Hatékonyság mesterfokon – hogyan legyek produktív?

Hatékonyság mesterfokon az a művészet, mely által a legteljesebb mértékben megvalósítod mindazt az életben, amit szeretnél. Ilyen tekintetben nem csak a munka és cselekvés folyamatban létezik, hanem az életed olyan mozzanataiban, ami eszedbe sem jutna.

Hatékonyabb lehetsz az egészségben, a kapcsolatokban, a hobbidban, és az önfejlesztésedben. De a legfontosabb szerepe a figyelemenergia használatában van, amely minden mást megelőz, s minden működésed irányát megalapozza. A hatékonyságnövelés szoros kapcsolatban áll az idővel.
Hatékonyság fogalma, jelentése, lényege

Most hagyjuk a különféle „hivatalosan megállapított” meghatározásokat. Mit jelent neked a hatékonyság? Nyilván fejben ezt a teljesítményre, az időre, vagy az elért eredményekre vetíted. Viszont a hatékonyság önmagában még nem egyenlő az eredményességgel, de erre visszatérünk. Ugyanígy a produktív jelentése sem ugyanaz, mivel utóbbi egyfajta “termékenységi index”.

A hatékonyság nem ott kezdődik, amikor valamiben adott időegység alatt sokkal nagyobb eredményt produkálunk, mint előtte. A hatékonyság mesterfokon az élet apró mozzanataiban kezdődik. Sokan e szó hallatán azonnal a termelékenységre és a pénznövelés módozataira asszociálnak, azonban ez eme fogalomnak csupán egyik lehetséges területe.

Életed minőségét az határozza meg, milyen hatékonyan kezeled a rendelkezésedre álló teret, időt és eszközöket, valamint attól, hogyan hozod szinkronba hajlamaidat a rendelkezésre álló lehetőségekkel. A hatékonyság a gondolataidban kezdődik. Sokan nem gondolkodnak, hanem azonnal cselekszenek spontán, vagy szokásból. Ennek is megvan a maga helye, ha valamit már begyakoroltál, de ha az átlagnál hatékonyabb akarsz lenni, a legtöbb dolgot először el kell tervezned.

Hatékonyságnövelés a gyakorlatban, produktív jelentése

Biztosan veled is előfordult már, hogy valamit nem találtál és elkezdted keresni. Megnézted az egyik helyen, a másikon, a harmadikon, aztán kezdted elölről… Talán háromszor is megnézted ugyanott. Na de minek, hiszen egyszer már megnézted, nem?

Hatékonyság mesterfokon a gyakorlatban

Bizony, a hatékonyság alapja a tudatosság. Ha tudatosak vagyunk, tudjuk, mit tettünk és nem kell feleslegesen ismételni. A tudatosság és az alaposság ez esetben konkrétan kéz a kézben járnak. Sok dolgot egyszer kell jól megcsinálni, ehhez pedig az szükséges, hogy az adott pillanatban ott járjon az eszünk a jelenben és teljes tudatossággal tegyük, amit teszünk.

Ha az ember mindig gyakorolja a tudatosságot és a jelenben levést, nem fordulhat elő, hogy kicsúsznak a dolgok az irányítása alól. Ha tudod hogyan érd el amit akarsz, a többi már azon áll, milyen jól tervezed meg a lépéseket.

Hogyan legyek produktív? Produktivitás jelentése

Hogyan legyek produktív manapság? Vannak emberek, akik nagyon sokat dolgoznak, kevés eredménnyel. Mások éppen fordítva. Az egyik kulcs az, hogy a lényeggel foglalkozol-e, vagy a kevésbé fontos részleteken szöszmötölsz. Ha például sikeres vállalkozó akarsz lenni, idővel meg kell tanulnod a vállalkozásodon és nem a vállalkozásodban dolgozni.

A produktivitás jelentése olyan kreatív folyamat, amely során az ember hatékonyan használja az idejét, energiáját és erőforrásait ahhoz, hogy konkrét célokat érjen el és eredményeket hozzon létre. Ez az az élet számos területére kiterjed, és a személyes fejlődés, a boldogság, a figyelem összpontosítására, és az egyensúly elérésére is alkalmazható.

David Allen52 lépés a produktivitáshoz című könyvének egyik fejezetcíme így szól:

„Agyadat arra használd, hogy a munkáról gondolkozzon, ne pedig a munkára gondoljon.”

Mi a különbség? Biztosan láttál már embert, akinek folyton a munkáján járt az esze. Gondolod, hogy ő hatékony? Számtalanszor látok embereket, akik mindent „csak” a gyakorlatban csinálnak. Ők tipikus „természetemberek”, akiknek egyszer kialakult a működési mechanizmusuk, aztán egész életükben ugyanúgy cselekszenek.

Ami azt jelenti, hogy majdnem mindig rögtönöznek, a gyakorlatban gondolkoznak, mindent helyben akarnak megoldani. Ők szinte sohasem terveznek előre, nem rögzítik megfigyeléseiket, nem osztják be az idejüket, hiszen ők a „gyakorlatban működnek”. Százszor hatékonyabbak lehetnének önszervezéssel, de ez valahogy nincsen a természetükben.

A produktív jelentése

A produktív jelentése – ha az angol származására gondolunk – a termelékenységet, hasznosságot, eredményességet jelenti. Sokan erről a gyorsaságra, igyekezetre, tempóra gondolnak, viszont hosszú távon az olyan erények, mint a türelem okos fejlesztése is elősegíthetik a produktivitást.

A produktív szó jelentése egyedi kontextusban a hatékonyság és a kreativitás kombinációját jelentheti. Például, ha valaki egy művészeti projekt során “produktív”, ez azt jelentheti, hogy hatékonyan dolgozik és eredményeket hoz, miközben kreatív és inspirált módon fejti ki magát. Ebben a kontextusban a produktív jelentése a munka hatékony elvégzésére, valamint az új ötletek létrehozására és alkalmazására vonatkozik.

Hatékonyság mesterfokon – A gondolatok

Az emberek azt gondolják, ha valaki nagyon sokat gondolkozik, az bizonyára nagyon okos és eredményes. Teljes biztonsággal kijelenthetem számodra, ez nem így van! A gondolkodás eszköz és nem cél. A gondolkozás eljuttat valahova, ha nem, akkor öncélú. Az embernek nem akkor kell borzasztóan sokat gondolkodnia, ha nagyon hatékony, hanem akkor, ha nem tervez!

A hatékonyság nem jelent feltétlenül eredményességet. Lehet, valamiben hatékony vagy, de eredményes csak akkor, ha az adott dolog közelebb juttat a valódi célodhoz. Amennyiben nem, maximum arra jó, hogy gyakorolj – persze az sem mellékes. Mint az már több régebbi cikkben is kifejtettem, az ember fejében nem szabad lennie mindenféle kacatnak, limlomnak.

Az elméd tiszta legyen. Jómagam hihetetlen mennyiségű időt töltöttem gondolkozással, mígnem rájöttem, ennek oka, hogy nem határoztam meg pontosan hova akarok eljutni és milyen eszközök állnak a rendelkezésemre. Biztosan Te is hallottad már, hogy a cselekvéseink 10 százaléka ami valóban az eredményeket hozza.

A kreativitás nem abban áll, hogy mindenfélét kitalálsz, hanem adott célokkal kapcsolatban hozol felszínre lehetőségeket. Nem szükséges állandóan gondolkoznod! Ez felesleges, fárasztó és csak arra utal, hogy nem tudod, mit akarsz, vagy nem tervezel. Lazíts és használd az intuícióid! A felesleges dolgokon, amelyek közvetlenül nincsenek hatással rád, vagy nem tehetsz velük semmit, soha ne agyalj!

Hatékonyságnövelés – a tudatos tervezés, a produktív jelentése lényegével összhangban

Akkor vagy a leghatékonyabb, amikor az elért eredményeid a céljaidat tükrözik. A tökéletes hatékonyságnak – már ha beszélhetünk egyáltalán tökéletességről ez esetben – előfeltétele a tervszerűség. Tervszerű akkor lehetsz, ha rendelkezel előre meghatározott cselekvési módokkal, amelyeket csak végre kell hajtanod. Mindezt megelőzi a megfelelő ismeretek megszerzése.

Ennél is előbb történik a célok meghatározása, amelynek alapjául szolgál a vágyaid és értékrendszered megfogalmazása és egységbe olvasztása. Ez pedig nem megy megfelelő önismeret és megfigyelőképesség nélkül. Ezek részletes kifejtése önmagában egy könyv teljes témáját képezhetné, de most maradjunk a hatékonyság érdekében az alapoknál.

Mindezt visszafele fejtve, először is az életcéljaidon kell alapulnia az összes többi tervednek. Ha nem vagy biztos abban „ki vagy”, és neked mi a jó, egy másik cikkben már leírtam a legjobb önismereti módszereket. Olvasd el! Ha már tudod a miért -et és a hogyan -t, pontosan írd le a lépéseket, ez a tervezés alapja. A produktivitás jelentése tudatában így működhetsz a leghasznosabban.

Hatékonyság mesterfokon – produktivitás és hatékony működés a gyakorlatban

Kevesen szeretnek írni. Úgy gondolják, amit úgyis tudnak, azt felesleges leírni. Nem is tudják, hogy éppen ezzel csökkentik a hatékonyságukat. Ugyanis amit leírsz, azt nem kell folyton a fejben tartani. Csinálhatod a dolgod, ha valami nem jut az eszedbe, csak utánanézel és nem kell gondolkoznod.

Hogyan legyek produktív

Egy adott dolog akkor válik teljesen tudatossá, amikor már képes vagy meg is fogalmazni. Az írás hatékony eszköz mind a tervek elkészítésére, mind a gondolataink felszabadítására. Amikor leírsz valamit, pontosan olyan, mintha kőbe vésnéd, megsokszorozódik a megvalósulásának valószínűsége.

Létre kell hoznod egy rendszert, amely arra szolgál, hogy a gyakorlatban a legkönnyebben és legegyszerűbben működhessél. Ez a rendszer akkor a legjobb ha szabályokon alapul, amelyeket saját értékrendszered és elveid alapján hozol létre és minden esetben tartod hozzá magad.

A hatékonyság gyakorlatait első e-könyvem (Tedd azt, amit a legjobban szeretsz és amihez a legjobban értesz) 4. fejezetében írtam le részletesen. Később úgy éreztem, ez az egyik, ha nem a legfontosabb fejezet. Egyetlen felesleges szó sincs a leírásban, már ott a lényegre és az eredményességre törekedtem. A cél azonban ennek gyakorlati megvalósítása.

Ne feledd, a hatékonyság a jelenben, a gondolataidban kezdődik itt és most. Ha megnyitod az e-mail fiókod (vagy fiókjaid) hány félretett, megválaszolatlan, elolvasatlan, vagy eldöntetlen üzenet van ott? Ha nincs teljes rend és tisztaság, az alapoknál kell kezdened… eldöntened amit el kell! Ezek a vállalkozói gondolkodásmód és hozzáállás alapjai is.

Hogyan legyél produktív – A legértékesebb kincsed

Akármennyire is hatékony vagy, csak egy(etlen) ember, ezért ha nem fókuszálsz az egyetlen dologra, ami számodra az első, az életed kielégületlenül elszáll. Az időd korlátozott, csak akkor többszörözheted meg, ha felhasználod más emberek tudását, idejét és energiáját.

Megfigyeltem, hogy sok ember inkább maga csinál mindent, hogy ezzel pénzt spóroljon. Bár ez néha megéri, számos esetben, ha hosszabb távon gondolkodna, rájönne, hogy időben sokkal többet veszít, mint a kevés pénz, amit megspórol. Ha ismerné a nyerő gondolkodásmód alapjait, nem követné el ezt a hibát.

Ha tagsági rendszer tag vagy, és a tagsági Facebook csoportban is benne vagy, akkor letöltheted A zseni ideje című tömény és célratörő útmutatót, mely a hatékonyság egyik legjobb eszköze.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük