A megfélemlítő személyiségtípus jellemzői, tulajdonságai

A megfélemlítő személyiségtípus jellemzői, tulajdonságai másokat összehúzódásra késztető viselkedésmintákban nyilvánulnak meg. Ez az energetikai típus a domináns személyisége által hatalmi pozíciót vesz fel és érezteti a másikkal erejét. Energiáját mások félelméből, meghunyászkodásából, és irányításából nyeri.
A megfélemlítő (aktív-szülői) személyiségtípus működése

A megfélemlítő egy önközpontú személy, szereti azt hinni, hogy ő irányítja az eseményeket, ő a góré. Akár fizikailag is nagy termetű lehet, amit előszeretettel használ ki, de legtöbbször társadalmi helyzete, vagy néha a szélsőséges kolerikus temperamentum működik benne erősen.

Némelyikük olyan légkört áraszt, hogy mások szinte tudattalanul tartanak tőle, nem mernek neki ellentmondani. Olyan mint az oroszlán típus, ha elbődül, mindenki behúzza fülét, farkát, és ez elégedettséggel tölti el. Úgy jár-kel, mint akinek a kezében a világuralmi pálca, és ezt a helyzetet élvezi is.

De a megfélemlítő személyiségtípus nem mindig, vagy nem minden helyzetben az. Előfordulhat, hogy aki a családban ilyen, a munkahelyen, vagy főnökével szemben épp az ellenkezője. Vagy fordítva, otthon a felesége/férje irányítja őt. Azonban aki igazán ide tartozik, az esetek többségében ezt az energiaszerző működésmódot használja.

Milyen helyzetek váltják ki ezt a viselkedést?

A megfélemlítő addig játssza a szerepét, amíg jól fel nem töltődik, aztán elégedetten visszavonul. Ha olyan emberrel találkozik, aki alapból félénk és határozatlan, felébreszti benne a lehetőséget. Általában a legnemesebb, legtisztább jellemvonásokkal rendelkező egyéneken nem működik a módszere.

A megfélemlítő viselkedés és szerep

Az olyan társadalmakban, ahol nagy szerepe van a hierarchiáknak, a magasabb szinteken állók, gyakran visszaélnek ezzel, és felveszik ezt a szerepet. Igazából aki egészséges, fejlett önértékelésű, kiegyensúlyozott egyéniség, annak soha sincsen szüksége erre a szerepmintára.

Ha a körülötte levő egyének mindig úgy reagálnak a megfélemlítő viselkedésére, ahogy ő szeretné, akkor hozzászoktatják ehhez. Ha fellépnek ellene, akkor kérdés, hogy milyen helyzetben és hogyan csinálják. Ha jogos, és szembesítik vele, akár vissza is vonulhat. Más esetekben – ha a fellépő nem túl határozott – még jobban érvényesítik akaratukat.

A megfélemlítő személyiségtípus tulajdonságai

A megfélemlítő személyiségtípus általában magabiztos (de legalábbis mesterien kelti azt a látszatot), igyekszik a hatalom aurájával körbevenni magát. Akaratos, és néha attól sem zárkózik el, hogy másokat kényszerítsen. A vallatótól eltérően direkt módon manipulál, szereti, ha mások úgy táncolnak, ahogy ő fütyül.

A gyengesége abban van, hogy – bár maga sem ismerné el – tart attól, hogy a dolgok mégsem úgy mennek, ahogyan ő eltervezte, s mások sem úgy cselekednek. Ezt igyekszik megelőzni azzal, hogy bizonyos fokú félelmet kelt, ami által a másik késztetve érzi magát, hogy az ő akaratának megfelelően cselekedjen.

Sokszor érzelmeit – legyen akár negatív, akár pozitív – arra használja, hogy másokat legyűrjön. Ennek szélsőséges változata a kiabálás, vagy akár a tettlegesség (mások bántása), más emberek megalázása. De lehet, hogy csak hőbörög, érzelmi dühkitörésekre ragadtatja el magát, így senki sem mer neki ellentmondani.

Természetétől fogva tiszteli a hatalmat, így nem minden helyzetben játssza a játékát. Viszont huzamosabb ideig nem marad meg olyan helyzetben, ahol neki kell másokat követni. Az egyénisége érvényesítését ő negatív módon alkalmazza. A személyisége annyira domináns lehet, hogy mások arra is vigyáznak, mindig jó hangulata legyen.

A megfélemlítő személyiség módszerei

A megfélemlítő személyiségtípus lehet egy nagy darab férfi, de egy kis termetű emberke is. Lehet egy rideg nő is, aki már a nézésével visszahúzódásra késztet. Alacsonyabb társadalmi, vagy iskolázottsági helyzetekben a testi erő is elegendő lehet a szerep eljátszására.

Más esetekben a személy pozíciója, vagy olyan személyiségvonásai hozzák létre a helyzetet, amelyek dominánsak másokkal szemben. Sokan úgy gondolják, egy ilyen egyénnek nem lehetnek gondjai önmaga szeretetével (hiszen imádja magát). Valójában azonban ha ez teljesen így lenne, nem érezne késztetést, hogy másik uralásával keltsen figyelmet és tiszteletet.

A megfélemlítő borzasztóan teátrális lehet, úgy tesz, mint aki a világ közepe, harsányan hívja fel magára a figyelmet. Nem kér meg, hanem utasít. Mindezen azonosságok ellenére jelentős különbségek vannak köztük. Egyesek valóban jelentős hatalommal rendelkeznek. Mások körülbelül olyanok, mint kis kakas a szemétdombon.

A megfélemlítő személyiségtípus működése, módszerei

Ami visszafoghat egy megfélemlítőt, ha szembesítik szerepével. Ez egy kicsit kifogja a szelet a vitorlájából, így már nem tudja ugyanúgy eljátszani a hatalmi játszmáját. Carlos Castaneda a Belülről izzó tűz című művében mutat be egy esetet egy igazi zsarnok legyőzésére, melyben az áldozat tudatos manőverei által nemcsak elérte célját, de saját fejlettségi szintjét is megemelte.

A megfélemlítővel kapcsolatos helyzetek és szerepek az életben

Az áldozat szerepét játszó egyének gyakran vonzzák. Ezek a szerepek egymást erősítik. Amikor egy másik megfélemlítővel kerül szembe, akkor két eset lehetséges. Összeütközés, vagy egyesítik erőiket. Az, hogy milyen fokon tudják ezt megvalósítani, függ a szellemi fejlettségüktől.

Amennyiben az egyik fél dominánsabb, úgy a másik eltolódik egy másik szerepminta irányába. Ha egyformán erősek, kérdés, milyen fontos, lényeges a cél, mely összeköti őket. Ugyanez előfordulhat párkapcsolatoknál is. Két megfélemlítő között parázslik a levegő, ami egy ponton hirtelen heves szenvedélyekbe válthat át.

Ha mély, lelki kapcsolat is létrejön, előfordulhat, hogy elengedik a szerepeiket. Ha nem, akkor jönnek a konfliktusok, és egyszer a szétválás. Az igazán jó vezetők sosem megfélemlítők. Akik tekintély elv alapján uralkodnak, és/vagy visszaélnek a helyzetükkel, azok igen.

Míg egy fejlett egyéniség számára a csúcsra vezető út egyben a lelki-szellemi fejlődés útja, a megfélemlítőnek mások legyőzését, a föléjük kerülést jelenti. Bár többnyire erős érzelmei, mint a harag a segéd számára abban, hogy másokat megijesszen, vannak, akik hűvösek, a szimpla jelenlétükkel árasztanak félelmet.

Biztosan Te is találkoztál már ilyen egyénnel, vagy legalább filmben láttad. Női és férfi típusokban is előfordul. Ha valahol megjelenik, kimért, tartózkodó a viselkedése, de egyetlen pillantása is elég, hogy mások azonnal engedelmeskedjenek. Ha megszólal, halkan és lassan beszél, de a levegő szinte megfagy körülötte.

Mit tegyél, ha megfélemlítő személyiségtípus vagy?

Hogyan kezeld az ilyen típusú embereket?

Ezekre a kérdésekre a választ, és ezen személyiségtípus részletes elemzését a Térj magadhoz, és láss! Kilépés a tömegtudatból című könyvben találod.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük