Hogyan motiváljunk és inspiráljunk másokat?

Hogyan motiváljunk másokat?

Hogyan motiváljunk és inspiráljunk másokat? Ebből azonnal következik egy másik kérdés, miért is akarnál bárkit ösztönözni bármire? És itt most nem arra gondolok, hogy például egy gyermeket a tanulásra, hanem sokkal nagyobb dolgokra. Sokan csak azért motiválnak, mert nekik ebből hasznuk van. De a másik miért lenne ettől lelkes?

Ebben a cikkben megmutatom, mit értek mások motiválása alatt, és hogyan ne motiválj másokat semmiképp. Megnézzük a különböző személyiségekre mi hat, és melyek azok az eszközök, amik a legtöbb emberre inspiráló hatással vannak. Végül rátérünk arra is, hogy az általános ösztönzők miért nem működnek mindenkinél.
Mit jelent mások motiválása?

Egy dolgot gyorsan tisztázzunk. A motiváció alatt nem azt értem, elérni, hogy valaki tegyen meg valamit. Ez viszonylag könnyen elérhető. Hanem azt, hogy kedvvel, örömmel, lelkesedéssel vágjon bele valamibe. Ez pedig csak akkor működik, ha az neki jó. Ha olvastad hogyan motiváljad magad, akkor van némi képed arról, hogyan működik ez személyes nézőpontból.

A valódi inspirációnak sokkal több köze van ahhoz, amikor értékesíted magad, mit ahhoz, amikor meg akarsz győzni másokat. A személyes energiád nagyobb mértékben közvetítődik, mint amit ténylegesen mondasz. Sok esetben a közvetett hatás sokkal eredményesebb, mint ha közvetlenül akarsz valakit valamire késztetni.

Hogyan ne motiválj másokat

Számtalan negatív példát láthatunk. Gondolj csak arra, amikor valakinek a megélhetősége függ valamitől. Nem kétlem, hogy félelemmel gyakran gyorsabban és jobban lehet cselekvésre késztetni másokat. Ez azonban hosszú távon romboló kapcsolatokhoz vezet és senki sem jár jól. Nem is kell mindenkit, például a kolerikus ember amúgy is motivált típus.

Félelemmel cselekvésre késztetni

Amikor valaki függésbe kerül tőled, ezt soha ne használd az ő motiválására, mert kényszerből fog cselekedni, de egy életre megutál. Alapkérdés, hogy adott dolog jó-e a számára. Amennyiben nem, az nem inspiráló. Az inspirál jelentése ösztönzés, késztetés, ami növeli a proaktivitást. De van számos furcsa példa is. Vannak különféle lelkesítő rendezvények – például MLM, vagy más jellegű üzleti – ahol egy adott serkentő módszert használnak.

Tipikus élmény volt nekem, amikor évtizedekkel ezelőtt elmentem valahova pénzkereseti lehetőség reményében. Ott folyamatosan azzal igyekezték buzdítani a jelen levőket, hogy a jó munkáért a jutalom X kontinensre való utazás. Na mármost ez engem teljesen hidegen hagyott, nekem csupán annyi volt a célom, hogy olyan munkával keressek pénzt, amit szívesen csinálok.

Ezen rendezvényekkel az a bajom, hogy egyszerre akarnak az emberekkel több szintet megugratni, s nem veszik figyelembe, hogy a legtöbben erre nem állnak készen. Vagy éppen érzelmileg nagyon fellelkesítik a jelenlevőket, de amennyiben ez nem jár jól kidolgozott, hosszú távú tervvel és lépésekkel, a motiváltság állapota szép lassan elenyészik.

Ezért sem rajongok annyira a lelkesítő idézetekért – bár a megfelelő időben és helyen hatásosak lehetnek – a lényeg, hogy valami elsődleges típusú vágyra hasson. Hogyan motiváljunk másokat? Eleve nem azzal ami szerintünk hatásos, mert számunkra izgatóan hangzik, hanem győződjünk meg arról, a másikat mi mozgatja.

Hogyan motiváljunk másokat? – Mi motiválja a különböző embereket?

Vannak ugyan általános módszerek, melyek mindenkire hatással vannak – ezekről szó is lesz nemsokára – de attól függően kiről van szó, más-más válhat be. Ha a klasszikus személyiségtípusokból indulunk ki, sokat segíthet az alábbi ábra. Azt mutatja be, hogy az adott dolog motiválja-e a típust, vagy sem.

Személyiségtípusok motivációja

Vigyázz, a nem -ek és az igen -ek nem minden esetben jelentik azt. Helyzettől és személytől függően néha mégis másként reagálunk a megszokottól. Azonban általánosságban az a jellemző, amit a táblázatban látsz.

Az enneagram karaktertípusoknak szintén megvannak a saját ösztönzőik. Az egyest a folyamatos fejlődés, a kettest a másokkal való törődés, a hármast a személyes siker, a négyest a különlegesség, vagy művészet, az ötöst a tudás, a hatost a közösségi érdek, a hetest a változatosság és izgalom, a nyolcast a vezetés, a kilencest a béke és harmónia elérése motiválja.

Az erős személyiségek többnyire önmaguktól motiváltak. Az is számít, hogy valaki milyen nemű, milyen életkorban van, milyen országban nőtt fel, milyen közösségben, anyagi és kulturális helyzetben. Vagyis sok tényező játszhat közre, s amennyiben ezeket jól ismered, könnyebben rájössz az egyén mozgatórugóira.

Hogyan motiváljunk másokat? – Mások motiválásának, inspirálásának módszerei

Nagyon sok ilyen van, de itt most szándékosan kihagytam néhány nagyon általános dolgot és a specializáltabbakat sem részletezem. Nyilván az emberek többségét ösztönzi a pénz, a szeretet, vagy más jellegű jutalmak, de ezek csak egy pontig tudnak motiválni. Vannak egyedi álmok, vágyak, melyek mindenkiben mások.

Kihívás – verseny

A kihívások és versenyek jól működnek, ha szórakoztatóak és/vagy (nem kis) jutalommal kecsegtetnek. Szinte mindenkit elkaphat a versenyláz, ha valamiben jó és lát esélyt a győzelemre. Amennyiben csak átlagos, akkor nem fog annyira lelkesedni, kivéve a kolerikus típust.

Az igazán jó kihívások azok, melyekben minden résztvevő megtalálja az örömet, vagyis feldobják a hétköznapok hangulatát. Az elsőség és dobogós helyezések pedig ráadásként – különösen a versenyszelleműeknek – lehetnek plusz inspirálók. Ha köze van ahhoz, ami a legfontosabb az életemben, akkor fokozottan érdekel, ha nem, kevésbé.

Energetikus jutalmak – elismerés, figyelem, hírnév

Az elismerés is szinte minden embert motivál, de helyzettől függő, hogy milyen mértékben. Viszont a pozitív figyelem mindenkinek megemeli az energiaszintjét, feltöltődik mások méltatásától, megbecsülésétől. A motivációs filmekben gyakran látni ilyen változásokat a fejlődő egyénektől. Ez még a visszahúzódó egyéneknél is így van. Szélsőséges esetekben az egyén mindenre képes, hogy mások figyelmének középpontjába kerüljön.

Pozitív figyelem

Ennek hátránya lehet, hogy energetikai csapdává válhat, amennyiben saját magától nem képes az elégedettség, egyensúly, önbizalom állapotába kerülni. Vagy amikor hozzászokik valaki, hogy mások figyelme töltse fel újra és újra energiával.

Személyes inspiráló történetek

Bizonyára veled is megtörtént már, hogy egy film, könyv, előadás hatására csináltál meg valamit. A személyes történetnek az a hatalmas előnye, hogy pozitívan befolyásol, és egyenesen az érzelmeidre hat. Amikor valakiről száraz tényeket tudsz meg, az nem igazán serkentő. De ha élete legnagyobb küzdelmét, nehézségét, sikerét elmeséli – úgy, hogy át tudd élni – na azt már nem felejted.

Filmeknél ilyenek a személyiséget fejlesztő filmek, könyveknél pedig nagyon sok példa van, az önfejlesztéstől a spirituális irodalomig. Ha úgy akarsz hatni másokra, hogy ők belülről motiváltak legyenek, akkor tanulj meg jól előadni. Nem kell feltétlen igazi előadónak lenned, az is elég lehet, ha írásban jól fejezed ki magad.

Az egyéniség inspiráló hatása

Számos sikeres embert egy példakép, vagy ideál inspirált pályája kezdetén, hogy véghez vigye nagy álmát. A kiváló egyéniségek és hősök hatása mindennél erősebb lehet. Ha van valaki, aki számodra az ideál adott területen, akkor követendő példaként őt figyeled, és folyamatosan merítesz az ő sikereiből.

Az egyéniségek megmutatják számodra, hogy elérheted azt, amire vágysz, de nem hitted, mert környezeted sem hitt benne. Képesek átlendíteni a mentális korlátokon, s eközben felfedezed önmagad legjobb oldalait. Érdemes elolvasnod a cikket, amit a nagy egyéniségek motiváló erejéről írtam.

Nem az eszközök motiválnak, hanem a beteljesült álmok

Sokan csodálkoznak azon, ha egyeseket nem motivál a pénz, az elismerés, vagy valamilyen jutalom. Ennek egyik oka, hogy ezek az esetek többségében csupán eszközök. Amikor megtalálod, hogy valakinek mi az, amire igazán vágyik, s megmutatod hogyan érheti el, akkor úgy motiváltad, hogy ő akarja. A flegmatikus személyiségtípust például nehéz motiválni, ellenben befolyásolható, vagyis lehet hatni rá.

Bár vannak hasonlóságok, mégis ahány ember, annyi álom. De nem mindenki árulja el, sokszor csak azért, mert attól tartanak, hogy mások mit gondolnak róluk, vagy lebeszélik róla. Akkor beszél róla, ha bízik benned, és tudja, hogy nem lebeszéled, hanem hozzá segíted.

Akik rájöttek az élet igazságaira, azoknál előfordulhat, hogy nem személyes álmuk van, hanem például valami maradandót szeretnének alkotni. Vannak, akik mindent elértek, amit akartak, vagy mindenük megvan, de szeretnék, ha emlékeznének rájuk, vagy csinálni valami különlegeset. Ezért is igaz, hogy nem az eszközök motiválnak, hanem a beteljesült álmok.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük