Hogyan építsek jó kapcsolatokat?

Hogyan építsek jó kapcsolatokat? A kapcsolatok fázisai

Hogyan építsek jó kapcsolatokat? Ez a kérdés a legtöbb ember fejében megfordul. A kapcsolatok fázisai, a megismerkedéstől kezdve a magasabb szinte emelésig, vagy elválásig, szinte minden ember életének része. A jó kapcsolatok építését kevés helyen tanítják, s szükséges hozzá egyfajta lelki érettség is.

Ebben a cikkben végigmegyünk a kapcsolatépítés fázisain. Ennek része a tudatosítás – vagyis a valódi okok feltárása. Majd szót ejtünk az ismerkedésről, a kapcsolat felépítésének folyamatáról, s felvázoljuk, milyenek a jó emberi kapcsolatok. Végül a kapcsolat teremtés, és építés hibáiról is beszélünk.

Megjegyzés: A tagsági rendszer kommunikációs moduljában találsz anyagot arról, hogyan ismerkedj, ha introvertált vagy, valamint arról, hogyan jönnek létre a kapcsolatok energetikailag.

Mi a célod a kapcsolatok építésével?

Sokan jönnek azzal a gondolattal, hogy jó kapcsolatokat akarnak építeni. De milyen okból? Az nem elég jó ok, hogy „legyenek kapcsolataim”, vagy, „hogy felfigyeljenek rám. Ugyanis ez egy adok-kapok történet, ahol legalább ugyanannyit kell fektetned a kapcsolatba, mint a másiknak. Tehát mi a konkrét célod?

A következő indítékok szoktak megjelenni:

 • barátok szerzése

 • pár megtalálása

 • üzleti partner megtalálása

 • ismeretségi kör bővítése

 • tanítók, mentorok, képzők megtalálása

 • hasonló érdeklődésű emberek keresése

 • hasonló gondolkodásmódú egyének keresése

 • szervezési okok miatti jó kapcsolatok

 • mások segítése

Lehet több okod is, csak tudd, mikor, miért ismerkedsz, vagy építed a kapcsolataidat. Ha neked az a célod, hogy barátaid legyenek, akkor írd le egy listában, hogy milyen tulajdonságok azok, amelyek számodra a jó barátot jelentik! Ha párt keresel, ugyanez a helyzet, üzleti, vagy egyéb kapcsolatok esetén úgyszintén. Hogyan építsek jó kapcsolatokat, ha nem tudom miért?

ideális kapcsolat

A célod és az adott egyén(ek) tulajdonsága(i) egymással összhangban, vezetnek a jó kapcsolatokhoz. Azonban az még nem jó cél, ha Te valamit akarsz valakitől, de eszedbe sem jut, hogy mit adhatnál cserébe. Tehát írd le azt is, amit Te tudnál nyújtani! Ha sokat vársz el, és például benned nincsenek meg azok a tulajdonságok, akkor fejlődnöd szükséges, vagy a dolog nem fog működni.

Hogyan ismerkedjek?

Ma könnyebb az ismerkedés, mint valaha, mivel ki sem kell mozdulnod otthonról. Sokan azt mondják, az nem az igazi, de valahol kezdeni kell, nem igaz? Kérdés, hogy Te könnyen ismerkedsz, vagy nehezen? Mert ha könnyen, akkor azért érdekel a téma mégis, mivel nem vagy elégedett a kapcsolataiddal, vagy amivé válnak az ismerkedéseid.

A cél és a saját természeted ismeretében máris könnyebben eldöntheted, kikkel szeretnél ismerkedni. Természetesen nem szűkítheted le mindig a kört csak rájuk – hiszen az ember sokakkal találkozik, de elsősorban rájuk fókuszálj. Mindig a legkönnyebb azokkal ismerkedni, akik hasonlóak hozzánk.

A legkönnyebb akkor szóba elegyedni másokkal, ha van egy közös téma, ami mindkét felet mélyen érdekli. Ezért van az, hogy az azonos érdekeket képviselők, vagy azonos dolog iránt rajongók, gyorsan harmóniába kerülnek. Legalábbis az elején. Figyelembe kell venned a személyiségtípusát, élet és értékrendjét is.

De hogyan tudjam ezt meg mindjárt az elején? Nos, itt nagy segítség az Internet, mert ott elég sokat meg lehet tudni másokról, és ebből kirajzolódik egyfajta személyiség kép. De ebben az esetben is akkor leszel okosabb, ha a kommunikáció már egy ideje zajlik. Használd segítségként azt a cikkemet, ahol bemutattam a női és férfi személyiségtípusokat!

Ha nehezen ismerkedsz, kezdd az interneten! Manapság – a közösségi média korában – ez könnyebb, mint valaha. A rengeteg fórum, chat lehetőség, vagy éppen a Facebook csoportok, főleg, ha építesz sajátokat, kiváló lehetőség. Utána már könnyebb élőben is. De a lényeg az, hogy mindig maradj természetes, sem a túlzott akarás, sem az érdektelenség nem célravezető.

Hogyan építsek jó kapcsolatokat? A kapcsolat felépítésének folyamata

Ez függ attól is, milyen típusú kapcsolatról van szó, de mégis, vannak közös pontok minden kapcsolat építés esetében. Általában ez a 3 fő szintje, időszakra vetítve

 1. ismerkedési fázis

 2. kapcsolat épülése – közös értékrend, bizalom, hasonló hullámhossz felfedezése

 3. a kapcsolat ápolása

Az ismerkedési fázisban igyekezz minél többet megtudni a másikról, s Te is fedj fel néhány dolgot magadról. Vigyázz, ne ess az átlagosság csapdájába! Ne olyan szürkeségeket mondjál, mint x dologgal foglalkozol és „általános közérdekű adatok” ☺. Legyél érdekes, különleges, más, mint az átlag. Lásd: Hogyan érjem el, hogy akarjon – című cikk.

A kapcsolat felépülésének fázisában meg kell találnod a közös pontokat. Nem elég, ha van néhány közös érdeklődési területetek – kivéve, ha az miatt kerestétek a kapcsolatot – fontos megtudnod, mi a másik értékrendje. Nem szükséges azonos világlátással rendelkezni, de fontos, hogy ugyanazon emberi értékeket és tulajdonságokat lényegesnek tartsatok.

közös értékrend

A kapcsolat ápolása szakasz onnan értendő, amikor már stabilan kialakult a kapcsolat. Ez nem marad magától így, időről-időre foglalkoznod szükséges vele. Akár baráti, akár ügyfél, akár partneri, akár szerelmi kapcsolatról van szó, bizonyos mennyiségű energiát igényel, különben kihűl.

Ezért lényeges az elején a célod tisztázása, és az is, hogy ne csak elvárj, hanem adj is. Amennyiben betartod az egyensúlyt, kölcsönösen megemelitek egymás energiaszintjét. Ezen kívül érdemes időnként felfrissíteni az egészet valami új dologgal, vagy közös élményekkel. Olvasd el a kapcsolatok fokait bemutató cikket is!

Milyenek a jó emberi kapcsolatok?

Vannak emberek – nem is kevesen – akik az esetek többségében teljesen illogikusan működnek. Például keveset törődnek azokkal, és nem becsülik meg azokat, akik jók hozzájuk. Ugyanakkor azoknak mindent megtesznek, akik fütyülnek rájuk, és inkább kihasználják őket. Ezt a jelenséget leginkább családi kapcsolatokon belül figyeltem meg.

Ilyen esetekben mindig energetikai okok állnak a háttérben, akiktől kapnak, nem értékelik azt az energiát, mert úgyis jön. Akik meg rájuk sem hederítenek, azoké azért értékesebb, mert nem kapják meg. Így bármire képesek, hogy elérjék azt. Ennek egyenes következménye, hogy senki sem azt kapja, amit érdemel. A hogyan építsek jó kapcsolatokat kérdésnél ezt is figyelembe kell venni.

Ezeknek a kapcsolatoknak múltbeli okai is vannak, az egyének „egymásból táplálkoznak”, vagyis energiát szereznek tudattalanul, bármi módon. Ez azt jelenti, ha nem jól jönnek ki egymással, ide-oda dobálódik közöttük a pszichikai energia, ha jól kijönnek, akkor önként adják. De ez általában egy tudattalan szinten zajlik, mert az emberek nem tanultak erről.

A jó emberi kapcsolatok esetében nincsenek ilyen tudattalan energetikai játszmák, mert mindkét fél elég magas szellemi-lelki szinten van ahhoz, hogy önmagában egyensúlyban legyen. Általában az igazán boldog emberek ilyenek. Egyik fél sem azért építi a kapcsolatot, hogy (csak) valamit nyerjen, hanem, mert örömöt okoz, és tudják, hogy mindketten gyarapodnak.

Figyeld csak meg, azokban a kapcsolatokban, ahol folyamatos a civódás, vagy mindig szerepet játszanak, többnyire az ösztönök dominálnak. Akik megtanulták önismeretük által felismerni és kezelni saját természetüket, azok nem hagyják, hogy pillanatnyi hangulataik félrevezessék őket.

A jó emberi kapcsolatok alapja a tiszta energiákkal rendelkező, tudatos egyéniség. Az ő energia és tudatszintje nem függ másokétól, örömmel ad, mert tudja, hogy sosem lesz kisebb általa. Nem megy bele szerepjátékokba (kivéve, ha tanít ezzel valamit a másiknak), önmagát adja, s képes magasabb szintre emelni egy átlagos kapcsolatot.

Hogyan építsek jó kapcsolatokat? A kapcsolatépítés hibái

Számtalan ilyen van, most csak néhány szembetűnőbbet jellemzünk. Tipikus jelenség, amikor valaki csak azért ismerkedik másokkal, hogy általuk másvalakivel kerüljön közelebbi kapcsolatba, vagy megtudjon bizonyos dolgokat. Arról van szó, amikor valaki valamely célja érdekében (pl. karrier, üzlet), másokat eszközként használ saját céljaihoz.

Na mármost, felvethetnéd, hogy bizonyos fokig ez természetes, hiszen mindannyian legtöbbször mások által ismerünk meg másokat. De a különbség ez: természetes, spontán módon történt-e, vagy csakis egy másik kapcsolat, vagy információk megszerzése miatt vetted fel a kapcsolatot azzal az emberrel?

Miért keresel kapcsolatot?

Itt most keskeny a határvonal a „helyes, vagy nem helyes” cselekvés között. Úgy tudod eldönteni, hogy végig gondolod, adott egyénnel, vagy egyénekkel más körülmények között is kapcsolatot teremtettél volna. Ha igen, semmi gond, de ha egyáltalán nem, akkor bizony ők csak egy fogaskerék voltak a céljaid számára. Amennyiben ezt észreveszed, igyekezz valamivel kárpótolni őket!

Egy másik helyzet, ami szintén sokak számára ismerős, ha valaki hálózatot épít (MLM), s ezért ismerkedik folytonosan másokkal. Itt is felteheted az a kérdést, hogy hogyan tehetné máshogy? Megint az a kérdés, hogy természetes módon történnek-e a dolgok, s úgy, abból később felveted a lehetőséget, vagy kizárólag az érdekel, hogy egy újabb taggal bővül-e a hálózatod?

Néha nehéz ezt megkülönböztetni, mégis érdemes. Ha nem a kapcsolatépítés szabályai szerint zajlik az egész, később a visszájára fordul. Ezért mindig járj utána, annak az embernek szüksége van-e rá, amit Te kínálsz, és van-e benne ilyesfajta hajlandóság. Ha nem, akkor felesleges erőlködnöd.

A harmadik helyzet az, amikor valaki magányos és azért akar kapcsolatokat építeni. Ezzel még önmagában nem lenne baj, ha nem abból indul ki. Vagyis, ha azért akar kapcsolatokat, mert mások megszüntetik az ő magányosságát, az rossz cél. A magányosság valódi oka belül van (legtöbbször önértékelési probléma), azt kell rendbe tenni, utána jöhetnek a kapcsolatok.
Egy érdekes helyzet, ha valakinek nagy az egója és folyton hódítani akar. Történhet ez a másik nemnél, üzleti kapcsolatoknál, vagy akár valamilyen státusz megszerzése miatt is. Vannak, akik azért ismerkednek náluk jóval magasabb anyagi, vagy társadalmi szinten állókkal, hogy mások előtt jobb színben tűnjenek fel.

Mindkettő oka egy álcázott önbecsülés probléma, amit így igyekeznek kompenzálni. Nálunk valamilyen téren magasabb szinten levőkkel azért érdemes kapcsolatokat építeni, hogy tanuljunk tőlünk, s nem a látszat kedvéért. A folyamatos hódítások pedig tévutakra vezethetik az azokat hajszoló egyéneket, mert a mélyebb értékeket, s tartalmat már észre sem veszik, hiszen „trófeákat” gyűjtenek.

A legtöbb alkalommal energetikai szerepjátékok miatt alakulnak rossz kapcsolatok. Például ellentétesnek tűnő személyiségek között, akik ennek ellenére, mégis mindig újra visszatérnek egymáshoz. Lehet, hogy egymástól szerzik így az energiát, ám mégis energia, és mivel nem tanulták meg, hogyan tölthetik fel magukat természetes módon, ezt nem tudják abbahagyni.

További befolyásolási módokat olvashatsz egy másik cikkemben.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük