyamatok tudatosítása, és a nem szokványos gyakorlati technikák harmonikus alkalmazása. Azon emberek számára is előnyös ez a tudás, akik nem üzletkötők, de üzletet építenek, vagy az életben eredményesebben akarnak boldogulni.

Üzletkötő-kalauz 2003

J. Oliver Crom és Michael Crom a szerzője ennek az üzleti könyvek közé tartozó műnek, melynek alcíme: Szerezd meg, tartsd meg, adj el többet, mint valaha! Az Üzletkötő-kalauz számomra sokkal szárazabbnak tűnt, mint a régi Carnegie könyvek, akinek a hagyományát folytatja.

Bár hasznosabb lehet, mint ha valaki mondjuk sport idézetek recitálásával próbál érvényesülni az üzleti életben, kevésbé fog meg. Mindazonáltal a hasznosítható tudás jó gyűjteménye. Elég sok minden le van írva az Üzletkötő-kalauzban, de nem olyan könnyedén olvasható, ezért nem hagyott mély nyomot bennem.

Ez már a 21. századra szabott üzleti megközelítés, az üzleti folyamat alapos körüljárásával. Itt szintén a megközelítéstől az utánkövetésig minden lépés részletesen ki van bontva. Bár néha gondos odafigyelést kíván a tanulmányozása, az igazi hatékonyság eléréséhez nélkülözhetetlenek ezek az információk.

Biznisz matek vállalkozóknak 2011

Greg Crabtree és Beverly Blair Harzog írta ezt a könyvet, amely a Pongor Publishing jóvoltából Magyarországon is megjelent. Bevallom, számomra elég kemény volt első olvasatra, mivel mélyen belemegy a pénzügyi-könyvelési ismeretekbe. Bár amerikai viszonylatokra íródott, mindegyik fejezethez van magyar szakértői jegyzet is.

Talán a legnagyobb előnye a Biznisz matek könyvnek a pénzügyi-elszámolási tudatosság. A pénzügyi üzleti könyvek közül kevés vesézi ki ilyen részletesen a témát. A siker mítoszaira éppen a tudatosság az egyik ellen válasz, amelyhez üzleti értelemben ez a mű igencsak hasznos lehet.

A vállalkozók jókora része nem szeret ezekkel a dolgokkal foglalkozni, szívesebben bízza másra. Márpedig a kevesebb veszteség és a nagyobb nyereség eléréséhez szükséges tudni az alapvető ismereteket. Itt elég részletesen szóba kerül az adó, költség, az érték, a tőke, a fizetés és a profit.

Legjobb üzleti könyvek – Az önjáró vállalkozás 2010

John Warrillow műve egy regényszerű üzleti könyv, amely a legjobb üzleti könyvek között szerepelt Amerikában, 2011-ben. Éppen ez az egyik fő előnye, hogy nem egy száraz tankönyv, hanem kis túlzással izgalmas regény, amely azonban valóságban létező elemeken alapul.

A jó vezető személyiségjegyei egyike, hogy képes megtalálni és alkalmazni azokat az eszközöket és embereket, amelyek felszabadítják őt az időrabló feladatoktól. Így pedig saját tevékenységét arra összpontosíthatja, ami valójában fontos, amit ő képvisel, vagy továbbadhatja a működő céget.
Noha ez is amerikai viszonyok között íródott, a lényegét tekintve a főbb tanulságok nemzetközileg is helytállóak. A legtöbb ember aki elindít egy vállalkozást nem is gondol arra, hogy egyszer annak nélküle is működőképesnek kellene lennie. Pedig ez a legjobb benne. A könyvről írt beszámolómat elolvashatod itt: Az önjáró vállalkozás könyv ajánló

A 10 legjobb üzleti könyv – Az 1-etlen dolog 2013

Gary Keller és Guy Papasan alkotásának már a címe is egyedi, és azért választottam a 10 legjobb üzleti könyv közé, mert a filozófiája ide illő. Az önismeret ebben az esetben igencsak hasznos, főleg ahhoz, hogy teljesen ki tudjuk használni a mű előnyét. A tengerentúlon sikeres Az 1-etlen dolog fő üzenete egyszerű, ám annál fontosabb.

Saját tapasztalataimból is tudom, hogy a figyelem megtartása az egyik legnehezebb a vállalkozói munkában. Nemcsak azért mert számos dologra ügyelni kell, hanem mert az emberek többségét – így engem is – több dolog érdekli párhuzamosan. Vagyis meg kell tanulni ezeket alárendelni annak, ami az igazán fontos.

Aki üzletet épít, az idő, valamint a fókusz kulcspontok a tevékenységében. S hogy ne pazarolja el az erőforrásait, hanem töretlenül haladjon a célja felé, ahhoz ez a mű elsőrangú segítség. Nem csak a szokványos időbeosztásról van szó, ennél ügyesebb, gyakorlati megvalósításról. A könyvet itt mutattam be: Az 1-etlen dolog könyv bemutatás

Kék óceán stratégia, Kék óceán váltás 2004, 2017

W. Chan Kim és Renée Mauborgne művei különleges darabok a bestseller üzleti könyvek közül. Azon alapul, hogy olyan területre evezzünk, ahol új lehetőségek vannak, (még) kicsi, vagy nincs verseny, vagy új vevői csoportok vannak. Vagyis inkább a piackutatás-elemzés és új termék, vagy célközönség témája áll a középpontban.

Sok gyakorlati példát is felsorolnak, melyekben egy cég új piacot talált, vagy nyitott magának. Ezek az elvek nagyvállalati és kisvállalkozói esetekben is megfontolandók, főleg, ha valaki telített piacon működik. Az első könyv világszerte bestseller lett, rengeteg országban jelent meg, s nagy példányszámban adták el.

Legjobb üzleti könyvek

A legjobb üzleti könyvek közül a Kék óceán stratégia díjakat is nyert, valamint Amerikától, Európán át, Kínáig, Japánig, elismeréseket kapott. A szemléletmódja nagy lehetőség a cégeknek, hogy elkerülhessék a csődöt, vagy újra az élre kerülhessenek.

Legjobb üzleti könyvek – Először a profitot 2014, 2017

Mike Michalowicz a szerzője, én az újradolgozott változatot olvastam, melyet 2021-ben a Pongor kiadó jelentette meg. Hamar a kedvencemmé vált, mivel híven tükrözi azt a filozófiát, melyet már gyermekkoromtól fogva kezdtem alkalmazni. Az Először a profitot a pénz kezelését mutatja be, azt, hogy mit kezdjünk vele, ha megvan.

Ha jól osztod be és kezeled a pénzt a vállalkozásodban, akkor nem fogy el, hanem folyamatosan növekszik. Noha cégekről van szó, ugyanez az elv vonatkoztatható az egyéni vállalkozókra, sőt a családfőkre, magánemberekre is. Az ember ezzel a módszerrel kontroll alatt tartja a pénzáramlást, méghozzá úgy, hogy az neki jövedelmezzen.

A könyvben vannak jó példák valós esetekkel, s világosan látszik, mennyire számít a megfelelő gondolkodásmód és stratégia. A szerző arra is kitér, hogyan lehet ezt alkalmazni a magánéletben. Írtam róla egy jó összefoglalót: Először a profitot könyv lényege

A legjobb üzleti könyvek válogatás, toplista

A fentebb bemutatott 10 legjobb üzleti könyv egy viszonylag szubjektív, de annál gondosabban kiválasztott toplista. Ha üzletet építesz, biztos, hogy találsz köztük neked valót. De sok más ide kapcsolódó mű létezik, például a Brian Tracy életmű is több ilyen alkotást tartalmaz.

Sokat számít milyen üzletet építesz, hol élsz, milyen piacon vagy, kik a célközönséged. Ezen felül rendelkezned kell minimális pénzügyi, adózási, könyvelési, jogi, valamint kapcsolódó technikai ismeretekkel. Ebben nagymértékben segítenek ezek a művek, melyeket olyanok írtak, akik már végigjárták ezt az utat.

A legjobb uzleti konyvek segíthetnek akkor is, ha váltani akarsz, de még nem tudod milyen vállalkozást indítsál. Amikor én először elkezdtem ilyen jellegű könyveket olvasni, nekem sem volt vállalkozásom, vagy üzletem, de érdekelt a téma és fel akartam készülni rá. Később roppant jól jött ez a tudás, mert nem kellett mindent a nulláról megtanulnom.

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük