A pozitív gondolkodás jelentése, fejlesztése, eszközei

A pozitív gondolkodás fejlesztése egy magasabb életszínvonal előkészítése. Az ember azt gondolná ez egy teljesen világos, egyértelmű és nem félremagyarázható téma, azonban mégsem az. Pontosabban a sikeres emberek többsége tisztában van ezzel. Azonban különféle okokból egyesek ezt igyekeznek hamis színben feltüntetni. Vagy valamilyen céljuk van ezzel, vagy maguk sem értik miről van szó.

Kezdjük az alapoknál.

 • A pozitív gondolkodás jó.

 • A pozitív gondolkodás reális.

 • A pozitív gondolkodás gyakorlatias.

Akik nem ezt állítják, fogalmuk sincs az egészről. Félreértik, és mivel zavarja őket, hogy mások nagyon szeretik, megpróbálják megmagyarázni, miért nem működik. Ami képtelenség, mert éppen az egyetlen, ami működik. Ki akarna saját maga ellen dolgozni?

A pozitív gondolkodás jelentése

A mentális működésmód egyik fajtája. Tudati fókusz irányultsága; egy döntés és ebből kifolyólag következtetések, s cselekvések egymásutánja, amely az egyént a számára legjobb következmények felé viszi. Megoldásközpontú, tudatos, előremutató gondolkodásmód, amely minden helyzetben az adott lehetőségekből kiindulva, a legjobbat keresi.

Az egyetlen dolog, aminek értelme van. Bármi mást teszek, magam ellen dolgozok, és ez senkinek sem jó. Semmi köze az (alap nélküli) ábrándozáshoz, álmodozáshoz, tények nem elfogadásához, és azt sem jelenti, hogy félrefordítom a fejem a valóság elől. Éppen hogy a jelen realitásának elfogadása, és ebből kiindulva törekvés a legjobb kimenetel felé.

A jó vezető hozzáállása. Minden helyzetben a haladó, jövőre irányuló gondolkodás. Vagyis nem hadakozom az ellen, ami most van, nem küzdök az ellen, ami már úgyis megtörtént, és nem is beletörődés (a jövőre irányulva), hanem a most elfogadása, és ebből kiindulva a lehetséges legjobb jövő felé irányulás.

Pozitív gondolkodás jelentése

Arra fókuszálok, ami jó, ami hasznos, ami előrevisz. Ha rossznak tűnő helyzetben vagyok, vagy olyasmit érzékelek, megkeresem benne, ami jó. Ez mindenben van, a katasztrófa például valami befejezése, aminek (valami miatt) lejárt az ideje. Szörnyű lehet, de alapot ad egy új kezdésnek, formának.

A pozitív gondolkodás eszközei

A jelenben élés gyakorlata

A nem tudatos emberek jó része az elmúlt dolgokon rágódik, vagy a még be sem következett jövő miatt aggódik. Azonban mindez nem más mint a képzeletben élés. Csak a jelen valós, de a tudatalatti mindent amivel foglalkozol úgy értelmez, mintha most történne. Azaz bármivel töltöd az idődet gondolatban, úgy jelenik meg életedben (körülményeidben és testedben), mintha most lenne.

Ezért hallatlanul fontos a tudatosság, tisztában légy azzal, mindig a jelenben van a Te igazi hatalmad. A múlt az egyik idővonal volt, amin végigmentél, a jövő pedig számtalan lehetséges variációban áll előtted és tőled függ, melyiket fogod átélni. Mindig a most -tól függ, mi lesz veled.

Egy teljes cikkben foglalkoztam már azzal, hogyan élj jobban és pozitívabban a jelenben.

Az elfogadás gyakorlata

Mi az elfogadás gondolkodási szempontból? A tudatosság, szembenézés azzal, ami most van. Enélkül lehetetlen valódi, előnyös változást elérnem a jövőben, mert ha a jelennel nem értek egyet, a jövőt sem én irányítom. Azaz a kérdés szorosan kapcsolódik a felelősség és az élet feletti személyes hatalom kérdésével is.

Most ez és ez van, rendben van. Gondolataim, tetteim ebbe a helyzetbe hoztak, innen kiindulva fogok tovább lépni. Amíg a jelent nem fogadod el, egyszerűen nem tudsz konstruktívan tovább lépni. Hatalmas bölcsesség rejlik abban, hogy a történéseket és állapotokat egy személytelen erő áldásának tekintve, a magunk javára fordítsuk.

Olvasd el Az önmegvalósítás iskolája 2. második részének, második fejezetét. Az ott leírtak életben való alkalmazása egy olyan tudati kapcsolódást hoz létre a mindenség erőivel, ami ideális egyensúlyba hozza életed minden területét.

A jelenben élés

A pozitív szavak használata

Itt, az Egyéniségépítésen, már kisebb sorozatot írtam a pozitív szavak gyakorlati használatáról. Ezen szavak alkalmazását tekintheted egyfajta játéknak is. Gyakorold azt, hogy minél többféle és változatos formában használd ezeket. Figyeld csak meg, az emberek milyen jó véleménnyel lesznek rólad, ha ezeket tudatosan beleszövöd a közlésmódodba.

Valahogy az az érzésük lesz, jó veled kommunikálni, jobb hangulatba emeled őket, nem is szólva arról, számodra is milyen jó hatással bír. Az emberek egy része verhetetlen abban, hogy minél csúnyábban, közönségesebben fejezze ki magát. Sajnos ez a könyvekben is tetten érhető. Te legyél az ellenkező példa!

Csak némi odafigyelés, gyakorlás, és megszokás kérdése az egész. A szavak, melyeket használsz, jelentéstartalommal bírnak számodra. Minél jobb rezgésűek ezek, annál jobb állapotba emelnek, és ez meglátszik az életeden is. Figyelj oda arra a 7 szóra, melyet másképpen használj életed jobbá tételéhez.

A pozitív megerősítések használata

Ez nem arról szól, hogy azt mondogasd magadnak „jó vagyok”, „nagyon jó vagyok”, „én vagyok a legjobb”. A pozitív megerősítés szerepe, hogy erősítsen benned egy már meglevő érzést, gondolatot. Vagyis abban az esetben működik, ha olyan alapból indul ki, amely a Te hiedelemrendszered szerint a lehetőségek határán belül van.

Ezért érdemes a jó oldalaidra fókuszálnod, és a megerősítéseidben is fokozatosan haladnod. A megerősítés azért működik, mert a hozzá kapcsolódó gondolattartalom szépen leülepszik a tudatalattiban, s idővel „visszaköszön”. De a megerősítésre csak addig van szükség, amíg jobbá nem váltál. Nem kell mondogatnod, ami számodra úgyis nyilvánvaló.

Az interneten található megerősítések jó része rosszul van megfogalmazva, és hibás használathoz vezethet. Mindenképpen olvasd el a működő megerősítések szabályait, így esetedben is jó hatásokat érhetsz el.

A pozitív gondolkodás fejlesztése – Az érzések és érzelmek szerepe

Az érzések és érzelmek szorosan kapcsolódnak a gondolkodásmódhoz. Tovább segítenek abban, hogy tisztán láss. Mert ez nem arról szól, hogy mindig csak nevess, örömöt, élvezeteket élj át, folyton folyvást. A bánat az önmegismerés és az én fejlődés szerves része, és a sírás is lehet csodálatos. Nem csak az a jó, ami vidám!

A jó az élet. Képtelen lennél felismerni az igazán jót és az értékeket, ha mindig minden tökéletesen működne, s csak az örömöt ismernéd. Ez nem azt jelenti, hogy keresned kellene a kellemetlen dolgokat, csupán lásd meg a szépet a dolgok ellentettjében is. Viszont fókuszálj a jó érzésekre, mert annál mélyebben és teljesebben éled át az életet.

Az érzések és érzelmek szerepe

Pozitív hatás másokra

Mindazok akikkel kapcsolatba kerülsz, olyan ajándékot adnak számodra, mely segíti fejlődésedet. Miért akarsz pozitív hatással lenni másokra? Egyáltalán miért akarsz másokra hatással lenni? Ezt jól gondold végig! Vannak akik befolyásolni akarnak másokat a saját érdekükben. Mások inkább motiválni akarnak másokat. Megint mások azért akarnak hatással lenni, hogy az ideális kapcsolatokat vonzzák be az életükbe.

Szóval, mi a célod? Amikor a Te egyéniséged, életed, viselkedésmódod inspiráló, vonzó, példamutató, akkor úgy vagy pozitív hatással másokra, hogy közvetlenül semmit sem kell tenned. Ez a legjobb állapot, és a legbölcsebb ezen dolgoznod.

Pozitív figyelem általában

Számtalan jó dolog van amit észrevehetünk, amennyiben erre kondicionáljuk a tudatunkat. A felkelésed pillanatától kezdve tudatosan keresd ezeket. A külvilág számos negatív információval bombáz, hogy befolyásolni tudjon. Te legyél immunis ezekre, és arra figyelj, ami számodra jó, hasznos, építő.

Olvass pozitív, építő gondolkodásmódról szóló könyveket!

Használd a pozitív idézeteket ahhoz, hogy magasabb rezgésre hangoljanak!

Csatlakozz a Pozitív figyelemenergia csoportunkhoz a Facebookon!

A pozitív gondolkodás fejlesztése

A pozitív gondolkodás fejlesztése nem más, mint annak gyakorlása ahogyan reagálsz a helyzetekre és tanulod meg figyelmed előnyökre fordításával építeni a jövődet. Ha olvastad egy másik oldalon közzétett Spiritualitás a 21. században című írásomat, akkor tudod, hogy az okozatok szintjén érdemes dolgoznod, és a tudatszinted határozza meg, hova, s meddig jutsz.

A pozitív gondolkodás nem valami cél, vagy életforma, hanem egy eszköz a gyakorlatban. Számtalan esetben találhatod szemben magad olyasmivel, ami bosszantó, nehéznek (vagy megoldhatatlannak) tűnik, esetleg szörnyű, és ilyenkor derül ki, milyen szintre is jutottál ennek alkalmazásában. Ott a lehetőség, hogy kamatoztasd a megszerzett beállítottságod.

Ajánlom neked a Teremtés gyorsító és az Egyéniséged vonzása című képzés anyagokat, melyeket Egyéniségépítés rendszer tagként, csatlakozás után azonnal elérhetsz.

2 hozzászólás
 1. Rétai Kata
  Rétai Kata says:

  Pszichológus: a pozitív gondolkodás következménye (2017)
  szerző: HáziPatika
  Svend Brinkmann egy dán pszichológus szerint a pozitivitás kultúrájának van egy sötét oldala is.A boldogság egyszerűen nem a megfelelő válasz sok élethelyzetre – mondja Svend Brinkmann, az Aalborgi Egyetem professzora, aki egész könyvet írt arról, hogyan kell ellenállni az önfejlesztési őrületnek. Arra figyelmeztet, hogy ez a játék ugyanis “érzelmileg satnyává” tehet bennünket.

  “Hiszem, hogy a gondolatoknak és érzelmeknek tükrözniük kell a világot. Ha valami rossz történik, akkor lehetővé kell tenni a negatív gondolatokat és érzéseket, mert ez az az út, amelyen megérthetjük a világot. Az élet csodás időről időre, de közben tragikus is. Emberek halnak meg, elveszítjük őket, s ha csak pozitív gondolatokhoz szoktattuk magunkat, akkor ezek a realitások még intenzívebb csapást fognak jelenteni, amikor megtörténnek, mert megtörténnek” – állítja a professzor.Szerinte nincs semmi baj azokkal, akik a természetüktől fogva vidám karakterek, vagy akik élvezik egy önfejlesztő könyv elolvasását. A probléma akkor jelenik meg, ha a boldogság valamiféle kötelező tartozékként jelenik meg egy személy életében. A munkahelyeken például könnyen előfordulhat ilyesmi, mert a folyamatos teljesítménynövelés érdekében gyakran ragaszkodnak hozzá, hogy a munkatársak összpontosítsanak pozitívan a növekedésre a valódi problémák helyett, s mutassanak teljes boldogságot. Brinkmann szerint ez az elvárás az alkalmazottakkal szemben nagyon hasonlít a “gondolkodás ellenőrzésére”.

  Az USA-ban például a kötelező boldogság ellen döntést hozott az Országos Munkaügyi Ellenőrző Testület ( National Labor Relations Board ), amikor 2016 májusában kimondta, hogy a T-Mobile munkáltatóként nem várhatja el az alkalmazottaktól, hogy folyamatosan vidámak legyenek. Sok vállalat hatalmas összegeket költve próbálja fenntartani az alkalmazottak boldogságát, és egyáltalán nem önzetlenségből. “Ha az emberek csapatban dolgoznak, akkor ezek a személyiségjegyek sokkal fontosabbá válnak. Ezért helyezünk sokkal nagyobb hangsúlyt rájuk, mert ki akarjuk használni az embereket és az érzelmi életüket. Azt hiszem, ez a sötét oldala a pozitivitásnak. Az érzéseink árucikké válnak, és ez azt jelenti, hogy nagyon könnyen elidegenedhetünk érzéseinktől” – mondja Brinkmann.Ha engedünk a nyomásnak, hogy mindenáron boldogok legyünk, az az önsegítő őrület. Az a mód, ahogy az önsegítő könyvek tanítják az embereket arra, hogyan kell megtalálni a boldogságot, az érzelmeket egy káros perspektívába állíthatja – véli Brinkmann. Az alapgondolat, hogy bárki képes magát boldognak érezni, arra utal, hogy a boldogtalan emberek a felelősek a saját szerencsétlenségükért.

  Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük