Energetikai személyiségtípusok - Energiaszerző játszmák

Energetikai személyiségtípusok azok az emberi viselkedésváltozatok, amelyek a pszichikai energiaszerzés szempontjából határozhatóak meg. Az szerint ahogyan az emberek gondolkodnak, kommunikálnak és cselekszenek egymással szemben, négy világosan elkülöníthető csoportot találunk.

Az energetikai személyiségtípusok meghatározásának alapjai a múltba nyúlnak vissza, amikor a spirituális vezetők megfigyeléseik alapján kategorizálták az embereket. Később a pszichológiában, valamint a spirituális irodalomban bukkant fel, s ezen tudások ötvözéseként született meg a részletes leírásuk.

Az energetikai személyiségtípusok leírásának elméleti forrásai

A 3 én állapot meghatározása – amelyről alább részletesebben is szó lesz – Eric Berne pszichológus gyakorlati munkásságának a gyümölcse. A 4 energetikai személyiségtípus történetben való bemutatása James Redfield: Mennyei prófécia könyvsorozatában található meg.

Magyarországon Tóth András – Tóth Andrásné: Anyagi függetlenség az ezoterikus és spirituális fejlődés tükrében című művek egyes fejezetei foglalkoznak ezzel szemléletesen. Ezen alapismeretek leírásait ötvöztem az általam sok éven át megfigyelt tapasztalatokkal, melynek egy részét régebben közzétettem az interneten.

Mik azok az energiaszerző játszmák?

Az energiaszerző játszmák olyan – legtöbbször már kora gyermekkorban megtanult – viselkedésformák, melyek során az egyén mások valamilyen módon való manipulálásával szerez pszichikai energiát. Ezek szerepjátékok, melyek teljes mértékben részeivé váltak az emberiség mindennapjainak, oly mértékben beleolvadva, hogy a legtöbben nem is tudnak róla.

Ez a játszma egy belső harc a pszichikai energiáért, melynek során az egyik fél feldobódik, a másik leereszt, vagy mindketten elfáradnak. Az emberi játszmák típusai során legtöbbször váltakozva töltődnek fel, így oda-vissza dobódik az energia. Vannak passzív és aktív formái, ennek két szélsőséges végpontja közül egyik az, amikor valaki teljesen kiszolgáltatottá teszi magát, illetve a másik véglet, ha valaki erőszakot is alkalmaz hatalma érvényesítésére.

Bizonyos fokig mindenki érintett ebben, nehéz lenne elképzelni egy olyan életet, melyben egyszer sem tapasztaltad volna. Ez a játszma már az az élet első éveiben elkezdődik, hiszen a gyermek maga előtt látja a mintát. Azonban nem szükségszerű, hogy egy életen át tartson. Ha tudatosítod, kiléphetsz belőle, és elengedheted magad mellett ezeket a próbálkozásokat.

Tudatos egyéniségként nincsen szükséged arra, hogy bárkit is befolyásolni próbálj, vagy el kelljen fogadnod mások manipulálását. Mindezek oka oda vezethető vissza, hogy az emberek azt hiszik, akkor urai az életüknek, ha másokra valamilyen módon befolyást gyakorolnak. Az igazság pont ennek az ellentettje, minél kevésbé foglalkozol másokkal, és építed magad, annál kevésbé van szükséged mások energiájára.

Energiaszerző játszmák - mik ezek, hogyan alakulnak ki

Az emberi energiaszerző játszmák minden esetben a figyelem megszerzésére irányulnak. Mások figyelemenergiája feltölt. De sokszor önkéntelenül beleeshetünk ebbe a csapdába. Akkor, amikor túlzott fontosságot tulajdonítunk mások figyelmének, s ha nem kapjuk meg, rohamosan lecsökken az energiaszintünk.

Ez egy példa volt arra, hogy nem szükséges a klasszikus értelemben vett hatalmi drámába bonyolódni ahhoz, hogy energetikailag felvegyél egy szerepet. Mindig onnan tudod, ha megtörténik, hogy megfigyeled magad, ilyen lelkiállapotban vagy a másokkal való kommunikációk után.

4-féle energiaszerző játszma, és a 4 energetikai személyiségtípus

Van egy típus, melybe számos alkalommal belefutottam. Létezik egy enyhe fajtája, ami akár még szimpatikus is lehet. Érdeklődik és ez jó. „Végre valaki foglalkozik velem.” A gond akkor van, ha valaki átlép egy bizonyos határt. Például túlzottan kíváncsi lesz, vagy sokat akar tudni. A legrosszabb fajtája az, amikor mindenbe beleköt, amit csinálok, és addig ügyködik, amíg érvényt nem szerez igazának. Eléri, hogy szinte függésbe kerüljön az ember vele, az ő helyeslését, vagy elfogadását keresve.

A másik típus pont az ellentéte. Biztosan ismersz olyanokat, akikhez szinte lehetetlen közel férkőzni. Éppen ettől egyre érdekesebbek, és szeretnél többet megtudni róluk. Idővel aztán sikerül előrébb jutnod, mígnem rádöbbensz, hogy ez csak még több kérdést vet fel, és adott személy az istenért sem venné le a páncélját, mintha csak játszana veled.

A harmadik típus igazi „letaroló” egyéniség. Holtbiztos láttál ilyent, vagy a környezetedben is van. Ő az, aki a tekintélyével irányít, nem hagyja, hogy ellentmondjanak neki, mert attól agresszív lesz. Érezteti a hatalmát feletted, nem feltétlen erőszakos, de legalább harsány, aki úgy ledorongol a földbe, hogy azt is megbánod, szembe mertél szállni vele.

A negyedik típus a sírba viszi az embert. Biztosan Te is beszéltél olyanokkal, akik folyton keseregnek valamin, de bármilyen megoldást javasolsz, újabb és újabb kifogást találnak. Mellettük siralmas az élet, újabb és újabb sötét dolgok jönnek, kihasználják őket, nem hagyják érvényesülni – legalábbis ezt mondják – és jaj neked, ha ki akarod emelni őket ezen állapotukból.

Az energetikai személyiségtípusok elnevezései, meghatározása

Az első típust energetikai szempontból a vallató típusnak nevezik. Az életben és online is gyakran találkozhatsz vele. Tipikus megmondóember, aki eléri, hogy az ő kegyeit keressék mások. A legjobb munkádban is talál hibát, vagy ha nem, akkor egy másik szempontból bírálja, például a körülményeit. A célja az, hogy megingasson, így figyelmet szerez tőled. Az emberi játszmák típusai közül egy igazi manipulátor.

Ha belemész a csapdájába – márpedig először szinte mindenki, mert nagyon zavaró, amit állít – akkor onnantól a markában vagy. Utána igyekszel elérni, hogy elfogadjon, elismerjen, vagy halálos ellenséged lesz. Esetleg egy életre megutálod, és kerülöd. Őt sokan istenítik, de legalább annyian ki nem állhatják.

A második típus az őrületbe kerget azzal, hogy néha felbukkan, vagy mond valamit, majd semmi közelebbit nem tudsz meg tőle, vagy róla. Néha egészen jó emberről van szó, aki azonban belül erős kételyekkel küzd, amin dolgoznia kellene, s semmi módon sem merné vállalni, hogy kiadja magát.

Őt energetikailag a zárkózott típusnak hívják. Valójában azt szeretné, ha figyelnének rá. De csak annyira, hogy ne kelljen túl sokat elárulnia magáról. Egyszerre szeretne nagyon nagy érdeklődést (közlékeny lenni), és teljes elvonulást. Így aztán a két véglet közt ingadozhat, ha már van egy kis bizalma, vagy magabiztossága, közvetlenebb, de idővel mindig visszazárul.

A harmadik típust is rengetegszer láttam. Nem csak férfi lehet, hanem nő is. Utóbbiról van szó, aki nem is volt magas beosztásban egy munkahelyen. Ott őrjöngött, szidott mindent, és senki nem mert hozzá szólni. Féltek attól, bármit is mondanak, magukra vonják a haragját. Pedig semmivel sem volt az ő lelkiállapota fontosabb, mint másé, de a többiek egyszerűen elfogadták, hogy nem szabad neki ellentmondani.

Energetikai személyiségtípusok meghatározása, fajtái

Vannak, akik meg néha beindulnak, és törnek-zúznak. Családtagok, vagy munkatársak nem mernek semmit tenni, félnek tőle. Ő a megfélemlítő típus, akinek talán nincs is valódi hatalma, de agresszív személyiségével elnyomja a gyengébbeket. Egyáltalán nem szabadna hagyni, végül is milyen jogon terrorizál másokat? Mégis, akik nem ismerik a hatalmi játszmákat, hagyják, hogy garázdálkodjanak.

A negyedik típus az, aki gondoskodik róla, csikorogva megálljon a fejlődés kereke. Meg se próbáld motiválni. Nehogy már szép legyen a világ! Nehogy megoldódjanak a problémák! Számára ilyesmi nincs, ez csak álmodozás. Muszáj panaszkodnia, vagy sajnáltatni magát, másképp mindenféle baja van.

Ha ilyen ember van a közeledben, nem tudsz sikeres lenni, mert gondoskodik róla, hogy elvegye az önbizalmad és a maradék kedved is elszálljon. Nem mondanám, hogy gonosz, talán nem is rosszindulatú, de valamikor megtanulta, hogy ha mások sajnálják őt, vagy fokozottan figyelnek rá, akkor energiát kap, és ettől megnyugszik. Ő a szegény én típus szerepjátékát játssza.

Energetikai játszmák a párkapcsolatokban

Vannak tökéletes harmonikus, kiegyensúlyozott, ideális, egy életre szóló párkapcsolatok, nem is kevesen. Mégsem ezt találod a közvéleményben, mivel sokkal feltűnőbb és észrevehetőbb ennek ellentettje. Többször találkoztam olyan emberekkel, akik a párkapcsolatokat – legyen új kapcsolat, vagy házasság – eleve úgy tekintették, mint ami úgyis csak egy ideig előnyös, aztán válás a vége.

Ezek az emberek – férfiak és nők is – azt tanácsolják másoknak, különösen fiatalabbaknak, nehogy higgyenek a másiknak, ne bízzanak benne, ne számítsanak hosszú, akár holtig tartó kapcsolatra, mert úgyis csalódnak. Úgy gondolják, ők tapasztaltak, s közben észre sem veszik, hogy csak azt mondják, ami a saját tapasztalatuk, ami egyáltalán nem általános érvényű, sőt, az energetikai tudatosság hiányából ered.

Energetikai ellentétpárok a párkapcsolatokban

Több ilyen női-férfi személyiségtípust és kapcsolódást említettem egyik régebbi cikkemben. Sajnos az egyik – ha nem a legnagyobb – oka ennek, hogy a párkapcsolatok nagy részénél az energetikai ellentétpárok kerülnek össze. Ezek ugyanis vonzzák (és kiegészítik) egymást, mint a mágnes ellentétes pólusai. Például adott egy zárkózott típusú férfi. Megjelenik egy vallató típusú nő az életében.

A nőt rettenetesen kíváncsivá teszi a férfi titokzatossága, míg a férfinak hízeleg a nő érdeklődése. A férfi hatalmas energiát nyer abból, hogy a figyelmébe vonja a nőt. A nő pedig feltöltődik attól, hogy sikerélménye van, mert a másik közelébe engedi. Az elején nincs is semmi gond, mert egészen jól kiegészítik egymást.

Csakhogy, ha nem tudatosul bennük a típusuk, vagy nem tanulják meg saját maguktól megemelni az energiaszintjüket, újra és újra eljátsszák a szerepüket. A férfi egy idő után visszahúzódhat, a nő elkezd kíváncsiskodni, ami faggatózásba mehet át. Ha nem ér célt, elkezd hibákat keresni, vagy kritizálni, amitől a férfi ellenáll, vagy igyekszik megfelelni. Egy ponton újra egymásra találnak, vagy haragban lesznek.

Energiaszerző játszmák a párkapcsolatokban - ezek típusai

Ezt mindaddig csinálják, amíg feltöltik egymást vele, tudatosan nincsenek tisztában az emberi energiaszintek jelentőségével. De mivel ez nem természetes, hanem tanult, egy idő után csökken az energiaszint és már nem nyújtanak egymás számára akkora energiát, hogy jól érezzék magukat. Ha ekkor nem ismerik fel az egész folyamatot, elérkezik egy olyan pont, amikor már túl kevés az, amit a játszmájukból nyernek, ezért megszakad a kapcsolat.

Egy másik tipikus példa lehet, amikor egy megfélemlítő típusú férfi találkozik a szegény én szerepét játszó nővel. A nőnek imponál a férfi hatalma, s hogy neki nem kell döntenie semmiben, a másik irányít. A férfinak pedig jól jön, hogy kiélheti vezető szerepét. Mindketten feltöltődnek a másik energiájától. Az emberi játszmák típusai közül ez is igen gyakori.

Ha gondok vannak, problémák merülnek fel, a férfi utasítgat, a nő panaszkodik. A férfi akár rákényszerítheti akaratát a nőre, aki viszont felveszi a kiszolgáltatott szerepet. Egy idő után annyira átengedi az uralmat, hogy a férfi megsajnálja (amitől a nő feltöltődik), lelkiismeret-furdalást érez, és visszakozik.

Majd elkövetkezik az a pont, amikor ismét nem értenek egyet, a nő meghunyászkodik, a férfi akaratos, és kezdődik az egész elölről. Számtalan családi perpatvar (sőt tragédia) származik az ilyen energetikai párkapcsolati játszmákból. Csakhogy ha megszűnnek ezek a kapcsolatok, a tagok egyedül energiahiányosnak érzik magukat.

Újabb kapcsolatba bonyolódnak – ugyanezzel a szerepmintával – és ismét feltöltődnek. Ez a fő oka annak, hogy egyesek mindig ugyanolyan előnytelen kapcsolatokba bonyolódnak. Tudatosan nem ismerik fel az emberi energiaszintek növelésének természetes útjait. Lehetséges az is, hogy nem ellentétpárok kerülnek össze. Előfordulhat, hogy a megfélemlítő egy zárkózottal alakít ki kapcsolatot. Mivel előbbi az aktívabb típus, a zárkózott nagy valószínűséggel el fog tolódni a szegény én irányába.

Az is lehetséges, hogy a zárkózott stabilabb, így a megfélemlítő átmegy a vallató szerepébe. Mindezeket a variációkat megfigyelheted az életben. A párok szinte észre sem veszik a váltást, vagy csak úgy gondolják, a másik megváltozott. De még érdekesebb a helyzet, ha azonos szerepet játszók kerülnek össze.

Sajnos a legritkább esetben van tökéletes harmónia, mivel az energetikai játszmák tudatossága nem közismert a mi társadalmunkban. Bármilyen párkapcsolatban vagy, vagy készülsz rá, nagyon fontos tudatában lenned az energetikai személyiségtípusok viselkedésmintáinak, hogy elkerüld a szerepeket és a játszmákat.

Erről olvashatsz bővebben a megjelent könyvemben.

Hogyan alakulnak ki az energiaszerző, vagy hatalmi játszmák?

Amikor valamilyen szükségletünk nem elégül ki, igyekszünk mozgósítani minden energiánkat, s így már gyermekkorban megtanuljuk ezeket a módszereket. A szülők és gyermekek legtöbb esetben egymástól nyerik az energiát. Egy másik embertől úgy nyerhetünk energiát a legkönnyebben, ha megszerezzük a figyelmét. Az energetikai személyiségtípusok így alakultak ki.

Ezt persze nem szabad összetéveszteni azzal, amikor egy szellemileg magasan fejlett egyén nyeri meg más emberek figyelmét. Ez már nem az emberi játszmák típusai közé tartozik. Ő ezt nem egoisztikus célokból teszi, ráadásul megtisztítva vissza is sugározza az energiát. Akik a szerepjátékok felett állnak már, a felnőtt pozíciójában tartózkodnak és nincsen szükségük mások energiájára.

Az univerzális energia mindig tiszta, a másoktól szerzett energia nem az. Utóbbi esetben keveredik negatív, félelemből, manipulációból és szerzésből eredő gondolatokkal. De miért él oly sok ember ezzel az energiával? Ez leginkább az ezzel kapcsolatos tudatlanságra vezethető vissza, másrészt legtöbben a szülőktől örökölt viselkedésmintát ismételjük újra, meg újra.

Energetikai személyiségtípusok – A 3 én-állapot

Eric Berne kanadai pszichológus, 1964-es, Emberi játszmák című művében 3 különböző én-állapotot nevez meg. A gyermeki-én egy olyan állapot, melyben a személy – hasonlóan egy gyermekhez – rengeteg dolgot szeretne, de úgy gondolja, ezt mások tudják kielégíteni, ezért másokban felkelti a szülői-ént kíváncsiság, vagy felelősségtudat felkeltésével.

A szülői-én állapot lényegében letükrözi azokat a viselkedésmintákat, melyeket a személy megfigyelt a saját szüleiben, vagy sokat látott, más felnőttekben. Ez esetben a személy irányítani akar, kritikusan szemléli a másikat, sokszor úgy bánik vele mint egy gyermekkel. Túlzottan figyeli a hibákat, uralni igyekszik a másikat, de az is előfordulhat, hogy az erős és okosabb védelmező szerepébe bújik.

A felnőtt-én állapot kellően tudatos, megfontolt, de határozott, nyitott, magabiztos, elfogadja mások véleményét, de hallgat saját megérzéseire is. A felnőtt-én nem érzi, hogy játszmákat kellene folytatnia, egyensúlyban van, ezért a nyer-veszít helyzetek helyett a nyer-nyer helyzetekben hisz. Ő képes a leginkább elsajátítani a pozitív vállalkozói gondolkodásmódot is.

A 3 én-állapot, a gyermeki, szülői és a felnőtt-én

Berne szerint a figyelemért folytatott energiaszerző játszmák ezek változatos módozatain folynak. A mindennapi életben megfigyelhetjük, ahogyan az emberek megpróbálnak tudat alatt manipulálni minket az ő általuk bevált, megszokott játszmákkal. Mindez nem tudatos szinten zajlik, ha szembesítenénk őket vele, ez hirtelen megszakadna – legalábbis egy időre.

A felnőtt-én a kivétel, ő már olyan szinten van, hogy nem érzi szükségét eme játszmáknak. A gyermek és a szülői-én ezzel szemben se vége se hossza játszmákat folytat, mivel hosszú éveken át megszokta, hogy másoktól nyerjen energiát. Átlagemberként a felnőtt-én közelében feltöltődsz – jól érzed magad – a másik kettő esetében azonban mintha leszívnák az erődet, elveszted a kedved, vagy az önbizalmad, vagy bűntudatod lesz.

Az energetikai személyiségtípusok beilleszthetőek ezekbe az én-állapotokba, az emberi energiaszintek tanult manipulációs módon való befolyásolása miatt. A felnőtt-én az, amelyik túl van ezeken a szerepeken, belőle válhat kiváló vezető, vagy jó tanító, mert ő már képes magasabb célokat követni.

Miért csökken az energiaszinted?

Hogyan vedd észre, ha energiaszerző játszmákat folytatsz?

A válaszok részletes leírását, és a folytatást elolvashatod a könyvben.

Egyéniségépítés Gyorsítósáv

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük