A melankolikus személyiségtípus jellemzői, bemutatása

A melankolikus személyiségtípus az elmélet embere, a gondosság mintapéldánya, a tökélyre törekvő egyén, aki sosincs teljesen kész. Az ő barátságát megszerezni kész művészet, de ha megvan, egy életre szól. Könnyebb a szomorúfűzfát felvidítani, mint őt jókedvre deríteni, de ő az, akire mindig lehet számítani.

Gyakran eltöpreng az élet értelmén, és egészen mély filozofikus mélységekbe merül. Sosem pazarol, mielőtt megtesz, vagy megvesz valamit, az összes lehetséges információt összegyűjti róla. Az enneagram személyiség típusok közül az 1-es, a 4-es és a 6-os keveréke.
A melankolikus személyiség jellemzői

A melankolikus személyiség fizikai jellemzői

Legtöbbször nyúlánk és vékony. Sokszor gondolataiba temetkezve halad, előrehajló fej, kimért járás az ő jellegzetessége. Fellépése nem hagy túl mély nyomot, lesütött szemek, bizonytalan tekintet, körültekintő közlekedés jellemző rá.

A melankolikus és az érzelmek

Érzelmei lassan keletkeznek, de nagyon tartósak. Ugyanúgy változó a hangulata, mint a szangvinikus személyiségnek, de míg utóbbinak sűrűn és gyorsan váltakozik, a melankolikusnál mindez lassan megy végbe. Ha ezt hullámok formájában ábrázolnánk, a szangvinikusé sűrű, rövid hullámú lenne, a melankolikusé pedig nyújtott, hosszú. Pozitív-negatív érzelmei csak lassan keletkeznek, de meg is maradnak, vagy csak nagyon sokára múlnak.

Egy melankolikusra nem hatnak túlzottan a lelkesítő idézetek, viszont a tartós dolgok mély érzelmeket tárolnak el a bensejében. Akár hűvösnek is tűnhet, pedig pont nem az, csak időre van szüksége. Ahelyett, hogy gyorsan belevágna valamibe, átgondolja, ha muszáj cselekedni, akkor gondosan vizualizálja, hogy ne hibázzon.

A melankolikus személyiségtípus beállítottsága

Többnyire befele forduló, erősen elemző típus. Mindent megvizsgál, a saját magával kapcsolatos dolgok mélyen megérintik. Érzékeny, töprengő, gyakran komor. Többnyire befelé forduló, szégyenlős, sokszor túl érzékeny. Ellenben lojális, hűséges, és képes önfeláldozó módon viselkedni. Hajlamos az álmodozásra, szereti a tökéletest, az ideálisat keresni. Neki érdemes a gondolkodmódját fejleszteni, emelkedettebbé tenni.

Elmélyült személyiség, fogékony a művészetekre, saját lelki világa meghatározó a számára. A túlzott melankolikus jelleg egoizmusba is torkollhat. A gondolkodásban el tud veszni. Sokszor túl agyalja a dolgokat, de töprengései folytán egészen mély összefüggésekre is ráébredhet.

Inkább borúlátó, sok közöttük a pesszimista, és a jövő miatt aggodalmaskodik, vagy állandóan felkészül. Mindez miatt nagyon előrelátó, alapos, körültekintő, messze elkerüli a kockázatokat. Olykor elveszik a részletekben. Sosem érzi magát igazán késznek, elég jónak, ezért egyesek közülük gyakran forgatnak önbizalom növelést segítő műveket.

Erősen önelemző típus, egészen mélyen belemerülhet saját személyisége boncolgatásába, vagy ami a múltban történt vele. Neki valóban tanulnia kell a boldogságot, mert a természete nem engedi ellazulni. Nála nem egyszerű, ha beteg lesz, vagy betegnek hiszi magát, mert sokat foglalkozik vele és fenntartja a figyelmét a negatív állapoton.

Mivel rend és tökéletességmániája miatt mindent megcsinál, részben kiszolgáltatott, hiszen vannak, akik ezt kihasználják. Lelkiekben igazán gazdag, ő valóban rájöhet az élet legnagyobb igazságaira.

A melankolikus személyiség kommunikációja, kapcsolatai

Viselkedése mindig illemtudó és tiszteletteljes, egyben távolságtartó és gyakran elutasító. Sajnos sokszor bizonytalan, szégyenlős és borúlátó, de kiszámítható, megbízható és nagyon figyelmes. Van benne egyfajta bizalmatlanság, és könnyen megsértődhet, bár ezt nem mutatja ki. Nem szeret kezdeményezni, inkább azon ügyködik, hogyan vonzzon be valakit.

Aki elnyeri bizalmát, egy végtelenül hűséges, és megbízható barátra, társra lel benne. Igényli az elismerést, viszont csak mértékkel szabad adagolni, mert gyanakodni kezd mögöttes okokat keresve. Neki szüksége van egyedüllétre, hogy alkothasson, csendre, amikor nem zavarja senki.

Mivel a melankólikus hangulat miatt hajlamos komor gondolatokba merülni, elveszni az élet borús oldalában, kell valaki, aki rendszeresen a derű felé tereli. Az állandóan a vidámságra, szórakozásra törekvő társ nem az igazi számára, inkább az, aki megérti, de csak finoman, érzéssel vezeti a jobb gondolatok, derűsebb élet felé.

Készségessége és nagy fokú empátiás készsége miatt sokan szeretik. Viszont alacsony önbecsülése miatt előfordulhat, hogy mások helyzetét túlzottan átérzi, több felelősséget vállal, mint kellene, és nem hagyja önmagát sem érvényesülni. Nehezen teremt kapcsolatokat, de azokat megbecsüli. Tapintatossága, gyengéd figyelmessége a legjobb párrá teszi.

A melankolikus ember és a cselekvés

Szereti ha rend van körülötte, nagyon precíz, megfontoltan cselekszik és gyakran tervez. Kitartó ember, szereti végigvinni amit elkezdett. Lelkiismeretesen, körültekintően jár el feladataiban, és igen-igen következetes. Néha túlzásba is viheti, és addig finomítja munkáját amíg optimálisnak nem találja, ám ez sok esetben nem lenne szükséges.

Pontosan beosztja az idejét, és precíz rendet tart maga körül. A szélsőséges melankolikus személyiségtípus ezt odáig fokozhatja, hogy a hatékonyság rovására megy. Remek példa erre Jules Verne regényhőse, Phileas Fogg, a londoni úriember. A melankolikus személy mindent felcímkéz, sorba állít, kategóriákba sorol, s ezekről még táblázatot is vezet.

A melankolikus személyiségtípus a rend embere

Más típusokat, különösen a szangvinikusokat az őrületbe kergeti azzal, hogy mindent folyton megigazít, s minden apró eltérést, mely szerinte nem illeszkedik a rendbe, korrigál. Neki is vannak ambíciói, a sikerhez vezető utak minden formája érdekli. Ebbéli cselekvése azonban sokszor elveszik a túlzott megfelelni akarásban.

A melankolikus személyiségtípus egyéb jellemzői

Gyermeknél a melankolikus személyiségtípus hajlamos a belső töprengésre, a magába mélyedésre, tépelődésre. Ezek a gyermekek csendesen magukba merülnek, de sohasem keltik azt a benyomást, mintha nem is foglalkoznának önmagukban semmivel. Inkább azt a benyomást keltik, hogy valamivel foglalkoznak belül.

Gyermekként az Én -je (mentális test) kerekedik felül, felnőtté válva viszont a fizikai teste. Ő nem képes tökéletesen uralma alá hajtani a fizikai testet, neki inkább akadályt képez. A melankolikus gyermekek gyakran lemaradnak, viszont utánzásban jók. A megható, vagy inspiráló történetek, melyek egyben felemelik a lelket, jó hatással lehetnek fejlődésére.

Zeneileg a vonós hangszerek megfelelőek a számára, valamint a szólóének. (Forrás: Rudolf SteinerA nevelés művészete, Az emberi temperamentumok titka című előadások.)

A melankolikus személyiségtípus grafológiai jellemzői

  • a bal margó nagy és általában lefelé szűkül, a jobb margó változó

  • a sorok egyenesek, vagy homorúak

  • lassabb írássebesség

  • az íráskép egyhangú, monoton és szabályos

  • a nyomaték közepes vagy erős, de egyenletes

  • közepesen kötött, használ kezdő és végvonalakat

  • az írás szélessége szabályos vagy szűk, de széles alapú nagybetűk

Mire alkalmas leginkább a melankolikus személyiségtípus?

Ő a tökéletes elemző, mindent képes táblázatokban és rendszerben szerkeszteni. Elmélyültsége és lelkisége révén nagyszerű művészi alkotásokat tud létrehozni. Remek író, vagy költő válhat belőle. Az olyan feladatokat, ahol nagy odafigyelés szükséges, gondosság, rend és precizitás, a melankolikus tudja a leghiánytalanabbul elvégezni.
Mindemellett képes saját személyiségét alárendelni a közösség céljának.
A melankolikus személyiségtípus imád olvasni és szeret írni. Tájékozottsága, vagy egyes szakterületekben való, átlag feletti informáltsága igazi tudóssá teheti. A hosszú távú tervek, stratégiák, taktikák elkészítésének ideális embere, és a későbbi statisztikák, elemzések feldolgozásának mestere.

Roppant mély kritikai érzékkel bír, ezért igen jó kritikus lehet belőle. De inkább írásban, nyilvánosan csak akkor, ha például a másodlagos személyiségtípusa a kolerikus. Nagyon jó tanuló, ő mindig készen áll új ismeretek elsajátítására. Viszont nagyon szabatosan, és mélyrehatóan tanulmányoz mindent, ezért neki hosszabb időre van szüksége.

Önmagában nem ideális vállalkozás felépítésére, vagy üzleti életvitelre, mert ehhez túlzottan biztonságra törekvő, mindent előre tudni akar, ami képtelenség. Egy adott tevékenységben (pl. valamilyen művészet, szakma) viszont lehet egyéni vállalkozó, illetve egy kolerikus társsal közösen üzletet is építhet.

Ő a stabil pont bármely cégben, a rendszeresség embere, aki sosem felejt el semmit, és mindig lehet számítani rá. Kommunikációját viszont fejlesztenie kell, mert beszabályozott gondolkodásmódja miatt nem mindenkivel ért szót. Odaadása, hűsége és lojalitása miatt a melankolikusok sokszor a legpótolhatatlanabb munkatársak.

Melankolikus személyiség jellemzők táblázat

Miben érdemes fejlődnie a melankolikusnak?

Hogyan kezeljük és neveljük a melankolikus gyermeket?

Hogyan kommunikáljunk a melankolikus típussal?

Mindezeket elolvashatod Egyéniségépítés tagként a csak tagoknak szóló oldalon, bejelentkezés után. Ha még nem vagy tag, itt csatlakozhatsz.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük