Ambivertált személyiség jellemzői, jelentése

Ambivertált személyiség az olyan egyén, amely az intro és extroverzió skáláját teikntve középen helyezkedik el. Ebből a cikkből megtudhatod a jelentését, az ilyen személyiség jellemzőit, azt, hogy milyen munka való neki, és milyen ismert emberek tartoznak ehhez a típushoz.

.
Ambivertált jelentése

Az ambivertált jelentése egyforma mértékben kifele és befelé irányuló. A latin eredetű ambi a kettősre, duplára, mindkét dologra utal. Az ambivertált – vagy más szóval centrovertált – személy nagyjából egyforma mértékben rendelkezik extrovertált és introvertált személyiségjegyekkel. De ide sorolandók azok is, akik kevés tipikus személyiségjeggyel rendelkeznek, és egyik irányba sem tartoznak.

Az ambivertált jelentése akkor egyértelmű, ha a régebbi cikkekben bemutatott introvertált személyiség és az extrovertált személyiség fő jellemzőit ismerjük. Az ambivertáltság mint fogalom, kevés figyelmet kap a másik kettőhöz képest, mivel nem olyan feltűnő. A mérsékelten extró vagy intró irányba tolódó személyek nem tartoznak ide.

Az ambivert jelentése ugyanaz, csak nem lett lefordítva magyarra a szó☺. Leginkább gépi fordítóval készült robot oldalakon írják így, amelyek néha a megtévesztésig hasonlítanak az igazira, de a helyesírásuk nem tökéletes.

Ambivertált személyiség jellemzői

Az ambivertált személyiség jelentése mellett lehet teljesen szürke, semlegesnek tűnő, vagy egészen kiemelkedő egyéniség, attól függően mihez kezd önmagával. Ugyanis az extro és intro tulajdonságok halványabban, vagy erősebben nyilvánulhatnak meg nála, így lehet egy átlagos ember, vagy valamilyen téren kimagasló sikert elérő valaki.

Az ambivertált személyiség jellemzői egyike, hogy általában rugalmasabb a másik két típushoz képest, könnyebben alkalmazkodik a helyzetekhez. Másfelől szilárdabbak is, hiszen mentesek a szélsőségektől. Lehetséges az is, hogy egy introvertált személy fejlődik az extro tulajdonságok irányába, s válik centrovertálttá, vagy az extrovertált vesz fel előnyös intro tulajdonságokat.

Az ambivertált személyiségtípus ingerek tekintetében mintegy középen áll; elviseli a több ingert, viszont nem is igényel olyan sokat. Többé-kevésbé egyensúlyban vannak nála a másik két típusra jellemző személyiségjegyek. A centrovertált személyiség képes bizonyos helyzetekben előtérbe menni, máskor pedig a háttérbe vonulni, mindezt természetes módon.

Ambivertált személyiségtípus

A kapcsolatépítés tekintetében nagy előnyük, hogy gyorsan alkalmazkodnak a másikhoz. Képesek egyszerre figyelmesek és irányítók is lenni. Mind csapatjátékosként, mind egyedüli tevékenységekben jól helytállnak. Bár kedveli a változatosságot, koncentráltabb, és céltudatosabb is lehet egy extrónál.

Ambivertált személyiségtípus

Az ambivertált személyiségtípus a tulajdonságaiból adódóan könnyebben talál olyan munkát, amely illik hozzá. A másik típusokat is jobban megérti, mert nem áll olyan távol tőlük lelkületben. Egy centrovertált ember számára a gondolkodás és a cselekvés harmonikusan kapcsolódik.

Az ambivertált személyiség jellemzői közé tartozik az is, hogy diplomatikus természetű, ezért különböző érdekű felek között is jól közvetíthet. Rugalmassága és/vagy kiegyensúlyozottsága miatt jól tudja értékesíteni magát, vagy valamilyen terméket. Olyan emberekkel is megtalálja a közös hangot, akikkel a másik két típus nem.

Érzelmileg nincsen annyira sem a gondolataiba, sem a cselekvéseibe belebonyolódva, így objektívebben cselekedhet. Egy centrovertált a természete révén egyszerűbben megtalálja az életcélját, mivel nem merül szélsőségekbe. Hátránya lehet a semlegesség olyankor, amikor döntenie kellene, viszont nem találja egyik lehetőséget sem vonzónak.

Lehetséges, hogy mások különbözőképpen ismerik. Mivel alkalmazkodik ahhoz, akivel van, egyesek számára beszédesnek, mások számára csendesebbnek, vagy irányítónak, illetve elfogadónak tűnhet. Egy ilyen emberből jó színész is válhat, mivel bele tudja élni magát az eltérő szerepekbe, utána pedig egyszerűen leveti magáról.

Centrovertált személyiség

Bár egyesek azt állítják, az emberek fele, vagy akár kétharmada ambivertált, ez nem állja meg a helyét. Már csak azért sem, mert ezen emberek jókora része bizonyos mértékig az egyik vagy másik irány felé tolódik a tulajdonságai alapján. Tehát az igazán centrovertált személyiség jóval ritkább.

A centrovertált jól el tud beszélgetni bárkivel, de törekszik arra, hogy ennek legyen valami értelme, nem csak a szövegelés kedvéért beszél. Azt figyeltem meg, hogy míg a másik két típus gyakran eltöpreng azon, mit tegyen, hogy jobb legyen az élete, az ambivertált személyiségtípusnál ez ritkábban fordul elő.

Ennek oka lehet a kiegyensúlyozottság, vagy az, hogy ő jobban hozzáidomul a helyzetekhez és változásokhoz, emiatt könnyebben el is éri, amit akar. Bár sokkal magabiztosabb a külvilágban mint egy introvertált, az önérvényesítés nála visszafogottabb mint egy extrovertáltnál. Megfontoltabban, gondosabban kommunikál, beépíti amiket hallott másoktól, és ahhoz igazítja a tervét.

Milyen munka való az ambivertált embernek?

A fentebbiekben már szóba került, hogy ők az értékesítésben és a diplomáciában is ragyogóan helytállhatnak. Remekül megérzik és alkalmazkodnak a vevő igényeihez, s az ő nyelvét beszélve gyorsan közös nevezőre jutnak. Mások álláspontjait figyelembe véve úgy irányíthatják a tárgyalásokat, hogy azok eredménnyel záruljanak.

Az ambivertált személyiség jó vezető, vagy edző lehet, aki a különböző képességű és jellemzőjű dolgozók, vagy sportolók céljait összhangba hozza. Egyesek jól működnek azon pszichológiával kapcsolatos ágazatokban, ahol csoportfoglalkozások, illetve előremutató közösség is van.

Centrovertált személy

Centrovertált munkák

Példák a centrovertált embereknek való foglalkozásokra:

  • kreatív fejlesztő cégeknél
  • üzletkötő
  • értékesítő
  • diplomata
  • csoportpszichológus
  • edző, tréner

Milyen a centrovertált ember? Ambivertált hírességek, vagy ismert emberek

Az ambivertált ember szinte pontosan a két véglet között áll. De ez nem jelenti azt, hogy mindig így volt, sokan ilyenné váltak. Az ismert és híres személyiségek között is vannak szép számmal, azonban nincsen egyetértés abban minden esetben, ki hova tartozik. Számos ismert embert láttam intro és ambivertáltnak is besorolva, aminek az is lehet oka, hogy életük során változtak.

Általában ide tartozónak tekintik a színésznők közül Angelina Jolie -t, a zenészek közül John Lennont, régebbi hírességek közül pedig Diana hercegnőt és Marilyn Monroe -t. Számomra az üzletkötők közt volt valaki, aki introvertált személyiségből fokozatosan ambivertálttá lett, aminek sikereit köszönheti.

Ő nem más, mint a 20. század egyik leghíresebb biztosítási üzletkötője, Frank Bettger, akinek könyvei remekül leírják a fejlődését. A legjobb ambivertált jegyeket vette fel, miközben megtanult az ügyfelei fejével gondolkodni, és úgy adni el nekik, hogy azt a magukénak érezték, mi több, messzemenően elégedettek voltak vele.

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük