Introvertált személyiség teszt, jelentése, típusai, munka

Introvertált személyiség jelentése, teszt, fajtái, munka, nő és férfi, hírességek, írása, fejlesztése

Introvertált személyiség az emberek jókora része, s ez a cikk abban segít, hogy mélyebben megismerd a lényegét. Készítettem egy introvertált teszt -et, amit letölthetsz, bemutatom a jelentését és a típusait, valamint milyen az introvertált férfi és nő, milyen a nekik való munka. Bemutatom azt is, milyen az ilyen ember írása, kik az ismertebb személyek ebben a típusban, és hogyan fejleszthető.

Sokan azonnal a visszahúzódó, távolságtartó, magának való emberre gondolnak a típus hallatán, holott ez sokkal komplexebb. Másrészt nincsen olyan éles határvonal a viselkedések között, és egy ember változik is élete során. Az alábbiakban jól körvonalazódik, milyen egy ilyen ember, és hogyan viszonyul a külvilághoz.
Introvertált személyiség teszt

Mielőtt elolvasod a cikket, csináld meg az introvertált teszt -et, hogy objektíven láthasd mekkora százalékban vagy intró.

Töltsd le a tesztet itt! (Kattintásra letöltődik. A teszt az ingyenesen letölthető LibreOffice Calc táblázatkezelővel készült.)

Ha megnyitottad a táblázatot, az ott található kérdésekre egy 1-10 -ig tartó skálán adj választ a D oszlopban levő rubrikába. A két szélső érték jelentését megadtam. 1 -est írj ha 100 százalékban jellemző rád, 5-öst ha 50 százalékban 10-est ha semennyire sem jellemző rád, és így tovább (pl. 9-es a nagyon, 2-es, ha épphogy).

A végén alul a diagramon százalékban láthatod milyen mértékben vagy intró típus.

Introvertált jelentése – mit jelent az introvertált?

A kifejezés a latin intro verso -ból származik. Az introvertált jelentése befelé forduló, a külvilággal szemben tartózkodó és óvatos személyiség, akinek a motivációit főleg belső összetevők alkotják. Az introvertált definíció szerint a pszichológiai energia nála befelé áramlik, így az információfeldolgozás is főleg belső folyamatok eredménye.

Introvertált személyiség kifejezés eredete

Az introverzió és általában az introvertált személyiség fogalma visszavezethető C. G. Jung svájci pszichológushoz. Ő általános beállítottság alapján az embereket két fő típusba sorolta. Az extrovertált főként a külső dolgok, emberek, eszközök hatása alatt áll, és nagy szüksége van ezekre. Az introvertált ember fókusza inkább a belső, szubjektív hatásokra alakul, és hajlamosabb befelé fordulni.

Introvertáltság típusai, fajtái

Jung gondolkodás és érzés, valamint a környezethez való alkalmazkodás alapján az introvertáltság fajtái 4 típusba sorolhatók.

Introvertált gondolkodó

Ez a típus mélyen elmerül gondolataiban, elméleti szinten egészen belebonyolódhat (ebben hasonló a melankolikushoz), és hajlamos a szubjektivitásra. Általában hallgatag, és hűvösnek tűnik, olykor egészen elvont mentalitású, és visszahúzódó.

Introvertált érző

Az intró érző személy erős, mély, szenvedélyes belső érzésekkel rendelkezik, a külvilág felé azonban semlegesnek, elutasítónak mutatkozik. Ebből a szempontból hasonlít a zárkózott energetikai típusra. Többnyire közömbösen, távolságtartóan mutatkozik másokkal szemben, szélsőséges esetben paranoiássá, vagy éppen zsarnokivá is válhat.

Introvertált érzékelő

Érzékelése nem annyira a külső tapasztaláson, mintsem belső pszichológiai folyamatain alapul. A legtöbb esetben szubjektívan reagál, pozitív esetben hasonlít a Jung archetípusok közül az alkotó/feltaláló típusára. Egyes esetekben túlzottan elmerülhet saját fantáziavilágában és eltávolodik a külső valóságtól.

Introvertáltság fajtái, típusai

Introvertált személyiség típusai

Introvertált intuitív

Ő jócskán bele tud merülni a tudattalanba, és ösztönösen szimbolikus, archetipikus képzetekkel kapcsolja össze ezeket. Többféle módon nyilvánulhat meg a természete. Lehet olyan, mint az enneagram szerinti 4-es, aki mindig önmagát keresi, nagy képzelőerejű és sokszor különc, vagy álmodozó. Ugyanúgy lehet belőle páratlan művész, mint hipochonder.

Az introvertált ember – Mitől lesz valaki introvertált?

Az intró ember jellemzői

Ma már a kutatásokból tudjuk, hogy az introvertált ember elülső nagy agykéregében, és a talamusz első felében nagyobb erősebb véráram, és fokozottabb elektromos aktivitás van. Sőt, az introvertáltak idegpályái hosszabbak, és a paraszimpatikus rész aktívabb náluk. Az erősen intro ember számára több nyugalomra, békés környezetre van szükség, hogy optimálisan működjön.

Az intró személyiség kerüli a bizonytalan, rizikós, kockázattal járó helyzeteket. Önmegvalósításában nagy szerepe van a belső munkának, tanulásnak, gondolkodásnak, vagy akár a meditációnak. A váratlan körülmények hamarabb stresszel járnak nála, ezért óvatos, és inkább tervez, vagy nem cselekszik.

Általában jó megfigyelő, egészen okos lehet, de szeret a háttérben maradni, visszahúzódó, olykor bizalmatlan. Ritkán nyilvánítja ki érzelmeit, de azok tartósak. Az introvertált jelentése jellegéből adódóan elég jó lényeglátó, összpontosít, a problémamegoldáskor gondosan jár el.

Az introvertált nő és az introvertált férfi egyaránt jó hallgató lehet, rendelkezik a mély figyelmesség képességével. Többségében van türelme a bonyolult és összetett dolgok kezelésére. Az erősen introvertált ember szívesen van egyedül, szereti a függetlenséget, s csak távolról figyeli, mi zajlik a világban.

Sok introvertált személyiség írásban szívesebben fejezi ki magát. Kerüli a spontaneitást, és vigyáz, hogy ne érje túl sok (új) élmény egyszerre. Az eddigiekből úgy tűnik, hogy az intró ember híjával van a vállalkozói beállítottságnak, azonban mégsem így van. Több tulajdonságuk, így például az összpontosító képességük és kitartásuk, valamint az alaposságuk hosszú távon igen eredményes lehet.

Mitől lesz valaki introvertált?

A kérdés furcsa lehet, hiszen – legalábbis sokan úgy gondolják – valaki intrónak születik, vagy extrovertáltnak, esetleg centrovertált. Csakhogy előfordul, hogy valaki gyermekkorában kifele forduló és mire felnő, teljesen megváltozik, de a fordítottjára is van példa.

Mégis mitől lesz valaki introvertált? Ha a saját életemben megfigyeltekre gondolok, akkor a negatív behatásoknak, élményeknek nagy szerepe van ebben. Például ha valakit igaztalanul vádolnak, háttérbe szorítanak, vagy van valami hátrányos tulajdonsága, esetleg hosszabb ideig valami miatt nem kerül társaságba.

De mitől lesz valaki introvertált, ha extrovertált beállítottságú volt? Van olyan is, hogy egy extrovertált személyiségnek elege volt a külsőségekből, rivaldafényből, megcsömörlött, és másra vágyik. Például elvonul, vagy ír egy könyvet, szerzetes lesz. De olyan is van, hogy megrázó lelki élmény érte, és élénken elkezd érdeklődni a halál utáni élet iránt, amitől sokkal higgadtabb, megfontoltabb lesz.

Milyen az introvertált nő és az introvertált férfi?

Az introvertált nő szolid, félénk, tartózkodó. Társaságban általában visszafogott és lesüti a szemét, bár hihetetlenül jó megfigyelő. A férfi és női személyiségtípusoknál több ilyent bemutattam. Az introvertált nő sokszor igen okos, bár vágyik a társaságra, mindig közvetetten hívja fel magára a figyelmet.

Milyen az introvertált nő

Elővigyázatos a kapcsolatok kialakításában, ügyel arra, nehogy mélyebben belelássanak, de hűséges és elkötelezett partner lehet. Az introvertált férfi jó elvan a maga világában, általában olyan tevékenységet választ, amiben egyedül is remekül érzi magát. Hajlamos lehet a számítógépes tevékenységekbe, vagy könyvekbe feledkezni.

Egy introvertált férfi lassan és nehezen alakít ki új kapcsolatokat, sokszor szüksége van valakire, aki ösztönzi. Nem tudja hogyan cselekedjen, amikor a komfortzónáján kívüli dolgot kell megtennie. Sokat gondolkozik, mindent fontolóra vesz, mielőtt elszánja magát. Emiatt sok mindenről lemarad, viszont állhatatos, és nagyon precíz tud lenni.

Milyen az introvertált személyiség írása?

Egyik korábbi írásomban – Grafológia és irányultság – már foglalkoztam a kézírás szerepével az egyéniségben. Az introvertált személyiség jellemzői könnyen észrevehetők a kézírásában. Az alábbi jellemzők összegyűjtéséhez felhasználtam A grafológia kézikönyve (1998) című művet (ld. alul a források közt).

Az introvertált személyiség írása jellemzői

 • szűkebb, kisebb írás nagyban, és kicsiben
 • balra tendáló, visszafogott, kontrollált írásmód
 • inkább keskenyebb bal margó és szélesebb jobb
 • aláírása általában kisebb méretű
 • a betűk állók, vagy balra dőlnek, az oválok zártak, szűkek
 • árkádos kötésmód, szűk írás, sovány betűk
 • éles, tiszta vonalak, gyengébb nyomatékkal

Az introvertáltság fajtái, típusai szerinti írás jellemzők

Intro gondolkodó

 • kicsinyített, könnyed írásmozgás
 • álló, kötött írás
 • rövid és gyenge alsó hurkok

Intro érző

 • szoros írás, szabályos írásdőlés
 • középzóna magasabb, de szűkített
 • hurkosan képzett dőlt betűk, ívelt végvonalak
 • kissé mázolt, de megmerevített vonal

Intro érzékelő

 • tagolt és világos írás, tág sorközökkel
 • kisebb méretű vízszintes írás sorok
 • spontán forma, vastagabb írásvonal
 • jelentősebb alsózóna

Intro intuitív

 • íráskép könnyed, hullámos mozgású
 • hézagos és kevésbé kötött, sok fehér felülettel
 • egyenetlen ritmus
 • apró betűk
 • légies kötésű szabálytalanabb betűformák

Introvertált munka, állás, foglalkozás

Az emberi szereptípusok közül a tervező, az elemző, a pszichológus és a javító jellege olyan, hogy közöttük rengeteg introvertált nő és férfi van. Az introvertált állás egy olyan munkakör, melyben az ilyen típusú ember teljes mértékben kibontakoztathatja tehetségét, anélkül hogy a zavaró tényezők jelen lennének.
Tehát az olyan feladatok tartoznak az introvertált munka körébe, amelyek egyedül is végezhetők, nyugodt körülmények között, s nem járnak semmiféle stresszel. A különféle tervező, kutató munkák ideálisak ehhez, ugyanakkor a művészeti, alkotó tevékenységek úgyszintén.

Még egy vállalkozás is lehet jó introvertált foglalkozás, ha az illető szabadúszóként az általa választott helyen dolgozik, függetlenül. A legtöbb informatikai, valamint webes munka ilyen munka. De még a marketing jó része is olyan, hogy egyedül, egyetlen webes kapcsolat előtt ülve meg lehet csinálni.

Introvertált hírességek

Introvertált hírességek nem kevesen vannak, de már a történelemben is számos introvertált férfi volt, aki aztán fontos szerepet töltött be. Nekem egyből Abraham Lincoln jutott eszembe, aki az USA egyik leghíresebb elnöke volt. Ő már gyermekként gyakran félrevonult olvasni, és később is, csekély iskola után önmagát képezte. Az intro személyiség jellemzői, mint a kitartás, alaposság, megfontoltság, önkontroll, nagy segítségére voltak eredményeiben.

A 20. századból Mahatma Gandhi az egyik legismertebb introvertált híresség, aki a „békés harc” képviselője volt. A tudományos hírességek közül ide sorolják Einstein -t és Nicola Teslát is. A zenei zseni Frédéric Chopin is csak ritkán lépett fel, mert nem szerette a túlzott szereplést.

Introvertált történelmi hírességek

A sport és a film világából ismert Lou Ferrigno tipikus introvertált személyiség volt, aki ugyanakkor sikerei érdekében megtanult extrovertáltként is megnyilvánulni. A számítógépes zsenik, vagy az interneten nagy sikert elért egyéniségek között is sok hasonló van. Például akik programozással kezdtek, mint Bill Gates, vagy Mark Zuckenberg.

Az egyik legszimpatikusabb intró híresség számomra a könyvek és gyakorlati filozófia világából Eckhart Tolle. Az introvertált nő megtalálható a színészet világában, mint például Julia Roberts, Meg Ryan, Meryl Streep, stb. A politikus introvertált hírességek közé tartozik Barack Obama, a pénzügyi nagy nevek közül pedig Warren Buffett.

Intro személyiség fejlesztése

Mit jelent az introvertált személyiség fejlesztése? Először is szögezzük le, ha Te introvertált típus vagy, ami számít, hogy mi a fő érdeklődési irányod, mit szeretnél elérni az életben. Ugyanis a fejlődésed ehhez kell igazítani, hogy értelme legyen, s küzdés helyett valódi előrelépést lehessen elérni, mert az introvertáltság fejleszthető jó irányban.

Hogy valaki ehhez a típushoz sorolható önmagában sem nem hátrány, sem nem előny. Egyes életterületeken és feladatokban lehet így nehezebb, vagy könnyebb. Tehát a fejlesztésekor nem a megszüntetésére kell gondolni, hanem a finomítására. Ugyanolyan alap érzelmek jellemzők rájuk, mint másokra, csupán az átélésük, megnyilvánításuk módja lehet különböző.

Amennyiben olyan területeken szeretnél eredményeket, amelyek az introvertált ember számára valók, ez nem olyan nehéz. Csupán ki kell választanod egy fő irányt, egy részterületet, s minden energiádat arra fókuszálni. Azonban sok esetben előfordulhat, hogy olyan képességekre is szükséged lehet, ami a megszokott természetedtől eltérő.

A fentebb említett hírességek közül sokukról el sem hinnéd, hogy intró típusok voltak, mert nem így ismerted meg őket. Lényegében nem változtak meg, de elsajátítottak olyan készségeket, amelyek növelték a személyes kisugárzásukat, és megtanulták kezelni a szokottnál impulzívabb helyzeteket.

Introvertáltság fejlesztése

Vannak olyanok, akik visszafogott, csendes emberek, és valami hatására sikeressé és ismertté válnak. Most nem a hírességekre gondolok, mert biztosan láttál hasonlót a saját életedben is. Ennek oka az, hogy mindenkiben – alaptermészetétől függetlenül – benne vannak azok a képességek, amelyek őt átformálják.

A kulcs abban van, hogy lépésenként és fokozatosan haladj, valamint élvezd az ezzel járó munkát. Például előfordul, hogy egy csendes, zárkózott ember megtanul értékesíteni, és egészen kivirágzik a személyisége. Ennek az egyik legjobb példája Frank Bettger, aki a könyveiben le is írja ennek folyamatát.

A célmeghatározás, tervezés, lépésenként való haladás bármilyen személyiséget magasabb szintre fejleszthet. Most, hogy tudod mit jelent az introvertált személyiség fejlesztése, ha ilyen vagy, érdemes ezen dolgoznod. A tagsági rendszer tartalmaiban több anyag is segíti ezt, például hogyan társalogj introvertáltként, vagy tarts előadást.

Érdekességként felhasznált források:

Saját gyűjtemények, jegyzetek, tapasztalatok

Carl Gustav Jung – Wikipédia

Sylvia Löhken: A személyiség ereje – Intrók és extrók 2014

Dr. Agárdi Tamás – Dr. Szidnai László: A grafológia kézikönyve 1998

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük