Paulányi Bea, a Viszlát Taposómalom blog szerzője

Paulányi Bea, a Viszlát Taposómalom blog szerzője egy olyan egyéniség, aki kilépett az alkalmazotti lét forgókerekéből. Vállalva a nehézségeket, vállalkozóként találta meg a saját útját, „visszaszerezte” az idejét, és azóta már másoknak is segít ezen az úton. Ebben az interjúban Paulányi Bea felfedte hogyan jutott ide, s mit képvisel most.

Paulányi Bea vállalkozói siker útja

1.Mutasd be mi az, amivel legnagyobb sikered elérted!

Ez egy nehéz kérdés, mivel mindenkinek van egy saját sikerdefiníciója. Vagyis inkább jó lenne, ha lenne, és nem csak átvenné, amit a társadalom sikernek tekint. A legtöbben a sikert automatikusan olyan látványos dolgokkal azonosítják, mint egy jó kocsi, luxus nyaralások vagy egy jól fizető pozíció, mondjuk egy banknál.

Pont innen indultam és is, és anyagi szempontból sikeresnek mondhattam magam. Mégsem éreztem boldognak magam, ezért újrafogalmaztam magamnak, hogy mi a valódi siker számomra.

Ma a legnagyobb sikeremet talán így tudnám megfogalmazni:

jól érzem magam a bőrömben, nyugodtan alszom és tele energiával ébredek. És olyan dolgokkal töltöm a mindennapjaimat, amik lelkesítenek és örömet okoznak. Ez nem volt mindig így.

2.Paulányi Bea, meséld el, milyen folyamatok vezettek el idáig!

Sokan azt gondolják, hogy a sikerhez vezető út egyenes. Általában nem az, és az én utam egész biztosan nem mondható annak.

Ott kezdődött, hogy 4 év alatt egy egyszerű alkalmazottból multis felső vezetővé váltam az egyik vezető pénzintézetnél. A munkámat imádtam, a vele járó kötöttséget és stresszt viszont egyre nehezebben viseltem.

Paulányi Bea vállalkozói sikere

A kisfiam születése után átértékeltem, hogy mik az igazán fontos dolgok az életemben. Rájöttem, hogy sokkal kevesebb ruhára, holmira, tárgyra van szükségem, de több időre. A kisfiam lett a prioritás, és elkezdtem olyan tevékenységet keresni, ami mellett szabadon dönthetek arról, hogy mikor és mit csinálok.

Vállalkozó lettem. Volt webáruházam, dolgoztam egy utazási klubnak.

Viszont csak négy éve találtam rá arra, ami igazán megadta nekem a szabadságot és azt a jóleső érzést, hogy valami értelmes dologgal foglalkozom.

És itt nem csak a pénzről van szó, hiszen pénzt sok mindennel lehet keresni. A kérdés inkább az, hogy hogyan érezzük magunkat közben. Feltölt a munkánk energiával, vagy kiveszi belőlünk az életenergiát. Szerintem az egyik legfontosabb feladatunk, hogy megtaláljuk azt a hivatást, amiért hétfő reggel is szívesen kelünk ki az ágyból. Ezt a tapasztalataim szerint sokkal nehezebb megtalálni, mint gondolnánk. Viszont nagyon megéri megkeresni.

3.Hogyan sikerült kitörnöd a taposómalomból?

Azt vallom, hogy a sikeres kitörés elsősorban fejben dől el. Aki eldönti, hogy kitör a taposómalomból, az meg fogja találni hozzá a módszert.

Nekem nem ment könnyen a döntés.

Azt mondják, hogy a kiváló élet legnagyobb ellensége a jó élet. Mondhatjuk azt, hogy jó életem volt felső vezetőként, de taposómalomban éreztem magam. Mégsem tettem semmit, hogy változtassak az életemen. Nem volt rossz életem, és túl kényelmes volt ahhoz, hogy változtassak rajta. Csak belül éreztem, hogy valami félresiklott.

A kisfiam születésekor elkezdtem újratervezni mindent. A döntést viszont csak akkor hoztam meg, amikor egyedül maradtam a kisfiammal, és egyedülálló szülőként esélyem sem lett volna visszatérni a korábbi karrieremhez. Onnantól nem maradt más lehetőségem, mint új utakat keresni. Szóval előremenekültem.

A módszerem pedig az volt, hogy minimálisra csökkentettem a kiadásaimat, és amit tudtam, mindent befektettem pénztermelő eszközökbe. A kiadásaim csökkentését nem úgy kell elképzelni, hogy kicsit kevesebbet vásároltam. Ennél sokkal radikálisabb módszerekhez nyúltam. Kiadtam pl. a lakásomat és anyukám teraszán laktunk a kisfiammal egy darabig.

Mindent, amit félre tudtam tenni, olyan eszközökbe, rendszerekbe fektettem be, amiből plusz jövedelmem származhatott.

A passzív jövedelem lett a „múzsám”, és ennek köszönhetem, hogy néhány nehéz év után búcsút mondhattam a taposómalomnak. Onnantól kezdve viszont már nem volt rajtam anyagi nyomás, és azzal foglalkozhattam, amivel szívesen foglalkoztam.

A kiadásaimat azóta is sikerül kordában tartani a növekvő bevételeim ellenére is. A kiadások kézben tartása az egyik legfontosabb szokás, ha valaki a taposómalom elhagyásán gondolkodik. Az előttünk álló rázós gazdasági helyzetben pedig különösen hasznosnak bizonyulhat.

Értékek, segítség és tanácsok másoknak

4.Kiknek tudsz leginkább segíteni a munkáddal?

Négy éve indítottam a Viszlát Taposómalom blogot, és azt hiszem, elég beszédes a címe. Azoknak az alkalmazottaknak szól, akik hozzám hasonlóan búcsút mondanának a taposómalomnak és szabadabban élnének.

Nálam ez a búcsú nem azt jelenti, hogy egy láblógatós korai nyugdíjra vágynék. Azt gondolom, hogy az értelmes munka nagyon fontos része az életünknek, és szükséges ahhoz, hogy kiteljesedjünk.

A gond akkor van, ha anyagi kényszerből kell olyan munkát végezni, amit utálunk, vagy ha olyan emberekkel kell az életünk nagy részét együtt tölteni egy irodában, akikkel nem vagyunk együtt szívesen.

Szerencsére vannak, akik alkalmazottként is ki tudnak teljesedni, de ők vannak kevesebben. Szóval a blogom valójában nem az alkalmazotti lét ellen szól.

Viszont egy saját vállalkozás – még ha másodállásban végezzük is – rengeteget tud hozzáadni az életünkhöz. Nagyobb anyagi biztonságot teremthetünk vele, olyan dologgal foglalkozhatunk, ami örömet okoz, értékes kapcsolatokat építhetünk általa, és ha úgy gondoljuk, akkor később kiválthatjuk vele akár főállásunkat is.

A blogom eredetileg személyes pénzügyekről szólt, és az az út inspirálta, amit én bejártam. Annak a megértésében szerettem volna segíteni az olvasóimnak, hogy tudatosabb pénzkezeléssel hogyan érhetnek el nagyobb szabadságot az életükben.

Néhány hónappal a blogom elindulása után viszont elkezdtem az olvasóimtól kérdéseket kapni:

Tetszik, amit csinálsz, én is szeretnék az interneten pénzt keresni. Hogyan kell blogot indítani?”

Egy blog és online vállalkozás indítása végül is egy nagyszerű út, amivel kiléphetünk a taposómalomból.

Így engedve az olvasóim „nyomásának”, hat hónappal az elindulásom után módosítottam a blogom témáján.

Azóta azoknak segítek, akik online vállalkozást szeretnének indítani és építeni. A blogom címe maradt Viszlát Taposómalom, a podcast csatornám címe viszont Online Vállalkozás Egyszerűen lett.

5.Paulányi Bea, Te mit tartasz a legfontosabbnak az életben?

Ez életkorral változik szerintem. Talán az emberi kapcsolatok és a szeretet az, ami bármilyen korban fontos. Nekem most a kisfiam köré épül az életem, ő nekem a legfontosabb.

Életkortól függetlenül fontos még szerintem, hogy soha ne veszítsük el a kíváncsiságunkat, a lelkesedésünket és azt a képességünket, hogy meg tudjunk újulni, ha szükséges. Ez nem csak gazdasági szempontból nagyon előnyös, de fontos, hogy legyen előttünk valamilyen intellektuális kihívás.

Ami fontos az életben

Nekem ez nagyon bevált. Mindig tanulok valami újat, folyamatosan képzem magam. Ezzel nem csak jobb vállalkozást tudok építeni, és több értéket tudok adni, de a saját energiaszintemet is magasan tudom tartani.

6.Mit tanácsolsz azoknak, akik az utadat kívánják követni?

Akár az online vállalkozásban szeretnének követni, akár a folyamatos tanulásban, a blogindítás egy Jolly Joker első lépés lehet.

A blogindítás egyszerű, a fenntartása alig kerül valamibe, és később sokféle módszerrel lehet belőle akár pénzt is keresni.

Rengeteg új dolgot tanulhatunk közben a tervezéstől, a kommunikáción át a grafikai tervezésig. Ami talán még ennél is fontosabb: közben rengeteget tanulhatunk önmagunkról is.

Egy blog építése közben ugyanis olyan sok mindenben kipróbálhatjuk magunkat, hogy előbb utóbb kiderül, hogy miben vagyunk igazán jók. Sőt, az is, hogy mi az a természetes képességünk, ahol erőfeszítés nélkül tudunk eredményeket elérni.

Szerintem ez az egymillió dolláros kérdés:

Mi az a készség, amivel erőfeszítés nélkül tudunk pénzt keresni?”

A „flow” érzést, a tökéletes élményt érdemes keresni, amiről Csikszentmihályi Mihály is beszél. Szerintem ez az egyik feladatunk az életünkben, hogy megtaláljuk, hogyan élhetjük át a munkánkban is minél többször ezt az élményt.

Mit képvisel Paulányi Bea? 

7.Mi a fő üzeneted, Te mit képviselsz a világban?

Volt egy nagyon nehéz időszak az életemben, amikor egy két éves gyerekkel egyedül maradtam jövedelem és segítség nélkül. Minden nap összeszorult a gyomrom, amikor arra gondoltam, hogy hogyan fogom így felnevelni a gyerekemet.

Aztán olvastam egy idézetet, amit ki is írtam a fürdőszobában a tükörre, hogy minden nap lássam:

Azzá leszel, amire a legtöbbet gondolsz.”

Rájöttem, hogy ha a félelmeimre koncentrálok, semmivel nem jutok előbbre. Elkezdtem tudatosan arra koncentrálni, ahogy élni szeretnék. És lassan elkezdtek történni körülöttem a dolgok.

Sokáig tartott, sokkal tovább, mint gondoltam.

Talán közhely, de nagyon igaz: az ember hajlamos túlbecsülni, hogy mire képes néhány hét alatt, de általában alábecsüli, hogy mire képes 3-5 év távlatában.

Ha valamit képviselek, akkor ez talán az, hogy mindenkiben megvan az erő és képesség arra, hogy változtasson az életén, csak tenni kell érte és időt kell adni a változásoknak.

Nem kell hozzá különlegesnek lenni, és nem kell sok mindenben jónak lenni.

Talán erőt ad, ha elárulom, hogy én szinte minden klasszikus vállalkozói készségben rossz vagyok. Van viszont egy-két dolog, amiben jó vagyok, és ez elég volt ahhoz, hogy elérjem a céljaimat.

8.Vállalkozáson kívüli terület, amiről szívesen beszélsz?

Az önismeret sokat segít, bármilyen változása, változtatásra készülünk. Rengeteget segített nekem Sally Hogshead: How the world sees you? (Hogyan lát téged a világ?) című könyve, ami sajnos csak angolul jelent meg.

A könyv legfontosabb része egy személyiségteszt, ami segít beazonosítani a legfontosabb erősségeinket, készségeinket. Sokan azt gondolják, hogy nincs semmilyen különleges készségük, így pedig hogyan is segíthetnének másoknak vállalkozóként?

A könyv rámutat, hogy mindenki egyedi és egyéniség, és alapvetően a sikerhez nincs szükségünk másra, mint hogy minél inkább saját magunk legyünk.

Ez számomra egy hatalmas felismerés volt, és felszabadított egy csomó irreális elvárás alól, amit saját magammal szemben támasztottam. Helyette el tudtam kezdeni a valódi erősségeimre fókuszálni.

Paulányi Bea mit képvisel a világban

9.Paulányi Bea, mi az, amit szívesen elmondanál még?

Szívesen megosztom a legújabb tervemet, ami számomra is meglepő fordulat, és talán másoknak is tanulsággal szolgál.

Amikor online vállalkozásról beszélünk, kevesen indulnak úgy, hogy van egy kész üzleti terv a fejükben. A legtöbben csak azt tudják, hogy jó lenne valamit csinálni az interneten.

Én pont így indultam el. Csak az első lépést láttam annak idején, de utána valahogy minden kialakult.

A legújabb tervemhez pedig soha nem jutottam volna el, ha nem indítok blogot annak idején.

A történet ott kezdődik, hogy négy éve nagyon nehezen találtam honlapfejlesztőt a blogom elindításához. Akit találtam, az pedig egy hónap múlva otthagyott. Ott álltam egyedül egy félkész weboldallal, és én, aki egy mobiltelefont nem tudok rendesen beállítani, nekiálltam weboldalt készíteni.

Sok munka és könnycsepp árán létrehoztam az első viszlattaposomalom.hu oldalt. Nem volt tökéletes, de működött. Azóta pedig már több weboldalt is csináltam magamnak, sőt, a vtmbootcamp.hu tagsági rendszeremet is egyedül hoztam létre.

Soha nem gondoltam volna, hogy az egész online vállalkozásban a technológia fog a legjobban elvarázsolni. Azt tudtam, hogy rendszerek létrehozása az egyik erősségem, de a szoftverek világa teljesen új dimenziókat nyitott meg előttem.

Szóval mi a következő tervem? Én, aki sírva raktam össze néhány éve az első weboldalamat, most úgy döntöttem, hogy „másodállásban” szoftvermérnöknek tanulok. Talán furcsa lépés részemről közel az 5. X-hez. Viszont a téma túl izgalmas számomra ahhoz, hogy csak úgy elmenjek mellette, és amúgy is azt vallom, hogy soha nem túl késő valami új dologba kezdeni.

Az üzenetem tehát: Csak egy első lépésre szánd el magad, a többi lépés majd jön utána. Útközben pedig olyan új utakat fedezhetsz fel magadnak, amiről soha nem is álmodtál!

 Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük