Hogyan érjük el, amit akarunk? Álmodozók és megvalósítók

Hogyan érjük el, amit akarunk? Hogyan érjük el a céljainkat? Mi a különbség álmodozók és megvalósítók között? Mi a nyerő módszer? Melyik út vezet az álmaink biztos eléréséhez? Te hol tartasz az úton? Ha jól megnézted az egyéniségfejlődés szintjeit, világos képet kapsz. A legtöbben még azt sem tudják, ők most hol tartanak, ezért könnyen lépnek zsákutcába.

Ne hagyd, hogy eltereljenek elméletekkel

Sokan teljesen feleslegesen belemennek ilyen kérdésekbe, sőt vitákba:

Én mindegyiket alkalmazom és mindegyik működik, azért mert nem az számít, mit, milyen módszert használsz, hanem Te. Pontosan Te vagy a kulcsa az egésznek. Ezért is fókuszálok annyira az egyéniségedre, mert ha azt jól kezeled, minden ajtó kinyílik előtted.

Sokak számára az álmok egy szuper autó, vagy egy Föld körüli út, vagy egy bizonyos pozíció elérése. Számomra ezek triviálisak, mert mind ideiglenes dolgok. Jók lehetnek, de ezek csak részelemek, eszközök, mellékes jutalmak. Semmik ahhoz képest, amit a tudatosság növekedése jelent.

Azt pedig nem lehet megvenni, nem lehet „csak úgy” elérni, még az idejét sem lecsökkenteni. Mert az az önmagadon való munka. Nincs más mi lényegesebb lenne e Földön, mert amennyivel jobbá, tudatosabbá teszed magad, annál több értéket nyújtasz az itt élők számára is.

Hogyan érjük el, amit akarunk? A 3 út

Az embereknek több típusa létezik ebből a szempontból, de itt csak a három legismertebbet mutatom be.

 1. Átlagemberek

 2. Álmodozók

 3. Megvalósítók

Mindjárt az elején kiemelem, jól ügyelj a szavakra, mert ezek különböző kontextusban mást-mást jelenthetnek. Egy nagy megvalósító ember is megbújhat az átlagemberek között a maga szerénységével. A megvalósítók is álmodozók, azzal a különbséggel, hogy ennél tovább lépnek.

Az átlagember, az álmodozó és a megvalósító útja

Az átlagember útjára jellemző:

Mindig arra halad, amerre a többség, nem akar, nem mer egyéni lenni, fő a biztonság, vagy, hogy ki ne lógjon a sorból. Hajlamos azt gondolni a kiemelkedő emberekről, hogy azok így születtek, szerencsések voltak, vagy csalnak. Sosem lép át egy bizonyos határt, de nem azért, mert nem volna képes rá, hanem mert korlátolt gondolkodásmódja ezt nem teszi lehetővé.

Az álmodozók útjára jellemző:

Mindig másra vágynak, mint ami van, szeretnek elvonulni a mindennapok elől. Úgy gondolják többre hivatottak, vagy különlegesek. Megnéznek-hallgatnak mindent, ami arról szól, hogyan varázsolhatunk jobb életet magunknak. Az álmodozó igazán nyitott, de nem kötelezi el magát egyetlen út mellett sem annyira, hogy álmai a mindennapi realitása részét képezzék.

A megvalósítók útjára jellemző:

Átlagemberként kezdi, álmodozóként folytatja, és megvalósító lesz belőle. Ő az, aki sosem elégszik meg azzal amit mások mondanak, a saját tudását keresi. Addig nem nyugszik, amíg olyan erőket fejleszt magában, hogy elérje, amit akar. Tudja, hogy ez tőle függ, és a személyes tulajdonságaitól, szokásaitól. Nem (csak) az önszuggesztióra alapoz önértékelése fejlesztésében, hanem következetes cselekvéseire is.

A megvalósító

Hogyan érjük el, amit akarunk? Váljunk megvalósítóvá? Bizonyos mértékben minden emberben megvan a 3 típus. Ami biztosan működő, az a siker kapcsolódása az egyéniséghez. Általában a gondolkodás módjával és a hozzáállással vannak az alapvető problémák, amik megakadályozzák, hogy az emberek szintet lépjenek.

Tévhitek a megvalósításban

Vannak akik azt hiszik, ha az alábbiakkal rendelkeznek, kikerülhetik a munkát, a nehézségeket, a fejlődést, az energia ráfordítást:

 • Magas kapcsolatok (értsd: protekció), vagy társadalmi helyzet

 • Magas iskolai végzettség

 • Jó anyagi helyzet

 • Tehetség valamiben

Szokták mondani, hogy vannak emberek, akik egyik napról a másikra lettek híresek és sikeresek. Nos igen. Csak elfelejtik azt a sok évet, ami ezt megelőzte.

Ha a legnagyobb álmokhoz vezető út könnyű lenne, akkor mindenki elérné, nem? Azonban egyáltalán nem így történik. De nehogy azt hidd, csupán vérrel, verítékkel, mindhalálig hajtással érhető el. Mert ez a másik véglet. Ugyanolyan zsákutca, mint az előző. A munka és a fejlődés nem azonos önmagad végletes kimerítésével.

Azok nyernek, akik úgy tekintenek az egészre, mint egy csodás utazásra, ahol maga a folyamat emel fel, s nem az egyes történések. Egy kiváló mentor, nagyszerű tanító, aki már bejárta az utat, nagyon-nagyon sokat segíthet. De a legjobbaknak sokszor ez sem volt, saját nehézségeik, kudarcaik árán tanulták meg hogyan érjük el, amit akarunk.

Hogyan érjük el, amit akarunk? Kifogások és magyarázkodások

A következő kifogásokat és magyarázkodásokat egyenesen az életből vettem, ugyanezek voltak több évtizede és ma is. Pedig a győzelem bármiben a következetes lépések végrehajtásának sorozatából áll. Vannak akik már a célegyenesben vannak, majdnem döntöttek, el is tudnák érni, de még mindig megtorpannak. Ilyeneket mondanak:

 • Ha csak 25 (30, 20) éves lennék, menne is

 • Ha nem lenne akkora családom, akikről gondoskodni kell…

 • Nem értek a vállalkozáshoz, számítógéphez, értékesítéshez, angolul, stb.

 • Nem vagyok olyan típus

 • Jelenleg nincsen (rá) pénzem

 • Érdekel, de most még nem alkalmas

Mik is a fentebbiek? Valós indokok? Ezek kifogások és magyarázkodások, miért ne csinálj valamit, vagy miért nem érhetsz el valamit. De hát ez teljesen értelmetlen. Magad ellen beszélsz? Ha valamit akarok, akkor összeszedem mindazt, ami segít, hogy elérjem. Nem azon gondolkozok, mi akadályoz, mert úgy ezer élet alatt sem érem el. Tehát a helyes kérdés: Hogyan érjük el, amit akarunk?

Nem azt mondom, hogy amit felhozol kifogásként hazugság lenne, csupán azt, hogy tegyél fel egy kérdést magadnak: akarod, vagy sem? Ha igen, villámgyorsan felejtsd el a kifogásokat!

Az amatőrök magyarázkodnak, a profik a hátrányból is előnyt kovácsolnak.

Ha akarod, végig mehetünk a kifogásokon egyenként is. Az életkor. Az egyik leggyakoribb kifogás, de egyben a legnagyobb marhaság. Szerintem most tízszer olyan könnyen tanulok, mint 25 éves koromban, sokkal tapasztaltabb vagyok és minél idősebb vagyok, annál profibb leszek.

Tehát minél idősebb vagy, azzal párhuzamosan olyan előnyökkel fogsz rendelkezni, amivel a fiatalabbak nem. Ha pedig közel vagy a százhoz, akkor nincs mit vesztened. Az egyetlen, ami számít, a gondolkodásmód. Előnyként kezelem, vagy hátrányként. Hogyan érjük el, amit akarunk? Az idő előrehaladtával egyre ügyesebben.

Minél idősebb vagy, annál több előnyöd lehet

Ha nagy családod van, sok gyereked, és így tovább, akkor nincs is jobb ok arra, hogy tegyél valamit, amivel minél jobban segíteni tudod őket. Az időd nem lesz több, csak egy ember vagy, az egyetlen lehetőséged, ha növeled a tudásod, és megtalálod a módját, hogyan tehess többet így is. Ez csak eszközökkel lehetséges, ami lehet tárgyi, emberi, vagy mentális.

A „nem értek” típusú kifogásokra egy igazi válasz létezik: tanuld meg! Ha igazán akarod meg tudod, ha nem tudod, túl görcsösen állsz hozzá, vagy olyasmit akarsz, ami túl távol áll tőled. A tagsági rendszerben le van írva, hogyan kapcsold a személyiségedet ahhoz, amit csinálsz, vagyis hogyan válaszd ki a neked megfelelő tevékenységet. De a legnagyobb előnyöd abból lehet, ha megtanulsz jól kommunikálni bármilyen formában.

Nem vagyok olyan típus.” Én sem. De miről is beszélünk? Milyen típus? Arról van szó, hogy valamilyen nem akarsz lenni. Félsz, hogy valamit tenned kell, ami kellemetlen számodra, vagy túl nagy stresszel jár (pl. eladni valamit, vagy szerepelni). Vagy egészen egyéni elképzelésed van a dologról, és azt hiszed, különlegesnek kell lenned. Mindkét esetben gondold át!

Jelenleg nincsen (rá) pénzem. Durvának hangzik a válasz, de igaz. Soha nem is lesz. A pénz hiánya sosem valódi ok, csak kifogás. „De igaz amit mondok, éppen annyi van a számlámon, hogy megéljek.” Nos, biztosan igaz, amit mondasz, hiszen Te tudod. Azonban, ha a pénzt mint indokot nem tanulod meg elengedni, sosem lesz változás. Amikor a leginkább kell, akkor a legfontosabb, hogy megszerezd a tudást, hogy ne legyen soha hiányod.

Érdekel, de most még nem alkalmas. Két variáció lehetséges. Az egyik: éppen belekezdett valami másba, váratlan esemény történt, van valami, amit nem tud elkerülni. A másik a gyakoribb; nem szánta el magát. Hogyan érjük el, amit akarunk? Először is el kell döntenünk, hogy akarjuk! Amíg ezt nem tetted meg, csak álmodozás az egész.

Az ingyenes tudás a legdrágább

Van egy halom ember – az internet valóságos gyűjtőhelye ezeknek – akik mindenhez szeretnének hozzájutni, anélkül hogy bármit adnának cserébe. Mindig találkozni olyanokkal, akik ezt mondják: Aki igazán jót akar, ingyen megosztja a tudását másokkal, és nem nyerészkedik ezen.

Ugyanezek az emberek mélységesen felháborodnának, ha bármilyen tulajdonukat valaki ingyen akarná megszerezni. Úgy gondolják az az övék, s ha valakinek kell, fizesse meg. De a szellemi tulajdonért – amiért valaki megdolgozott (sokszor évek, évtizedek tapasztalata, nehézségei árán) – nem hajlandók pénz kiadni.

Ha a hogyan érjük el, amit akarunk kérdésed mögött egy igazán komoly cél áll, akkor lehetséges, hogy valamilyen speciális, vagy szaktudásra lesz szükséged, ami a legritkább esetben van ingyen. Az ingyen megszerzett tudás többnyire annyit is ér, és az illető sem tartja túl sokra magát, ha nem fektet saját magába.

Életem legjobb befektetései azok a „kiadások” voltak, amikor valamilyen konkrét tudásba invesztáltam. Ezek pénzt, időt, energiát és rengeteg felesleges bosszankodást spóroltak meg nekem. A tudásanyag – ami hozzásegít céljaid eléréséhez, könnyebb megvalósításához – kamatos kamattal fizet a pénzedért cserébe.

Hogyan érjük el, amit akarunk? Befektetés a tudásba

Hogyan érjük el, amit akarunk? Használd mások idejét, tudását, motiváló erejét

Ez a legjobb képlet ahhoz, hogy bármit elérj. Mindennek egyedül utánajárni eszméletlenül sok idő és fáradtság. Kitalálni újra, amit más már megtett, ahelyett hogy felhasználnád azt a tudást, a másik őrültség. Akaraterővel elérni mindent, ahelyett hogy mások inspiráló hatásait felhasználnád, kimerítő.

A legtöbb esetben nem kell azon agyalnod „hogyan cselekedjek”, mert a módszert valaki már kidolgozta. Te alkalmazd és akkor arra összpontosíthatsz, hogy egyre jobb legyél. Az időd, energiád és tudásod is véges. Ha átlagos életet akarsz, csináld, amit a többi ember. Ha nem, akkor kénytelen vagy hatástöbbszörözőket alkalmazni.

Mások tudásának felhasználása az egyik legjobb módja annak, hogy belátható időn belül komolyabb eredményeket érjél el. Bizonyos szokásokra, ismétlésekre, könnyen és gyorsan felhasználható, frissülő ismeretekre is szükséged van, hogy optimálisan kihasználd mindezt.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük