A zárkózott személyiségtípus jellemzői, tulajdonságai

A zárkózott személyiségtípus jellemzői, tulajdonságai leginkább gyermekkorban alakulnak ki, csak ritkán fordul elő, hogy valaki felnőtt korában veszi fel ezt a működésmódot. Nem biztos magában, de ő is igényli a figyelmet, csak nem nyíltan. Természete miatt a zárkózott személy szinte mágnesként vonzza a vallató típust, és ezek ketten oda-vissza játsszák az információszerzés-adagolás művészetét.
A zárkózott személyiségtípus működése

A zárkózott személyiségtípus igazi rejtőzködő. De nem olyan, aki végleg el akar tűnni, hanem éppen csak annyira, hogy valaki felfigyeljen rá. Nem szereti a nyilvánosságot, ugyanakkor titkon vágyik arra az érzésre, amikor felkelti mások érdeklődését. Keveset árul el, úgy szerzi az energiát, hogy olyannak tetteti magát, akiben több van, mint ami első pillantásra látszik.

Szeret megerősítéseket olvasni, de ritkán jut el addig, hogy cselekedjen is. A zárkózott ember megnyitása néha furfangot igényel. Távolságtartónak, vagy akár megközelíthetetlennek tűnhet, de ez csak egy gondosan felépített védelem, mely sokszor múltbeli negatív élményekből ered. A neki szimpatikus emberektől szeretné, ha komolyabban érdeklődnének iránta, de ezt csak közvetetten mutatja ki.

A melankolikus temperamentumú emberekből gyakrabban lesznek zárkózottak, és időnként a flegmatikus személyek is. Olyan mértékben beletanul szerepébe, hogy felnőttkorára elfelejti, valaha más is tudott lenni. Vannak azonban kivételek is, amikor valaki valóban azért zárkózott, mert valami miatt egyedül akar maradni.

Hogyan alakul ki ez a viselkedés?

A zárkózott emberek általában nem úgy születnek. Sokunkkal előfordult már életében a következő jelenet. Társaságban vagyunk, beszélgetés zajlik, egyszer közbeszólunk valamit. A beszélgetés folytatódik, de mintha meg sem hallották volna, amit mi mondtunk. Túl kicsi volt az energetikai jelenlétünk ahhoz, hogy hatást váltson ki, amit mondtunk.

Ebben az esetben a többiek füllel hallják, hogy valaki mondott valamit, de energiaszinten túllépnek rajta, mert nem képzett olyan benyomást, melyre figyelniük kellene. Nem arról van szó, mit mondtunk – ez lehet egész okos dolog – hanem milyen súlya volt a szavainknak.

Az pedig attól függ, mekkora az energiaszintünk, ami a tudatossági szinttől. Mindez persze nem itt kezdődött. Legtöbb esetben a gyermekkorban történik valamilyen esemény, amelynek hatására visszafogjuk saját energiáinkat, mert nem bízunk önmagunkban. Valaki megrendíti önnön értékességünkbe vetett hitünket, és azontúl óvatosakká leszünk.

Hogyan alakul ki a zárkózottság

Mivel kívül bizonytalanok vagyunk, belső világunkba vonulunk vissza. A zárkózott ember olvasással, gondolkodással, írással, vagy valamilyen alkotó tevékenységgel tölti el az idejét. Általában nem emlékszik rá, hogy mikor vált ilyenné, azt gondolja ő ilyen, ezért nem is tesz lépéseket ennek megváltoztatására.

A zárkózott személyiségtípus tulajdonságai

A zárkózott személyiségtípus különösen ügyel arra, hogy megmaradjon függetlensége, bár paradox módon átengedheti a vezetést, mivel nem akar kitűnni. Így aztán belekényszeríti saját magát abba a játszmába, melynek során rendszeresen „elbújik”, hogy valaki megtalálja.

Maga sincs tudatában mit tesz, hiszen olyan régen sajátította el ezt a viselkedésmódot, hogy a vérévé vált. Bár rengeteg jó képességgel rendelkezhet, számára kulcsfontosságú az önértékelés tudatos fejlesztése. Igen jól kifejlődik nála a mások megfigyelése, mivel jól hallgat, olyasmit is észrevehet, amit senki más nem.

A jó szándékú motiváló kommunikáció rá is hatással van, de sokkal bizalmatlanabb, így lassabban építi magába a külső megerősítéseket. Roppant jó gondolkodó, vagy művész válhat belőle, de hogy el is adja önmagát, az már egy másik téma. Azonban a zárkózott emberek sok észrevétlen jó tulajdonsággal rendelkeznek. Figyelmes hallgató lehet, ha túllép azon kényszerén, hogy őt próbálják megfejteni.

A zárkózott személyiség módszerei

Mivel különböző okok – mint például múltbeli negatív tapasztalatok, kudarcok – miatt nincs nagy önbizalma, kerülő úton kelti fel magára a figyelmet. Nem mer, vagy nem akar direkten kommunikálni, így felveszi a megszokott, jól álcázott szerepét. Mint bárki más, ő is szeretné mágnesként vonzani a sikert, ám szeretne biztosra menni.

A zárkózott ember általában kerüli a direkt helyzeteket, ahol mások előtt ki kell állnia önmagáért, vagy muszáj elmondania a gondolatait. Inkább egy – általa választott – személy előtt fedi fel önmagát, de csak fokozatosan. Ha érzi, hogy valaki egyre kíváncsibb rá, és ezért komoly erőfeszítéseket tesz, az nagyon feltölti energiával.

Biztosan Te is találkoztál már olyan egyénnel, aki alig szólal meg, de amikor foglalkozol vele, szinte kiabálja a tekintetével: folytasd már! Ha egy zárkózott személyiségtípus képes túllépni a saját játszmáján, és fejleszti a kommunikációját, akár egészen lenyűgöző személyiséggé válhat, akire rá sem ismersz.

A zárkózott személyiségtípus működése, módszerei

De bele is ragadhat a szerepébe, és akkor évtizedeken át az energiaszerző játszmák folytonos szereplője. Különösen a vallatóval egy párost alkotva egész életükben húzzák-vonják egymást. Számos ilyen házaspár létezik, biztosan Te is észrevetted. Az egyik folyton kérdezget, a másik elzárkózik, de néha meg is cserélődnek a szerepek.

Zárkózott szerepek az életben a zárkózott ember

A zárkózott ember sem mindig az. Sok embert megfigyelhetsz bizonyos helyzetekben, amikor a sértődöttet játsszák. Például mellőzték valamiben, ezért félrevonulnak, vagy nem szólnak, úgy gondolják, többet érdemeltek volna. Ilyenkor azt várják, hogy másoknak majd feltűnik az ő szokatlan viselkedésük és megpróbálják felderíteni. A zárkózott ember megnyitása ezért némi tudatosságot igényel.

Először persze hárítanak, nem sokat árulnak el, mert azt várják, hogy még komolyabb figyelmet kapjanak, s ha végül megnyerték a teljes fókuszt, mindjárt megoldódik a nyelvük. Ha erős jellemű egyéniség vagy, sosem lépsz bele ebbe a szerepbe, mert felülemelkedsz azon, mások mit tesznek, vagy gondolnak.

Tipikus helyzet, amikor valakinek a szülei gyermekkorában sokszor veszekedtek, vagy olyan konfliktusoknak volt szemtanúja, ami miatt automatikusan visszavonult önmagába. Például ha valakik összezördülnek, csúnyán összekapnak, ez ijedelmet, negatív érzéseket kelt a szemlélőben, és igyekszik a jövőben kerülni ezeket.

Amikor egy zárkózottnak megtetszik valaki a másik nemből, azonnal azon kezd el filózni, milyen módon hívja fel önmagára a figyelmet? Mivel hozzászokott a zárkózott szerephez, leginkább ezzel fogja kezdeni, s ha nem megy, feladja, vagy egy időre kibújik az álcájából. Ilyenkor egészen csodálatos átváltozásnak lehetünk tanúi.

A zárkózott személyiségtípus gyakran tart attól, hogy hülyének nézik, vagy csak ügyetlennek, ezért inkább meg se szólal, nem is köszön. Lehet, elfordítja a fejét, vagy mást csinál, de nem azért mert utál, hanem mert önmagában nem biztos. De ha már van közös témátok, ez gyorsan elmúlik.

Többnyire sokat kérlelteti magát, mire valamire rá lehet venni. Biztos akar lenni benne, hogy a másik tényleg komolyan gondolja. Ő sok önbizalom növelő könyvet elolvas, mire rászánja magát, hogy valamiben kezdeményező legyen. A szerepjátéka hosszú éveken át visszatartja, de egyszer lépjen túl rajta és egy új világ tárul ki előtte.

Mit tegyél, ha zárkózott személyiségtípus vagy?

Hogyan kezeld az ilyen típusú embereket?

Ezekre a kérdésekre a választ, és ezen személyiségtípus részletes elemzését a Térj magadhoz, és láss! Kilépés a tömegtudatból című könyvben találod.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük