Életcélok megtalálása, meghatározása. Mi az életfeladatom?

Életcélok megtalálása, meghatározása alapvető dolog kellene, hogy legyen, mégis rengetegen végi élik az életüket anélkül, hogy ezzel foglalkoztak volna. Csakhogy ezt senki más nem teheti meg helyettünk, s ha mi nem döntünk, nagy valószínűséggel a körülmények és mások határozzák meg a sorsunkat.

Mi az életfeladatom? Van ennek egyfajta mellékzöngéje, mintha az egy kirótt valami lenne, de sokkal inkább arról van szó, mi passzol az egyéniségünkhöz. Az életcél megtalálása, és az életfeladat megtalálása eléggé személyes dolog. Ez a cikk egyfajta támpontot ad a kezdéshez, honnan indulj el, milyen irányba mozdulj, de a konkrét lépéseket neked kell megtenned.
Életcélok megtalálása

Az életcélok megtalálása lehet hihetetlenül könnyű, vagy nagyon nehéz. Ismertem embereket, akiknek soha egy pillanatra nem volt kérdés, mi az életcéljuk. Vannak, akiket valami nagyon mélyen érdekel, így szintén nem kell ezen gondolkodniuk. Olyanokat is ismerek, akik egyszerűen nem tudják megtalálni azt.

Ez is érdekli őket, meg az is, meg még 100 dolog, de semmi sem olyan mélyen. Tudom, ez főként a szangvinikus vérmérsékletűek jellemzője, de mások is vannak, akik ilyenek. Sokan keresik az utat és nem tudják, mi az igazi cél. Ha így van, akkor önmagad keresed, valójában szellemi-lelki önmegismerésre, tudatosodásra vágysz.

Az életcélok abban is különböznek a hétköznapi céloktól, hogy nem egy adott idő alatt, vagy időre kell meglenniük. Ha csak jobbá akarod tenni az életed, az még nem életcél. Az életcélok megtalálása folyamatában legtöbbet az segít, ha feltérképezed a tulajdonságaidat, képességeidet és a vágyaidat.

Milyen személyiségtípus vagy? Ha tudod, könnyebb az életcélok megtalálása

Ha a klasszikus értelemben vett kolerikus temperamentumhoz tartozol, akkor számodra lételem, hogy feladatokat, nehézségeket oldj meg, vagy küzdd le azokat. Nem tudsz egy helyben ülni sokáig. Muszáj átvenned az irányítást, győzni valamiben, vagy csak a legjobbnak lenni.

Ugyanez jellemző az enneagramm -féle 3-as típusra is. Nagyon törekvő, belső késztetés hajtja, hogy felemelkedjen a ranglétrán, sikeressé váljon. Amennyiben ehhez a típushoz tartozol, nem kerülheted el önmagad folyamatos jobbítását, hogy a céljaidhoz megfelelő képességeid fejleszd.

Ha például a gondoskodó nő típushoz tartozol, akkor számodra magától értetődő, hogy másokkal törődsz. Nem is tudod másképp elképzelni az életedet, mint hogy másokat támogass, segíts. Teljesen ideális az esetedben egy olyan életcél, amelyben valamilyen támogató, építő, segítő alapítványnak dolgozol, vagy éppen vezetsz.

Az állatfajokhoz hasonlított személyiségtípusokat tekintve is iránymutatást találhatsz. Oroszlán típusként igazi irányító vagy, de a részleteket másokra hagyod, sasként a nagy összefüggéseket átlátod, pingvin típusként jól tűröd a nehézségeket, megpróbáltatásokat. Az életcélok hasonlítanak az egyes állatfajok életmódjára.

A vallató energetikai típushoz tartozva rendkívül nagy tehetséged lehet ahhoz, hogy kideríts dolgokat. Egyszóval szuper nyomozó lehetsz, vagy éppen bírósági ügyekkel foglalkozó jogi személy. Ez esetben ügyelni kell arra, hogy a kiváló szellemi képességek ne álljanak meg az ego szintjén, hanem szolgálj valamilyen jó ügyet.

Életcélok meghatározása

Az életcélok mennyire fontosak a Te életedben? Mivel ezt olvasod, legalább bizonyos fokig érdekel, vagy tudomásod van róluk. A legtöbb embernek nincsenek életcéljai. Mert az, hogy legyen egy házam, autóm, családom, és nyáron nyaralhassak, az nem az életcél megtalálása. Ezek csupán velejárói az életnek.

Az életcélok meghatározása. Ami nem életcél

Vannak olyan emberek, akiknek az anyagi vágyaik teljesítésén kívül más nem számít. Őket most hagyjuk, még fejlődőfélben vannak. De vannak olyanok is, akiket sok más érdekel, viszont szellemileg kicsit lusták, és nem szeretik a konkrétumokat. Ugyanakkor az idő, a tapasztalatok és az élmények bővülésével az életcélok változhatnak.

Az egyik könyvemben, ahol az élet térképéről esik szó, nagyon jó alapot kapsz arra, hogyan építsed fel az életedet a saját jellemzőid, az élet 4 területe és a küldetés összhangba hozásával. Az életcélok abban különböznek az általános céloktól, hogy meghatározzák az életedet, valami miatt fontosabbak számodra.

Mi az életfeladatom? Hogyan találom meg?

Mi az életcélok és az életfeladat közötti különbség?

Sokan úgy gondolják, hogy az egyik saját döntés, a másik ránk szabott, a sors, vagy magasabb hatalmak adják. Igazból a kettő lehet teljesen szinkronban, valójában Te vagy az, aki meghatározza. A sorsod annyira határoz meg amennyire Te a múltadra építesz, és annyira vagy szabad, amennyire képes vagy belső elhatározásból dönteni.

Éppen az az életfeladatod, hogy teljesen önmagadból kiindulva, saját magad határozd meg azt. A többi hit, vagy mások által mutatott utak elfogadása, s nem az életcél megtalálása. Utóbbiakkal sincs baj, az emberek minimum 90 százaléka így él. De Te egyéniség vagy, s ha nem akarod, hogy ez megálljon külsőségekben, önállóan kell döntened.

Az életfeladat megtalálása. Honnan tudjam, hogyan találom meg az életfeladatom?

Az a Te életfeladatod, amely életcél is lehet, ám azon felül rendelkezik valami többlettel, ami rajtad kívül mások életére is pozitív hatással bír. Az élet nagy igazságai közé tartozik, hogy semmi sem tesz jobban boldoggá, mint amikor másokat is azzá teszünk. Mi az, ami tökéletesen elégedetté tesz, és általa úgy érzed, szellemileg-lelkileg egyaránt kiteljesedtél?

Ha csupán az egódat elégíted ki, az mulandó, és mindig újabb kínzó vágyakat szül. De ha valami olyasmit teszel, ami messze túlmutat rajtad, akkor az kapcsolatban van az életfeladatoddal. Ne feledd, nem valami más hatalom írja elő az életfeladatodat. Az életfeladat megtalálása és megvalósítása nem kötelező, és nem is isteni elrendelés.

Honnan tudjam, hogyan találom meg az életfeladatom?

Ha végiggondolod magadban az egyik régebbi cikkben feltett életkérdéseket, akkor nagyon közel kerülsz ahhoz, hogy meghatározd az életfeladatodat. De az is teljesen rendben van, ha nem határozod meg konkrétan, hanem az életben lassanként megtalálod, ráérzel.

Életcélok és életfeladatok

Manapság divatos a szenvedélyekről beszélni, hogy ami a legnagyobb pozitív szenvedélyed, az a megfelelő életcélod. Ez annyiban igaz is, hogy az fog a legjobban motiválni. Sokat segíthet az is a meghatározásban, ha pontosan tudod mit nem szeretnél, vagyis mit akarsz elkerülni az életben.

Kérdés, mennyiben számítanak azok a személyek, akik életed részei. Teljesen nem hagyhatod figyelmen kívül őket, ugyanakkor nem vetheted alá az életfeladatod mások érdekeinek. Sokan csak azért nem merik meghatározni az életcélokat, mert nem fejlesztették az önértékelésüket elég magasra.

Az életcélok és életfeladatok több kell, hogy legyenek, mint valami anyagi vágy. Ugyanakkor nem szükséges mindenkinek mély spirituális tartalom, vagy eget-földet megváltoztató küldetés. Amennyiben úgy érzed, a döntéshez szükséged van számodra mélyebb lelki-szellemi-energetikai önismeretre, ajánlom a Térj magadhoz és láss! című e-könyvem.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük