A flegmatikus személyiségtípus jellemzői, bemutatása

A flegmatikus személyiségtípus a békesség és összhang megtestesítője. Nála sosincs vihar sem ujjongás, csak csendes elfogadás. Ő az, aki mindent meghallgat, de csak akkor beszél, ha nem tehet mást. A változatlanság mintapéldánya, aki a legellentétesebb közlésekre is faarccal reagál. A flegmatizmus bizonyos állatfajoknál is előfordul, mint például a hódok.

Neki minden jó úgy, ahogyan van, nem akar semmi nagyot tenni, elvan idilli világában. Őt nem lehet sürgetni, mert akkor meg sem mozdul, de elfogadja a rendet, a szabályokat, utasításokat. Jóval többet tud, mint ami látszik, csak kell valami ami felrázza félig alvó lélekállapotából. A flegmatikus jelentése visszavezethető a latin phlegmaticus és görög phlegma szavakra, melyek a nyálkára, váladékra utalnak.
A flegmatikus személyiség jellemzői

A flegmatikus személyiség fizikai jellemzői

Járása lompos, vontatott. Ennek a típusnak gyakran kiállnak a vállai. Ha kényelemszeretete különösen erős, akkor szétterjed, teltté, terebélyessé válik. Tekintete közömbös, pillantása színtelen, semleges, arca szenvtelen.

A flegmatikus típus és az érzelmek

Általában kiegyensúlyozott, nehéz kihozni a sodrából, ha mégis, hamar lecsillapodik. Higgadt és egykedvű, elrejti az érzelmeit. Szinte sosem tűnik lelkesnek, ugyanakkor nem is hajlamos a komorságra, rosszkedvre, higgadt és egyenletes a természete. Összeszedett és körültekintő, az angol hidegvér megtestesítője.

A flegmatikus személyiségtípus beállítottsága

A flegmatikus személyiségtípus a legnyugodtabb és a legközömbösebb a 4 klasszikus típus közül. Kevés dolog van ami lázba hozza. Sokszor céltalan és határozatlan, nehezen szánja el magát, de állhatatos, és alkalmazkodó. Sosem kockáztat, inkább realista, vagy szereti az állandóságot.

A középút embere. Ideális alkalmazott, de megfelelő képzéssel valódi vezető is válhat. Tartózkodik minden hirtelenségtől, ő a fokozatosság embere. A hevesebb vérmérsékletű kolerikusok néha nem bírják, mert „megalszik a szájában a tej, mire megmozdul”, ugyanakkor hosszú távon nagyon jó munkaerő lehet.

Nincsenek túlzott igényei, általában realista, megelégszik azzal, ami van. Ő nem veszti kedvét, csak egy zavartalan helyre és időre vágyik, és azzal elvan időtlen időkig. A melankolikus típushoz hasonlóan a háttérből megfigyel, viszont vele ellentétben sosem agyal a múlton, vagy a jövőn, elfogadja ami van.

A flegmatikus személyiség kommunikációja, kapcsolatai

Türelmes, előzékeny és barátságos, de egyben visszafogott, tartózkodó és hűvös. Közönyös, sőt kétkedő, olykor zárkózott, sőt érzéketlennek tűnik. Békés és elfogadó természetű, nagyon jó hallgatóság. Megértő és diplomatikus személyiség. Bár unalmasnak és színtelennek látszik, kellemes társ és hűséges barát lehet. Semleges viselkedése folytán a kevésbé aktív ambivertált személyiségek között is előfordul.

Csendes, visszafogott, nem hangoztatja, amit tud, de sokszor eszes, okos. Messze elkerül minden konfliktust, összeütközést. A béke ideális híve. Neki van ideje a gyermekeire, és jól tűri azok bármilyen kilengését. Néha olyannak tűnik, mint akinek acélból vannak az idegei. Ettől persze még ő is „ember”. Van az a pont, amikor ő is dühös lesz és olyasmit tesz, amit egyébként nem tenne. De ez jóval később következik be, mint másoknál.

Jóindulatú, és együtt érző is, bár ezt nem mindig észrevenni semleges testbeszéde miatt. Nem igényli a nagy elismeréseket, mentes minden önteltségtől. A világért sem akar másokat megzavarni, inkább nem szól semmit, elfogadja az adott helyzeteket. A legtöbb emberrel szót ért, mivel nagyon jó hallgató, mindenki kedveli. A flegmatikus jelentése alapján a legkevésbé ambiciózus típus, és ez is népszerűvé teheti.

Úgy el tud tűnni a tömegben, mintha nem is lenne. Benne lelkesedést csiholni kész művészet, mert hiányzik belőle az ambíció. Nehéz rávenni új és szokatlan dolgokra, ami kilibbentené komfortzónájából. Másfelől ő az, akihez mindig lehet fordulni. Sosem fog elzavarni, meghallgat mindent, anélkül, hogy kritizálgatna. A szerénysége szinte lefegyverző.

Sorban állásnál nem lesz ideges. Nem szokott kezdeményezni, és sokszor akkor sem szakít meg egy kapcsolatot, amikor neki már nem jó. Mindenhez időre van szüksége. Mentes mindenféle szélsőséges érzelem kinyilvánítástól, nehéz nála tudni mit gondol. Ugyanakkor ő az egyik leginkább befolyásolható típus mások által. De nem úgy mint a szangvinikus, akit egyik pillanatról a másikra fel lehet izgatni. A flegmatikus jelentése eleve az, hogy közönyös, és inkább a béke kedvéért fogad el mindent.

A flegmatikus ember és a cselekvés

Bár nem szereti a változásokat, sokoldalú. Előfordul, hogy lusta, bár ha már dolgozik, akkor szorgalmas is lehet. Csak lassan kezd neki bárminek, de türelmes és jól viseli a terheléseket. Ettől függetlenül nem erőlteti túl magát, valahogyan rálel a könnyebb megoldásokra.

Ha az állatfajokhoz hasonló személyiséget vesszük alapul, a flegmatikus személyiségtípus igazi teknős jellem. Lomhának és nehézkesnek tűnik, szép komótosan elvégzi a feladatát. Nem akad ki semmin, elsimítja a dolgokat, ha elront valamit, nem bosszankodik, elkezdi újra az alapoktól.

A flegmatikus személyiségtípus a legszenvtelenebb

Másokat meglep azzal, hogy szinte változatlannak tűnik, de végtelen önuralmával egészen elképesztő rekordokat is meg tud dönteni. A flegmatikus személyiségtípus is megkérdezi: hogyan cselekedjek? De csak akkor szánja rá magát a cselekvésre, ha semmi más lehetősége nincs.

A flegmatikus személyiségtípus egyéb jellemzői

Gyermekként a flegmatikus személyiség olyan, mint aki önmagába merült, s kifelé nem mutat semmilyen érdeklődést. A flegmatikus típus alig érez ösztönzést arra, hogy bensőjét kifelé fordítsa, vagy erős akaratot fejtsen ki.

Gyermekként a fizikai teste kerekedik felül, felnőtté válva viszont az éterteste. Az éter vagy élettest az ember növekedési és életfolyamatait szabályozza. Az emberben a jó közérzetért felelős, arra „csábítja”, hogy jó kényelmesen akarjon a bensejében megmaradni.

Zeneileg a harmónium és zongora megfelelőek a számára, valamint a kórusének. (Forrás: Rudolf SteinerA nevelés művészete, Az emberi temperamentumok titka című előadások.)

A flegmatikus személyiségtípus grafológiai jellemzői

  • közepes vagy széles, általában egyenes bal margó

  • többnyire egyenes sorok és rendezett íráskép, bár a tagoltság változó lehet

  • lassú, vagy maximum közepes írássebesség

  • végig egyenletes, hasonló formaalkotás, ékezetek, írásjelek precízek

  • inkább gyengébb írásnyomás

Mire alkalmas leginkább a flegmatikus személyiségtípus?

Nagy türelme van ahhoz, hogy bárkit meghallgasson és – mivel érzelmei nem ragadják el – objektíven tanácsot adjon. Könnyen elfogad és alkalmazkodik is. Higgadtsága nagymértékben hozzásegíti ahhoz, hogy olyan helyzetekben és munkakörökben helytálljon, ahol nagy fokú megfontoltság, hosszas előkészület és objektív, semleges elme szükséges.

A háttérből irányító vezetők között lehetnek flegmatikusak, mivel ők sosem vesztik el a fejüket. Azonban szüksége van valakire, aki gyors döntéseket hoz, mert ő inkább a hangsúlyosabb, hosszabb távú, akár életre szóló döntések meghozatalára alkalmas. Nem az a típus aki a semmiből hirtelen bomba sikerű vállalkozást épít. De ő az, akinek az irányítása, vagy felügyelete alatt egy cég megmarad, mert szívóssága és tapasztalata, harmonikus temperamentuma stabilitást ad.

Szellemi nyugalma révén spirituális és meditációs élmények átélésére és átadására a legalkalmasabb személyiség. A flegmatikus személyiségtípus nagyszerű alap szellemi megismerésekhez. Ezért válik sokukból buddhista szerzetes, vagy zen mester, esetleg jógi.

Mint átlagember szüksége van irányításra, útmutatókra, nem szeret egyedül határozni. A halogatása és kényelmes munkatempója miatt a nyugis munkákra a legalkalmasabb. Nem a teljesítmény embere, de egy élethosszon lehet rá számítani. Ő nem a cselekvései, hanem a nem cselekvése által jut el az élet legalapvetőbb igazságainak felismeréséhez.

Igazi ideál olyan helyeken, mint például az ügyfélszolgálatok, ahol a különböző vérmérsékletű emberek kérdéseit, reklamációit kell kezelni. Egyszerű és mértéktartó, hamar elnyeri mások bizalmát. Csak beszélnie ne kelljen váratlanul, vagy sokat! Igazából nagy tudása lehet, de csak akkor ad erről számot, ha szükséges és kellően felkészült.

Flegmatikus személyiség jellemzők táblázat

Miben érdemes fejlődnie a flegmatikusnak?

Hogyan kezeljük és neveljük a flegmatikus gyermeket?

Hogyan kommunikáljunk a flegmatikus típussal?

Mindezeket elolvashatod Egyéniségépítés tagként a csak tagoknak szóló oldalon, bejelentkezés után. Ha még nem vagy tag, itt csatlakozhatsz.

Oszd meg, hogy mások is megismerjék!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük