Milyen munka illik hozzám és szakma?

Milyen munka illik hozzám és szakma? Hogyan találjam meg? Ebben a cikkben bemutatom mely módszerekkel ismerheted meg, milyen munka illik a személyiségedhez. Ehhez feltérképezzük a személyes tulajdonságaidat, majd különböző módszerekkel – személyiségtípus beazonosítások, felfogás mód, kézírás – meghatározzuk Te melyik csoport(okhoz) tartozol, s ahhoz mely tevékenységek illenek a leginkább.

Figyelmedbe ajánlom a tagsági rendszer Pályaválasztás/Pályamódosítás a gyakorlatban almodulját, amelyben részletesen, lépésről-lépésre bemutatom azt a folyamatot, hogyan választhatod ki a tulajdonságaid feltérképezése, és a lehetőségek alapján, mi a számodra legideálisabb tevékenység.
Hogyan találjam meg, milyen foglalkozás illik hozzám? Személyiség és adottságok

Testi, fizikai adottságok

Először is, van-e figyelemreméltó testi képességed? Mennyire vagy erős, gyors, ügyes? Milyen testi adottságod kiemelkedő az átlagból? A fizikai képességek nem csak fizikai munkáknál számítanak, egyes szellemi munkáknál is. Például előadóként nem árt az állóképesség.

Tudni érdemes, hogy rendszeres testedzéssel egy átlagos fizikumból is kiemelkedő teljesítményt lehet kihozni. Annak ellenére, hogy ma már a nehéz munkák jó részét gépek végzik, vannak olyan foglalkozások, ahol a testi erő alapkövetelmény, mivel a gépek sem tudnak mindent megoldani.

Milyen állapotban van a szervezeted? Jó az egészséged? Milyen életmódot folytatsz? Ezek mind olyan kérdések, melyek megválaszolásával tisztázhatod, most mi az a tevékenység, ami neked való, s mi nem jöhet szóba. Hacsak nem otthoni foglakkozásról van szó, az odajutás módja sem mindegy.

Milyen foglalkozás illik hozzám? Lelki adottságok, beállítottság

Értelem és érzelem egyensúlya nálad melyik irányba billen? Érzelmi, vagy értelmi alapon döntesz és cselekszel inkább? Vigyázz, ne válaszolj elhamarkodottan! A legtöbb ember, aki kapásból rávágja, hogy értelmi, valójában teljesen érzelmi alapon dönt. Mindig a mélyebb mozgatórugókat kell nézni.

Miért érdekes ez abból a szempontból, hogy milyen munka illik hozzám? – kérdezhetnéd. Úgy, hogy számos munkaterületen – ilyen például az életmentés is – a higgadtságnak kulcsszerepe van, s aki például forrófejű, az teljesen alkalmatlan. Milyen mértékben hat rád más emberek érzelmi állapota?

Az empátiád erős, vagy közömbös vagy mások iránt? Az önszeretet nálad teljesen természetes és harmonikus? Könnyen lelkesedsz? Mennyire tudsz szenvedélyes lenni egy tevékenységgel kapcsolatban? Hamar feladod, ha sok akadállyal állsz szemben, vagy a végsőkig kitartó vagy?

Milyen szakma illik hozzám? Szellemi tulajdonságok

Mennyire vagy tájékozott, jól informált, művelt? Mennyire vagy gyakorlatias? Milyen fokú a problémamegoldó képességed? Milyen gyorsan gondolkozol? Mennyire vagy következetes? Milyen mértékben használod az intuícióidat? Milyen mértékben tudod átültetni az elméleti tudást a gyakorlatba?

Mely tudomány területekben vagy az átlagnál tájékozottabb, vagy jobb? Ennek ismerete elengedhetetlen, hogy tudd milyen munka illik a személyiségedhez. Jól tudsz tervezni, vagy jobban szereted, ha meg van adva, mit kell tenned? Döntéseket hozni, vagy végrehajtani szeretsz?

A holisztikus vagy az elemző gondolkodás áll hozzád közelebb? Írásban, vagy számolásban vagy jobb? A vállalkozói gondolkodásmód jellemző rád, vagy szeretsz inkább útmutatások alapján meghatározott feladatokat elvégezni? Milyen művészetekhez van érzéked, vagy tehetséged?

Milyen szakma illik hozzám. Személyes tulajdonságok

Azt javaslom, hogy készíts egy táblázatot, melyben az összes testi, lelki, szellemi tulajdonságod felírod (amiben jó vagy), és ezt felhasználod, amikor számodra megfelelő tevékenység után kutatsz.

Milyen szakma illik hozzám az érzékszervi (felfogási) típusom alapján?

Az önmagad értékesítéséről szóló 100 módszernél már bemutattam röviden a felfogási, tanulási típusokat az érzékszervek alapján. Figyeld meg, hogy Te melyik csoporthoz állsz a legközelebb. Igazság szerint mind az öt érzékszervhez sorolható egy típus, de kettő közülük ritka.

Kezdjük az utóbbi kettővel. Ha azt mondod „nem tudom milyen munka illik hozzám”, és az érzékszervi próba alapján az derül ki, hogy rendkívül érzékenyek az ízlelőszerveid, máris közelebb vagyunk a megoldáshoz. Ha valaki átlagon felül meg tudja különböztetni az ízeket, és ebben tudatos is, akkor ő a gusztatorikus típushoz tartozik, vagyis beválhat mint borkóstoló, szakács, vagy mixer.

Amennyiben kiemelkedő a szaglása, vagyis könnyedén megkülönbözteti az illatokat, és arra is rájön, mihez tartoznak, akkor olfaktorikus típus. Amely készség például remekül jön egy parfüm készítő számára. De honnan tudjuk megállapítani a típust célzott próba nélkül?

Például a szóhasználatból és a kifejezésmódból. Figyeld csak meg, vannak emberek akik szokatlanul érzékenyek a zenei hatásokra. Vagy remekül megkülönböztetik a különböző hangokat, és ezt tudatosítják is. Ők legtöbbször a hanggal kapcsolatos szavakat használnak a kommunikációjukban, s arra is figyelnek fel először. Ők az auditív csoporthoz tartoznak.

Amikor valaki minden külsőséget észrevesz, mindent képekben ír le, a látványok rabja, akkor ő vizuális. Mint ebből következik, személyiségétől függően számos területen beválhat, a látványtervezéstől a kémmunkán át, a festészetig. Amennyiben valaki leginkább úgy fejezi ki magát, hogy „úgy érzem”, vagyis azt mondja, ami a belsejében zajlik, akkor kinesztetikus típus.

Érzékszervi (felfogási) típusok

Utóbbi az átlagnál mélyebben átéli a dolgokat, és az érzések számára fontosak. Több különböző munkában megfelelhet, az emberekkel való foglalkozáson át a táncművészetekig. Figyeld meg, hogyan írod le a dolgokat, és melyik érzékszervi leírás dominál a leginkább benned!

Milyen munka illik hozzám személyiségtípusok alapján?

Milyen szakma illik hozzám, ha én ilyen (itt az elnevezése következik) típusú személyiség vagyok? Az Egyéniségépítés oldalon számtalan személyiségtipológiai, valamint egyéb ember típusok alapján való megközelítést bemutattam. Ha azt vesszük alapul milyen munka illik a személyiségedhez, akkor az emberi szereptípusokról szóló cikket kifejezetten ajánlom. Ott részletesen bemutattam a 12 fő típust (emberi szerepet), amelyekhez egy-egy foglalkozásforma is kapcsolódik.

Milyen munka illik hozzám a klasszikus személyiségtipológiák alapján?

A leginkább elterjedt és évezredek óta bevált tipológia a Hippokratész -féle, melyhez régebben elkészítettem a személyiségtípus tesztet és bemutatást is. A legkönnyebben úgy sorolhatod be magad ezek közül, ha meghatározod a vérmérsékletedet. Azt, hogy általában mennyire vagy forrófejű, vagy éppen szenvtelen.

Ha Te olyan vagy, mint egy teknősbéka, vagy egy csiga, vagyis ráérsz évek alatt eljutni valahova, és különösebben nem is izgat semmi, akkor a szangvinikus típusba tartozol. Ebben az esetben neked a nyugis munkák válnak be, ahol nem kell sietni, megfelelő a kényelem, kevés a változás, és jó alaposan megrághatsz mindent.

Amennyiben csak lassan keletkeznek benned érzések (mert kontrollálod, visszafogod magad), de azok nagyon tartósak, akkor minden bizonnyal melankolikus ember vagy. Ők nagyon jól tudnak elemezni, részletekbe merülni, igencsak aprólékosak és precízek. Milyen munka illik hozzám, ha melankolikus vagyok? Minden olyan foglalkozás, ahol a fentebbi készségek szükségesek.

Ha Te két perc alatt tűzbe tudsz jönni bármitől, de túl sokáig nem lehet tartani benned a lelkesedést, mert állandóan igényled a változatosságot, akkor szangvinikus vagy. Nagyon könnyen teremtesz kapcsolatokat, bárkivel szóba eredsz, és vidám, közlékeny vagy. Jó előadó, vagy showman lehetsz, illetve bármi, ami emberekkel, beszéddel kapcsolatos, nálad beválhat.
Ha úgy érzed, Te olyan vagy, aki pillanatok alatt szenvedélyes lesz, és ez nem is múlik, akkor minden bizonnyal kolerikus személy lehetsz. A kolerikus nagyon határozott, irányító típus, akit nehéz megingatni. Mindenféle vezetői munka, illetve olyan, ahol határozottság, döntésképesség szükséges, neki való.

Milyen munka illik hozzám az archetípusok, vagy az enneagram szerint?

Érdemes megnézned a Jung-féle archetípusokat és tesztet, mivel ez egy igencsak jó megközelítés a 12 embertípus alapján. Ha az ott leírt uralkodó típushoz tartozol, akkor vezetői feladatok valók neked. Gondoskodó -ként minden olyan munkakör szóba jöhet, ahol másokkal kell törődnöd.

Az alkotó olyan ember, akinek zsenialitása a képzeletében megjelenő dolgot lehozza, megalkotja a 3 dimenzióban. Ilyen emberként lehetsz műszaki zseni, alkotóművész, de akár építész is. Az átlagember típus megtestesítőjeként kiváló alkalmazott lehetsz, s a legtöbb olyan munkakörben helytállsz, ahol egy jó csapatjátékos szükséges.

A szerető archetípus érdekes jelenség, mert egyszerre csábító és odaadó. Általában jó érzéke van a szépséghez, vagy az ízekhez, illetve nagyon közel tud kerülni egy másik emberhez. A bohóc olyan, aki bárkit elszórakoztat, s általában könnyedén veszi a dolgokat. Jó humorista lehet.

A bölcs típus az örök megfigyelő és tanuló, aki a mélységekbe hatol és nagy tudása lehet. Az ő esetében az számít, mi érdekli a leginkább. Az ártatlan a leginkább gyermeki és naiv, akit nehéz nem szeretni. Frissességet visz a kapcsolatokba, ezért képes mások életére fiatalítóan hatni.

A felfedező az a típus, akit bárhova el lehet küldeni. Szeret új helyeket, dolgokat megismerni, így lehet utazó ügynök, világjáró, és szó szerinti felfedező. A lázadó az új utak embere, aki lerombolja az elavultat. Olyan munkakörökben válik be, ahol a formabontó viselkedés inkább előny mint hátrány.

Végül a hős az, aki valami nagy dolgot visz véghez, vagy valamiben a legjobb lesz. Lehet életmentő, harcművész, vagy sportoló. A lényeg az, hogy belső energiáit kiteljesítse, és folyamatosan fejleszthesse önmagát. A varázsló egy különleges személy, aki lehet sámán, gyógyító, vagy különleges szakértő. Ha még ezek után is azt mondod, nem tudom milyen munka illik hozzám, az enneagram is egy jó megközelítés lehet neked.

Milyen munka illik hozzám típusok szerint

Az enneagram típusokat is részletesen bemutattam, érdemes tanulmányoznod. Az 1-es típus igazi jogász, minden elve szabálytartása, és precízsége megvan hozzá, ráadásul nem lehet megvesztegetni. A 2 -es jól megfelelhet mint állatgondozó, vagy ápoló. A 3 -as céltudatos és versengő, a karrierszerű állásokban van helye.

A 4 -es igazi művészlélek, fogékony a belső rezdülésekre. Az 5 -ös nagyon jó szakember lehet, vagy feltaláló, kutató. A 6 -os jó közalkalmazott lehet. A 7 -es olyan területeken válik be, ahol nagy a változatosság, mindig történik valami új. A 8 -as igazi egyéniség, vezetői feladatokra alkalmas. A 9 -es egy kapcsolatépítő személy, lehet diplomata, vagy társalkodó.

Milyen szakma illik hozzám a kézírásom alapján, a grafológia szerint?

Olvasd el a Grafológia és irányultság cikket, melyben leírtam a különböző írásjellemzőkhöz tartozó beállítottságokat és hajlamokat! Vannak emberek, akiknek eszükbe jut feltenni ezt a kérdést is: milyen munka illik hozzám a kézírásom alapján? Ez egy nagyon jó kérdés, mégpedig azért, mert a kézírás sok olyasmit elárul, amit magad sem gondoltál volna.

Évtizedekkel ezelőtt számtalan ilyen rendszert és táblázatot dolgoztam ki, melyekkel megállapítható, valaki a hajlamai alapján milyen tevékenységre a legalkalmasabb. Ebbe most hosszú lenne belemenni, így választottam egy modern megközelítést, mely Ursula Affemann német grafológustól ered.

Csak a lényeget vázolom, mert a teljes ismertetés roppant hosszú lenne. Ehhez felhasználtam A grafológia kézikönyvét (1998), melynek ezzel foglalkozó fejezetében Dr. Forgács Katalin ismertette az Affemann színtipológiájához tartozó kézírás jellemzőket.

Milyen munka illik hozzám a kézírás alapján

Milyen munka illik a személyiségedhez a kézírásod alapján, a színtipológia szerint?

Affemann szerint bármely cég, vagy vállalat akkor igazán eredményes, ha az általa meghatározott színcsoportok képviselői a megfelelő arányban vannak jelen. Mint foglalkozás kereső, vagy munkavállaló, számodra az az érdekes, ez szerint Te melyik csoportba tartozol.

Természetesen kívülállóként (ha grafológiában nem vagy jártas) érdemes pontosan utánajárnod melyik kézírás jellemző alatt mit értünk. Ez a módszer egyébként a melyik szakma illik hozzám kérdésre is közvetetten segít megtalálni az irányokat.

Kék típus

Személyiségjellemzők: szorgalmas, felelősségteljes, lelkiismeretes ember, a rutin dolgokat rendszeresen végrehajtja, higgadt, és vezetésre is alkalmas.

Kézírásjellemzők:

 • az írás világosan tagolt, rendezett, szabályos, jól olvasható
 • egyenes sorok és margók, de nagy szárkülönbségek
 • álló vagy enyhén balra dőlt betűk (sokszor csak elszórtan)
 • közepes vagy erős nyomás és éles írás
 • szűk, vagy mérsékelten széles írás és kissé merev
 • általában kötött írás, egységes kötési móddal
 • hangsúlyozott formaritmus
 • pontosan kitett ékezetek és áthúzások

A zöld típus

Személyiségjellemzők: igazi stratéga, aki sokoldalú, intelligens, elméletben és gyakorlatban egyaránt hatékony, jó együttműködési készséggel.

Kézírásjellemzők:

 • gyors írás, folyamatos mozgásritmussal
 • jobb tendenciás, a betűk jobbra dőlnek
 • világos tagolás, nagy sortávolság, jó térbeosztás
 • egyszerűsített írás, de lehetnek nyomtatott betűk is
 • közepesen kötött vagy csoportosan, girland és szöges girland
 • közepes méretű, széles, könnyed írás
 • folyamatos vonalvezetés, lemondás a feltűnően egyéni jellegről
 • a nyomatéka közepes vagy gyenge
 • jó betűkombinálások, a magas ékezetek bekötöttek, vagy előresietők

A lila típus

Személyiségjellemzők: kreatív, ötletes, taktikus, eredeti alkat, újító, és önmegvalósító egyén, ugyanakkor a monoton tevékenységet nem szereti, és igényli az elismerést.

Kézírásjellemzők:

 • mozgáshangsúlyos írás, mely gyors és többnyire szabálytalan
 • a dőlésmód változó, a kötésmód is, vagy fonalas
 • inkább széles és nagy írás nagy szótávolsággal
 • legtöbbször kötetlen
 • tagolatlan, térfelosztása egyedi
 • zavart mozgásritmus
 • egyedi betűformák, vagy nyomtatott betűk
 • gazdagított felső zóna
 • gyengébb nyomaték

A szürke típus

Személyiségjellemzők: együttműködő és végrehajtó, szereti a megszokottságot, kerüli a feltűnést, leginkább a fentebb említett flegmatikus személyiségekre hasonlít.

Kézírásjellemzők:

merev, és inkább kis, szűk írás, de széles szótávolság

többnyire kötetlen, sablonos, vagy nyomtatott betűs

főleg balra dőlt, esetleg álló, ha mégis jobbra, akkor letört szóvégződések

széles jobb margó, egyenes, vagy leeső sorok és a szavak

szabálytalan, vagy kiüresedetten szabályos és aránytalan

egyszerűsített, vagy elhanyagolt betűformálás

erőtlen ékezetek, alacsony t áthúzások

gyenge mozgásritmus

mély girland, egyéni jelleg hiányzik, vagy elenyésző

A piros típus

Személyiségjellemzők: rendbontó, destruktív, negatív hozzáállású különc, aki könnyen kerül konfliktusba másokkal, blokkolja az előrehaladást.

Kézírásjellemzők:

 • rossz térkihasználás, szűk sortávolság, fonott sorok
 • gyors, szabálytalan írás, mely lehet kapkodó, és rángatott is
 • magas feszültségi fok, szoros mozgással, alacsony egyéni jelleggel
 • nehezen olvasható, futólagosan megformált
 • tagolatlan, rendezetlen íráskép, keskeny, vagy hiányzó margókkal
 • változó dőlés, nyomás és kötésmód, nagy szárkülönbségek
 • balra irányult
 • kezdő és végvonalak kihangsúlyozva, vagy vagy szúró
 • szöges betűk, háromszög alakú alsó hurkok, vagy kampók

Milyen az ideális foglalkozás? Milyen munka való nekem?

Ha már felmérted a tulajdonságaidat, beazonosítottad a típusodat a fentebbi szemléletek alapján, és a kézírásodat is megnézted, jobban ismered magad, mint a munkát keresők 90 százaléka. Az önismeret módszerek az élet más területein is nagy hasznodra vannak. Amihez érdemes hozzákapcsolnod amit most megtudtál, hogy milyen terület érdekel a legjobban, s az mely személyiség tulajdonságaiddal harmonizál.

Az ideális milyen munka lenne ha zseni lennél? Nyilván a szellemi elsőként, de egy sor egyéb más is. Melyik szakma illik hozzám, ha az emberekkel foglalkozó szakmák érdekelnek? Ez esetben néhány kapcsolódó vonásnak is utána kell járnod a fő személyiségjegyeid közül, rendelkezel-e velük.

Milyen munka való nekem, ha fiatal/idősebb vagyok? Ebben az esetben a testi képességek, illetve a tapasztalat is számít. Viszont az irány itt is az alapvető személyiséghez, és annak vonzódásához köthető. Az életkorhoz való viszonyulásban (is) nagy szerepet játszik a tudatalatti programozás, az egyén személyes hiedelmei, elvárásai, hozzáállása.

Milyen az ideális foglalkozás

Az ideális foglalkozás olyan, amely kielégíti a szellemedet és az önmegvalósításodban, kiteljesedésedben is segít. De lehet, hogy azt mondod nem tudom milyen munka illik hozzám, mert speciális eset vagyok. Ha nem találsz neked való munkát, akkor legyél vállalkozó, és ott kamatoztasd a rád jellemző képességeket és személyes tudásod. Nyilván akkor működik ez, ha az ahhoz szükséges hozzáállásod is megvan.

Amikor legalább körvonalakban tudod milyen munka illik a személyiségedhez, akkor már sokkal könnyebb helyzetben vagy. Az ideális foglalkozás nem tökéleteset jelent, hanem olyan tevékenységet, mely elégedettséggel tölt el. Minél jobban ismered önmagad és a lehetőségeidet, annál könnyebben megtalálod a neked valót. Az Egyéniségépítés tagsági rendszerében a Foglalkozás irányultság teszt sokat segíthet benne.

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük