Önértékelés fejlesztése, növelése, javítása, erősítése, útmutató

Önértékelés fejlesztése, növelése, javítása, erősítése onnantól fogva válik fontossá, amikor kezdünk felnőni, s környezetünk megingat pozitív énképünkben. Persze az ellenkezője is előfordulhat, van, akit úgy kezelnek, hogy „elszáll”, de mindkét esetben segít a jó önismeret. Ebben a cikkben végig megyünk a pozitív önértékelés lépésein, és gyakorlati útmutatót is adok.
Miért fontos az önértékelés fejlesztése?

Tudtad, hogy az emberek a legtöbb dolgot az életben azért nem érik el, mert kicsi az önértékelésük?

Tudtad, hogy a látszólag magas önértékeléssel rendelkező emberek jó része is, belül kishitűséggel küzd, vagyis rejtett önértékelési zavar bújik meg benne?

Tudtad, hogy az önértékelés nagymértékben erősíthető és stabilizálható, bizonyos gyakorlatok által?

Talán meglepő, de amikor az embereket behívják egy állásinterjúra, és azt kérik, mondjanak 5 pozitív tulajdonságot magukról, sokaknak ez is gondot okoz.
Mi van, ha én most arra kérlek, mondj
ál 50 pozitív tulajdonságot magadról?

Az emberek nagy része azért nem tudja eladni magát, mert nem rendelkezik elegendő önismerettel. Mindig mások, vagy iskolai, munkahelyi eredmények, tesztek alapján sorolja be önmagát valamilyen kategóriába. Nem tanulta meg, hogy önmaga értékesítéséhez, a saját magáról alkotott jó értékelése az alap.

A helyzet az, hogy mind az intelligencia, mind a gyakorlatiasság, sőt a külső is nagymértékben fejleszthető. Felejtsd el a mások által felállított korlátokat! Az első, amit tenned kell, mert minden önfejlesztés alapja, hogy megerősítsed önnön lényedben való bizalmadat. Egyszerűen tudatosítanod kell magadban az értékeidet, ami az énkép fejlesztése alapja is.

Most megmutatom, hogyan növelheted az önbizalmad és a magabiztosságodat rövid időn belül. De csak akkor fog működni, ha becsülettel elvégzed a gyakorlatokat.

Mit érdemes tudni az önértékelésről?

Önértékelés jelentése

Az önértékelés nem más, mint a Te saját magadról kialakított minősítésed. Nem az, amit mások felé mutatsz, vagy közölsz, hanem amit valójában gondolsz. Az önértékelés jelentése az egyén saját magáról kialakított belső képe. Ez nagymértékben alapul az önismereten és – különösen kezdetben – a másoktól való visszajelzésen, ezért sokszor nincsen harmóniában a valódi helyzettel.

„Bárki lehetsz, aki csak szeretnél, bármit megtehetsz, amit csak szeretnél, bármi lehetsz, ami csak szeretnél, az élet mindenben támogat téged.”

Louise L. Hay

Az önértékelés fejlesztése az önértékelés javulásával jár. Ennek egyik első lépése, hogy felismerd, a jelentése nem egy statikus minősítés, hanem egy olyan jellemző, mely változóban van. Nem az intelligencia szint, vagy a sok tudás javítja, hanem a belső tudatosság növekedése. Így az alacsony önértékelés pozitív önértékelés lehet idővel.

A harcos idézetek, s hasonló népszerű dolgok gyűjtögetése inkább csak fűszer, vagy ráadás, de nem segít alaphelyzetben. Az alacsony önértékelés fejlesztése sokkal mélyebbről kell induljon. A vizualizáció alkalmazása már egy gyakorlatiasabb művelet, mely gyorsíthatja a folyamatot, ám még fontosabb a helyes alapok lerakása.

Önértékelés jelentése

Önértékelési zavar, problémák

Nem, nem fogunk itt most belemenni a mély pszichológiába. Ha emlékszel még a típus leírásokra, olvashattad, hogy a kolerikus típus többnyire magabiztos, törekvő, vagyis általában magas önértékelésű. Ugyanakkor például a melankolikus típus hajlamos az állandó önelemzésre, sosem érzi magát elég jónak, késznek.

Tehát előbbi típusnál több a magasabb önértékelésű egyén, utóbbiban több az alacsonyabb. De ez még nem zavar és nem is probléma, hanem ilyen a természetük, s ezen kívül mindig vannak kivételek. Akkor mi az az önértékelési zavar? Láttál Te már olyan kisdedet, vagy kisgyermeket, aki önértékelési problémákkal küzd?

Nem, mert ők még tudatában vannak értéküknek, vagy, hogy pontosabb legyek, eszükbe sem jut ezt megkérdőjelezni. Vagyis ezek a zavarok, problémák tanultak, nem természetesek, és a hagyományos oktatás sajnos nem igazán kedvez az egyéniség kifejlődésének. Az önértékelés fejlesztése, az énkép fejlesztése és az önszeretet fejlesztése kéz a kézben jár.

Az önértékelési zavar mindig azt jelenti, hogy az egyén nem reálisan viszonyul önmagához, alul, vagy felül értékeli magát. Az önértékelés fejlesztése mindkét esetben segít, amennyiben az önmegismerésen át vezet. Ami még tovább viszi ezt a folyamatot, a kommunikáció tudatos fejlesztése.

Az önértékelés fejlesztése

Az önmegismerés

Az igazi önmegismerés arról szól, hogy a valódi mozgatórugóidat is megismerd, ne csak a felszíni jellemzőidet. Ebben sokat segít a 100 kérdés, amelyből megtudod mi motivál és milyen vagy leginkább. Ne csupán a vélt tulajdonságaiddal foglalkozz, hanem gondolkodj el rajta mit miért teszel, és mit akarsz valójában tenni.

Alapvető, hogy a többféle személyiségtípus variáns közül meghatározd, melyik áll hozzád a legközelebb. Amíg ezt nem tudod, nem fogod igazán érteni a motivációdat, csak látod, hogy különbözik a többiekétől. Ha ezt a kettőt megcsinálod, máris fényévekkel többet tudsz magadról, mint előtte.

Pozitív tulajdonságaid tudatosítása

Határozz meg magadról 10 pozitív személyiségjellemzőt! Ha megvan, írd őket le! Lehetőleg ne egyszavas tulajdonságok legyenek (pl. kreativitás, intelligencia, jóindulat stb.) hanem valódi, megmagyarázható jellemzők. Ha te mondjuk nagyon művelt vagy, írhatod, azt, hogy „széles látókörrel, tág ismeretekkel rendelkezem, több területen”. Vagy ha kedveled az embereket, egyszerűen írd ezt: „szeretem az embereket”.

Igyekezz konkrét és egyéni lenni, mert az alacsony önértékelés fejlesztése része a tudatosítás, ezért ne ragadj le az általános személyiségjellemzőknél. Ha jó ötleteid vannak, írd le, mely területen, ha szeretsz segíteni az embereknek, akkor határozd meg, hogy mit. Ezek azonban csak példák, azt javaslom, először a legjellemzőbb pozitív tulajdonságaidat térképezd fel! Bármilyen szereptípust is képviselsz, menni fog.

Önértékelés fejlesztése - igazi önmegismerés

A következő napon másik 10 pozitív személyiségjellemzőt írj fel magadról! Talán nem lesz könnyű, de sosem fogod megbánni, hogy az önértékelés növelése érdekében megteszed. Az átlagember nem hajlandó erre a belső munkára, ezért úgy is marad. Ezt folytasd egy teljes héten át, így mire a hét végére érsz, egy 70-es listával fogsz rendelkezni. Hogy könnyebb legyen, az utolsó két napon már külső tulajdonságokat is felírhatsz.

Az a fontos, hogy ezek a tulajdonságok értelmesek legyenek. Az nem baj, ha pillanatnyilag nem tudod hasznosítani őket, de tudd, hogy rendelkezel velük.
Lehetséges, sőt valószínű, hogy a napok előrehaladtával egyre nehezebb lesz újabb jó tulajdonságokat találnod magadban. Ne add fel és tarts ki a végéig!
Az énkép fejlesztése szempontjából is sokat érsz el, egyben ez egyfajta önmagad általi lelki táplálék is.

Az önértékelés növelése, javítása, erősítése

Amennyiben tisztában vagy azzal, hogy a gondolkodás fejleszthető, azt is tudod, csupán hozzáállásod megváltoztatásával növelheted önértékelésed, ezzel együtt életszínvonalad. Nem attól függ mennyire sikeres vagy az életben mid van, hanem mit tudsz kezdeni azzal, amid van.

Egy teljesen átlagosnak tűnő egyén lehet kiemelkedően eredményes, amennyiben rájön, hogyan használja ki a benne rejlő egyedi lehetőségeket. Ennek folyamatában nagymértékben segít Az önmegvalósítás iskolája 2. A specifikáció egy szükséges dolog a célok eléréséhez.

Az önértékelés növelése lényege a jó jellemzőid tudatosítása, majd alkalmazása. Valójában sokkal több jó tulajdonságod, képességed van, mint amire szükséged lehet. Ha nem így érzed, annak oka, hogy nem azokra összpontosítottál, hanem ami nincs. Az önbizalom növelő művek irodalma, vagy a motivációs könyvek segíthetnek ebben, de a munkát magadnak kell elvégezned.
Önértékelés fejlesztése útmutató

Önértékelés javítása – Határozd meg a tulajdonságaidat!

Ezt a fentebbiek alapján tedd meg, ahogyan ott leírtam. Segíthet az, ha csoportokba osztod, például munkához, magánélethez, hobbihoz, stb. szükséges tulajdonságok, de nem szükségszerű. Olyan módon csináld, mely számodra egyértelmű, könnyen követhető és jelent valamit. Az önértékelési problémák és az alacsony önértékelés kéz a kézben járnak, s az egyik fő oka a túlzott általánosítás, vagy a másokhoz mérés. A működő út az, ha világosan látod miben vagy jó, mi a Te utad.

Legyél konkrét!

Ha mondjuk programozó vagy, az semmit sem jelent, hogy „jó programozó vagyok”. Pontosan milyen területen, milyen jellegű témában vagy a legjobb? Minél specifikáltabb a dolog és minél kevesebben jók abban, annál többet ér, és az önértékelés javítása szempontjából sem mellékes.

Ha kommunikációban vagy jó, akkor azt tisztázd mely részeiben vagy kiemelkedően jó a kommunikációnak. Írd le miben vagy különösen ügyes. Van aki társalgásban, más az üzletek lezárásában, megint más előadásban jó, de ezeken belül is vannak részterületek.

Ha természetjáró vagy, akkor, melyik része megy a legjobban? Túravezetés, hegymászás, barlangászás? Azon belül melyik terület?

Jó tulajdonság, vagy rossz tulajdonság?

Az önértékelés fejlesztése fontos része, hogy a jó tulajdonságaidat tudatosítod. Ez azonban nem jelent azt, hogy a gyengéidet eldugod, csupán a prioritásuk hátrébb kerül. Előbb foglalkozz azzal, amiben jó vagy, s ha már elég energiád van, javíthatsz a gyengéiden.

Tegyük fel, hogy nagyon sokat tudsz beszélni. Ez most jó, vagy rossz tulajdonság? Vagy lehet, több óra hosszat megállás nélkül képes vagy beletemetkezni valamibe. Ez jó, vagy rossz? De lehet, kényelmes vagy, és szereted jó alaposan átnézni a dolgokat, mielőtt belekezdesz valamibe. Ez jó, vagy rossz az önértékelés javítása szempontjából?

Önértékelés növelése, javítása

Ha tisztában vagy az enneagram szerinti működéstípusok mibenlétével, akkor tudod, hogy mindez helyzettől és egyéniségtől függő. Ezért az önértékelés jelentése is árnyaltabb. Ugyanaz a tulajdonság egy adott helyzetben rendkívül előnyös lehet, és egy másikban szörnyű. Az is számít, hogyan harmonizál a személyiségeddel. Tehát az előnyös tulajdonságaid meghatározásakor ezeket is vedd figyelembe.

Az önértékelés jelentése alapján sokkal jobban számít mit gondolsz magadról, mint ami most van, mivel változol. Sok olyan dolog, amiről azt hisszük, megváltoztathatatlan, mégsem az. Például a testalkattípusok adottak. Azonban a sportok által láthatjuk, hogy a teltebb és a vékonyabb fizikumokból is lehet sportos külsőt fejleszteni.

Alacsony önértékelés fejlesztése – Mihez kezdj a tulajdonságaiddal?

Amikor egy tulajdonságról van szó, két kérdést egyél fel magadnak:

Hogyan és hol használtad ezt fel eddig?

Hogyan tudod felhasználni ezentúl?

Az önértékelés fejlesztése nem csak abból áll, hogy feljegyezgeted, miben vagy jó, hanem mindezeket használd is fel az életben. Ugyanis amikor alkalmazod, egyben megerősíted, és így működik az önértékelés növelése is.

Sokan használják a megerősítéseket. Amennyiben megtartod egy másik írásomban közölt szabályokat a megerősítések hatékony alkalmazására, akkor működni fognak. Ezek nagyon jók lehetnek, és még jobbak, ha az életben is felhasználod azt, amiben jó vagy.

Bármibe is fogsz, először tudatosítsd magadban milyen előnyös képességekkel rendelkezel hozzá. Arra fókuszálj, amivel az eredményeket éred el, ami számodra nem túl nehéz, és képes vagy véghez vinni. Aztán használd! Tudatosítás – alkalmazás – megerősödés, ez a három fázis, melyet ismételve egyre jobb leszel, ami az önértékelés növelése legjobb módja.

Folytatás:

Hogyan rögzítsed a pozitív tulajdonságaidat a tudatalattidban?

Hogyan használd fel ezeket az életben, a megfelelő pillanatban?

Hogyan érd el, hogy mások pozitívan visszaigazolják önértékelésed?

Az anyag további részét a gyakorlatokkal együtt, a tagsági rendszer első moduljának Énépítés című almoduljában találod. Ha még nem vagy tag, itt csatlakozhatsz:

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük