A kolerikus személyiségtipus jellemzői, bemutatása

A kolerikus személyiségtípus igazi tűz jegy. Az ő vére a legforróbb a 4 temperamentum közül, melyek első meghatározását Hippokratészre vezetik vissza. Ő a vezér, az uralkodni vágyó, aki nem, vagy nehezen adja át a gyeplőt. A vére hajtja a dicsőség felé. Ő nem lehet második. Neki ne mondják meg mit csináljon.
A kolerikus az akarat embere, aki véghez viszi, amit eltervezett, még akkor is, ha visszafelé forog a Föld. Mindig tevékeny, nem bírja a naplopókat. Villámgyorsan cselekszik, nem ér rá az óvatosságra. Fontosnak gondolja magát, aki tudja mit akar. Nem lehet megtörni. Inkább meghal, de nem adja fel elveit.

A kolerikus jelentése heves, nagyon erős és tartós vérmérséklet. A kifejezés a latin cholericus szóból ered. A kolerikus ember a tettek embere, akinek a cselekvései a legerőteljesebbek. Ilyen a nagy változásokat hozó, aktivitásában állhatatos, többnyire vállalkozói gondolkodásmódú személy.

A kolerikus személyiség jellemzői

A kolerikus személyiség fizikai jellemzői

A testtartása acélos, tekintélyt, magabiztosságot sugároz. Szilárd tekintetű, legtöbbször sötét szemű. Erőteljes, határozott lépésekkel halad, járásában erő és mozgékonyság van. Céltudatosan mozog, gyorsan, de nem izgága módon.

A kolerikus jelentése és az érzelmek

Élénk, minden érdekli, mindent intenzíven él át. Gyorsan reagál, dönt és cselekszik. Érzelmei hevesek és tartósak. Túlzottan ingerlékeny és gyorsan reagál. Ha megharagszik valakire, az úgy is marad. De a szenvedélye sem múló lelkesedés, ha valamit szívvel-lélekkel csinál, hosszabb idő elteltével is ugyanúgy fűti a tettvágy, mint kezdetben.

A kolerikus személyiségtípus beállítottsága

Többnyire ambiciózus természetű, vezető típus. Öntudatos, magabiztos és független egyéniség, nem ijed meg a kockázatoktól. Talpraesett, kimeríthetetlen és magával ragadja az embereket. A versenyek, a cselekvő tevékenységek, a karrier és az irányítás hozzák lázba. Dinamikus ember, a kihívások éltetik, oda merészkedik, ahova mások nem.

Igazi kalandvágyó típus, ő nem fél, inkább keresi az izgalmakat. Nagyon lényegre törő, ki nem állhatja, ha valaki kertel, vagy neki sok aprósággal kell foglalkoznia. Nehezen vesz tudomást saját hibáiról, vagy ha nem tud jól valamit. Nincs türelme a lassú, vagy monoton dolgokhoz.

A kolerikus személyiség kommunikációja, kapcsolatai

Őszinte, de tapintatlan, gyakran indulatos. Nehezen fogadja el az irányítást, olykor nagyon makacs tud lenni. Nagyon jó szervező, hatékony és könnyen lelkesedik. Kimondja a véleményét, de feleslegesen nem fecseg, kezdeményező, de nem igényli annyira a barátokat. Szeret irányítani, parancsolgatni, határozott, nehéz meggyőzni, olykor tűzön-vízen át keresztülviszi akaratát.

Nem lehet megfélemlíteni, ő az, aki kitart az igaz ügyek mellett. Mivel erőteljes érzelmek fűtik, nyíltan megmondja amit gondol, ezért sokszor észrevétlenül is megbánt másokat. Élvezi a vitát, sosem hátrál meg. Néha csípős a nyelve, ami viszont becsülendő, hogy őszinte és nem a hátad mögött beszél ki.

A kolerikus ember és a cselekvés

Aktív, nem elméleti gondolkozású, számára a tettek, a cselekvések és az eredmények előbbre valók. Ő még akkor is szilárd marad, amikor mások már elvesztik a fejüket. Vészhelyzetekben igazán lehet számítani rá. A sportban mindig a legjobbra törekszik és első akar lenni. Főleg az egyéni sportágakban jeleskedik, vagy ahol ő lehet a vezér.

A kolerikus személyiség

Legtöbbször siet, úgy gondolja, ő hamarabb megcsinálja, ezért néha kapkod. Viszont nem lusta és nem fecsérli sosem az időt. Kevésbé törődik a látszattal, mintsem az eredményességgel. Nem mereng a múlton, a jövő embere, cselekvéssel vezeti le energiáit.

A kolerikus típus egyéb jellemzői

Gyermek esetében az akaratosságán lehet észrevenni, hogy kolerikus, amikor sír, üvölt, tombol, ha valamit nem kap meg.

Gyermekként az asztrális teste kerekedik felül, ami az érzelmek székhelye. Felnőttként viszont a mentális teste (Én -je), ami a vérrel, vérkeringéssel áll kapcsolatban. Ennek köszönhető heves vére, valamint az, hogy Én -jét minden körülmények között érvényre akarja juttatni.

Zeneileg az ütősök és dob, szóló hangszerek megfelelőek a számára, valamint a ritmus. Nem könnyen ébred szeretetre mások iránt, csak azokat tiszteli, akik tudják mit csinálnak és határozottak. (Forrás: Rudolf SteinerA nevelés művészete, Az emberi temperamentumok titka című előadások.)

A kolerikus személyiségtípus grafológiai jellemzői

  • bal margó inkább kisebb méretű és lefele szélesedik, a jobb oldalon szinte nincs és a felső margó is kicsi vagy hiányzik

  • a sorok egyenesek és emelkedőek, vagy vízszintesek, nagy sorköz
    gyors írás

  • az íráskép szabálytalan, de ritmusos, a vonalvezetés határozott, lényegre törő, kevesebb odafigyeléssel a külső formákra

  • a nyomás közepesen erős, változó nyomáskülönbséggel és erősebb keresztvonásokkal

  • vagy kötött, vagy a kötöttség és a kötetlenség váltakozik, kezdővonal kevésbé jellemző, de a végvonal inkább

  • nagy és széles alapú nagybetűk

Mire alkalmas leginkább a kolerikus személyiségtípus?

Ő vezetésre termett, irányításra, célok elérésére. A gyors döntéseket és cselekvést követelő helyzetekben rá van szükség. Versenyben ő a legambiciózusabb. Olyan tevékenységekben ahol önálló, független, megingathatatlan egyénekre van szükség, ideális választás.

Gyakorlatiassága és eredményekre való törekvése előre viszi az üzleti életben. Veszélyes, vagy kellemetlen munkakörökben helytáll, mert nem ijed meg, hanem cselekszik. Igazi vállalkozó szellem. A nagy egészet átlátja, ezért irányítani, utasítani kiváló, de a részfeladatokkal nem pepecselne.
A nehéz projekteket ő tudja végigvinni. Mások képzéséhez kevés a türelme (kivéve ha finomít személyiségén), ő inkább kiválasztja azokat, akik ezt megteszik helyette. Erőteljes, kemény katonai vezető lehet belőle, aki nagy fegyelmet tart. A végrehajtásban nagyszerű, elméleti tervezések nem neki valók, teljesen rá kell bízni a feladatot.

Jól bírja a strapás helyzeteket, feszültséget, még a harcokat is, ezért alkalmas vállalkozói, üzleti, politikai, kritikusi pályákra. Jó ott, ahol szükséges az érzelmi távolságtartás másoktól. Az állandó versenyhelyzet őt inspirálja, ezért érhet fel a csúcsra valamely sportágban, vagy az üzleti szférában.

A kolerikus jelentése alapján tűz jegy, így ő az égő láng, amely fáklyaként világít előre a sötétben. Vészhelyzetben ő keresi először a kiutat. Ő a jang, aki a kezdeményező, elindító, behatoló, és (néha) forradalmár. Ezért kell rá bízni az „úttörést”, a nagy kihívásokat, mert a kolerikus temperamentum erre alkalmas.

Kolerikus személyiség jellemzők táblázat

Miben érdemes fejlődnie a kolerikusnak?

Hogyan kezeljük és neveljük a kolerikus gyermeket?

A továbbiakat elolvashatod Egyéniségépítés tagként a csak tagoknak szóló oldalon, bejelentkezés után. Ha még nem vagy tag, itt csatlakozhatsz.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük