Vállalkozói gondolkodásmód, mentalitás 10 pontja

Vállalkozói gondolkodásmód, mentalitás jelentése olyan hozzáállás az élethez, s azon belül a választott tevékenységhez, ami felépíti mindazt, amit az egyén elgondolt. Ez nem általános, nem magától értetődő, a legtöbben azoktól tanulják meg, akik maguk már elsajátították azt. A gondolkodás fajtái közül ez az, ami általában nem a tömegtudat része, hanem egyénileg épül fel.

Ebben a cikkben bemutatom a jelentését, lényegét, a fejlesztésének módjait. 10 pontban összegeztem a legfőbb jellemzőit ennek az attitűdnek, mely bővíthető mindazzal, amit Te a személyes utadban tapasztaltál. Ez a fajta hozzáállás az, ami az eredményeket hozza, és így lehet valami nagyot, csodásat felépíteni.
Vállalkozói gondolkodásmód jelentése

Aki olvasta a Kiyosaki könyveket, tudja, hogy ő markánsan megkülönböztette az alkalmazotti és vállalkozói gondolkodásmódot. Igazából én is a Gazdag papa, szegény papa könyv olvasásakor döbbentem rá, hogy mennyire alkalmazotti gondolkodásmódú vagyok. És egészen addig az természetesnek tűnt!

A vállalkozói gondolkodásmód egy olyan beállítottság, amely folyamatosan teremt, ahelyett hogy az események után futna. Szokták mondani, hogy „a vállalkozók a világot végtelen lehetőségekkel rendelkező helynek tekintik, és ezeket a lehetőségeket ők maguk teremtik meg”.

Vagyis a vállalkozói gondolkodásmód jelentése, fogalma nagyjából így (is) hangozhatna. De ahány vállalkozó, annyiféleképpen határozná meg, és a maga szempontjából igaza is lenne. Vannak közöttük olyanok, akik eleve „beleszülettek ebbe”, ilyen közegben nőttek fel, és észre sem vették, hogy más a gondolkodásuk, mivel számukra természetes volt.

A mentalitás jelentése

A mentalitás jelentése a gondolkodási mód, az értelmi hozzáállás és a szemléletmód összefüggését foglalja magában. A mentalitás egy személy vagy csoport gondolkozási és viselkedési sémáinak összessége, amely meghatározza, hogyan élik meg és reagálnak a különböző helyzetekre és kihívásokra.

A mentalitás különböző módon fejeződhet ki, és változhat az egyén, a kultúra, az életkörülmények és más tényezők függvényében. Például lehet optimista vagy pesszimista mentalitás, versengő vagy együttműködő mentalitás, alkalmazkodó vagy makacs mentalitás stb. Esetünkben pedig a mentalitás jelentése a vállalkozói mentalitás szempontjából érdekes.

Az egyéni attitűd és hozzáállás nagyban befolyásolja, hogyan kezeljük az élet különböző területein felmerülő kihívásokat és lehetőségeket. A pozitív és konstruktív mentalitás hozzájárulhat a sikerhez és a jólléthez, míg a negatív vagy korlátozó akadályokat állíthat az egyéni fejlődés elé.

Vállalkozói gondolkodásmód fejlesztése

Sokan azt hiszik a sikeres vállalkozó folyamatosan kockáztat, állandóan aktív, és versenyző szellemű. Egyesekre ez igaz lehet, de ha mindent figyelembe veszel, ez gyors bukáshoz és kiégéshez is vezethet. Valójában a merészség és megfontoltság, újítás és bevált értékek megtartása, kéz a kézben halad egy jó vállalkozásban.

A vállalkozói gondolkodásmód fejlesztése első lépése, hogy megismerd milyen a hozzáállása azoknak, akik a legnagyobb sikereket elérték. Ehhez kiváló segítség a világ legjobb üzleti könyveinek elolvasása, valamint a Te választott területednek legjobbjai követése.

A következő a szükséges tulajdonságok kifejlesztése. Erről a Hogyan legyek vállalkozó című cikkben részletesebben is írtam. Ezek a tulajdonságok nem annyira adottak, inkább az számít, valaki milyen mértékben használja és fejleszti őket. Vagyis bárkiből – aki ténylegesen elszánta magát – sikeres vállalkozó válhat.

Vállakozói tulajdonságok fejlesztése

Ami hosszú távon hozza az eredményeket számodra, az a hasznos szokások felvétele. Hogy melyek ezek, azt neked kell meghatározni, de vannak bejárt útvonalak, ilyeneket mutat be például a Graziosi -féle Szokások leendő milliomosoknak könyv. Az eredményeket hozó szokások felvétele nélkül nem tudsz sokáig sikeres lenni.

A jó vállalkozói mentalitás jelentése, hozzáállás 10 pontja

1.A vállalkozásod a Te missziód

Amíg csak úgy vállalkozol mint oly sokan, hogy nem cégnek dolgoznak, hanem magánemberként ugyanolyan munkát végeznek, továbbra is béres leszel, legfeljebb a saját béresed. Szép dolog azért vállalkozni, hogy sok pénzed legyen, de ez rajtad kívül másokat nem érdekel.

Azonban ha van valami, ami túlmutat rajtad, ami egyszerre szenvedély és érték, ami sokak számára megoldás, vagy építés – akkor bizony egyenesben vagy. Mert pontosan ez az, ami a legnehezebb akadályokon is átemel, hiszen nem mindennapi energiát, kedvet ad.

Találd meg mi az ami téged inspirál, és megvan a kezdő tőkéd. Hidd el, ha belülről tüzel valami, akkor nem fognak tudni megállítani a nehézségek, mész előre, mert hajt az energia. Ha arra összpontosítasz ami másoknak egy igény és számodra öröm, semmi sem állíthat meg.

2.Vállalkozói gondolkodásmód – A fókuszálás ereje

Ha tényleg sikeres akarsz lenni, bizonyos dolgokat ki kell hajítanod az életedből. Hacsak nem azzal összefüggő a munkád, a híreket, bulvárt, panaszkodó fórumokat, s minden negatív információáramlást száműzz az életedből! Ezek csak lenyomnak, leszívják az energiádat, elveszik a kedved, megfosztanak attól, hogy értékesnek érezd megad.

Ezerszer jobban fogod magad érezni, ha ezek helyett olyan forrásokat keresel, amelyek felemelnek, hasznosak, építenek, tanítanak. Figyeld meg az időbeosztásod, és olyasmi foglalja el a legnagyobb részt, ami előreviszi a Te vállalkozásodat! A problémákat is könnyebben megoldod, mert átminősülnek megoldható feladatokká, vagy élvezetes kihívásokká.

3.Célok következetes megvalósítása

Időben legyenek hosszú távú és rövid távú céljaid, valamint tervezd meg az eléréséhez szükséges lépéseket! Ha csak fejeben teszed meg, nem sokáig jutsz, vagy mindig mindennek utána kell gondolnod, illetve nem leszel tudatos. Legyen kész, de rugalmas terved, amely akár több eshetőségre is felkészít. A vállalkozó szellemű jelentése összefügg a nagy célok és álmok megvalósításával.

A célok teljesülése, vagy nem teljesülése egyfajta mérőeszköz is, amely fontos támpontot ad számodra, hogyan haladsz. Nem nagy gond egy cél elmaradása, amennyiben tudod, hogy mi volt az oka, és legközelebb ki tudod küszöbölni. A célokkal kapcsolatban ajánlom számodra az Egyéniségépítés Gyorsítósáv erre vonatkozó fejezetét, ahol több dolog ki van fejtve, amiről máshol elfeledkeznek.

4.Értékesítői képesség fejlesztése

Így vagy úgy, de minimum önmagad prezentálnod kell, úgy, hogy olyan értékké válj, ami (pénzben is) sokat ér. Amellett, hogy fontosabb személyes értékeid meglegyenek, tudd mi az ami mások számára is lényeges. Különbségek vannak a tekintetben milyen területet képviselsz, de mindenhol valamilyen módon be kell mutatnod a termékeidet, szolgáltatásod.

Az internetes világ használatával manapság ez már jóval könnyebb mint régen. Ettől függetlenül érdemes ismerned a szabályokat, megtanulnod mi az, ami működik, és ezért mit tegyél. Olvasd el a 100 módszer önmagad értékesítéséhez című írást! Ez a képesség folyamatosan fejlesztendő, mindig van mit finomítani rajta.

5.Jó mentalitás jelentése – Minden erősít

Míg az alkalmazotti létben sok problémához vezethet a hibázás, itt elkerülhetetlen, sőt, a fejlődés velejárója. A jó vállalkozói gondolkodásmód része, hogy igyekszik a lehető legjobban működni, de ha hibázik, nem sajnálkozik, hanem tanul belőle. Sok hiba sok tanulság.

Ez nem azt jelenti, hogy keresné a hibákat, de igyekszik minél több tapasztalatot szerezni, ami eleve több hibalehetőséggel jár. Ez is egy tanulás módszer, mivel nem lehet mindent másoktól megtanulni, főleg, ha úttörők vagyunk valamiben. Néha kellemetlen, de megéri az érte nyert tanulságért.

Előfordulhat, hogy vállalkozóként számos visszautasításban lesz részed. Van akinek ettől elmegy a kedve, de aki szenvedéllyel végzi a feladatát, nem torpan meg. Csak két lehetőséged van: elgyengítenek ezek a kis pofonok, vagy még elszántabbá tesznek. Ha tudod, hogy jó úton jársz, minden csak tovább erősít.

Vállalkozói mentalitás - az elutasítások kezelése

6.A jó vállalkozói gondolkodásmód része – Jól bánj másokkal

Filmekben gyakran látni nagyfőnököket, gazdag tulajdonosokat, akik sakkban tartanak mindenki mást, és még saját embereik is rettegnek tőlük. A valóságban is vannak ilyenek, azonban ők nem vállalkozók, hanem szánalmas gazemberek. A jó vállalkozói gondolkodásmód fejlesztése része a más emberekkel való jó kapcsolatok felépítése.

Bármit is teszel másokkal, ahogyan viselkedsz velük, azt valamiképpen visszakapod az életben. De nem is ez a lényeg, hanem az, ha Te valamiben előrébb jársz a tömegnél, akkor nem az a dolgod, hogy urald és kihasználd őket, hanem pozitív értelemben szolgáld. Ennek van értelme, mert jó magokat ültetsz el, míg az uralkodás csak egót épít.

Az egyik ellenállhatatlan tulajdonság ha másokban is felismered önmagad, és ennek megfelelően építed őket. A királlyal és a szolgával is egyaránt tisztelettel bánj, tudván, hogy bármelyik lehetnél. Egyesek ezt idealizmusnak nevezik, de valójában nagyon is gyakorlati dolog. Tégy így!

7.Az idő felhasználása

Az idő titka egy különleges misztérium, mivel valójában önmagában nem létezik, csak különböző tényezőkhöz viszonyítva. Viszont a vállalkozói gondolkodásmód és az idő kezelése szorosan összekapcsolódik. Bármennyi pénzed lehet, de az időd korlátozott, így különös figyelmet kell fordítanod rá.

Ez a téma annyira lényeges, hogy az Egyéniségépítés Turbo Programban (mely csak feliratkozóimnak, és csak időnként érhető el) egy teljes modult szentelek neki. Amíg az idődtől függ a kereseted, nem lehetsz igazán szabad, és eléggé korlátozott a hatásod is a „missziód” értelmében.

Ha tényleg független és szabad akarsz lenni – márpedig a teljes önmegvalósítás enélkül nehezen megy – akkor el kell választanod az idődet a munkádtól. Ne attól függjenek az eredményeid, mennyi időt töltesz el vele, hanem a tudásodtól, és az eszközöktől, melyeket használsz, hogy megtöbbszörözzék az idődet.

8.Segédeszközök tudatos használata

Ezek használatával válhatsz naggyá, függetlenné. Már a kezdetben építsd ezt be a gondolkodásodba. Három fő eszközt mutatok itt. Ezek összefügghetnek egymással, tehát egyszerre használhatod mind a hármat. Az egyik a tudásod megsokszorozása. Mit jelent ez? Ha például tanácsadó vagy, akkor írjál könyvet, készíts tudásanyagot, képzést.

Ezeket értékesítve, ezek nélküled is nagy tömegekhez juthatnak el, így ahelyett, hogy mindig csak egy-egy emberrel foglalkoznál, ami rendkívül korlátozza az idődet, számtalan emberhez eljuthatsz. A második ezzel összefüggő eszköz, azaz alkalmazz automata rendszereket, amelyek elvégzik helyetted a sok ismétlődő műveletet.

Ha online munkával akarsz sok pénzt keresni, ugyanez a helyzet, csak így juthatsz messzire. A harmadik az, hogy csapatot építesz, vagy olyan szabadúszói kapcsolatokat alakítasz ki, hogy a megfelelő emberek a nekik megfelelő tevékenységet szakszerűen megcsinálják, ezáltal neked felszabadul az időd és az energiád.

Vállalkozói gondolkodásmód - a szolgálat

9.Vállalkozói gondolkodásmód növelése, az önfejlesztés

Ez lehet az önfejlesztő könyvek olvasásától kezdve, komolyabb képzéseken át, egészen az utazás, vagy kikapcsolódás is. Nem az számít, mit teszel, hanem mivé leszel általa. A képességek fejlesztése, különböző tapasztalatok megszerzése, amelyek a Te üzletedben fontosak, a legjobb.

Sokkal jobb az úgynevezett „flow” (áramlás) érzése, mint az akaraterővel végzett önképzés. Vagyis meg kell találnod az igazi élvezetet abban amit csinálsz, így a fejlődés öröm, és nem munka. Már írtam, hogy milyen az önfejlesztés magasiskolája, érdemes így hozzáállnod.

10.A jó mentalitás elültetése másokban

A jó mentalitás elültetése nem más, mint olyan gondolatok, módszerek, hozzáállások tudatosítása másokban, amelyek építik őket. Ha sok jó magot vetsz el, abból számos termés kikelhet, és nagyszerű gyümölcsöket hoznak. Nemcsak akkor teheted meg, amikor már elismert vállalkozó vagy, hanem amikor elkezded. A vállalkozó szellemű jelentése nem korlátozódik a saját ambícióra.

Mert miből is kapnak túl sokat manapság az emberek? Azt, hogy rossz a helyzet, félni kell, aggódni, követni a hatalom ajánlásait, és így tovább… Ezek csak még jobban lenyomják a már amúgy is kedveszegett tömegeket. Neked a vállalkozói mentalitásoddal az a feladatod, hogy felemeld őket.

Minél több emberre vagy pozitív, emelő hatással, annál többet segítesz a világon is. Csakis ezzel lehet ellensúlyozni az a káros, romboló, negatív hatást, ami főként a média által terjed, és olyan emberektől, akik uralni akarnak másokat. Ez egy örömteli feladat, és amellett, hogy a vállalkozásod sikeréhez is hozzájárul, sok jó energiát hozol létre.
Az eredményes vállalkozói gondolkodásmód, mentalitás lényege

Nem lehetsz sikeres vállalkozó, amíg úgy gondolkodsz, mint a tömeg, vagy az alkalmazottak. Az idő, az önképzés, a munka szavak teljesen más megvilágításba kerülnek. Míg az átlagemberek számára az idő „csak van”, számodra kincs, az önképzés fárasztó, neked öröm, a munka kényszer, neked szenvedély.

Tudod, hogy a dolgok nem a körülmények miatt lehetségesek, a hanem azért, mert a megfelelő helyzeteket hozod létre magadnak. Nem azért dolgozol, hogy némi szabadidőd legyen cserébe, és átlagos életet élhess, hanem azért, hogy szabad legyél, és azt csináld, amiért végül is ide jöttél a Földre.

A problémákban megtanulsz lehetőségeket látni, képessé válsz mások mélyebb megismerésére, tudni fogod mi az, amire igény van, ami a valódi érték. A vállalkozói gondolkodásmód megváltoztatása az egyéni vállalkozói gondolkodás helyett (amikor mindent Te csinálsz) az eszközök felhasználásában való jártasságot jelenti.

Ha a vállalkozói gondolkodásmód elsajátítása, és a folyamatos motiváció számodra fontos, akkor ez igazi kincsesbánya lehet neked.

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük