Extrovertált jelentése, teszt, személyiség, jellemzői

Extrovertált jelentése, teszt, személyiség, jellemzői, előnyei, típusai, kézírás jellemzői, hírességek

Extrovertált jelentése kifele forduló személyiség, s az emberek jókora része ide tartozik. Ebben a cikkben bemutatom az extroverzió jellemzőit, és a típusait. Készítettem egy tesztet, amit letölthetsz, bemutatom melyek az extrovertáltság előnyei. Különlegességként leírom az extrovertált ember kézírása jellemzőit, és bemutatok néhány ide tartozó hírességet. Szó esik arról is, hogyan válhatsz extrovertáltabbá, akkor is, ha alapvetően introvertált ember vagy. 
Extrovertált jelentése

Extrovertált szó jelentése

Az extrovertált szó jelentése a latin eredeti alapján az extra (kívül) és a verto (fordul) szavakból ered. Ennek alapján az ilyen egyén kifelé forduló személyiség.

Extrovertált mit jelent?

Mit jelent az extrovertált? Általában kifele forduló, mások társaságát kereső, könnyen ismerkedő és kapcsolatokat teremtő személy. Jobban szeret közösségben lenni mint egyedül. A svájci pszichológus, Carl Gustav Jung meghatározása szerint az extrovertált személyiség általában a külső, objektív világ, más emberek és tárgyak hatása alatt áll.

Extrovertált személyiség teszt

Most hogy már tudod, extrovertált mit jelent, mielőtt elolvasod a cikket, csináld meg a tesztet, hogy objektíven láthasd mekkora százalékban vagy ilyen típus.

Töltsd le a tesztet itt! (Kattintásra letöltődik. A teszt az ingyenesen letölthető LibreOffice Calc táblázatkezelővel készült.)

Ha megnyitottad a táblázatot, az ott található kérdésekre egy 1-10 -ig tartó skálán adj választ a D oszlopban levő rubrikába. A két szélső érték jelentését megadtam. 1 -est írj ha 100 százalékban jellemző rád, 5-öst ha 50 százalékban 10-est ha semennyire sem jellemző rád, és így tovább (pl. 9-es a nagyon, 2-es, ha épphogy).

A végén alul a diagramon százalékban láthatod milyen mértékben vagy extrovertált.

Az extrovertált személyiség jellemzői

Az agy tekintetében az extrovertáltaknál a talamusz hátsó felében és az insularis cortexben erősebb a véráram. Ami nem véletlen, mert itt kerülnek feldolgozásra a külső benyomások. Az idegpályák pedig rövidebbek, mint az introvertáltaknál. Az extrovertált ember jellemzői közé tartozik, hogy könnyebben feldolgozzák a külső benyomásokat, és kevesebb passzív nyugalomra van szükségük.

Az extrovertált személyiség a közösségben aktív, rengeteg köztük az optimista, és könnyen barátkozó szangvinikus egyén. Az extrovertált ember jellemzői egyike, hogy a más emberekkel való interakciók által feltöltődnek. Az extrovertált személyiség általában kezdeményező, nem zavarja a figyelem, komfortosan érzi magát akár új emberek társaságában is.

Extrovertált szemelyiség jellemzői

Az extrovertált személyiség jellemzői között van, hogy tevékenységekben kedveli a változatosságot, az izgalmat, és általában az örömteli foglalatosságokat. Kedveli a kihívásokat, a jutalmakat és a győztes hozzáállás, vagy legalább versengés jellemzi, ha nem is mindig akar győzni.

Már az extrovertált gyerek is szívesebben kockáztat, mint visszafogottabb kortársai. Könnyebben elragadtatja magát, nem fogja vissza az érzéseit, legyen az pozitív, vagy negatív. Az emberi szereptípusok közül az értékesítők, vezetők és előadók között sok extrovertált személyiség található.

Hátrányai közé tartozik, hogy hamarabb elunja magát, gyakran nincs türelme, vagy kapkod. Néha elragadják az érzelmei és meggondolatlanul cselekszik. Olykor felszínes, nem hatol a dolgok mélyére, és elhanyagolhatja a tartós dolgokat. Mivel az extrovertált jelentése kifele forduló, ezért nehezére esik sokáig befelé figyelni, önmagába mélyedni.

Extrovertáltság előnyei

Az extrovertált előnyei közül az egyik legfontosabb a különböző emberekkel való könnyű, színes kommunikáció. Másokkal szemben is bátor lehet és magabiztos, sokszor a konfliktusoktól sem fél. Nyíltan beszél, önmagát adja, könnyen tud előadni. Gondolkodásában és cselekvésében is rugalmas, ha úgy látja, érdemes váltani, akkor vált.

Az új dolgok inkább lázba hozzák, új helyek, változás jó hatással van rá. Lazasága révén szórakoztató előadó lehet, de emellett energikus és meggyőző erejű. Motivációs filmekben gyakran látni ilyen egyéniséget, aki mindenkit feltüzel. Ő a gyors cselekvés embere, nem sokat habozik, amikor kell, máris akcióba lép.

Az extrovertált előnyei közé tartozik az is, hogy amit elgondol, azt könnyen és gyorsan gyakorlatra váltja. Többnyire jó a csapatmunkában, szeret másokkal együttműködni, szívvel-lélekkel kiáll valami mellett. Az enneagram 7. típus számos ilyen jellemzővel rendelkezik.

Spontán, merész, és bátran váltogatja a különféle társalgási módokat. Remek vitakészsége van, nem kerüli a kását, megbeszéli amit meg kell, és ez őt nem fárasztja, inkább feltölti. Közbenjárásával képes lehet összekülönbözött embereket kibékíteni, és gyorsan talál megoldásokat is.

Extroverzió típusai

Extrovertrált gondolkodó

Gondolkodása érzékszervi bizonyítékokon, vagy hagyományos tanuláson eredő elképzeléseken alapul. Az extrovertált gondolkodó az érzések helyett az előírások, vagy általánosan ismert morális törvények alapján él, és nem túl sokra tartja azokat, akik semmibe veszik ezeket.

A gondolkodása inkább gyakorlati eredményekre irányul, ezért sikeres vállalkozást építhet, vagy nagy teljesítményt érhet el, de ez nála nem öncélú. Igyekszik a realitáson belül maradni, következetes lenni, a gondolkodásfolyamata inkább külső változtatásokra irányul. Az extravertált gondolkodó szélsőséges esetekben elnyomó, vagy szabálykövetelő egyén lehet.

Extrovertrált érző

Ő összhangra törekszik a külvilággal, számára fontosak az ősi értékek és az új változások is. A gondolkodóhoz képest nála erősebb szerepe van az érzésnek, ha valamit igaznak érez, a száraz logika nem fogja meggyőzni. Fontos, hogy jól érezze magát, igyekszik megtalálni a partnereket hangulatához.

Könnyen lelkesedő, ámde néha váltakozó érzésekkel működik, sokszor rajong valaki iránt. Szereti a motiváló szavakat, érzésben, eufóriában összeolvadni másokkal. Előfordulhat, hogy kiszámíthatatlan, vagy időnként gyerekesnek tűnik, főleg ha gyorsan váltakozik a hangulata.

Extrovertrált érzékelő típus

Számára az érzéki világ tevékenységei, élményei, örömei elsődlegesek. Fontosak neki a tárgyak, és az érzékszervei számára élményt okozó benyomások, aktivitások. Szeret szórakozni, sok emberrel kapcsolatba lépni, jókat enni-inni, vagy sportolni. A Jung archetípusok közül például a bolond sok ilyen jellemvonással rendelkezik.

Extrovertáltság típusok

Kedveli a vonzó, vagy valamilyen szempontból fejlett kisugárzású embereket. Néha túlzottan érzéki, és elkerüli a mélyebb lelki dolgokat. Sokkal fontosabb számára az azonnali öröm, mint távoli következmények. Külvilágra összpontosuló figyelme ellenére gyanakvó és féltékeny is lehet.

Extrovertrált intuitív típus

Folyamatosan új élményeket, helyzeteket, embereket, tapasztalatokat keres. Intuitivitásával meglátja a lehetőségeket a dolgokban és másokban. Szinte maga előtt látja a jövőt, kilép a szokványos keretek közül. Az állhatatosság nem jellemző rá, és gyakran figyelmen kívül hagyja mások igényeit, hitét.

Az extrovertrált intuitív típus igen sikeres üzletember, politikus, vagy újító lehet. Az olyan munkakörökben nagyszerűen helytáll, ahol folyton máshol és másban kell valamit megoldani, létrehozni. Bár rövid távon hatékonysága egészen kiváló lehet, egyes esetekben fóbiássá és kényszeressé is válhat.

Extrovertáltság grafológiai jellemzői

Extrovertált kézírás jellemzői

 • nagy térfoglalás, nagyobb betűk, méretek
 • jobbtendencia, széles betűk
 • inkább gyors írás, erősebb nyomaték, néha mázolt betűk
 • a sorok emelkednek, gyakran kiérnek a lapszélig
 • a bal margó kis méretű és lefele gyakran szélesedő
 • kihangsúlyozott középzóna, nagy, széles hurkokkal
 • figyelem felkeltő nagybetűk, jobbra fent nyitott oválok
 • egyszerűsítések, kreatív betűkapcsolások, lágy girland

Különböző extrovertált típusok kézírása

Extrovertált gondolkodó kézírása

 • jobbtendenciás, de szabályosabb mint általában az extrovertáltaké
 • a hangsúly a felsőzónán van
 • tág sor és szóközök

Extrovertált érző kézírása

 • nagy, széles, mozgalmas íráskép
 • jobbtendenciás, középzóna dominanciával
 • mázolt, lágy vonalak
 • ívelt, vagy szöges girlandok

Extrovertált érzékelő kézírása

 • jobbra irányultság, elnagyolt formák, hosszú végvonalak
 • jelentős alsó zóna
 • középzóna közepes, vagy nagyméretű, stabil alapvonallal
 • erős nyomaték, gyakori mázolt vonalak

Extrovertált intuitív kézírása

 • nehezen olvasható, pontatlan, tág sor és szóközökkel
 • mozgalmas vonalvezetés, rugalmas és könnyedebb
 • szabálytalan és egyszerűsített
 • hajlékony betűformák, változatos kötésmódok

*megjegyzés: a kézírásbeli jellemzők összegyűjtéséhez felhasználtam A grafológia kézikönyve (1998) című művet (ld. alul a források közt).

Hogyan legyek extrovertált?

Ha tudod mit jelent extrovertált egyénnek lenni, és Te nem vagy az, eszedbe jutott „hogyan legyek extrovertált?” Nyilván a pozitívumokra gondolok, az extrovertáltság előnyeire, mert senki sem akar azért azzá válni, hogy a rossz tulajdonságait elsajátítsa. Ha például sikeres üzletember szeretnél lenni, de erős gátlásaid vannak, akkor hiába olvasod el a legjobb üzleti könyveket, nem lesz elég.

Lépjünk túl a mesterséges korlátokon. Egy maradi nézet szerint valaki vagy intrónak, vagy extrónak születik, és punktum. Nem tud ezen változtatni. Ha ez valóban így lenne, akkor az a számtalan csodás átalakulás, mely valódi emberekkel történt meg, csupán kitaláció lenne. Márpedig nem így van, számos ismert ember vált úgy naggyá, hogy egy sor extrovertált tulajdonságot vett át.

Amennyiben bátrabb, kezdeményezőbb, közvetlenebb szeretnél lenni, akkor tartsd be az alábbi szabályokat:

 • Fokozatosan, lépésről-lépésre haladj
 • Soha semmit ne erőltess, tedd, ami nem megszokott, de még meg tudod tenni
 • Ne akarj más lenni, mint aki vagy
 • Folyamatosan gondolj az előnyeire, és hogy miért érzed jól magad tőle
 • Amikor csak lehet, gyakorold, de ne kényszerből, hanem élvezd

Hogy legyek extrovertált

Kérdezhetnéd, hogy mi van, amikor valaki még az utcára se mer kimenni, attól is megijed, ha megszólítják. Ha én ilyen vagyok, hogyan legyek extrovertált? Hogyan váljak extrovertálttá? Amennyiben ilyen szélsőséges esetről van szó, az, hogy megnyíljon, és nagyobb bizalommal közelítsen embertársaihoz, egy hosszabb folyamat része.

Ez túl nagy téma, hogy itt a mélyére hatoljunk, de van néhány régebbi cikk, ami rengeteget segít:

Hogyan szeressem magam

Önértékelés fejlesztése

Hogyan hívjam fel magamra a figyelmet

Hogyan változtassam meg a személyiségem

Hogyan cselekedjek

Mit tegyek, hogy extrovertált legyek? Ne ez legyen a cél, hanem építs olyan tulajdonságokat a jellemedbe, amelyek közelebb hoznak másokhoz, és oldottabban kapcsolódsz bármibe. Ez csak gyakorlás és szokás kérdése. Ha belejössz, annyira megkedveled, hogy abba sem tudod hagyni.

Extrovertált hírességek

Állítólag a többszörös zseni Leonardo Da Vinci ilyen személyiség volt, és a fekete polgárjogi híresség, Martin Luther King is. A zenei előadók közül Elvis Presley, vagy Paul Mccartney, illetve a popzene világában befutott Madonna. Az üzleti életben Richard Branson, az önfejlesztő írók közül pedig Tony Robbins ehhez a típushoz tartozik.
A politikusok közül Winston Churchill ilyen volt, és később Amerikában Bill Clinton is. Steve Jobs egy kivétel a „kockák”, azaz számítógépes guruk, vagy programozók, és az innovátorok körében. Ő ugyanis jócskán rendelkezett extrovertált személyiségvonásokkal. Az ismert régebbi sportolók közül a Forma 1 -ben versenyző Michael Schumacher nagyon is extrovertált ember, vagy a teniszező Serena Williams.

A leghíresebb testépítő, és filmsztár Arnold Schwarzenegger sikereiben szintén többnyire az extrovertált jellemzői stílusjegyeit hordozó egyéniség, ugyanakkor személyiségének számos introvertált jellemzője is van, mint például az állhatatosság. Ezért egyes listákban utóbbihoz sorolják. Bruce Willis, vagy Lindsay Lohan viszont ide tartozik a filmvilágból.

Érdekességként felhasznált források:

Saját gyűjtemények, jegyzetek, tapasztalatok

Carl Gustav Jung – Wikipédia

Sylvia Löhken: A személyiség ereje – Intrók és extrók 2014

Dr. Agárdi Tamás – Dr. Szidnai László: A grafológia kézikönyve 1998

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük