Motivációs filmek, a 10 legjobb motiváló film magyarul

Motivációs filmek azok a filmes alkotások, amelyek inspiráló, lelkesítő, ösztönző hatással vannak ránk. Több típusuk van, műfajilag nem lehet behatárolni, bár a motivációs könyvekkel ellentétben itt főként történetekről van szó. Egyénektől függően más-más hatással bírhat ugyanaz a film az emberekre.

Ebben a cikkben – több oldalról közelítve – megemlítek néhányat a motivációs sport filmek közül, majd a motiváló filmek nőknek is sorra kerül. De vannak gyerekeknek, fiataloknak szóló ilyen alkotások is. A 10 legjobb motiváló film magyarul pedig egy egyedi összeállítás lesz, személyes élményeimből.
Motiváló sportfilmek

Legjobb motivációs sport filmek

Motiváló sportfilmek magyarul ma már nagy számban elérhetők és rengeteg jó alkotás van köztük. Szinte mindenkinek más jön be jobban, de van néhány sikeres mű, amely nagy tömegeket mozgatott meg. A Rocky filmek például nemzedékekre voltak hatással. Hiszen arról szóltak, egy szürke senki hogyan küzdi fel magát a csúcsra. Ezek ma már klasszikus darabok az ösztönző filmek sorában.

De rám például – aki mindig kereste a motivációt az edzéshez – olyan nem játékfilmek is nagy hatással voltak, mint a Pumpáld a vasat (Acélizom). Ezt 1975-ben forgatták, és két évvel később adták ki, mára kultuszfilm, mely az Arnold Schwarzenegger filmek és a 70-es évek sztár testépítőinek is kedvelt nosztalgikus darabja. De nemcsak ezen sport, hanem a kapcsolódó ágak kedvelői számára is igazi gyöngyszem.

A motivációs sport filmek közül mindig azok vonzottak a legjobban, ahol nagy személyiségfejlődés ment végbe. Például egy reménytelennek tűnő valakiből egy mester szinte legyőzhetetlen versenyzőt/harcost farag. Ebből a szempontból a harcművészeti filmek között számos darab van, ami nemcsak akció, de lelkileg-szellemileg is ösztönző. Ebben a műfajban oly bő a választék, hogy minden rajongó kedvenc listája más-más lenne.

Motivációs sport filmek

Itt nagyon nehéz egy legjobb motiváló sportfilmek listát létrehozni, mert mindegyik valamilyen más szempontból volt nyerő. Végignézve a legjobban elismert, vagy legtöbb bevételt szerző sport motivációs filmek listáját, sokuk nem is annyira motiváló, hanem inkább drámai.

Motiváló filmek nőknek – ösztönző filmek

A legjobb motivációs filmek nőknek többnyire olyan alkotások, ahol egy női főszereplő ér el valami nagy dolgot, vagy éppen olyan személyiséget tár elibénk, ami példaképül szolgál sok más nő számára. Utóbbira remek példa Sissi, különösen az ő életét feldolgozó 3 osztrák alkotás, még az 50-es évekből, Romy Schneiderrel.

Egyébként több hasonló példa is van, mint az Anna minisorozat főszereplője 1985 -ből. Küzdeni tudás tekintetében megemlíthetem az 1983 -as Legyőzhetetlen Vutang -ot is, mely a motiváló harcművészeti filmek közé tartozik, női főszereplőjével. Egyébként számos küzdőfilm van női főhőssel, mint például Azumi (1-2), vagy Cythia Rothrock filmjei.

Bár a női személyiségtípusok több változata előfordul ezekben a mozikban, bizonyos karakterek hatásosabbak. Egy adott egyéniséget mutatnak be, aki eleve olyan, hogy nagy hatással van másokra, vagy valakit, aki olyan fejlődésen megy át, melynek során megváltozik és kivirul, elér olyan dolgokat, melyek régebben elképzelhetetlenek voltak számára.

Legjobb motivációs filmek fiataloknak, gyerekeknek

A gyerekeknek szóló motiváló filmek között sok klasszikus rajzfilm található, vagy a régi rajzfilmsorozatok közé tartozik. Ha visszagondolok ezekre, akkor például a Nils Holgersson sok jóra tanított, és a Viki, a viking pedig arra, hogy minden helyzetben van kiút, megoldás, ha valaki használja az eszét.

A legjobb motivációs filmek fiataloknak sorában gyakran emlegetik a Holt költők társaságát 1988-ból, amely egészen egyedi módon közelített az irodalomhoz, s a költészethez. Ugyanígy az 1984 -es Karate kölyök című filmet is hasznosnak ítélik az ifjúság fejlődése szempontjából, melynek több folytatása született.

Gyerekeknek szóló motiváló filmek

A 2019 -es Taníts meg repülni! című francia-norvég filmben egy fiú egyedül repül át országok felett, miközben a vadlúd csapata követi. Valós történeten alapul. S végül hadd említsem meg a motivációs filmek gyerekeknek sorában a könyvben is népszerű Pál utcai fiúk történetét 1968-ból. Ebben az esetben a hősiesség a leggyengébb fiúban testesül meg.

Az 1996 -os Matilda, a kiskorú boszorkány című alkotás egy kislány szemén keresztül mutatja meg, hogy a rossz háttér ellenére képes lehet elérni az élet napos oldalát. 2017 -ből Az igazi csoda című film pedig egy arcdeformitásos fiú beilleszkedésérő szól. Ez a családi dráma méltán sorolható a motivációs filmek gyerekeknek példái közé, nemcsak a bevételei voltak kimagaslóak, de a fogadtatása is.

Motivációs filmek magyarul – A 10 legjobb motiváló film 

Ez most egy speciális lista lesz. Általában a legtöbb oldalon ugyanazokat a filmeket ajánlják, így itt most szándékosan kevésbé ismert, vagy motiváció szempontjából kevésbé rangsorolt filmeket ajánlok. A motiváló filmek egyik sajátossága lehet, hogy ami az egyik embert hidegen hagyja, a másikat fellelkesíti, mert a témája közel áll hozzá.

Az 1976 -os Hegyi ember egy kevéssé ismert darab a motivációs filmek között. Ez az erdei kalandfilmek sorába tartozó mű egy idősödő férfi történetét meséli el, aki rátalál a mamutfenyők erdejére. Nem kis munkájába kerül, hogy a helyről tudomást szerezzen az államok elnöke, és védetté nyilvánítsák. Érdekes és izgalmas bemutatása, hogyan talál valaki új értelmet az életének, és minden akadályon eljutva tesz egy nagy szolgálatot az emberiségnek.
A fentebb már említett küzdőfilmek közül az 1985 -ös Karate tigris – nincs irgalom című filmet találtam régebben a legmotiválóbbnak. Ebben a főszereplő srácot megalázzák, az apjának ártanak, s olyan erős vágy ébred benne, hogy küzdeni tudjon az igazságáért, amitől Bruce Lee szelleme jelenik meg számára, s tanítani kezdi. Az ösztönző filmek és az inspiráló sport filmek közül is az egyik legvérpezsdítőbb. Sosem értettem miért nem kapott igazi elismerést, bár később a klasszikusok közé sorolták.

A Túl a csúcson (1987) nagy élmény volt számomra a 80-as években. Csodálatos képek, ideális zene, jó történet, és a sport motivációs filmek közé is sorolható. Azóta sem értem miért bukott meg a mozikban, amikor videón elég népszerű lett. A Sylvester Stallone alakította főszereplő a szkanderbajnokságra készül, s ehhez a legjobbá kell válnia. Kissé drámaszerű a háttér történet, de ez adja meg a sokoldalú érzelmi töltését is.

Az Amerikai shaolin (1991) című filmet már a személyiségfejlesztő filmeknél bemutattam, a filmes oldalamon. Engem nagyon magával ragadott, mert az egész művet átlengi egyfajta mély gyakorlati filozófia. Tanulságos végignézni ahogyan a főszereplő egész személyiségét egy magasabb szintre emeli a shaolin templomban átélt élmények hatása.

Az utolsó szamuráj (2003) egy igazán különleges alkotás. Általában nem szeretem, ha egy film túl hosszú, de ez igazán megfogott. Az egész hangulata, filozófiája átjött, de különösen az a győztes gondolkodásmód, hogy nem adják fel a harcot akkor sem, amikor lehetetlennek tűnik a győzelem.

Motivációs filmek, 10 legjobb motiváló film lista

Az Egymásra utalva 2003 -ból egy valódi tundra kalandfilm, amely a túlélésről szól. A főszereplő egy laza fickó, aki különösebben sokra nem tartja a természetet, vagy az ott élőket. Ám egy lezuhanás után kénytelen a beteg inuit lány segítségével túlélni a kopár tundrát, ahol alig van élelem.

A Békés harcos útja 2006 -ból szintén egy olyan alkotás, amely mély értékeket közvetít a léleknek. De nem a szokványos módon, hanem egyedien, felszabadítóan. A valós eseményeken alapuló történet szerzőjére, Dan Millman -re hatással voltak Carlos Castaneda közvetítései a tolték tudásról.

A 2008 -as Bakancslistán sokat gondolkodtam, hogy ide-e tegyem, mert nekem egyáltalán nem kedvencem, ennek ellenére többször megnéztem. Két idős férfiról szól, akik megteszik mindazt, ami addig elmaradt életükben, s ezáltal az önismeret lépései gyakorlati útjára lépnek. Van benne valami felszabadító, hogy nincs mit veszteni, mert az élményeket nem lehet pótolni.

2019-ben indult egy új próbálkozás első évada, a Milliárdos álruhában. Ennek évadai taccsra vernek sokat a motiváló filmek közül. A főhős milliárdos feladata egy idegen helyen szinte a semmiből létrehozni 1 millió dollár értékű vállalkozást, 90 nap alatt. A második évadban már 3 milliárdost követhettünk. Ezek viszont valódi, élő felvételek, nem mozi, a hatásuk is ennek megfelelően frenetikus.

A Top Gun: Maverick című mozit talán kevesen sorolnák ide. Szerintem pedig ez a 2018-2019 -ben forgatott, de csak 2022 -ben bemutatott, harci repülőgépes filmek közé tartozó mű igencsak ösztönző. Bár kétségkívül tele van túlzásokkal, mégis arról szól, hogy az ember (és a csapat) elképesztő dolgokra képes, ha minden erejét arra összpontosítja.

A legjobb motivációs filmek magyarul az élet több területéről származnak, ami nem véletlen, mert az ösztönző filmek nem a téma, hanem a hatás miatt jelentősek. Ezekben a művekben a főszereplők jó tulajdonságai közül néhány kimagasló, és ez repíti őket a csúcsra, vagy vezeti nagy felismerésekhez.

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük