Az egyéniségfejlődés szintjei oldal

Az egyéniségfejlődés szintjei

Az egyéniségfejlődés szintjei az egyén útját mutatják be az ego szintjéről a tudatosság magas szintjéig. Ezt az 5 szintet az elmúlt években megfigyelt tapasztalat, tesztek és emberi viselkedésformák alapján állítottam össze. Az 5 szint nincsen élesen elválasztva egymástól és nincsen kőbe vésve az itt leírt egymásra következésük sem. De ennek ismerete segít abban, hogy betájold magad, és tudd min érdemes dolgoznod.

Ezen az oldalon bemutatom először az egyéniségfejlődés 5 szintjét. Majd megnézzük az egyes szintek mit jelentenek az öntudatosság és az önmegvalósítás szempontjából. Arról is szót ejtünk hogyan, milyen tévutakra kerülhet az egyén az egyes szinteken, és milyen személyiségtípus jellemzőivel hasonló. Végül leírom milyen anyagokban találsz gyakorlati útmutatókat a továbbfejlődésedhez.

Az egyéniségfejlődés szintjei

1.A kíváncsiság szintje – az ego

Az a helyzet amikor nem foglalkoztat a téma, de megpillantva érdekesnek tűnik, ezért kíváncsiságodnak engedve közelebbről is megnézed. Nincsen vele célod, csak van benne valami más, mint az eddigiek. Izgatja a fantáziádat, és ilyen kérdések jutnak az eszedbe:

  • Mi az az egyéniségépítés?

  • Miért jó az nekem?

Ha elég izgalmasnak találod, sok mindennek utánanézel, de eszedbe sem jut, hogy tegyél is valamit, vagy alkalmazd, amit megtudtál, hacsak nem éppen valami miatt jól jön. Itt még bőven az ego határain belül vagyunk, semmi önálló kezdeményezés nincs jelen a magasabb tudatosságot és célokat illetően. Érdeklődésed csupán pillanatnyi, helyzetből adódó.

2.Az érdeklődés szintje – az értelem

Ez már komolyabb odafigyelés, azt jelenti, hogy mélyebben érdekel a dolog. Nincsenek nagy céljaid, de érdekel, hogyan oldhatod meg önmagaddal, vagy az élettel kapcsolatos dolgaidat. A „mi” kérdéseket a „hogyan” kérdések váltják fel.

Sokat olvasol a témában, vagy hanganyagokat hallgatsz, videókat nézel. Azonban erről a szintről nem lépsz tovább, még nem érzed magad késznek erre. Ismereteket gyűjtesz. Többet akarsz tudni. Képzed is magad, de megmaradsz elméleti szinten, apróbb lépéseket leszámítva, melyeket könnyen végrehajtasz. Értelmeddel felfogod az egészet, de érzelmileg visszafogott és óvatos maradsz. Ha ez nem fejlődik tovább, könnyen lehet, hogy érdeklődésed ideiglenes marad.

3.A lelkesedés szintje – az érzelmek

Ez az ahol már nem csak érdekel a dolog, de lázba hoz, annyira, hogy lépéseket is teszel céljaid megvalósítása felé. Itt már az óvatosságot felváltják a pozitív érzelmek, és előtérbe kerülhetnek az ambíciók is. Ilyenek juthatnak eszedbe:

Nem csupán érdekel, de a vágyaid felerősödnek, és ilyeneket gondolsz magadban: „több is van bennem”, „többet érdemlek”, „képes vagyok rá”, „el akarom érni”. Az érzelmi energia elég erős ahhoz, hogy sikereid legyenek. Minden attól függ, mennyire erős az elhatározásod, meddig tudsz összpontosítani, illetve mennyire vagy képes felülemelkedni a negatív érzelmeken. Ha a lelkesedésed és érzelmeid változóak, nem tudsz innen magasabbra lépni.

4.A motiváltság szintje – az akarat

Amikor itt tartasz, akkor már eléggé elszánt vagy, hogy véghez vigyél valami nagy dolgot, és eléggé eltökélt, hogy kitarts a végéig. Pozitív érzéseidet az akaratoddal megtámogatva juthatsz el messzebb, mint valaha. A kérdéseid már hosszú távúak:

Ezen a szinten már elég önbizalmad van, és a kisebb kudarcok sem vetnek vissza. Nem torpansz meg az akadályok előtt, vasakarattal előre küzdöd magad. Elég stabil vagy ahhoz, hogy sok évre tervezz. Amennyiben nem vagy túlzottan elfoglalva a személyes céljaiddal és nem merülsz nyakig abba, amit csinálsz, tovább léphetsz a következő szintre.

5.A tudatosság szintje – a küldetéstudat

Azért nevezem a tudatosság szintjének, mert ezen a szinten nem csak azt tudod, mit akarsz, de teljes mértékben ráébredtél arra, mi a dolgod az életben. Pontosan tudod mi célból vagy-e Földön, és mi az amivel a legtöbbet használsz az emberiségnek. Ilyen kérdések foglalkoztatnak:

  • Hogyan adhatom tovább a tudásomat?

  • Hogyan érhetem el a bölcsességet?

  • Hogyan élhetek magasabb tudatszinten?

  • Hogyan szolgálhatom az emberiséget?

Ezen a szinten az elhatározásod már végleges. Ez nem azt jelenti, hogy nem fejlődsz, vagy nem változol, csupán azt, hogy soha többé senki és semmi nem tud megingatni. Innen már nem esel vissza alacsonyabb szintekre. Érhetnek anyagi-lelki, vagy bármilyen tragédiák, ez mit sem változtat azon, amit tudsz és ahogyan gondolkozol és élsz.

Nem személyes vágyakból cselekszel, hanem mély elhivatottságból, szinte eggyé válsz a küldetéseddel, amit Te választottál magadnak. Hosszabb távon mindig sikeres vagy, mert amit teszel, tökéletes harmóniában van veled és a mindenséggel.

Az egyéniségfejlődés szintjei

Az egyéniségfejlődés szintjei az öntudatosság szempontjából

Aki az 1. szinten van, nem sokat foglalkozik önmagával, csupán annyiban érdekli, ez közvetlen milyen hasznot hoz számára szellemileg, lelkileg, vagy anyagilag. Azt, hogy mit akar, inkább az határozza meg, mit lát másoknál, vagy a pillanatnyi vágyai.

Aki a 2. szinten tart, keresi önmagát. Nem igazán találja meg, mi az, ami neki való, vagy nem tudja, mit kezdjen vele. Sokat gondolkodik ezen, és hajlamos belegabalyodni a magával kapcsolatos kérdésekbe. Tudja, hogy több van benne, mint ami látszik, de nem tudja megnyilvánítani, kihasználni.

A 3. szinten levő túllép önmaga gyötrésén, hallgat az érzéseire és beleveti magát valamilyen számára kedves tevékenységbe. Kevesebbet gondolkodik mint a 2. szinten, és többet él. Sikeres lehet, de ez nem mindig tartós. Elfogadja az érzéseit és önmagát, az élményekért azonban gyakran feladja a hosszú távú fejlődés lehetőségét.

Aki a 4. szinten van, következetesen dolgozik azon, hogy fejlessze tulajdonságait, képességeit. Értelmét és érzelmeit egyaránt szolgálatába állítja. Tudja mire képes, azt is mi való neki, terveket dolgoz ki és megvalósítja. Az élmények és az önmagán való munka egyaránt fontos számára.

Az 5. szinten levő egyén nem csak tudja mit akar és hogyan valósítsa meg, de arra is képes, hogy egyéniségének erejét megossza másokkal. Nincsenek benne kételyek önmagát illetően, másokat is képes elvezetni magasabb felismerésekhez. Mindig hat, de sosem egóból. Nincs szüksége arra, hogy mások helyeseljék, amit tesz, vagy azt tegyék, amit ő mond. Egyszerűen olyan az egyénisége, a kisugárzása és az élete, hogy az önmagában felébresztő hatású.

Egyéniségfejlődés szintek öntudatosság szempontjából

Az egyéniségfejlődés szintjei önmegvalósítás szempontjából

Az 1.szinten élőnek sok ötlete lehet, végül azt választja, ami jónak tűnik. Ő könnyen befolyásolható, és inkább a pillanatnyi haszonra, vagy örömökre figyel. Teljes mértékben az egója irányítja, nem tud, és nem is akar uralkodni magán. Inkább elfogadja mások irányítását, vagy a szükséges cselekvéseket, mintsem erőfeszítéseket tegyen a kiemelkedésre.

A 2. szinten élő egyénnek már nem csak vágyai, de céljai is vannak. Képes ezeket kiválasztani, meghatározni, de túl sokat agyal ahhoz, hogy meg is valósítsa őket. Visszafogják a kételyei, a múlt negatív tapasztalatai, vagy a tökéletességre törekvés, így legtöbb esetben semmit sem tesz.

A 3. szinten élő kevésbé aggályoskodik, és bátran tervez. Szép jövőképet álmod magának, belelkesedik, a cselekvésig is eljut, de nem rendelkezik azzal az állhatatossággal, hogy valami nagyot véghez vigyen. Így legtöbbször kisebb dolgokban eredményes, vagy csak sok élményt, tapasztalatot szerez.

A 4. szinten élő egyén képes véghez vinni terveit és megvalósítani azokat akkor is, ha hosszú időt, és nagy elköteleződöttséget kívánnak tőle. Kiéli személyes ambícióit, magasra tör, és nagy teljesítményekre képes. Közben egyre jobbá válik, és törekszik is a fejődésre.

Az 5.szinten élő egyéniség nem csak megvalósítja álmait, de irányítja sorsát, és képes sok más embert is vezetni. Nem annyira a személyes vágyai mozgatják, sokkal inkább az alkotás/teremtés, valami, ami messze túlmutat önmagán. Sok ember életére gyakorol pozitív hatást, anélkül hogy beleavatkozna a sorsukba.

Az egyéniségfejlődés szintjei önmegvalósítás

Korlátozó személyes jellemzők, akadályok és tévutak a különböző szinteken

Az 1. szinten élőt gyenge önvezérlés jellemzi, nincsen elég céltudatossága, vagy akarata ahhoz, hogy a saját útját járja. Ösztönei irányítják, nem szereti a szabályokat, inkább a mának él. Hiányzik belőle a mélyebb ismeretekre vonatkozó tudásvágy. Éppen ezért nem ura a saját életének, számtalan irányba juthat, de egyik sem az övé.

Lehet makacs és a saját feje után megy, vagy könnyen befolyásolható és megtéveszthető (ellentmondásnak tűnik, de egyszerre a kettő is jelen lehet egyazon egyénben). Sok-sok tapasztalaton és nehézségen fog átesni, mielőtt elkezd gondolkodni.

A 2. szinten élő egyént 4 fő akadály hátráltatja, és mindegyik az ő személyiségében ered. Léteznek mások is, de ezek a legjellemzőbbek.

  1. Hajlamos sokfelé figyelni, több mindent megpróbálni, ahelyett hogy az egyetlen lényegesre összpontosítana.

  2. Kételyek gyengítik az énképét, nem rendelkezik azzal az önbizalommal, ami előrébb vinné.

  3. Nem tud, (vagy nem akar) igazán dönteni. Biztonságra játszik, ezért nem meri elszánni magát teljes mértékben.

  4. Megreked a gondolkodás szintjén, túl sokat töpreng, elmélkedik, és keveset cselekszik.

A 3. szinten élő fejlődésben van és a legfőbb akadálya a változékonyság. A motivációja hol az egekben szárnyal, hol egészen szétfoszlik, attól függően, milyen lelkiállapotban van. Még túl érzékeny ahhoz, hogy a nagyobb megpróbáltatásokból pozitívan jöjjön ki. Nem olyan erős az egyénisége, hogy szenvtelenül túllépve a hibákon és kudarcokon, tovább menjen előre. Lehet, hogy idő előtt feladja.

A 4. szinten létező már túljutott az előző szint személyes akadályain. Nála inkább az a veszély áll fenn, hogy túlzásba viszi. Akár éjjel-nappal a munkáját végezheti, vagy azon kívül se lát, se hall semmit. Félő, hogy egyoldalúvá válik, ha nem figyel oda, és az is lehet, hogy fanatikussá válik az adott dologban.

Az 5. szinten egészen más tévutak jelenhetnek meg. Itt már nem az ego diktál, hanem az egyén tudatosan irányítja az életét. Azonban ha túlzottan kiiktatja a személyes aspektusait, könnyen személytelenné válhat. Márpedig a másokkal való együttléthez szükséges „egy személy bőrébe bújnunk”, hogy azon keresztül élményeket szerezzünk.

A másik tévút ha túlzottan eltávolodik a mindennapoktól. Még a legnagyobbak is azért vannak a Földön, hogy itt és most a jelenlétükkel munkálkodjanak ebben a dimenzióban.

Korlátozó személyes jellemzők

Az egyéniségfejlődés szintjeinek kapcsolata a személyiségtípusokkal

Roppant érdekes megfigyelni, hogy az egyes szintek például a klasszikus személyiségtípusokkal is összefüggenek. Ez azonban nem jelenti, hogy egyik típus jobb, vagy fejlettebb, mint a másik, csak a különböző szinteken más típusok jellemzői vannak túlsúlyban.

Az első szint olyan szempontból hasonló a flegmatikushoz, hogy nehéz kimozdítani a kényelmi zónájából. Azt csinálja, ami kényelmes, nem érdeklik túlzottan ambiciózus dolgok, csak élhesse a mindennapi életét. A második szint inkább a melankolikussal harmonizál. Rengeteget gondolkodik, analizál, de nem elég optimista és merész a nagy lépésekhez.

A harmadik szint számos szangvinikus jellemzőt magában foglal. Főként az érzelmei dominálnak, hamar fellelkesül, viszont semmi sem tart túl sokáig nála. A negyedik szint inkább kolerikus, ő tűzön-vízen át keresztülviszi az akaratát. Az ötödik ellenben olyan egyén, aki ötvözi más típusok előnyeit, ám a hátrányait minimálisra csökkenti.

Hogyan juthatsz feljebb a szintedről?

Az első szintről az visz feljebb, ha leírod és meghatározod a céljaidat, majd elkezdesz megismerni olyan módszereket, amelyek segítenek, hogy elérd. Olvasd az eme weboldalon található cikkeket!

Ajánlott anyagok:

Egyéniségépítés Gyorsítósáv (e-könyv)

A második szintről úgy tudsz tovább lépni, ha növeled az önbizalmad és végre komolyabb lépésekre szánod el magad.

Ajánlott anyagok:

Hogyan legyen önbizalmam

Önbizalmad kialakítása

Ennél jóval nagyobb mértékben az Egyéniségépítés Turbo Program -ja segít.

A harmadik szintről az önfejlesztés juttat feljebb. A megfelelő szokásokat elsajátítva elég konokká kell válnod, hogy ne állj meg félúton.

Ajánlott anyagok:

Az önfejlesztés magasiskolája

12 szokás/tulajdonság, amely megváltoztatja életed (e-könyv)

A személyes energia mesterei (e-könyv)

A negyedik szintről az ötödikre akkor lépsz, amikor olyasmivel foglalkozol, vagy hozol létre, ami túlmutat a személyes hasznodon, és mások életére jobbító hatással van.

Ajánlott anyagok:

Az önmegvalósítás iskolája 2. (könyv)

A kiváló egyéniség 50 jellemvonása (e-könyv)

Megjegyzés: Ez nem jelenti, hogy az ajánlott anyagok csak attól a szinttől működnének. Csupán annyit, hogy az adott szintlépéshez konkrét segítséget nyújtanak.

Egyéniségépítés anyagok minden szintre

A weboldalon található összes cikk

Te csinálod az egészet (e-könyv)

Sikerrendszer (csak feliratkozóknak és csak időnként rendelhető)

Egyéniségépítés Turbo Program (ez az alapoktól a legmagasabb szintig eljuttat lépésenként, de szintén csak feliratkozóknak és csak időnként lehet rá jelentkezni)

Egyéniségépítés Tagság Rendszer (minden téma, minden szinten, folyamatosan frissül)

Egyéni online konzultáció (a kérdőív kitöltése után személyre szabott, minden az egyéniségépítéssel kapcsolatos témában, de csak korlátozott számú egyén számára az időigénye miatt)