Önismeret, a 10 legjobb módszer önmagad megismeréséhez

Önismeret a saját magunk – működésünk, hajlamaink, képességeink, irányultságunk, típusunk – tudatos ismerete. Sajnos a hétköznapi értelemben vett önismeret legtöbbször megáll a felszínes ego ismeretnél. De a személyiséged nem Te magad vagy, hanem csupán az a kellék, amit magadra öltesz az életben.

A 10 legjobb módszer önmagad megismeréséhez – amelyet ebben a cikkben bemutatok – több oldalról nyújt útmutatót mélyebb én -ed tudatos ismeretéhez. Ehhez a típusod meghatározása, önmagad mélyebb ismeretéhez vezető lépések, és más eszközök szükségesek, amelyeket itt egyenként bemutatok.
A 10 legjobb módszer önmagad megismeréséhez

1.A klasszikus személyiségtípus szerinti besorolás

Ez mindmáig az egyik legjobb, mégpedig azért, mert nem csak úgy kiagyalták, hanem magán az életen alapul, a 4 őselemen, melyek a világmindenséget felépítik. Az a legjobb benne, hogy általa jobban megérted önmagad és mások cselekvésmódjának, viselkedésének indítékait.

Bár mind a négy elem benned van, alapesetben valamelyikhez jobban vonzódsz, s lehet, hogy egy másodlagos típus is van, ami még jellemző rád. Tehát vagy tüzes ember vagy (akarati túlsúly), vagy vizes (érzések), vagy levegő (változékonyság), vagy föld típus (gondolkodás túlsúlya).

Lehet, azt mondod, benned mindegyikből van, ami igaz is, de valamelyik túlsúlyban van a többihez képest. Segítségül szolgálhat a személyiségtípus tesztről szóló cikk. Ha ezt már tudod, máris sokkal jobban megérted, miért vagy olyan, amilyen, és ezt mire tudod felhasználni. Vannak keverék típusok is, mint olvashatod az ezt taglaló cikkemben.

El kell mondani azt is, hogy az ember változik az élet során, és adott teszt mást mutathat évek múlva. Az átlagemberek többnyire ugyanazon jellemzőkkel bírnak életük során, vagyis alig-alig változik a személyiségtípusuk. Az egyéniségeknél nagyobb változások lehetnek, és akik tudatosan fejlesztik magukat, akár azt is elérhetik, a négy típus jellemzői, többé-kevésbé egyensúlyban legyenek náluk.

2.Önismeret az energetikai személyiségtípusok szerint

Ennek az a lényege, hogy mindannyian – így vagy úgy, de gyermekkorban – felveszünk egyfajta viselkedésmintát, szerepet, ami biztosítja pszichikai energiát az élethez. Ez nem lenne szükséges, azonban társadalmunk úgy alakult ki, olyanná vált, hogy az emberek azt gondolják, másokra kell befolyással lenniük a boldogulásukhoz.

Az energetikai személyiségtípusok alapjait leírtam egyik előző cikkben. Saját megfigyeléseim alapján ezek a szerepjátékok szinte az élet minden területén megfigyelhetőek, a munkahelyen, otthon, a párkapcsolatokban, s olykor még a hobbikban is.

Ha figyeled az embereket, és nem érted miért olyanok egymással, amilyenek, akkor a 4 energetikai típus ismerete megadja a választ. Ha tudnák ezt, sokkal jobban megértenék egymást és a kommunikációjuk nagyban javulna. Pontosan mit lehet kezdeni ezekkel a típusokkal, részletesen kifejtem a Térj magadhoz, és láss! – Kilépés a tömegtudatból című könyvemben.

3.Önismereti módszerek – Önismeret az enneagram segítségével

Az enneagram tovább segít az önismeret útjain, itt valamivel specializáltabb karakterek vannak. 9 típust különböztet meg, s az enneagram karaktereket részletesen bemutattam az egyik cikkemben. Ez sokat mutat abból, miért jók egyes emberek bizonyos hivatásokban, s mások miért nem.

Az enneagram önismeret lépései által nagyon jól beazonosítható negatív és pozitív jellemzőink működése. Mint más módszereknél, itt is részben visszavezethető a kialakulás oka a gyermekkorra, egyben a motivációk fő oka jól meghatározható. Általa el tudod dönteni, milyen irányokban indulj el, vagy haladj tovább az életedben.

Az önismeret lényege

4.Önismeret lépései az asztrológia segítségével

Az asztrológia egy ősi módszer a tudatos önismeret lépései általi életvezetésre. De nem mindegy, hogy mit értünk alatta. Ne a mindennapi horoszkópra gondolj, hogy milyen dolgok történnek veled ma, hanem nagyobb távlatokban. Itt is a 4 elemhez 3-3 típus tartozik, melyek által elég jól meghatározhatóak az egyes emberi személyiségek.

A másik weboldalamon leírtam mi az asztrológia eredete, és lényege. Ez nem valami boszorkányság, ami a jövődet akarja megjósolni. A jövő sosem előre elhatározott, azonban eddigi cselekedeteidből és tulajdonságaidból következően valamennyire valószínűsíthető. Azonban az asztrológiában az egyik legjobb, hogy megértheted saját és mások típusait.

A 12 asztrológiai személyiségtípus felöleli az emberek legtöbb személyiség vonását. Egy időben rendszeresen figyeltem, hogy az egyes emberek mennyire hasonlítanak a típusukra. Az eredmény az lett, hogy valamennyire mindenki, és vannak, akik nagyon. Sőt, a hasonló típusok, vagy azonos elem alá tartozók sokkal jobban megértik egymást.

5.Egyéb személyiség típus meghatározások

Jó néhány személyiség tipológia létezik, és mindegyik mutat valamit ami által közelebb kerülsz önmagadhoz. Vannak érdekesebb megközelítések is, amelyek a szokottól eltérő szemszögből közelítenek a témához. Ha olvastad a férfi és női személyiségtípusokról szóló cikkemet, ott elég sok típust megismerhettél.

Azok közül egy vagy több biztosan nagyon közel áll hozzád, és azt megértve nem csak az önismeret lesz mélyebb, de a másikat is megérted, főleg párkapcsolatokban. Egy másik, szórakoztatóbb, de nagyon is találó meghatározás az állatok szerinti személyiség típusok meghatározása.

Az önismeret jelentése magában foglalja minden részünk megismerését. A személyiségről sok szó esett, de testünkben is meglehetősen különbözünk egymástól. Azonban itt is vannak alaptípusok, amelyekbe mindenki besorolható. Az emberi testalkat típusokat részletesen bemutatom a szerzői weboldalam testmozgással foglalkozó cikkeinél.

6.Mi az önismeret a grafológia segítségével

Régebben rengeteg írás elemzést végeztem másoknak, s sokan elképedtek, hogy a csudába tudok ilyeneket róluk, hiszen még addig ők maguk sem voltak tisztában vele ☺. A helyzet az, hogy a grafológia hihetetlenül jó módszer a személyiség jellemzőinek, belső mozgatóinak feltárására.

A kézíráson át megnyilatkozik az ember tudatalattija, a személyiséged nagyon erősen jelen van a kézírásodban, hát még az aláírásodban! Ott aztán nagyon kiütközhet az, milyen szeretnél lenni, milyen képet láttatsz magadról. Szerintem sokkal megbízhatóbb amit a kézírás mutat, mint a személyiségtesztek, mert ösztönösebb, nem zavar be a tudatos elme oly mértékben a folyamatba.

Azonban ne ess abba a hibába, hogy elolvasol grafológiai témájú írásokat, és ez alapján máris következtetsz a személyiség milyenségére. Különösen önmagunknál lehet megtévesztő ez. Az egyes jelek csak az egész írás figyelembevételével értelmezhetők, és a pszichológiai alapismeretek is elengedhetetlenek. De bizonyos dolgokat megtehetsz, az előző cikkben éppen azt mutattam be, a kézírás hogyan mutatja meg az irányulságot.

7.Önismeret lépései – Kérdésekkel a mélyebb önismerethez

A megfelelő kérdések – különösen amelyek mélyebb mozgatórugódra irányulnak – olyasmit előhozhatnak benned, amire nem is figyeltél. Az önismereti módszerek egyik legjobbja. A lényeg az, hogy felejtsd el a szokványos kérdéseket. Ha azt kérdezem, hogy mit akarsz csinálni az életben, valószínűleg mondasz valami általánosságot.

De ha ilyen kérdéseket teszek fel:

  • Milyen cselekvés közben érzed magad a legjobban?

  • Ha most megtehetnéd, amit mindig is szerettél volna, de nem merted, mi lenne az?

  • Ha kapnál 100 milliót a jövőre, mire költenéd?


    Akkor már olyan mély gondolatok, vágyak is feljönnek, amik segítenek meghatározni mit is szeretnél igazából. Ha szeretnél ilyen kérdéseket, olvasd el a 100 legjobb kérdést bemutató cikket!

8.Önismereti módszerek – Az olvasás szerepe az önismeretben

Meg lehet figyelni, hogy azok az emberek, akik rendszeresen fejlesztik magukat, és komolyan érdekli őket az önismeret lépései, jóval többet olvasnak, mint az átlag. Másrészről akiket ez nem érdekel, olvasni se nagyon szeretnek (esetleg szórakozás szintjén). Pedig az egyik legkönnyebb, és leggyorsabb mód arra, hogy segítséget kapjuk e kérdésben.

Az egyik előző cikkemben már bemutatott önfejlesztő könyvek rengeteget segítenek abban, hogy megismerd önmagad és egyben tudj is mit kezdeni az életeddel. Természetesen maga az olvasás az eszköz és a cél az, hogy az olvasottakat felhasználva léphess előre.

9.Szellem, lélek, test ismerete

Ez az, amiben óriási hiányosságok vannak mai modern nyugati társadalmainkban, pedig az önismereti módszerek lényege. Ugyanis a szokványos iskolákban kb. annyit tudsz meg, hogy a testedhez tartozik egy pszichikus rész (lélek), s elvont értelemben van emberi szellem. De hát a valóság az, hogy éppen a szellem a lényeg, az Én, aki Te vagy, akinek van lelke és teste is.

Ha mindent a testből és agyi folyamatokból akarsz megmagyarázni, valahol folyton akadályokba ütközöl és nem fogod lelni a válaszokat. Te ugyanis elsősorban egy energetikai lény (és tudatosság) vagy, aki fizikai testben is megnyilvánul. Lásd részletesebben itt: Szellem, lélek, test

Az olvasás, mint az önmegismerés eszköze

10.Önismeret és a meditáció

Maga az igazi meditáció a tökéletes önismeret. Itt igazából arról van szó, amikor teljesen elhallgat az elme, és a gondolatok eltűnnek, megjelenik az én a maga tisztaságában. Hozzá kell tennem, hogy tudatosan ez a legtöbb ember számára elérhetetlen marad, mert úgy van kondicionálva. De vannak más módszerek, például a tagsági rendszer energetikai tudásanyagaiban mutatok is.

Ezen kívül vannak olyan meditációk is, melyek ilyen értelemben nem azok, mégis így hívják őket. Ilyen az, amikor beleképzeled magad valamibe, vagy mélyebb tudatszintre mész és így próbálsz információkhoz jutni. Ha jól csinálod, elég mélyre juthatsz az önismeretben. Az egésznek az a lényege, hogy nem gondolkozással jutsz ismerethez, hanem intuitív megismerés révén.

+1.Személyes segítség, vezető, tanácsadó az önismeret lépései útján

Sok esetben ez a leghatásosabb, és van amikor szükséges is. Amit nem szabad elfelejteni, az instruktor csak az utat mutatja, ellát a hasznos tanácsokkal, de neked kell végig menned a lépéseken. Az olyan ember segítsége, aki maga is már végigjárta ezt az utat, szinte felbecsülhetetlen.

Így elkerülheted a tévutakat, önmagad becsapását – hiszen szembesít önmagaddal – gyorsabban és biztosabban juthatsz előre. Többet ér egy biztos vezető, mint 100 tanácsadó a környezetedből, mert mindegyik a saját véleményét, tapasztalatait fogja közölni, és nem ismerik a Te utad.

Mivel ez időigényes, csak online és kevés embernek vállaltam, mégis nagyon tanulságos. Sokan egyszerűen nem tudják meghatározni az életcéljukat, vagy azt sem, mit szeretnének igazán csinálni. És ami még meglepő, nem egy esetben az derül ki, hogy valami spirituális motiváció vezette őket ide, többet akarnak az élettől mintsem csak pénzt keresni, vagy boldognak lenni.

Önismeret módszerek, lépései – összegzés

Vannak még más jó módszerek, a már említett tagsági rendszerünkben is több van (például a tudatos álmodás). A fentebb bemutatott 10 módszert azért választottam, mert ezekről több helyen részletesebben is írtam már, így mélyebben is utánajárhatsz. Jó ha tudod, az önismeret nem olyasmi, amit egyszer megcsinálsz aztán kész.

Ez egy véget nem érő folyamat, mindig találsz valami újat magadban, mert egy örökösen változó, fejlődő egyedi csoda vagy, mint maga a mindenség. Azáltal, hogy önmagad egyre jobban megismered, egyben az univerzumot is mélyebben megismered, mert a kettő nem választható el egymástól. Te vagy az univerzum tudatos szelleme.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük