Személyiségtípusok kapcsolatai, kevert személyiségtípusok

Személyiségtípusok kapcsolatai, kevert személyiségtípusok számos összefüggésben lehetnek egymással. A személyiségtípusok 4 típusát bemutattam külön-külön az előző cikkekben. Ezúttal a személyiségtípusok kapcsolatait, összefüggéseit, valamint a kevert személyiségtípusokat mutatom be, és azt, hogy milyen viszonyok alakulhatnak ki közöttük.

Azok, akiket érdekel a téma, kapásból sorolják szangvinikus kolerikus melankolikus flegmatikus viszont ezek különféle összetett egymásra hatásait már kevésbé ismerik. Vannak, akik hallottak már róla, hogy például egy melankolikus flegmatikus személyiség, vagy a kolerikus szangvinikus milyen tulajdonságokkal rendelkezik. Azonban ezek különféle oda-vissza kapcsolatai egymással már sokkal komplexebb téma.
Személyiségtípusok jellemzői – A 4 típus és összefüggéseik

A személyiségtípusok 4 típusa alatt a Hippokratész -től eredő klasszikus vérmérsékleti, vagyis temperamentum típusok meghatározást értem, amelyek jellemzése az idők során tovább fejlődött. Ez az embereket 4 különböző vérmérsékleti kategóriába sorolja. Személyes jellemzői, tulajdonságai alapján mindenki besorolható valahova, de néhány dolgot nem árt ismerned ezzel kapcsolatban.

1.Senki sem tartozik 100 százalékban egy típushoz, mindenkiben van a többi típus jellemzőiből valamennyi.
2.Egy ember esetében a temperamentum típusok közül van egy típus amely domináns a többihez képest és általában van egy másodlagos, kevésbé domináns.
3.Mivel az ember változik, fejlődik a személyiségtípusa is változhat, több jellemző épülhet be más típusokból, míg az addigi domináns csökkenhet.

Ha a saját típusoddal tisztában vagy, rendkívül hasznosnak bizonyulhat, mert ismerve ennek jellemzőit, kihasználhatod az erősségeit. Egy villámgyors teszt, hogy melyik típushoz tartozol leginkább:

Válassz az alábbiak közül!

Mértani alakzatok és személyiségtípus

Az írás végén megnézheted, melyik melyik típushoz tartozik.

A kolerikus temperamentum a legerősebb a vérmérsékletet tekintve. Ezek a személyiségek az irányítók, akiknél az akarat az elsődleges. A saját útjukat szeretik járni, megvannak a saját elképzeléseik, aktívak, gyakorlatiasak, ambiciózusak és kitartóak. Itt olvashatod el a minden részletre kiterjedő jellemzését: kolerikus személyiségtípus részletes jellemzése

A szangvinikus temperamentum típusok szintén hevesek, de ő sokkal változékonyabb, és hiányzik belőle a kolerikus kitartása. Ellenben barátkozóbb, nem annyira irányítani, vezetni akarja az embereket, inkább minél többel megismerkedni, illetve imád szerepelni. Itt olvashatod el a minden részletre kiterjedő jellemzését: szangvinikus személyiségtípus részletes jellemzése

A melankolikus temperamentum már sokkal visszafogottabb, ő a gondolkodásban merül el. Elképesztően alapos, precíz, elemző típus, aki kiváló tervező, de a gyakorlatban már nem olyan jó kivitelező, mert elveszik a részletekben. Itt olvashatod el a minden részletre kiterjedő jellemzését: melankolikus személyiségtípus részletes jellemzése

A flegmatikus temperamentum típusok “halványabbak”, ő a legenyhébb a vérmérséklet tekintetében. Passzív típus, aki elvan magában, meditál, és ráhagyja a döntéseket másokra. Ő a legkiegyensúlyozottabb, kiváló hallgatóság, de nehéz kimozdítani közömbös állapotából. Itt olvashatod el a minden részletre kiterjedő jellemzését: flegmatikus személyiségtípus részletes jellemzése

Személyiségtípusok összefüggései

Személyiségtípusok táblázat

A 4 személyiségtípus mindegyikének megvan a maga erőssége és hátrányai. A személyiségtípusok táblázat alapján is látszik, hogy a kolerikusok a vezetők, a szangvinikusok a kapcsolatteremtők, a melankolikusok a tervezők, és a flegmatikusok a biztos pont. Negatív jellemző lehet a kolerikus túlzott akaratossága, a szangvinikus kiszámíthatatlansága, a melankolikus pesszimizmusa és a flegmatikus érdektelensége.

Ha egyben akarod látni a kolerikus szangvinikus melankolikus flegmatikus típusok összhatását, abban segít az alábbi táblázat kép.

Az alábbi táblázatban összegeztem a 4 típus 18-18 jellemzőjét, és a személyiség színek alapján is jól elkülöníthető.

Személyiségtípusok összesítő táblázat

A képet teljes nagyságában megtekintheted itt: Személyiségtípusok összesítő táblázat

Különböző kutatók által meghatározott személyiségtípus jellemzők ismertetése

Ez a fejezet csak Egyéniségépítés Tagság Rendszer tagok számára elérhető. (A csatlakozási lehetőséget lásd alul.)

Kevert személyiségtípusok, vegyes személyiségtípusok

Kevert személyiségtípusok, vagy vegyes személyiségtípusok általában két (ritkán több) személyiségtípus keveredése. Mielőtt a személyiségtípusok kapcsolatai kerülnek sorra, érdemes ezeket megismerned. Mint a cikk elején is említettem, ezek jellemzően nem 50-50 százalék, hanem az egyik típus a 4 személyiségtípus közül domináns, és mellette egy másik, ami jellemző, de nem olyan erősen.

A hasonló jellemzőjű, tehát inkább kifelé forduló (extrovertált), és az inkább befele forduló (introvertált) típusok egymással gyakran alkotnak keveréket. De az egymással némileg ellentétes tulajdonságokat felvonultató személyiségtípusok is lehetségesek vegyesen egyazon emberben.

Szangvinikus kolerikus kevert személyiségtípus

A kolerikus-szangvinikus vegyes személyiségtípus egy olyan kombináció egyetlen személyben, amely nagy hatással bír másokra. Az ilyen személy olyan ügyesen bánik az emberekkel, hogy könnyedén érvényesíti az egyéniségét. Mesterien kezeli az embereket, játszva felveszi a kapcsolatot és jól tud irányítani is.

Hátránya lehet a szangvinikus kolerikus személynek – amennyiben nem elég erős a jelleme – hogy visszaél természet adta tehetségével és manipulálja a környezetét. Ha nem figyel oda, túl sokat foglalkozik azzal, hogy másokat lenyűgözzön, s kevés értéket ad. Másfelől istenáldotta tehetsége van mások motiválásához.

Ha egyensúlyban vannak benne a két típus erősségei, akkor tartósabb mint a szangvinikus, de nem válik munka, vagy teljesítménymániássá, mint a tiszta kolerikus. Tehát a szangvinikus kolerikus vegyes személyiség mindig élénk, erős érzelmekkel rendelkezik, önuralmától függ, ezeket mire, hogyan használja.

Melankolikus-flegmatikus kevert személyiségtípus

A melankolikus-flegmatikus kevert személyiségtípusok elképesztően jó munkaerők lehetnek. Többnyire realista, korrekt, összeszedett jellem, akire hosszú távon lehet számítani. Általában komoly, de a flegmatikus jellemzők csökkentik a melankolikus borúját, és a melankolikus jellemzők visszafogják a flegmatikus lezserségét.

A melankolikus-flegmatikus vegyes személyiségtípusok nem szeretnek az előtérbe kerülni, s ha mégis fontos szerepre kényszerülnek, gyakran forgatják a magabiztosság erősítését segítő irodalmat. Eme keverékben a tudás és az ismeretek kellő elmélyültséggel párosulnak, ami jó kutatóvá, vagy akár tanítóvá is teheti őket.

Ha viszont gyorsan kell eredményeket elérni, gondban lehet, mert túl sokat foglalkozik az előkészületekkel, s a lehetőség kicsúszik a marka közül. Természetes megfontoltsága miatt ideális személy ott, ahol mindenre pontosan ügyelni kell, s kerülni az érzelmi elragadtatottságot.

Kolerikus melankolikus személyiség

A kolerikus-melankolikus vegyes személyiségtípus nagyszerű, egymást kiegészítő jellemvonásokból áll. A melankolikus jelleg visszafogja a kolerikus elhamarkodottságát, a kolerikus jelleg pedig cselekvővé varázsolja a sokat finomítgató melankolikust. Gazdasági téren a kolerikus-melankolikus kevert személyiségtípusok rendkívül eredményesek lehetnek.

A kolerikus melankolikus személyiség az üzleti élet előterében levő és a háttérben zajló folyamatokat is átlátja, eléggé eredmény orientált. Számára az életben a legfontosabb dolog a hatékonyság, termelékenység, a maximális végösszeg elérése. Ennek a hátulütője lehet, hogy elfeledkezik a kikapcsolódásról, s csak akkor eszmél fel, amikor már késő, és egészsége látja kárát.

Kolerikus-melankolikus személyiségtípusok

Megbecsülik és tisztelik eredményei miatt, de kevesen szeretik. Néha túl nagyok az elvárásai, nem igazi csapatember. Viszont jó érzéke van a helyes döntések meghozatalához. A kommunikációján lenne mit csiszolni, de elszántsága miatt sok mindent elér, amire mások képtelenek.

Flegmatikus-szangvinikus személyiség

A szangvinikus-flegmatikus kevert személyiségtípusok igazi emberközpontú társaságok. Míg az előbbi keverék személyiségtípus munka középpontú, a szangvinikus-flegmatikus vegyes típus inkább humán beállítottságú. Az állatfaj személyiségtípusok közül leginkább a delfinre hasonlít.

Könnyen veszi a dolgokat, egy cseppet sem aggódik a jövő miatt. A szangvinikus személyiségtípusok gyorsan változtatják az érzelmeiket, de a flegmatikus-szangvinikus személyiség egyenletesebb. Ellenben élénkebb is a sima flegmatikusnál. Jó diplomatikus érzéke van, könnyen szót ért különböző személyiségekkel.

Ideális barát és társ lehet a vonzó tulajdonságai miatt, de hajlamos elfeledkezni a részletek megszervezéséről, az anyagiak rendezéséről. Szétszórtságát és könnyelműségét az emberekkel való jó bánásmóddal ellensúlyozza. Nála előfordulhat, hogy a szórakozás a munka rovására megy.

Melankolikus szangvinikus kevert személyiségtípus

A szangvinikus-melankolikus kevert személyiségtípusok színek szerint és egyébként is az ellentétek harmóniája, vagy kiszámíthatatlansága. Itt az érzelmi lét a mozgatóerő, a szangvinikus változékonysága harcol a melankolikus tartós érzéseivel, a lelkesedés a mélabús hangulattal. Előfordulhat egy ilyen személynél a két személyiségtípus váltakozása, azaz egy ideig az egyik, majd a másik kerekedik felül.

Az is lehetséges, hogy valaki változik, fejlődik, és például a szangvinikus fegyelmezettebb életet él, vagy a melankolikus megtanult a külvilág és a kapcsolatok felé nyitottabbá válni. Ilyenkor alakul ki a másodlagos személyiségtípus. A melankolikus szangvinikus vegyes személyiségtípus kiismerése roppant nehéz lehet, főleg, ha ő maga sem igazodik ki saját magán.

Olykor pszichológiai problémák vezetnek a két típus keveredéséhez, de előfordul, hogy egyensúlyba kerülnek az ellentétes jellemzők. A melankolikus szangvinikus nagyon jó keverék az emberi szereptípusok közül például a tanító esetén. Jó esetben ez a keverék személyiségtípus képes eredményes lenni a munkában és jó a kapcsolatokban, összhangot teremteni a társas és egyedüllét tevékenységei között.

Kolerikus-flegmatikus kevert személyiségtípus

A kolerikus-flegmatikus keverék személyiségtípusok színek szerint komplementer (vörös-zöld), és a másik ellentét vegyes típus. Ez esetben a cselekvés – nem cselekvés, uralkodás – minden elfogadása küzd egyetlen személyiségben. Ha sikerül harmóniába hoznia az ellentéteket, csodás egyéniség lehet belőle, ha nem, akkor kettős személyiség, lehet, hogy az egyik a munkában dominál, a másik a magánéletében.

Több oka is lehet a kialakulásának. Vagy egy elégedett kolerikus dominanciájú egyén visszavett a tempójából – mondjuk idősebb korában, vagy egy flegmatikus úgy érezte, több van az életben. Biztosan láttál már olyan embereket is, akik a munkahelyükön kérlelhetetlen zsarnokok, otthon viszont szelíd, engedékeny családtagok. Lehet fordítva is: otthon mindent irányít, a munkahelyen meghúzza magát.

A keverék személyiségtípusok közül az ellentét típusokból „összemixelt” személyek nehezen kiismerhetők. Ez sokszor visszavezethető a gyermekkorra is, ahol a kedvezőtlen tapasztalatok miatt megváltozott, de még az eredeti személyiségjegyei is működnek. A személyes erejétől függ, sikerül-e rendet teremtenie benső és külső világában. A személyiségtípusok színek tekintetében ez igazi komplementer, ugyanis vörös-zöld párosítás.

Teljesen vegyes, keverék személyiségtípusok jellemzői

Ez az, amiről nem, vagy csak részben beszélnek a témával foglalkozó írások, könyvek. Azért mert meglehetősen ritka, illetve összetettsége miatt nehéz felismerni. De saját magadon is észreveheted, ha fejlődsz, hogy több típus jellemzőiből veszel át. Egy melankolikus például – ha jó képzést kap – számos szangvinikus, kolerikus jellemvonást szerezhet meg.

Bár ritka, mégis előfordulhat, hogy egy alapvetően szangvinikus beállítottságú egyén önfejlesztésével a melankolikus és flegmatikus jellemzőivel fegyelmezi magát. Számos variáció létrejöhet attól függően milyen céljai vannak az embernek, vagy milyen sorshatások érik.
Olvashatsz olyanokat, hogy az ember nem változik meg, vagy legalábbis az alapvető típusának dominanciája mindig megmarad. Ez azonban csak az átlagemberekre igaz. A valódi tudatfejlődés azzal jár, hogy a különböző személyiségtípusok jellemzőit kiegyensúlyozzuk magunkban. Ez hosszú évek munkája lehet, ám egy magasabb tudatosságszinthez és életmódhoz vezet.

A 4 személyiségtípusok jellemzői egyben – szangvinikus kolerikus melankolikus flegmatikus – az önmagát kereső, önmegvalósító egyénben is megjelenhet. A keverék személyiségtípusok táblázat összesítőjét a tagsági rendszerben tekintheted meg. Bár a pszichológiai ember típusok alatt a legtöbben a 4 alap típusra gondolnak, ezek teljesen tisztán roppant ritkán bukkannak fel egy adott emberben.

Azonos és különböző személyiségtípusok kapcsolatai, együttműködése

2 kolerikus együttműködése, kapcsolata

Ez azért működhet, mert ha mindkét fél felismeri az együttműködésben rejlő hatalmas erőt, nagyon sokra vihetik. Ha két nagy vezető közös nevezőre jut, közösen megvalósíthatnak valamit, amire egyedül képtelenek lennének. Ehhez mindegyiknek vissza kell fognia az egóját és az együtt elérhető eredményekre összpontosítani.

Egy másik lehetőség, amikor a két egyén más-más területen nagyon jó, és kiegészítik egymást. Ez esetben nem csak munkakapcsolat, hanem párkapcsolat esetében is működhet a dolog, persze az élet más oldalain. Munka és üzleti kapcsolatnál a szaktudás, ismeretek, párkapcsolatnál a megosztott életterületek a megoldás.

2 szangvinikus együttműködése, kapcsolata

Mivel lazák, és keresik az élet örömeit, csakhamar közös nevezőre jutnak. Ha emberekkel kell foglalkozniuk, szervezni, előadni, szórakoztatni, roppant ügyesek lehetnek. Amikor a részletekre kell odafigyelni és sok a háttér, vagy papírmunka, adminisztráció, akkor nagy bajba kerülhetnek.

Viszont két szangvinikus egyben csillapítja is egymás szangvinikusságát, így összeszedettebbek lehetnek, főleg, ha még gyermekkorban működnek együtt. Párkapcsolatnál igazán belelendülnek az életbe, bár a felelősség nem az erősségük. Jól megértik egymást és pozitívan állnak mindenhez, de a részletek felett átsiklik a figyelmük.

2 melankolikus együttműködése, kapcsolata

A melankolikusok között kevés, de mély barátságok szoktak kialakulni. Nagyon jól tudnak együttműködni a gondolkodásban, tervezésben, elméletek felállításában. Viszont a végletekig tökéletesítik az elképzeléseiket, programjaikat, az időbeli hatékonyság nem az erősségük.

Két melankolikus kapcsolata

Párkapcsolatban remekül működik közöttük a szívenergia, mivel mindketten nagyon mély érzésűek és erős lelki kapcsolatot alakítanak ki. Visszafogottságuk miatt a kommunikációjuk nehézkes lehet eleinte, később, ha megismerték egymást, tökéletes harmónia alakulhat ki.

2 flegmatikus együttműködése, kapcsolata

Míg a kolerikusoknál fennáll az egók összeütközésének, párbajának veszélye, a flegmatikusoknál épp az ellenkezője: nem történik semmi. E tekintetben hasonlítanak például az indiánokhoz; képesek órák hosszat dolgozni anélkül, hogy egyetlen szót szólnának egymáshoz.

Roppant állhatatosak lehetnek együtt, de az időhatárokból könnyen kicsúszhatnak. Párkapcsolatnál ideálisnak tűnhet az összhangjuk, viszont előfordulhat, annyira kevés izgalmat visznek bele, hogy eltűnik az a kis lángocska is, ami összehozta őket. A személyiségtípusok kapcsolatai közül ők a legmérsékeltebbek.

Kolerikus szangvinikus személyiségtípusok kapcsolata, együttműködése

Ketten együtt nagy dolgokra hivatottak. Az ő párosuk jó esetben a pozitív pszichológia remek megnyilvánulása lehet. A szangvinikus lelkesedése, kreativitása a kolerikus határozott és kitartó megvalósításával bármit képesek megvalósítani. A kolerikus adja az erőt, a szangvinikus az örök optimizmust, előbbi vezet és irányít, utóbbi építi a kapcsolatokat.

A szangvinikus kolerikus együttműködésben gond ott akadhat, ha a kolerikus eredményorientáltsága és a szangvinikus életörömöt kereső hozzáállása ütközik. Együttműködésük hasonló a férfi és női személyiségtípusoknál bemutatott szereplő férfi – vállalkozó férfi közös tevékenységéhez. Párkapcsolatuk pedig az ugyanott bemutatott vagány, belevaló nő – karrierista férfi kapcsolatához hasonlít.

Melankolikus és flegmatikus együttműködése, kapcsolata

Hosszú távon ők kiválóan együtt dolgozhatnak alkalmazottként. A flegmatikus megnyugtatja a jövő miatti aggodalmaskodásra hajlamos melankolikust. A melankolikus pedig odafigyel az apróságokra és a rendre. Jól kijönnek egymással, ütközés csak a flegmatikus lazasága és a melankolikus mindent előre tudni akaró magatartása miatt lehet.

Nagyon jó párkapcsolat alakulhat ki közöttük, egyik személyiségtípus sem egy bulizós fajta, ketten jól elvannak. A flegmatikus alkalmazkodik a társához, ő pedig ügyel arra, hogy ne laposodjanak el a dolgok. Ha megtanulják egymás különcségeit elviselni, jól kijönnek és együtt maradnak.

Kolerikus és flegmatikus együttműködése, kapcsolata

A személyiségtípusok közül ezek igazi ellentétpárok. Tűz és víz, mégis összejöhet az eredményes együttműködés. A kolerikus menne előre, mint a tank, a flegmatikus pedig várna, míg maguktól rendeződnek a dolgok… De ha megtalálják az ideális középutat, gyümölcsöző lesz a közös tevékenységük.

Kolerikus és flegmatikus együttműködése

Párkapcsolatokban az ellentétek erősen miatt vonzhatják egymást. Az erőteljes kolerikus temperamentumot vonzza a szelíd, elfogadó társ, és fordítva. Kommunikációjukban nem mindig könnyű megtalálniuk a közös hangot. A kolerikus nyersen kimond mindent, a flegmatikus csak akkor beszél, ha muszáj. De a flegmatikus türelme a kolerikus döntőkészségével párosulva, jó alap lehet a jövőre nézve.

Szangvinikus és melankolikus személyiségtípusok kapcsolata, együttműködése

Ha a kolerikus-flegmatikus tűz és víz, a szangvinikus-melankolikus az ég és föld. Ez a két személyiségtípus is ellentétpár, így vagy kölcsönösen kiakasztják, vagy kiegészítik egymást. Mivel mindkét típus érzelmileg éli át a dolgokat, nagy sértődések lehetnek, csak más időbeliségben. A szangvinikus könnyen felkapja a vizet, de hamar elfelejti, a melankolikus pedig megfontolt, de hosszú ideig dédelgeti sérelmeit.

Munkakapcsolatban a melankolikus realitása nem engedi elszállni a szangvinikust, utóbbi pozitivitása pedig nem hagyja csüggedni előbbit. A szangvinikus rendetlensége végtelenül bosszantja a melankolikust, utóbbi túlzott precízségét viszont előbbi nem bírja. Mindezek ellenére ideálisan kiegészíthetik és kiegyensúlyozhatják egymást, párkapcsolatban pedig élve tartják a lángot.

Kolerikus és melankolikus kapcsolata, együttműködése

Ez egy kiváló munkakapcsolat lehet. A kolerikus az irányító és döntéshozó, a melankolikus pedig ügyel a részletekre, előkészít. Mindkét személyiségtípus célorientált. A melankolikus elvégzi azokat a feladatokat, melyekkel a kolerikus nem akar pepecselni, utóbbi pedig habozás nélkül megvalósítja a dolgokat.

Sebességben és az érzelmi létben lehetnek közöttük eltérések, zsörtölődések. A kolerikust az eredmények érdeklik, a melankolikusnak a lélek is fontos. Kolerikus-melankolikus párkapcsolatban nagyon jól beoszthatják a feladatokat egymás közt, már csak az érzelmi összhangot kell megtalálni, ami nem mindig könnyű.

Szangvinikus és flegmatikus személyiségtípusok kapcsolata, együttműködése

A szangvinikus-flegmatikus párosban az egyik legnagyobb érték a humánum. Őket érdeklik az emberek, számukra sokkal fontosabbak a kapcsolatok az eredményeknél. A flegmatikus személy igazi harmóniát hozhat a szangvinikus számára, utóbbi pedig színt visz előbbi életébe.

Az érzelmi sebességük viszont óriási eltérést mutat. Mire a flegmatikus megértené, hogy társa mit érez, addigra az már két újabb lelkiállapottal arrébb tart. Munkában nagyon elmaradhatnak, de az emberek szeretik őket. Párkapcsolatban jól kiegészítik egymást, ha engednek szélsőségeikből.

A Bud Spencer Terence Hill filmekben gyakran láthattuk ezt a kombinációt. Bud játszotta a nyugodt, mindennel elégedett (ha kaja van elég) flegmatikust, Terence pedig a folyton a tréfán, vagy valamilyen szórakozáson járó eszű szangvinikust. A való életben persze egészen mások voltak, viszont kapcsolatuk végig tökéletesen harmonikus maradt.

Ha választottál mértani alakzatot, itt megnézheted melyik melyik típushoz tartozik.

(Azt azért tudd, hogy ez még nem döntő tényező, több jellemzőt is figyelembe kell venni.)

Kolerikus: háromszög

Szangvinikus: hullámvonal, cikkcakk, vagy ezek egyike és kör

Melankolikus: négyzet, téglalap

Flegmatikus: kör

Számodra melyik az ideális társ/partner?

Az Ideális társ személyiségtípus tesztből megtudhatod. A személyiségtípusok táblázat kitöltése segítségével képben leszel, nálad mi a helyzet.

Ideális társ személyiségtípus teszt

A tesztet az Egyéniségépítés Tagság Rendszer tagjai elérhetik/letölthetik, bejelentkezés után a tagsági rendszer személyiségtípusokkal foglalkozó almoduljából.

Ha nem vagy még tag, itt csatlakozhatsz: tagsági rendszer csatlakozás

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük