A tudatos egyéniségfejlesztés művészete

Az emberi személyiség végtelen lehetőségek tárházával rendelkezik. Szó szerint bárkivé alakulhatsz és bármit elérhetsz! Ez teljesen független attól, hogy mások mit gondolnak rólad. Te vagy az az ember aki a legjobban tudja, mi a jó számodra és mit szeretnél a legjobban. Az egyéniségépítés a tudatos építése annak az egyéniségnek, aki Te vagy.

A saját gondolataidon kívül az égvilágon semmiféle akadály nem áll annak útjában, hogy bármit megvalósíts, amit csak akarsz. A Te személyiséged olyan „színösszetételű”, amivel semmilyen más lény sem rendelkezik a világegyetemben.

Az, hogy milyen mértékben valósítod meg önmagad az életben, annak a függvénye, mekkora mértékben valósítod meg azt az egyéniséget, aki vagy. Ez pedig nem a körülményektől, vagy másoktól függ, hanem Tőled!

Nem attól egyéniség valaki, hogy sztár, ismert ember, vagy híresség, hanem attól, hogy olyan jellemzőkkel rendelkezik, amelyek egyediek, kiemelkedőek, vagy különlegesek. Ehhez nem kell semmilyen extra képesség, csak a benned rejlő lénynek a kibontakozása.

Nem attól leszel különleges, hogy mindenféle extrém és furcsa dolgot teszel, hanem attól, hogy azt csinálod, ami az egyéniségedből fakad.

2012-ben, egy cikkben összefoglaltam az egyéniség legfőbb jellemvonásait, ezt 2020-ban felújítva, bővítve közzétettem itt: Egyéniség 12 jellemvonása, tulajdonságai, jelentése

2016-ban elkészült A kiváló egyéniség 50 jellemvonása című könyv, amelyből azt is megtudhatod, hogyan válhatsz ilyenné.

Miért akarsz (kiemelkedő) egyéniség lenni?

Az egyéniségről 2 dolgot tudok mondani. Ez a kettő ellentmondani látszik, de így van.

1. Minden egyes ember egyéniség. Még nem élt a Földön két teljesen egyforma ember, és minden egyes emberben olyan lehetőségek rejlenek, mint senki másban. Te tehát egy egyéniség vagy, a kérdés csak az, milyen mértékben tudatosodott ez benned.

2. Alig látok egyéniségeket. Mintha minden ember egy tömegcikk lenne, és ugyanúgy lenne beprogramozva. Időnként egy-egy ember kitűnik, de csak azért, hogy később, még jobban beleolvadjon a tömegbe. Ez most durva általánosításnak tűnik, de nézz körül! Az egyéniség egyik legfontosabb jellemvonása, hogy nem érdekli a tömeg véleménye, azt teszi, amit helyesnek tart, és amit jónak érez. Az egyéniség nem automatán reagál és cselekszik, hanem fejlett belső vezérlőrendszere révén.

Az emberek nagy többsége „ösztönös logika” szerint működik, ezért van az, hogy olyan, mintha mindenki ugyanazt csinálná. Márpedig Te nem vagy mindenki, ugye? Bizonyára téged is zavarna, ha egybemosnának a nagy átlaggal, és ezt mondanák: „na ez is csak egy a sok közül”. Nem vagy szürke, hanem színes egyéniség, akkor miért van, hogy ezt sokszor nem veszik észre?
Miért akarsz (kiemelkedő) egyéniség lenni?

Azért, hogy felfigyeljenek rád? Rossz cél!

Azért, hogy elismerjenek? Rossz cél!

Azért, hogy tiszteljenek? Rossz cél!

Azért, hogy elismerjenek? Rossz cél!

Azért, hogy meghódítsd a másik nemet? Rossz cél!

Azért, hogy szeressenek? Ez a legrosszabb!

Csakis egy dologért legyél igazi egyéniség:

Azért, hogy teljes mértékben kifejezd és átéld azt, ami a legjobb benned, s a lehető legjobban érezd magad a bőrödben.

Egyeniségépítés öröm

Amíg nem így cselekszel, tévúton jársz, és sohasem leszel egyéniség, csupán mások elvárásainak bábja, vagy mások elismerésének és érzéseinek kiszolgáltatottja.

Még egy téves képzet az egyéniségekről. Sokaknak, ha egyéniségről van szó, valami legendás államférfi, filmsztár, vagy egészen különleges vezető jut eszébe. Pedig a híresség önmagában nem jelent kiemelkedő egyéniséget. Vannak köztük olyanok, akik semmivel sem többek egy átlagembernél, ugyanígy vannak emberek, akiket nem sokan vesznek észre, mégis nagy egyéniségek. Mert az igazi egyéniség képes egója fölé emelkedni, s küldetésével, életcéljával összehangoltan előlépni, vagy „láthatatlanná” lenni. Az fejlett egyéniség messze felette áll egy „adott személyiségnek”, több típust képes kibontakoztatni magából és egyikhez sem ragaszkodik.
Mi az, hogy egyéniségépítés?

Az egyéniség – aki Te is vagy – egy mestermű. Az univerzumnak egy olyan alkotása, amelyen folyamatosan munkálkodsz, de ez a folyamat sosem ér véget. Mert maga a folyamat az öröm. A folyamat az élet.
Ezt a tevékenységet minden nap, minden pillanatban végzed, miért ne legyen tudatos?

Az emberek nagy része nem építi, hanem rombolja az egyéniségét. Hagyja, hogy a külvilág elemei magukba olvasszák őt, a hatásaik által. Hagyja, hogy elvegyék a kedvét, az önbizalmát, a hitét, s legfőképp a figyelmét.

Te – mivel most itt vagy – nem ilyen vagy, vagy legalábbis nem hagyod ezt. Mert a boldogságod, önbizalmad, erőd, s minden más amire szükséged van, elsősorban tőled függ. Attól, hogy tudatosan figyelsz arra, hogyan épül az egyéniséged.

Az egyéniségépítés tudatos fejlesztése annak a „szellemnek”, aki Te vagy. A boldogság, az egészség, a siker, a gazdagság, vagy a kapcsolatok mind „rajtad keresztül” működnek. Te vagy ezeknek a folyamatoknak a középpontjában.

Egyéniségépítés – az egyéniségfejlesztés művészete

Nem véletlenül beszélek tudatos egyéniségfejlesztésről, személyiségfejlesztés helyett. A személyiség eléggé behatárolható, bekategorizálható, míg az egyéniség bárki lehet. A közhiedelemmel ellentétben, akár ellentétes jellemvonásokat is felvehet, „transzformálhatja” magát bárkivé.

Hagyd el, amit „általánosságban” hallottál rólad, s általában az emberi személyiségről. Te mint egyéniség, ha túllépsz ezeken a programozott szellemi-társadalmi korlátokon, az leszel, aki csak akarsz.

Az egyéniségépítés a legdicsőbb munka. Az egyéniségépítés művészet. Az egyéniségépítés játék. Az egyéniségépítés öröm. Az egyéniségépítés egy olyan alkotás, amelyet örökkön-örökké formálsz, mert belső késztetés hajt az egyre jobbá, szebbé, „többé” válásra. Ez az alkotás nem csak időben zajlik, hanem több dimenzióban, itt és most benned, miközben ezeket a sorokat olvasod és találkozol önmagaddal.

„A titok az, hogy Belőled csak Egy van. Értéked felbecsülhetetlen. Különleges vagy és megismételhetetlen. Amikor ezt megéled, már nem kell vonzanod, Vonzó leszel.”

Eyn

Készen állsz? Akkor lépj tovább a weblapon belül, az általad választott oldalra.

Ismerd meg egyéniséged fejlesztésének módszereit!

Az egyéniségfejlesztés több területből áll, amelyek további alcsoportokra oszthatók. Aki tudatosan fejleszti önmagát, elengedhetetlen, hogy ezeket ismerje.

Válogass a bejegyzések között!

Az Egyéniségépítés blogja egyéniséged tudatos fejlesztésében segít információkkal, egyedi módszerekkel és érdekes témákkal.

Ismerj meg!

Ez nem egy átlagos weboldal, mint ahogyan a gazdája sem. Nem könnyű megismerni, mert sok oldala van, de ha kíváncsi vagy rá, nézz be ide!