Hogyan használd fel mások tudását

Hogyan használd fel mások tudását? Ebben hatalmas potenciál rejlik, mégis az emberek csak alig, vagy részben használják ki. Bizonyos szempontból azzal, hogy tanulsz is, mások tudását alkalmazod, de az igazi előny az időben rejlene. Mégpedig abban hogy egy csomó időt megspórolsz azzal, ha nem Te magad, vagy nem csak a saját tudásoddal dolgozol.

Hogyan használjam fel mások tudását? Több útja van ennek, az emberek többsége szinte csak egyik-másikat ismeri. Például megtanulnak mások által kitapasztalt kidolgozott módokat és utakat. Vagy egyes, komolyabb szaktudást igénylő feladatokhoz szakembert hívnak. De mások tudását úgy is felhasználhatod, hogy általa a Te munkád legyen teljes.

Miért előnyös mások tudásának felhasználása?

Három fontos dolgot spórolsz meg vele:

 1. Időt.
 2. Pénzt.
 3. Fáradságot.

Aki mindent csak a saját kútfőjéből, és saját maga csinál, sosincs ideje semmire. Azt gondolja, hogy pénzt spórol, de hosszabb távon éppen maga veszi el a lehetőséget, hogy többet keressen. Nem is szólva a mérhetetlen mennyiségű energiáról, ami ehhez kell. Minél előbb kezded használni mások tudását, annál hamarabb válsz szabaddá. Az igazi hatékonysághoz és eredményességhez másképp nem is juthatsz.

Az igazán nyerő gondolkodásmód nem az, hogyan spórolj minél többet, hanem hogyan ne pazarolj úgy, hogy közben a lehető legjobban gyarapodsz. El kell döntened mi a valódi pazarlás, és mi az, amire nem szabad sajnálnod a ráfordítást. Egyes emberek személyes tudása milliókat hozhat számodra.

Hogyan használd fel mások tudását – Megszokott módszerek mások tudásának felhasználására

Hogyan használd fel mások tudását – Tanácsadás

Kétféle tanácsadás van. Aki rövid távon gondolkodik, megkérdezi valamelyik ismerősét, aki ért hozzá, vagy nem, és jó tanácsot kap, vagy nem. Amennyiben valaki nem bíz semmit a véletlenre, az életét maga akarja irányítani, olyasvalakihez fordul, aki ténylegesen otthon van abban a témában.

Ez sokszor idegen, de nem az számít, hanem mit tud. Nem is mindig szaktudásról van szó, mert vannak olyan területek, amelyeknek nincsen hivatalos elnevezése, vagy hagyománya. Ami számít, hogy utánajárj, az illető hol bizonyított már, milyen kép alakul ki felőle. Ez az internetes világban már könnyű.

A tanácsadás általában pénzbe kerül. De nem az számít. Hanem mennyi pénzt vesztesz, ha nem alkalmazod. Mehetsz a magad feje után, vagy amit mások (akiknek szintén nincsen (elég) tapasztalatuk) mondanak. Ez viszont óriási rizikó. A jó tanács aranyat ér, ezért oly fontos jól kiválasztani.

Szakember munkájának igénybevétele magánemberként

Mit jelent ez? Házat építesz, vagy felújítasz, és jön a kőműves, szobafestő, csőszerelő stb. Át kell nézetned az autódat, és szerelőre bízod, vagy elromlott a számítógéped, és szakember javítja. Ezek hétköznapi dolgok, és többnyire mindenki használja őket, Bár vannak kivételek, akik úgymond „mindenhez” értenek, vagy érteni akarnak.

Utóbbi esetben az a hátulütője, hogy borzasztóan sok idő. Ha mindent magad csinálsz, megspórolsz egy kis pénzt, ám időben a többszörösét elveszted. De ha mindent magad csinálsz, akkor a Te életedben hogyan működik a vonzásfókusz? Lehet, különválasztod a szabadidőt és a munkatevékenységeket, de miért ne lehetne mindegyik könnyebb és egyszerűbb?

Mások tudásának felhasználása a gyarapodáshoz

Profi módszerek mások tudásának felhasználására

Hogyan használd fel mások tudását – Szaktudás felhasználása

Folytassuk az előbb megkezdett gondolatmenetet. Ez egyértelmű, mégis kevesebben és kevesebbszer élnek vele, mint érdemes lenne. Egyszerű oka az, hogy rövid távon gondolkodnak. Ha Te valamihez nem igazán értesz, és megbízol valakit, az ugye pénzbe kerül. Ellenben ha Te csinálod meg, mi történhet? Legjobb esetben sikerül, tanultál valamit, de ráment egy csomó időd (amit közben valami fontosabbra is fordíthattál volna), sok kísérletezés, bosszúság és energia.

Ha meg nem lett igazán jó, akkor nemcsak ezek mentek rá, hanem ráadásul nem is vagy elégedett. Vagy idővel nem működik (jól) később még több bosszúságot okoz, és így tovább. Igazából nem baj, ha sok dologhoz értesz. De…

 • Mindenhez semmiképp sem érthetsz magas színvonalon.
 • Még ha értesz is, jobban jársz, ha szakember gyorsabban, jobban megcsinálja.

Ha Te győztes akarsz lenni, belátható időn belül sikereket elérni, és megvalósítani a nagy álmaidat, nem gondolkodhatsz úgy, mint egy átlagember. Szükséged van más emberek szaktudásának felhasználására. Hogyan használd fel más emberek tudását, szaktudását? Építhetsz csapatot, vagy megbízol szabadúszókat.

Aki vállalkozást épít, tudja, amennyiben csak a saját tudására épít, rengeteg idő, bosszúság, hibázás, és nagyon sokba kerül. De ha felhasználod mások szaktudását, már a kezdetektől profi módon felépíthetsz bármit, és az eredmények is jóval hamarabb érkeznek, ami egyenlő sikerélmény+bevétel.

Tagsági rendszerek mint mások tudásának felhasználása

Ez az egyik legjobb, legkényelmesebb profi módszer mások tudásának felhasználására, ráadásul a legolcsóbb. Olyan, mint amikor emelőkart használsz, vagy megtöbbszörözöd a saját képességeidet. Nagyon megdobhatja a saját fejlődésed és megrövidíti az utat az álmaid beteljesítéséhez, nem is szólva az erős motiváló hatásáról.

Sok más előny mellett a tudásalapú tagsági rendszerek előnye, hogy mások tudását könnyen, gyorsan és folyamatosan felhasználhatod. Mindezt anélkül, hogy fáradságos órákat töltenél el keresgéléssel, vagy éppen számos drága tanfolyamot végeznél el. Egyedül korlátozottak a lehetőségeid, de egy rendszeres forrás által, töredék energiával elérheted a legmerészebb céljaidat is.

Előnyei:

 • Összeszedetten, világosan, és egyértelműen ott a tudás, melyre szükséged van.
 • Több területre bontva, részletesen, könnyen alkalmazhatóan.
 • Folyamatosan bővül, frissül.
 • Más csoporttagok – fórum, Facebook csoport, egyéb – által mások tudását, segítségét közvetlenül felhasználhatod.
 • Kapcsolati tőke.
 • Időt, pénzt, fáradságot spórolsz! Kell ennél jobb indok?

Ez a tagsági rendszer pontosan ezért készült, és folyamatosan fejlődik, bővül. Csatlakozz, és már most élj mások tudásának előnyeivel!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük