A tudatos egyéniségfejlesztés területei

Egyéniségfejlesztés
A talpraesettség nem csupán adottság: kifejleszthető képesség!

Az egyéniségfejlesztés több területből áll, amelyek további alcsoportokra oszthatók. Aki tudatosan fejleszti önmagát, elengedhetetlen, hogy ezeket ismerje. Ez egyben a térképe az egyéniségfejlesztésnek és különböző oldalairól közelíti meg az egyéniséget

Egyéniségfejlesztés A – GONDOLKODÁSMÓD

Figyeld meg, ha változást akar, az emberek többsége a külvilágra fókuszál. Ez olyan, mint amikor a kutya kergeti a saját farkát. Mindig ugyanazokat a köröket róják.
Minden változás csak belülről indulhat el, mivel a külső esemény mindig következmény.

A megfelelő gondolkozásmód az első és legfontosabb mindenféle eredmény elérésében, s bármely terv valóra váltásában. Sokan mondják, hogy a cselekvés a legfontosabb, de semmilyen cselekvés nem lehet hatékony a helyes gondolkodás nélkül.

Minden egyes cselekvést, tervet, sőt, a lehetőségek megteremtését is megelőzi az egyén gondolkodásmódja, ennek mikéntje határozza meg a jövőben bekövetkező eseményeket.
A gondolkodásmódot 4 tényezőre bontottam, hogy világosan lásd a mechanikáját.

1. A beállítottság

A személyes beállítottságod az, ami meghatározza, hogy egyáltalán merrefelé indulj el a világban, mi érdekel, mi felé vonzódsz. Az első amit tudnod érdemes ezzel kapcsolatban, hogy a személyes beállítottság sokkal kevésbé statikus, mint azt beállítják. Egy ember akár teljesen más beállítottságúvá válhat élete során, mint azt eredeti hajlamai alapján feltételeznénk.

Nem rabolom az idődet azzal, hogy itt részletesen definiáljam a beállítottság fogalmát, elég, ha tudod, a beállítottságod magában foglalja személyiség(típusodat), vagy temperamentumod, a hozzáállásodat a dolgokhoz, a szemléleted, és az érdeklődési irányaid. Ami a fontos, hogy ez teljes mértékben megváltoztatható, fejleszthető, alakítható.

2. A motiváció

A motiváció nem más, mint belső késztetés valami megtételére, s mint ilyen, alapvetően meghatározza majd minden cselekedeted. Azt, hogy mi motivál téged, nem csupán a beállítottságod határozza meg, hanem életed során átélt élményeid, tapasztalataid.

A motiváció egyfajta gerjesztő, hajtóerő, amely képessé tesz a legnagyobb teljesítmények véghezvitelére is. Az a jó motiváció amely belülről ered, s nem mások, vagy a körülmények által. Ha valami ellen küzdesz, vagy valamit le akarsz győzni, sokkal kevesebb esélyed van, mintha valamiért kiállsz, valamit létrehozol, alkotsz, megvalósítasz.

A legtöbb ember tudattalanul használja ( vagy nem használja) a motiváció erejét, Te tedd tudatosan! Amikor azokat a dolgokat olvasod, nézed, hallgatod, keresed, amelyek megsokszorozzák a lelkesedésedet, akkor tudatosan megtöbbszörözöd a megvalósulás esélyét.

Számos motivációs anyag létezik világunkban, de semmi sem motiválóbb, mint amikor Te motiválsz másokat akár írásban, akár személyesen. Ennek azonban semmi köze a meggyőzéshez, sokkal inkább a felemeléshez, erő és energiaadáshoz. Megteremtheted a lehetőségét, hogy valaki, vagy valakik fellobbantsák önmagukban a szikrát, és nagyszerű dolgokat véghezvigyenek.

3. A pozitív gondolkodás

A pozitív gondolkodás annyit jelent, hogy arra összpontosítasz amit akarsz, s hogyan érheted el. Nincsen benne semmi elrugaszkodott, egyszerűen gyakorlás kérdése. Az egyetlen értelmes gondolkozás és cselekvésmód, hacsak nem önmagad ellen dolgozol.

Csakis tőled függ, hogyan gondolkozol, mert mondhat bárki, bármit, Te vagy aki dönt, elfogadod, vagy sem. Melyiket választod, amivel eléred a célod, vagy amivel nem?
Ezzel kapcsolatban érdemes elolvasnod a A pozitív gondolkodás fejlesztése című cikket.

4. A vonzás törvénye

Ez talán a legtöbbet vitatott törvény, amelynek a legfőbb oka a meg nem értése. Ami benned (már) megvan, azt kapod, s nem azt, amire gondolsz. Természetesen az a jó, ha a kettő összhangban van. Nincsen ebben semmi misztikum. Ha nem tetszik amit tapasztalsz, vizsgáld meg, milyen gondolatok, érzelmek vannak benned, s lépésenként cseréld át őket!

A gondolataidat Te alakítod azáltal, ahogyan reagálsz a külső eseményekre. Tulajdonképpen Te döntöd el beállítottságod, gondolkodásmódod alapján, mit gondolsz, milyen érzéseket erősítesz magadban. De nem attól változik meg a külvilágod, s válnak valóra álmaid, hogy elképzeled, ábrándozol, aztán az öledbe hullik.

Egyéniségfejlesztés - vonzás törvénye

A képzelet, a hit, a gondolatok, az érzelmek eszközök. Ezeket felhasználhatod arra, hogy tudatállapotod azon szintre hozd, hogy az általad elérendőnek vágyott dolgok realitássá váljanak. Azonban csak akkor lesznek azok, amikor már lényed részévé váltak, úgymond azonosultál velük.

Sokan hitkérdést, vagy ezoterikus témát csinálnak ebből a törvényből, pedig ezek egyszerű tények, ugyanúgy, mint a pozitív gondolkodás. Egyáltalán nincs arról szó, hogy semmit sem kellene tenni, de nincs értelme addig cselekedni, míg gondolataink rezgése nincsen összhangban a vágyott céllal, hiszen enélkül nem érhetjük el, amit akarunk.
A gondolkozásmóddal kapcsolatban hasznosak lehetnek Dr. Joseph Murphy, Norman Vincent Peale, Napoleon Hill, Louise L. Hay, valamint Esther és Jerry Hicks művei.

Egyéniségfejlesztés B – ÖNFEJLESZTÉS

Az önfejlesztés az a dolog amely a leginkább megkülönbözteti az egyéniségeket az átlagemberektől. Míg az átlagemberek csak akkor fejlesztik önmagukat, ha munkájuk ezt megköveteli, az igazi egyéniségek folyamatosan törekednek arra, hogy egyre jobbak és jobbak legyenek. Mindezt nem egoisztikus okokból, hanem annak érdekében, minél teljesebb mértékben aknázhassák ki a bennük levő képességeket, ezáltal hasznosabbá váljanak önmaguk és a társadalom számára is.

Az egyéniségfejlesztés bizonyos szempontból tudatos önfejlesztés. Az önfejlesztés számos alkategóriára osztható, itt csak az egyéniséged fejlesztése szempontjából, általam legfontosabbnak vélt területeket foglalom össze. Több helyütt is hivatkozom régebbi írásaimra, amelyekben bővebben kifejtettem ezeket.

1. Önismeret

Talán nem is gondolnád, milyen kevés ember ismeri valójában önmagát. Az ugyanis még nem önismeret, ha néhány személyes tulajdonságot ismerünk magunkról. Hogy pontosan hogyan és miért érdemes feltérképeznünk és tudatosítanunk ezeket magunkban, a Tedd azt amit a legjobban szeretsz és amihez a lejobban értesz című e-bookban fejtettem ki. Ez a fajta tudatosság nagyon sokat számít, ha érvényesülni akarsz az életben.

Jó ha tudod melyik személyiségtípus csoportba tartozol, illetve melyek állnak a legközelebb hozzád, ugyanis erre érdemes alapoznod egyéniséged fejlesztésénél. A 4 Hippokratészi és a 4 energetikai személyiségtípus a legfontosabb, s leggyakorlatiasabb ebből a szempontból. Ezekhez elkészítettem a saját megfigyeléseim általi további két csoportot. Alábbi cikkekben elolvashatod őket részletesen.

Klasszikus típusok

Kolerikus személyiség

Szangvinikus személyiség

Melankolikus személyiség

Flegmatikus személyiség

Energetikai személyiségtípusok

2. Önbizalom

Aki szembe mer nézni másokkal, bátor.
Aki szembenéz az ismeretlennel, nagyon bátor.
Aki szembenéz a halállal, vakmerő.
Aki szembenéz önmagával, tudja hogy mit csinál.

Nincs értelme azt mondani, hogy valakinek van önbizalma, vagy nincs. Mert hát miben?
Az önbizalom mindig egy adott területre vonatkozik. Tehát ha önbizalmadat akarod fejleszteni, először kérdezd meg magad, milyen területen?

Ha valahol fejleszteni valód van, először mindig kösd össze egy olyan oldaladdal, vagy életed olyan területével, ahol már jó vagy. Készíts tervet, és haladj lépésenként! Ha egy speciális dologról, vagy olyasmiről van szó, ahol másokra is szükség van, érdemes szakértők segítségét igénybe venned.

3. Szokások

Tulajdonképpen ezen áll vagy bukik az egész életed. Lehetsz szokásaid rabja, vagy azok formálója. Mindig mosolygok, amikor az emberek büszkék arra, hogy milyen megrögzött szokásaik vannak. Én már számos szokást felvettem és elhagytam, és élvezem, hogy magam döntöm el, mely szokásokat használom, és melyeket mellőzök.

Nincsen olyan szokás amit el ne lehetne hagyni, és nincsen olyan, amelyet fel ne lehetne venni. A szokások használata igazi művészet, de bárki képes rá. Ennek kidolgozott módszerét Az önmegvalósítás iskolája című e-bookban ismertettem. Igazából a szokások változtatása és felhasználása az egyik legörömtelibb az életben csak az emberek többsége nem tudja hogyan csinálja.

Amikor benne vagy egy folyamatban, valamit létrehozol, akkor érdemes tartós szokásokat felvenned, amelyek az adott dolgot nagyban elősegítik. Olyan szokások felvétele tesz nagyon erőssé, amelyek összhangban állnak belső természeteddel, s életedben vállalt küldetéseddel.

4. Célkitűzés, tervezés, folyamatszemlélet

Döntsd el, írd le, valósítsad meg lépésenként! Ha így teszel, máris előrébb vagy, mint az emberek 90%-a. Két módon létezhetsz, vagy beleélsz a vakvilágba (mint oly sokan), vagy megválasztod mit akarsz és arra összpontosítasz.

Az nem terv, hogy kigondolsz valamit, aztán nekilátsz. Az igazán profik a fontos dolgokat részletesen megtervezik, leírják, és rendszeres időközönként újraellenőrzik.

Ez csak szokás kérdése, s bár elméletinek tűnik, valójában nagyon is gyakorlatias. A megvalósítás folyamata végtelenül örömteli, amikor Te határozod meg a lépéseket. Amikor megtanulod magát a folyamatot élvezni, minden sokkal könnyebb lesz.

5. Időgazdálkodás

Ez annyira fontos, hogy meghatározza az életed minőségét. Az emberek többsége szó szerint elpazarolja az idejét. Még akkor is ha dolgoznak, ugyanis ennek eredménye nagyrészt egy tőlük független rendszerbe kerül be.

Az idővel kapcsolatban két dolgot feltétlen jegyezz meg. Először is korlátozott mennyiség áll rendelkezésedre mind az egészet, mind egységenként tekintve. Másodszor is az idődet megtöbbszörözheted, ha nem, vagy csak korlátozott mértékben adod el, s felhasználod más emberek idejét is.

Egyéniségfejlesztés - időgazdálkodás

Az idő az egy kiváló eszköz, amelyet ahelyett, hogy elfogyasztanál, felhasználhatsz képességeid teljes kibontakoztatására, vagy álmaid megvalósítására. Hogy pontosan hogyan használd más, hasonlóan lehetőségtöbbszöröző eszközökkel együtt, leírtam a már említett Az önmegvalósítás iskolája című könyvben.
Önfejlesztéssel kapcsolatban számtalan mű jelent meg a piacon az utóbbi egy-két században. Azok közül akik az önfejlesztés több területével foglalkoznak főként Brian Tracy műveit ajánlom számodra, mert nagyon sok hasznosítható tudást adnak.

Egyéniségfejlesztés C – MENTÁLIS ERŐTÖBBSZÖRÖZŐK

A mentális erőtöbbszörözők alatt mindazokat a lelki-szellemi technikákat értem, amelyek segítenek abban, hogy megvalósítsad a céljaidat, vagy megoldjad a feladatokat. Valamilyen mértékben minden ember használja ezeket, de sokan nincsenek is ennek tudatában. A tudatos egyéniségfejlesztés részeként ajánlott ismerned ezeket, s még jobb, ha használod.

1. Önszuggesztió

Amikor egy pozitív állítást ismételgetsz önmagadban, az már önszuggesztió. Minden önszuggesztió hatásos, ha nem ütközik ellenállásba az érzéseiddel. Ezért érdemes az önszuggesztióban is fokozatokat és lépéseket meghatározni.

Mint más dolgoknál, itt is az a fontos, hogy amit szuggesztióként használsz – legyen az gondolat érzés, hang, szó, vagy mondat – közel álljon hozzád, mert akkor aktivizálódik a legnagyobb mértékben. Persze olyan dolgokat nem érdemes „mondogatni”, amelyek amúgy is magától értetődőek számodra, hiszen a szuggesztiónak éppen az a lényege, hogy valami máshoz, valami jobbhoz vezessen el. De ez legyen olyan, amit elérhetőnek tartasz, illetve mindig amit éppen a lehetőségek körén belül el tudsz képzelni.

2. Összpontosítás, figyelemenergia, tudatosság

Az emberi lény egészen elképesztő dolgokra képes, ha egybefogja energiáit. Ha körülnézel a világban, láthatod, hogy rengetegen egészen felesleges dolgokra fecsérlik az idejüket és ha figyelmüket. Ráadásul ezek többsége még ártalmas és káros is lehet számukra. Miért ne fordítanád figyelmed, s energiáid arra, ami jó neked?

Az arra való odafigyelés, hogy mire figyelsz oda, tudatosság kérdése, ez pedig bizonyos fokú koncentrációt jelent a mindennapi életben. Hány embert ismersz, aki tudatosan irányítja saját szellemi energiáit? Pedig ha megtennék, milyen nagymértékben változna az életük!

3. Mentális technikák

Számos remek és hasznos technikát fejlesztettek ki annak érdekében, hogy az élet feladatait jól megoldjuk, és minél magasabb szintű élményt érjünk el. Ilyen technikák például az agykontroll, az nlp, az álomkontroll, vagy akár a hipnózis. Az egyéniségfejlesztésben az a jó, hogy bármilyen gyakorlatban bevált technikát alkalmazhatsz, a lényeg, hogy számodra működő legyen.

Sokan egyfajta ellenérzéssel viseltetnek ezek iránt, mintha valóságtól elrugaszkodott dolgok lennének, míg másoknak szenvedélyükké vált. Pedig ezek egyszerűen eszközök. Választhatsz, hogy melyik mentális technika áll közel hozzád és használhatod az előnyödre.
Ha mentális erőtöbbszöröző olvasmányokat keresel, a fentebb említett, s más hasonló technikák könyveiből számos példányt találhatsz a nyomtatott és az elektronikus piacon.

Egyéniségfejlesztés D – KOMMUNIKÁCIÓ

A kommunikáció egy hatalmas terület, amelynek több része is kapcsolódik az egyéniségfejlesztéshez. Mindenképpen hasznos, ha a legfontosabb részeit magad előtt látod, annak érdekében, hogyan alkalmazd jól.

1. Kapcsolatok

Az igazán nagy egyéniségeknek mély és tartós kapcsolataik vannak legyen szó baráti, pár, vagy üzleti kapcsolatokról. Akit valóban érdekelnek más emberek, könnyen hoz létre hasznos és boldog emberi kapcsolatokat egyaránt.

A veled kapcsolatba kerülő emberek mindig bizonyos fokig visszatükrözik azt a személyiséget, aki Te vagy. Ezért jó iránymutatásul szolgálhatnak fejlettséged szintjére vonatkozóan. A különböző típusú kapcsolatokra más-más szabályok érvényesek, de mindig a kölcsönösségen szükséges alapulniuk ahhoz, hogy valóban gyümölcsözőek legyenek.

2. Vezetés

A kimagasló egyéniségek, vagy akik kiemelkedőek valamely területen, előbb-utóbb másokat irányítanak, vagy tanítanak, vagy legalább például szolgálnak. Ez a fajta vezetés sokkal inkább szolgálat – amely alatt nem közönséges, hanem örömből adódó szolgálat értendő – amelynek révén a vezető megosztja erejét az ő példáját követőkkel.

A jó vezető elöl jár, kitapossa az utat és megmutatja másoknak. Soha nem kényszeríti akaratát másokra, csak irányt mutat és erőt ad. Ott van, amikor szükség van rá, de sosincs láb alatt.

A vezetés számos kifejlett képesség meglétét igényli, amelyekkel senki sem születik, hanem élete során megtanulhatja. A jó vezetőre nem tekintélytiszteletből hallgatnak, hanem mert hisznek az általa közvetített „üzenetben”. Ebből egyenesen következik az, hogy az ilyen ember felette áll egójának, és képes bármikor személytelenül, a közösség érdekében cselekedni, s dönteni.

3. Értékesítés, marketing

Most mondhatnád azt, hogy nem akarsz ezzel foglalkozni. Azonban attól a pillanattól fogva, hogy kapcsolatba léptél az emberekkel, máris ezt teszed. A legtöbben tudattalanul, így nem értik, hogyan működik ez az egész.

Önmagad eladása, vagyis az, hogy a lehető legjobb színben tűnj fel, nem valami ördögi praktika, hanem teljesen természetes emberi igény. A legfontosabb az, hogy ne valami mást akarj láttatni, mint ami valójában vagy, vagy mint amit valójában adsz.

Az eladás egy művészet, de nem annak a művészete, hogyan adjunk el másoknak valamit, amit nem akarnak (mint ahogyan a kevésbé tájékozottak hiszik), hanem éppen azé, hogy megismerjük, mire van igény, s szolgáltatásunkkal ezt az igényt elégítsük ki.

4. Speciális kommunikatív helyzetek

Ezek azok, ahol nem elegendőek az általános ismeretek, hanem szaktudással, vagy tapasztalattal szükséges rendelkezni. Azonban nem szükséges, hogy ez iskolában, vagy hosszú évek tapasztalata által szerzett legyen, már a puszta ismeretek is sokat segíthetnek. Az egyéniségfejlesztés egyik legizgalmasabb területe ez.

Ilyen speciális területek például a tájékozottság a testbeszédben, a tárgyalástechnikában, a konfliktuskezelésben, s ezen tudás használata. Mindezekhez elengedhetetlen némi pszichológiai ismeret, mert a különböző személyiségeket másként kell, s lehet kezelni.

Hatékony kommunikáció témájában számtalan mű jelent már meg, a legjobbak között vannak például Dale Carnegie, vagy Allan Pease írásai.

Egyéniségfejlesztés E – ANYAGKEZELÉS

Anyagkezelés alatt mindazokat a képességeket és műveleteket értem, amelyekkel a fizikai színtéren boldogulsz és elégedett leszel. Tehát mindazon dolgok amely valami felépítésével, létrehozásával, megtartásával kapcsolatosak, anyagi szempontból.

1. Üzlet, vállalkozás, szolgáltatás

Mi köze ennek az egyéniséghez? Mi van, ha Te nem akarsz ilyesmivel foglalkozni? A válasz nagyon egyszerű, nem szükséges, hogy saját üzleted, vállalkozásod legyen, de ha egyedi vagy, valami olyasmit tudsz szolgáltatni, amit mások nem.

Valódi értéked nem a pénzed fejezi ki, hanem amit a pénzen kívül adni tudsz.

Mindenképpen érdemes fellelned magadban azokat az értékeket, amelyekkel sokat nyújthatsz embertársaid számára, legyen az tudás, képesség, tapasztalat, valami különleges, vagy bármi. Innentől fogva pedig rajtad áll, hogy ezt összekötöd e a boldogulásoddal vagy sem. Az egyéniségfejlesztés nem feltétlen jár együtt saját vállalkozással, viszont a felhalmozott tudást, energiát érdemes továbbadnod.

Egyéniségfejlesztés - üzlet, vállalkozás, szolgáltatás

Igazából ha Te igazi egyéniség vagy (különben nem olvasnád ezen sorokat) valószínűleg nem elégít ki az átlagélet. Gondolom Te sem rajongsz azért, hogy végigdolgozd az életed alamizsnáért, miközben a hétvégéket várod (már ha vannak), majd nyugdíjba mész (ha gondoskodtál nyugdíjról), megöregszel és meghalsz. Ennél azért többet akarsz ugye?

Az egész életünk egy vállalkozás, hogy mennyire sikeres ez a vállalkozás, az nem másokon, hanem elsősorban rajtunk múlik. Aki annak figyelembevételével építi szolgáltatását mire van szükségük másoknak, s egyben összekapcsolja ezt saját érdeklődési-tapasztalati területével, mindenképpen sikeres lesz.

2. Alkotás, teremtés, létrehozás

Érts akár a művészetekhez – írás, festés, zenekészítés, tárgyak létrehozása – akár különböző termékek megalkotása,vagy szervezetek, szövetségek létrehozása, mindezt úgy tedd, hogy minden szempontból jól járj vele. Mert nem csak a rossz dolgokért jár jutalom, hanem a jókért is, ugye érted mire gondolok?

Megérdemled, hogy bőven elegendő legyen számodra mindazokból a javakból amelyek az életben vannak. Személyiséged és alkotásaid által új színt viszel a világba, hozzáteszel valami egyedit, s ezért méltán kaphatsz meg mindent. A fontos mindig az, hogy az alkotás örömét ne múlja felül a jutalom iránti vágy, mert innentől fogva „munka” lesz belőle, s a körforgás egyre kevésbé lesz gyümölcsöző.

3. Pénzügyek

Az anyagi világban való boldoguláshoz elengedhetetlen a pénzáramlás működésének ismerete. Ez magában foglalja mind a gondolkodásmódot, mind a pénzügyi ismereteket. Ez utóbbin nem a szakiskolákban tanított speciális ismereteket értem, hanem a pénz gazdaságos kezelésének mikéntjét. Az egyéniségfejlesztés részét kell, hogy képezze, hacsak nem akarsz anyagilag „függő” lenni vagy maradni.

Az első dolog amire ügyelned kell a pénzed áramlásának folyamatos tudatosítása, azaz, legalább havi szinten jegyezned kell a kiadás-bevételt. A következő az, hogy hagyd el a felesleges költekezést ( ha van), majd olyasmibe fektess, ami folyamatos készpénzáramlást biztosít.

Az igazán profik eszközöket keresnek, ami olyan dolgot jelent, ahonnét folyamatos bevételed származik, s nincsenek költségei, vagy ha igen, ezek jócskán alatta maradnak a bevételeknek.

Pénzügyi intelligenciád fejlesztéséhez – többek között – nagyon jók Robert T. Kiyosaki könyvei, de MJ DeMarco -tól is sokat tanulhatsz.

Egyéniségfejlesztés F – ENERGETIKA

Attól függetlenül, hogy miben hiszel, nem vonhatod ki magad a természeti törvények alól. Ezalatt nem csupán a „fizikai törvényeket” értem, hiszen azok csak kis részei a nagy egésznek. A világon minden mozgás mögött az energia áramlása áll, s az egész anyagi világ csak egy állapota az energiának

1. Energetikai szemléletmód

A leggyakorlatiasabban akkor élsz, ha mindent energetikailag szemlélsz. Ha képes vagy erre, akkor nem aggódsz semmi elvesztése miatt, vagy nem akarsz görcsösen megszerezni semmit. Mint említettem, minden egyfajta áramlás és ebbe beleértendők az emberi kapcsolatok, a pénz, s minden más is. Te is folyamatosan változol, még ha nem is veszed észre. Ezért a legbölcsebb a változással együtt áramlani, így minden könnyen jön, míg ellenkező esetben folyamatosan akadályokkal kellene küzdeni.

Mindez talán túl filozofikusan hangzik, de ez a szemlélet a megfigyelésen és a gyakorlati tapasztalaton alapul. Minden történés egyfajta fejlődésen tanuláson, „isteni játékon” alapul, s ha ezt megérted, semmit sem tekintesz kudarcnak, csupán a játék, tanulás és továbbfejlődés részének. Az egyéniségfejlesztés egyben a benned áramló energia tudatos irányítása, növelése.

2. Meditáció és relaxáció

A relaxáció az, amikor testileg-szellemileg egyaránt ellazulsz, a meditáció pedig az, amikor gondolatok sincsenek jelen. Amit a könapi életben sokszor meditációnak neveznek, nem egyéb vizualizációnál, elmélkedésnél.

Miért foglalkozzon egy egyéniség ilyesmivel? Nos, ha aktív életet élsz, meg kall tanulnod ellazulni, különben hamar elhasználódsz. Az ellazulás nem csak akkor lehetséges, ha egy nyugodt környezetben, egyedül vagy, hanem bármilyen helyzetben hasznos.

A meditáció elősegíti a tudatosságot, mert ha állandóan gondolataid zűrzavarában élsz, tulajdonképpen sohasem lehetsz önmagad. A legtöbb ember csak akkor tud önmagáról, ha jelen vannak mindenféle gondolatok, így valójában sosincsenek (ön)maguknál.

3. Egészség

Az egészség nem más, mint a test-lélek-szellem egysége. Akkor bomlik fel, ha valamelyik terület túlműködik a másik rovására. A betegség nem valami rossz dolog, hanem jelzés arra nézvést hol voltál túlzottan aktív, vagy éppen túlzottan passzív. Ezen helyeken megbomlik a harmónia, s ez okozza a problémákat.

Ha egészséges akarsz maradni életed végéig, ügyelned kell arra, hogy tested-lelked-szellemed egyaránt megkapja a maga táplálékát. Igazából nagyon sokáig élhetsz teljesen, egészségesen, ép elmével, sőt fiatalos testtel! Ne higgy azoknak akik az ellenkezőjét állítják!
Nagyon erőt lehet meríteni a nagy vallási vezetők és filozófiai tanítók mondásaiból. A mai életből ajánlom Eckhart Tolle szövegeit, ezekben nagyon mély tapasztalati bölcsesség rejlik.

Egyéniségfejlesztés G – EGYÉNISÉGÉPÍTÉS

Az egyéniségépítés a 6 egyéniségfejlesztő terület ötvözése, de több, mint ezek összessége.

Miért? Mert nem áll meg egyetlen iskolánál, egy személynél, egy módszernél sem, hanem ezeket, mint eszközöket felhasználja.

De a legfontosabb, hogy az adott egyéniségre szabja ezeket, s megmutatja, az ember hogyan építheti fel saját magát, a saját maga által felállított rendszerben. Erről szól Az önmegvalósítás iskolája című könyv, amely az alapja ennek.