Hogyan szeressem magam? Önszeretet fejlesztése módszerek

Hogyan szeressem magam? Ez a cikk bemutatja mi az önszeretet, melyek a csökkenésének, hiányának okai. Megnézzük milyen érzésekkel viseltetsz önmagad irányában, valamint milyen gyakorlatok segítenek. Végül szót ejtünk arról, hogyan érdemes szeretned magad, s milyen könyvek segítenek benne.

Biztos vagyok benne, hogy számos oldalon írnak erről a témáról. De ezeket most hagyjuk. Ez energetikai kérdés, mint általában minden, ami az emberi szellemmel kapcsolatos. Az önszeretet problémák energiahiányt jelentenek. Ha az ember helyreállítja az egyensúlyt önmagában, nincsen szüksége energetikai játszmákra, hogy ezen a területen rendben legyen.
Az önszeretet csökkenés, és hiánya okai

El tudod képzelni, hogy egy kisgyermek ne szeresse önmagát? Ez nála tudatos szinten eleve fel sem merül. Hiszen magától értetődő. Vagyis az önszeretet – a természetes önszeretet – csökkenése, vagy elvesztése másoktól átvett programok, hiedelmek, elvárások következménye.

Maga a kérdés „hogyan szeressem magam” nem létezik mindaddig, amíg valamilyen események, s leginkább mások meg nem kérdőjelezik az egyént.

Engem többször kerestek meg online azzal, hogy nincsen igazán önbizalmuk, nem szeretik eléggé önmagukat. Szinte minden esetben olyan egyénről van szó, aki egészen jó lélek, és egy csomó jó tulajdonsággal, vagy képességgel rendelkezik. Csakhogy valamikor megtanították neki, hogy nem elég jó, és ebből tudat alatti szinten egy program lett.

Ez nem úgy történik, hogy találkozol egy másik emberrel, és az a szemedbe mondja ezt. Hanem valamilyen eseményből ezt a következtetést szűröd le. Főként mások viselkedéséből. Nem biztos, hogy ezt jelenti, de valami miatt ez csapódik le. Idővel igazodsz ehhez, s tudat alatt úgy viselkedsz, hogy óvatosabbá, sőt bizonytalanabbá válsz.

Ugyanis ez energiaveszteség, ami kellemetlen, s félsz, mert nem akarod megélni a csökkent energiaszintet. Ez egy halom negatív érzéssel jár. Kerülöd ezeket, s inkább visszahátrálsz, nem mész bele olyan dolgokba, melyhez ki kellene adnod magad. Mert mi van, ha nem szeretnek? Az olyan kellemetlen…

Hogyan szeressem magam? Mi az az önszeretet?

Önszeretet fejlesztése az, ami alapesetben nem kell! Tudod mit jelent ez? Ha a kérdés felmerül, akkor nem vagy egyensúlyban, harmóniában, nincsenek egységbe rendeződve az energiáid. Ha teljes egységben vagy, akkor ezzel a témával egyáltalán nem is foglalkozol. Ha rendben vagy energetikailag, ezt kérdezed: hogyan érjed el, amit akarsz? Ha nem egészen, akkor ilyeneket kérdezel: megérdemlem-e?

Mégis hogyan szeressem magam? Ölelgesd magad, vagy csókolgasd a tükröt? Tudom, hogy léteznek ilyen gyakorlatok, ha neked jó, hát csináld, de… A helyes önszeretet egy lelkiállapot. Nem kell küzdeni érte. Akkor jön elő a téma, ha mással foglalkozol, mint amivel szeretnél.

Mi az az önszeretet

Mi a hamis önszeretet? Hogyan szeressem önmagam valóban?

Vannak emberek, akik folyamatosan kényeztetik önmagukat. Mindig a kényelmi zónájukon belül tartózkodnak, és csak az élvezetekkel törődnek. Kérdezhetnéd, hogy ebben mi a rossz? Igazából önmagában sosem egy cselekvés rossz, hanem milyen motivációk állnak mögötte.

Van, aki csak menekül az élet és a csalódások elől. Van, akit semmi sem érdekel a saját vágyain kívül. Van aki azáltal töltődik fel, hogy folyamatosan vesz valamit magának. Ezek is bizonyos szempontból függőségek, és nem a harmóniából erednek, hanem valamit pótolnak.

Ha egyensúlyban vagy, nem zárkózol el időnként a kihívások elől sem. Mert így teljes az élet. Így természetes módon növeled az önértékelésed, míg ha elzárkózol mindaz elől, ami nem könnyű, vagy kényelmes, megragadsz egy szinten. Az önszeretetbe az is beletartozik, hogy akadályok legyőzése által fejleszted magad.

Hogyan szeressem magam? Adj meg magadnak mindent, minden oldalról!

Ha igazán szereted önmagad, akkor lehetőséget adsz magadnak arra, hogy az élet és önmagad legcsodásabb mélységeit/magasságait is megismerd. Mindazok a dolgok, melyek nehéznek, vagy szenvedésnek tűnnek, nem feltétlen rosszak. A Térj magadhoz, és láss! című könyvemben részletesen kifejtem, hogy milyen erőteljes hatással bírnak a lelki-szellemi fejlődésre az élet sorspontjai. Nekem sokat segített hogyan szeressem önmagam, amikor felismertem, semmi sem történik ellenem.

Egyéntől függő kinek mire van szüksége, de az egyensúly számít. Nem normális, ha valaki folyton szenved, de az sem, ha mindig a kellemest keresi. A megpróbáltatások olyan felismerésekhez vezetnek, amelyek jobbá, értékesebbé, tudatosabbá tesznek. Tehát adj meg magadnak minden lehetőséget. A valódi győztessé válás élettapasztalatban méretik, az egyszeri sikerek múlóak.

Milyen érzéseket táplálsz önmagad irányában?

Lépj egy kicsit ki önmagadból kívülre, és figyeld meg ezt az egyént! Ha Te másvalaki lennél, milyen lenne vele együtt élni? Ha megkérdeznék, mi a véleményed róla, mit mondanál? Mi az, amit a legjobban szeretsz benne? Mi az, amin változtatnál? Általában amit először érzel, az igaz.

Érdemes néhányszor ezen végigmenned, s ha dűlőre jutottál, és valamin változtatnál, készíts tervet, és tedd meg! De ezen felül ne sokat foglalkozz a témával. Az a jól működő önszeretet, ha eszedbe sem jut. Amikor azzal foglalkozol amit szeretsz, még lelkesítő történetekre sincsen szükséged.

Önszeretet fejlesztése módszerek, gyakorlatok

Az önszeretet része annak a piramisnak, melyet Az önmegvalósítás iskolája 2. -ben mutatok be. Ott a többivel összefüggésben mutatom be a lényegét, s építését, itt most néhány hétköznapi módszert és gyakorlatot mutatok be.

Önszeretet fejlesztése – Jutalmazás

Nézzünk egy egyszerű példát az önszeretet gyakorlatok sorában! Sokszor napközben rengeteget dolgozok és írok. Ez igazából jó, mert, szeretem. De később megjutalmazom magam azzal, hogy olyasmit csinálok, amit szintén szeretek, de nem igényel erőfeszítést. Például regényeket olvasok. Vagy természetfilmeket nézek. Vagy a természetben kerékpározom.

Bármennyit is dolgozol, és bármennyire is élvezed, gondolj a test-lélek-szellem hármasának szükségleteire. Minden szinten add meg magadnak, ami jár. Az önszeretet fejlesztése egyik fontos része, hogy ezen a három szinten egyaránt elégedett legyél.

Hogyan szeressem magam? Címkeváltás gyakorlat

Hogy szeressem magam, ha valami nem tetszik bennem? Tegyük fel, hogy van egy tulajdonságod, mely nem tetszik, s ezt valamilyen jelzővel illetted. Például túl vékony/vastag valamely testrészed. Ezentúl ne arra koncentrálj, hanem örülj annak, hogy lehetőséget kaptál a fejlesztésére. A megfelelő sporttal, vagy gyakorlattal olyanná teheted, amilyenné akarod.

Önszeretet fejlesztése, címkeváltás

Tehát a rossz címkét először cseréld le arra, hogy fejlődőben van. Majd ahogyan alakul, egy szép címkét kaphat. Előfordulhat, hogy az a tulajdonságod lesz az egyik legjobb. Ne feledd, a test rendkívül érzékeny a motiváló szavakban rejlő rezgésekre. Arra reagál, amilyen érzéssel járnak.

Önszeretet gyakorlatok – Mások és én közti egyensúly

Ha rengeteget segítesz és foglalkozol másokkal, minden nap szánj arra időt, hogy magadnak okozz örömet! Ha túl sokat foglalkozol magaddal, valamiben legyél partner másnak, és saját megoldandó dolgaid eltörpülnek, vagy könnyedén megoldódnak. Az emberek szeretnek egyik vagy másik végletbe esni. De az nem jó. Az önszeretet gyakorlatok végzése során is fontos az egyensúly.

Hogy szeressem magam? Maradj a jelenben

Ez mit keres az önszeretet gyakorlatok között? Jogos a kérdés, de mindjárt meg is magyarázom. Igazából minden egy időben létezik. Fizikailag is megnyilvánuló lényként a múltból a jövőbe áramló folyamként érzékeled az időt, de maga az idő teljesen viszonylagos.

A múltad már nincsen sehol, a jövőd csak fikció. Ennek megértése sokat számít az önszeretet fejlesztése szempontjából. Ha sokat olvasod, vagy hallgatod Eckhart Tolle tanításait, különös megnyugvást tapasztalsz. Olyan szinten azonosulsz valódi lényeddel, hogy az önszeretet megélt valóságként realizálódik. Hogyan szeressem magam? Maradj a jelenben!

Egy rendszeres gyakorlás, melynek során a legkedvezőbb testhelyzetben nyugalomban és harmóniában maradsz, elősegíti a folyamatot. A meditáció az önszeretet gyakorlatok egyik legjobb eszköze. Például a zen gyakorlása mind az életben, mind meditációban, éppen a tökéletes elfogadás irányába vezet.

Hogyan kell szeretni önmagam? Hogyan szeressem önmagam?

Az önszeretet művészete olyan dolog, melyet csak a felnövő ember lényeknek kell tanulni. A természetben, s a kis ember-palántáknál is ez magától értetődő. Az egész visszavezethető mindenféle nem természetes programra, melyeket idegen erők ültettek beléd. Sokan úgy gondolják, inkább az introvertált személyeknél lehetnek gondok az önszeretettel, de nem az számít, ami látszik, hanem ami belül van.

Mit is kellene tenned, hogy jó és értékes legyél? Kinek is tartozol elszámolással? Mennyivel válik egy csipetnyivel is többé, vagy kevesebbé az univerzum egyetlen tetteddel? Valójában az egész rólad szól. Hogyan szeressem önmagam? Az önszeretet a megnevezése annak a természetes tudatállapotnak, mely felismeri valódi önmagát.

Az egésznek csak annyi az értelme, hogy addig tudattalan volt, utána tudatossá válik. A tagsági rendszerben található 10 gondolat, ami örökre megváltoztatja az életed című cikk pontosan ennek a tudatosításában segít.

Önszeretet módszerek – engedd magad élni

Valószínűleg – mint oly sok embert – téged is nem tudatosan, de arra tanítottak, hogy rengeteg dolgot meg kell tenned, ahhoz, hogy kiérdemeld a jó életet. Valamint azt, hogy jó személyiségjegyek garmadájával szükséges rendelkezned ahhoz, hogy mások is szeressenek.

De a lényeg csak annyi, hogy engedd kibontakozni, megvalósulni mindazt, ami a szellemedből és a lelkedből kifelé vágyik. Az önszeretet fejlesztése nem abból áll, hogy hajtogatod „szeretem magam”, vagy például a legdrágább cuccokat veszed meg magadnak.
Csak csináld ami a Te utad. Kövesd az irányt ami a bensődből mutat előre, kételyek nélkül. Amikor azon gondolkodsz, mi az élet értelme, gondolj erre, nem mehetsz másfelé, nincs értelme más életet élned. Igen, megengedheted magadnak, hogy kellemes, örömteli szép életed legyen… kivéve, ha azt hiszed, hogy nem.

Hogyan szeressem magam – Könyvek, melyek önszeretet fejlesztése témában segítenek

Számos mű van, melyek segítenek a hogy szeressem magam kérdés megválaszolásában. Nem fogom mindet felsorolni, csak azokból említek melyeket én is olvastam. A Louise L. Hay könyvek talán a legjobbak önszeretet fejlesztése témában. Louise -nak – talán a saját élete miatt is – csodálatos érzéke volt ahhoz, hogy az ember szívéhez szóljon.

A másik ami igencsak jó lelkiállapotba emel, Joseph Murphy alkotásai. Az ő művei mind tele vannak pozitív energiákkal, s képesek a porból a felhőkig emelni. De az egy másik cikkemben bemutatott, határozottságot, önbizalmat fejlesztő könyvek között is akadnak, amik segítenek.

Vannak olyan alkotások, melyek mélyebb önismerethez vezetnek, ezek igen jók lehetnek, bár szükséges az érdeklődésed is. Ami igazán rendkívüli, az a Seth könyvek és anyagok, melyekben jövődet teremtő lényként ismerhetsz magadra. Mind a tudományokon, mind a spiritualitáson túlmutató élő tudás van bennük.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük