Gutási Gábor, a Meskete alapítója interjú, bemutatás

Gutási Gábor író, webfejlesztő, a Meskete oldal alapítója. Ebből a cikkből megismerheted a vállalkozót, a meseírót, a magánembert, aki pozitív hatással szeretne lenni a leendő nemzedékre. Gutási Gábor webfejlesztő programozóként kezdte, aki számos ehhez kapcsolódó online tevékenységben szerzett gyakorlati tapasztalatot.

Később figyelme a gyermekek és a mesék felé fordult, s hamarosan megírta első könyvét. Majd ráérezve manapság milyen nagy szükség van a mesék eredeti küldetésére, egy felületet hozott létre a meseírók és meseolvasók számára. Ez a Meskete, amely domain megvétele után számos magyar író kapott lehetőséget itt a megjelenésre.

Gutási Gábor, a vállalkozó

Mit jelent számodra a vállalkozás, miért akartál vállalkozó lenni?

Őszintén szólva mindig is vállalkozó szerettem volna lenni, mert úgy éreztem akkor magam ura lehetek. Aztán a tapasztalatok persze mást mutatnak, hiszen akkor is függünk az ügyfeleinktől, ráadásul a szabadságok alatt is lelkiismeret-furdalás gyötörheti az embert, hiszen itt nincs fizetett szabadság, csak kieső munkabér. Legalábbis webfejlesztőként, cikkíróként ha az ember nem dolgozik, nem fog bevételt termelni.

Gutási Gábor, miben különbözöl Te az összes többi webfejlesztőtől, online munkástól?

Talán abban, hogy nekem többet jelent a webfejlesztés mint egy egyszerű munka, hiszen ez egyben a hobbim is amit élvezek. Kezdetben célom volt, hogy nagyon kedvező áron készítsek weboldalakat olyanoknak, akik még nincsenek a weben és vállalkozásuk megérdemelné azt. Aztán persze sok ügyfél visszaélt ezzel és túl sok időm ment rá az önkéntes segítségnyújtásra, így kénytelen voltam árakat emelni és szigorúbban venni a számlázandó dolgokat. Persze nagyon sok barátság is kötődött az elmúlt évek alatt és sok mindenkivel imádtam együtt dolgozni.

Kik segítettek neked online karriered során, és hogyan?

Még 2009-ben szereztem diplomát és lettem informatikus mérnök a Gábor Dénes Főiskolán és elsősorban a tanügy osztály vezetőmnek Göncöl Melindának köszönhetem, hogy elindulhattam ezen az úton, mert ő személyesen motivált arra, hogy befejezhessem a tanulmányaimat. Ezután 2010-ben az első munkahelyemen az első és egyetlen mentorom Csarnai Gábor volt, aki egy igazi lángelme és a mai napig felnézek rá.

A könyvírás világába Nádasi Krisz segítségével léptem be, akitől nagyon sokat tanultam – bár kezdetben thriller könyvvel kezdtem és csak azután fogtam neki a mesekönyvírásnak. Ezután egyre több hazai íróval ismerkedtem meg és sokan adtak személyesen is tanácsot, hogy mire kell figyelni a könyvkiadással kapcsolatban. Külön kiemelném B.E. Belle írónőt, azaz Barát Enikőt, aki még a mesekönyv bemutatómra is eljött Szegedre és több alkalommal is hasznos tanáccsal látott el.

Gutási Gábor író, B.E. Belle irónővel

Gutási Gábor író, B.E. Belle irónővel

A mesekönyvek világában a legtöbb segítséget Kőszegi-Arbeiter Anita nyújtotta nekem, akivel már sok-sok éve együtt dolgozunk. Büszkén mondhatom, hogy annak ellenére, hogy élőben még csak idén nyáron fogunk először találkozni, igazán baráti a viszonyunk.

Hogyan befolyásolja az írói munkádat a mesterséges intelligencia? Hogyan használod a munkáidhoz (webfejlesztés/írások), milyen előnyeit és hátrányait tapasztalod?

Mivel saját vállalkozásomban vendégblogolást, PR cikkírást és SEO szövegírást is vállalunk, egyértelműen látszik a megrendelések számán a csökkenés. Így egyértelműen negatív hatással van ránk és az ágazatra az MI. Persze nagyon hasznos én is használom napi szinten, de képes meggyőzően érvelni akármi mellett úgy, hogy teljesen félrebeszél és semmi valóság alapja nincs (ezért egy cikk alapjául jól szolgálhat de 100%-osan nem szabad benne megbízni és vakon követni amit „mond”).

Vers írásban nem túl erős, meséket is egyelőre csak sablon szerűen ír, de egy-egy blogbejegyzést rábízhatunk, ami nekünk nem túl jó hír. Webfejlesztésben szintén nagyon hasznos mert elég neki emberien leírni mit szeretnénk csinálni és képes akár konkrét kódokat legenerálni, amivel sok időt meg lehet spórolni ahelyett, hogy a neten keresgélnénk megfelelő példákat vagy minták alapján sajátot írnánk.

A Meskete oldalról

Gutási Gábor, mesélj nekem a Meskete oldalról!

A Meskete oldal ötlete még 2020-ban pattant ki a fejemből, miközben saját mesekönyvemet írtam. Megismerkedtem a mesekönyv kiadás sok-sok szereplőjével és a legtöbb író arra panaszkodott, hogy nincs egy hely ahol írásait publikálhatná és olvasótábort toborozhatna. Másik oldalról viszont, volt egy apukás blogom ahol a statisztikai adatok rávilágítottak, hogy arra a néhány mesére amit feltöltöttem sokan érkeznek a keresőóriásból. Így aztán kb. 15 éves webfejlesztői tapasztalattal a hátam mögött, megalkottam a kezdetben csak „ingyen mese” projektnéven futó oldalt.

Egy maréknyi meseíró segítségével tökéletesítettem a rendszert és az üzleti oldalát több befektetővel is megvitattuk. Így alakult ki a mai formájában elérhető Meskete, amely egy mese írói és olvasói közösségi portál, ahol már közel 3000 olvasható mese és 500 hangos mese várja a gyerekeket, szüleiket és pedagógusaikat.

Milyen kihívásokat látsz a jelenlegi gyerekirodalmi piacon, és hogyan lehet megoldani ezeket a kihívásokat?

A legnagyobb gond, hogy hiába van tehetsége valakinek, ha az nem ért a marketinghez vagy nincs elég pénze, hogy kiadjon egy saját könyvet. Sajnos ma már a legtöbb kiadó csak a szerző költségén hajlandó kiadni a könyvet, busás jutalékért cserébe, ami lássuk be, nem túl ösztönző a szerzőknek akik csak arra vágynak, hogy olvassák műveiket.

Erre nyújt megoldást a Meskete, ahol ingyenesen publikálhatják meséiket, verseiket az írók és havi szinten több száz és ezer olvasást tudunk számukra már most is garantálni. Ráadásul egy nyomtatott mesekönyvben is megjelenhetnek a műveik, ennek zsűrizése éppen most is folyamatban van. Olyan nagy nevek segítenek eldönteni melyik mesék kapjanak helyet a mesekönyvben mint Pálfi Kriszta, az Apacuka együttes dalszövegírója és énekese, Hermann Marika sokszorosan díjazott írónő és Czimer Györgyi, aki elismert meseterápiás szakember. Reményeink szerint ez a válogatás mesekönyv már idén karácsonykor sok kisgyermeket tesz majd boldoggá a karácsonyfa alatt.

Pálfi Krisztával, az Apacuka együttes dalszövegírójával

Pálfi Krisztával, az Apacuka együttes dalszövegírójával

Gutási Gábor, az író

Milyen történetek vagy élmények inspirálták a leginkább az írást, és hogyan befolyásolták az írói munkádat?

Mesekönyvemet gyermekkori élményeim inspirálták és öcsémmel való kalandozásainkat örökítik meg. Az első fejezet már kapható a legnagyobb könyvesboltokban és a https://gabicsabi.hu webáruházában is. Az első mesekönyv Gabi és Csabi kalandozásait mutatja be a tengerparton egy nyaraláson. Egyelőre pont a fent ecsetelt anyagi okok miatt még várat magára a már kézirat formájában létező második kötet, még az is lehet, hogy ez már majd a Meskete oldalon kerül publikálásra.

Nagy kaland volt egyébként visszautazni az időbe és több olvasóm is időutazásnak élte meg a gyerekkorába, amikor még nem volt tablet, meg okostelefon. És nemhogy gyerekülés de biztonsági öv sem kellett a hátul utazó gyerekeknek. Nagyon sok minden másképpen volt még akkor. Az emlékeimet pedig egy halom gyerekkori fotók is őrzik, így könnyű volt feleleveníteni őket.

Gabi és Csabi a valóságban és Fróna Zsófia rajzán

Gabi és Csabi a valóságban és Fróna Zsófia rajzán

Hogyan változott az írói stílusod és hangvételed az évek során, és milyen hatások befolyásolták ezt a változást?

Nem nevezném még mindig magam írónak, hiszen sokkal többet szeretnék letenni az „asztalra” ahhoz, hogy ezt állíthassam magamról. Szóval még iszonyat sokat kell fejlődnöm. Az azonban már a mesekönyv írás során is egyértelművé vált számomra, hogy a gyerekeknek egészen másképpen kell írni mint a felnőtteknek. A munkám során kereső optimalizáláshoz írtam cikkeket nagy mennyiségben és az online szövegírás, a marketing szövegírás, a thriller regény írás és a mesekönyv írás is mind-mind más terület, amibe bele kellett tanulnom.

Milyen hatást szeretnél elérni, illetve a legfontosabb üzenet, amit szeretnél közvetíteni az olvasóidnak az írásaid által?

Nos, lévén, hogy ez kimondottan gyerekeknek szóló alkotás, szeretnék nekik példát mutatni azzal, hogy Youtube, Instagram, Tiktok és Facebook nélkül is lehetett kalandokat átélni a való világban. A mesekönyvemet olvasva a gyerekek is átélhetik egy hosszú utazás izgalmát, a családi piknikezés örömét, de még azt is megtudhatják milyen íze van a „denevértejnek”. Ez utóbbinak nagy sikere volt a könyvbemutatón is, minden gyerek imádta!

A magánember

Mi az a cselekvés, amelyre leginkább büszke vagy életed, vagy az írói karriered során, és miért?

Általában magamra vagyok a legutoljára büszke bármilyen helyzetben is. Sokszor annyi mindent csinálok, hogy követni sem győzöm, így akiket ez a büszkeség megillet a családom. Feleségem mindenben támogat, hétéves kisfiam és a mindjárt hároméves kislányom pedig tesznek róla, hogy a maradék szabadidőmben sem unatkozzak. Rájuk vagyok a legbüszkébb.

Gutási Gábor, Te miben hiszel?

A hit különleges fogalom. Én ezt inkább reménynek mondanám, mind vallási mind életviteli szempontból. Remélem, hogy van egy túlvilág, ahol újra együtt lehetünk a családtagjainkkal, de addig is remélem, hogy tudok olyan jövőt teremteni a családomnak, amiben harmóniában és boldogságban élhetünk megfelelő anyagi körülmények között és csak remélni tudom, hogy mindaz amit és ahogyan teszek az majd valamikor meghálálja önmagát.

Gutási Gábor és családja

Gutási Gábor és családja

Mi az íráson kívül a legfontosabb dolog az életedben, és hogyan kapcsolódik ez az írói munkádhoz?

Az írás sajnos sokszor háttérbe szorul. Főleg a munkám miatt és mert a szabadidőmben a Meskete projekten dolgozom. Viszont nyitott vagyok az újakra, például sok éves vágyakozás után idén végre vettem egy elektromos basszusgitárt és már pár dalt el is tudok játszani rajta, de idén még szeretnék a kisfiammal együtt csillagokat is nézni az udvarunkban valami menő felszereléssel. A legfontosabb dolog az életemben tehát a családom és hogy legyen mindig valami örömet és boldogságot okozó dolog, amiért érdemes élni és ami hajt, hogy csináljam tovább a hétköznapokat.

Gutási Gábor, mi a Te küldetésed, mit szeretnél továbbadni a jövőnek?

Ez egy nagyon jó kérdés. Mostanában nagyon sok képzésen vettem részt, ami sokban befolyásolta a magánéletemet és a hozzáállásomat a világhoz. Ezekben egy közös dolog volt, akár üzleti, akár pszichológiai eredetű is volt az adott képzés; mindig álmodjunk meg egy jövőképet és tervezzük meg hogyan érjük el. Ez a kérdés pedig, hogy mi lesz az én „örökségem” sokat foglalkoztatott mostanában. Szeretnék valamit itt hagyni a világnak, hogy igen, ezt én csináltam, valamiben tényleg jó vagyok és sikert értem el, vagy legalább néhány emberben nyomot hagyni, hogy jó ember vagyok… és akkor már nem volt hiábavaló ez az egész.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

1 hozzászólás
  1. Tlok Teréz
    Tlok Teréz says:

    Ödevözöllek!
    Nagyon tetszett a veled készült interjú. Nagy szükség van a versekre, mesékre, mert a betűket még nem ismerő gyerekek a felolvasott mesék által ismerkednek a magyar nyelvvel, a hangok és szavak helyes kiejtésével.

    Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük