Tanulás módszerek otthon, online, idézetek, motiváció

A tanulási módszerek olyan eljárások, melyek megkönnyítik az ismeretek befogadásának folyamatát és annak megtartását. Vagyis olyan technikák, amelyek segítenek abban, hogy könnyen felfogd a lényeget, s ami szükséges, megmaradjon benned. Számos régi és új tanulás módszer létezik, itt most egy kiindulási alapot bontunk ki.

Ebben a cikkben megbeszéljük, miért érdemes elhagynod a hagyományos tanulási módszereket, s helyette melyek a legjobb tanulási módszerek otthon, online, bárhol másutt. Kell némi motiváció tanuláshoz is, amihez a szokásos cél idézetek nem elég. Alább pontokba szedve leírtam ezen motiváció indokait, céljait, ami erősíti ezeket.

Hagyd abba a hagyományos tanulást!

10-ből 9 ember tudod, hogy miért tanul?

 • Azért, hogy el tudjon helyezkedni valahol dolgozni.
 • Azért, hogy legyen egy (vagy több) hivatalos papír a kezében (diploma, oklevél stb.).
 • Azért mert mások azt mondták, hogy minél többet tanul, annál könnyebben boldogul.
 • Azért, hogy művelt legyen.

De mind között a legrejtettebb és legigazibb ok:

Azért tanul, hogy beleilleszkedjen a társadalom elvárt, normál (átlagos) rendszerébe. Vagyis a társadalom, vagy mindenkori rendszer engedelmes, könnyen bekategorizálható „egyéne” legyen. Egy program egyetlen darabocskája, amely igazából magát a programot szolgálja.

Megértem, ha most berzenkedsz, de olvasd csak tovább!

Ha jól körülnézel, láthatod, hogy majd mindenki egy ilyen engedelmes „programrész”, aki többé-kevésbé igyekszik megfelelni a szokásoknak, normáknak, az elfogadott közvéleménynek.

Azonban 10-ből 1 ember nem ilyen. Ő az, aki azt az életet éli, amit mindig is szeretett volna és amíg nem ért el oda, addig is mindent megtesz, hogy elérje.

Ha Te is ezt akarod, akkor hagyd abba a tanulást a hagyományos módon!

Hát akkor hogyan tanuljak? – kérdezed jogosan.

Ezen rész folytatását a tagsági rendszer tanulással foglalkozó almoduljában olvashatod el, bejelentkezés után. (Ha még nem vagy tag, itt csatlakozhatsz.)

Hatékony tanulási módszerek otthon

Ha otthon tanulsz, az első és legfontosabb elérned, hogy semmi se vonhassa el a figyelmed. Tudod, amire figyelsz, abban az erőd, oda megy az energiád. Ezért ha tudod mit és miért tanulsz, oda fókuszálj!

 • Keress olyan helyiséget, ahol nincsenek zavaró tényezők! Egyedül vagy, ha van ablak, valami semleges, vagy nyugtató környezetre néz, és nincsen semmi figyelem elvonó zaj.
 • Távolíts el minden olyan látványt (képet, bútort, berendezést), ami vonzza a tekinteted!
 • Ne tudjanak telefonon hívni, ne menjen tv, rádió, ne csinálj közben mást!

Válaszd ki az optimális időpontot! Te mikor vagy a legbefogadóbb? Mikor fog a legjobban az agyad? Mely időpontban van a legkevesebb zavaró tényező? Van aki kora reggel, vagy hajnalban tud jól tanulni. Mások napközben vagy este, megint mások éjjel. Figyeld meg neked melyik válik be a legjobban.

Tanulás módszerek otthon

A hatékony tanulási módszerek otthon igen változatosak lehetnek, hely idő, és technika tekintetében is. Van aki elolvassa a tananyagot, majd ábrándozik rajta, s ettől „beszívja”, megemészti. A zene szellemre és lélekre ható ereje mellett, a tanuláshoz is alkalmazható. Többszörösen bebizonyították, hogy a relaxációs és meditációs zenék nagymértékben megnövelhetik az elme tanulási készségét.

Legjobb tanulási módszerek online

Tanulási módszerek online azért előnyösek, mert a fellelhető források száma hatalmas. Hasonlóképpen mint az otthoni tanulás esetében, itt is első a fókusz biztosítása. Ha eldöntötted, hogy online tanulsz, akkor az internetet az alatt az idő alatt csak arra használd.

Az a jó, ha a képernyőn sincsen semmi felesleges, és nem halmozol olyan cuccokat a számítógépeden, laptopodon, vagy telefonodon, amik csak a helyet foglalják. Olvasd el a produktivitásról szóló cikket! Az internetes tanulás előnye, hogy számos dologhoz hozzáférsz, amihez egyébként körülményes lenne.

Itt is akkor a legeredményesebb a tanulás, ha aktívan részt veszel benne. Azaz gyakorlatokkal és tesztekkel rendszeresen ellenőrződ meglévő tudásod. Úgy kereshetsz a legkönnyebben pénzt online, ha kifejlesztesz olyan online tanulás módszereket, melyek számodra a leginkább beválnak. Ugyanis a tudás itt is érték, de csak ha mások számára is hasznos.

A legjobb tanulási módszerek online időt, energiát és pénzt spórolnak. Ha valamiben messze az átlagnál gyorsabban akarsz haladni, akkor például az online mentorálás óriási löketet adhat, és az élő jelenlét miatt, mélyebben megragad benned, amit tudnod kell. Tehát online az aktivitás, a jelenlét foka, és az oda-visszacsatolás gyorsítja fel a tudás megszerzését, valamint teszi minőségibbé.

Tanulás motiváció

A tanulás motiváció egy energialöket, amely a jó tanulás módszerek segítségével eredményessé teszi a folyamatot. A saját tudás megléte minden esetben alapvető. Mások tudását hasznosítani is akkor tudod a legkönnyebben, ha összekapcsolod a saját tudásoddal.

A tanulás motivációnak több indítéka lehet. Például:

 1. Műveltség vágya.
 2. Megoldás iránti vágy.
 3. Anyagi jutalmak iránti vágy.
 4. Elismerés iránti vágy.
 5. Önmegismerés, önfejlesztés, önmegvalósítás.

Több szintet is megkülönböztethetünk aszerint milyen erős a motiváltság, illetve az indítékok és célok szempontjából is. Például:

 1. Tanulok, hogy műveltnek tűnjek.
 2. Tanulok, hogy jó munkahelyen tudjak elhelyezkedni.
 3. Tanulok, hogy jó szakember legyek.
 4. Tanulok, hogy kiteljesítsem önmagam.
 5. Tanulok, hogy növelve tudatosságom, megértsem és megéljem a mindenség mozgató erőit.

Tanulás motiváció úgy növelhető, ha tisztában vagy a miértekkel, és felhasználod a vágyaidat, vagy az inspiráció erejét. Minél fontosabb az a valami, amit el akarsz érni, annál jobban ösztönöz a tanulásra. A hatékony tanulási módszerek abban segítenek, hogy ezt a vágyad minél eredményesebben kamatoztathasd.

Tanulás online motiváció

Gyakorlati hatékony tanulási módszerek, memória képességek örömteli fejlesztése

Ezt az anyagot a tagsági rendszerben olvashatod el. A hatékony tanulási módszerek a gondolkodást könnyítik, vagy élvezetessé teszik az emlékezést. A Cselekvés modul tanulás almoduljából többek között a következőket tudhatod meg:

Élvezetes és eredményes tanulási módszerek

Tanulás örömből, kényszer helyett

Hogyan jegyezzünk meg könnyen neveket és arcokat

Hogyan jegyezzünk meg gyorsan sorrendeket

A tagsági magazinban olvasd el a 25 hatékony tanulási módszer és technika című cikket!

Különleges tanulás idézetek

A tanulás idézetek nem annyira a motiváció miatt érdekesek, hanem inkább a tartalmuk számít. Az ezekben említett okosságok segíthetnek optimálisabban kihasználni azt, amit meg lehet tudni az életben.

A tudást kerestem, minden nap többet tudok. És látván látom, milyen keserű a tudás! A tudás megbénítja az ember tetterejét, Mert mindenre lehet igent és nemet mondani, nézőpont kérdése az egész. A cselekvés a tudatlanság következménye. Valahányszor cselekedtem, kihívtam az ég haragját. Így hát resten és egyre többet tudva élek, Jaj, ez a Birodalom nem érdemes a Megnyerésre, és jaj, az az Út a tudatlanoknak van fenntartva. De hogyan verhetném ki fejemből A tudást, melynek neve kétségbeesés?”

Lao-Ce

…az olvasottak vagy hallottak puszta papagájszerű elismétlése teljesen haszontalan. A tanulónak komoly erőfeszítéseket kell tennie, erősen átgondolnia mindent és saját lénye valódi középpontjába éles értelemmel behatolnia – mások bizonyítékait és  tényeit csak mint fáklyákat használhatja az úton.”

Paul Brunton

Gyakran bármilyen lépés jobb, mint a nem lépés, különösen, ha már hosszú ideje élsz egy boldogtalan helyzetbe ragadva. Ha hibás lépést teszel, akkor abból legalább ta-nulsz valamit, és akkor már nem is beszélhetünk hibáról. Ha nem mozdulsz, semmit sem tanulsz.

Eckhart Tolle

Érdemes megtanulnod a tudatalatti törvényeit, bármiféle területen tevékenykedsz is. Ha tudod, hogyan aknázd ki elméd hatalmát, ha önkifejezésed teljes körű, ha tehetséged gyümölcsét bő kezekkel osztod másoknak, akkor biztos úton haladsz a siker felé.”

Joseph Murphy

Társadalmunkban a legbizonytalanabb emberek azok, akik abbahagyták a tanulást és a fejlődést. Addig, amíg tanulunk, fejlődünk, és új dolgokkal tápláljuk szellemünket, állandó lesz a motivációnk, pontosan úgy, mintha pszichológiai vitaminokat ennénk. Amint abbahagyjuk a fejlődést, elkezdünk stagnálni. Ha elkezdünk stagnálni, csökken az önbecsülésünk, csökken az energiaszintünk, romlik az egészségi állapotunk, hajlamosak leszünk a betegségekre stb. Tehát, amíg tanulunk és fejlődünk, elevenek maradunk fizikailag is, szellemileg is.

Brian Tracy

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük