Hogyan legyél sikeres

Hogyan legyél sikeres – 7 lépés a sikeres élethez

Hogyan legyél sikeres? Számtalanszor kérdezik az emberek, hogy, hogyan legyek sikeres? Először azt érdemes tisztázni, hogy mit jelent számodra a siker. A siker fogalma helyett olvasd el ezt: a siker meghatározása. Ennek tudatában új értelmet nyer ez a cikk.
Ha tényleg sikeres akarsz lenni, a siker régi meghatározásait egyszerűen felejtsd el. A legfontosabb, amelyet tudnod érdemes, a siker nem külső, hanem belső dolog, belülről indul el, és a külső események csak a visszatükröződései annak, ami benned zajlik.

Mutatok 7 lépést, amellyel minden bizonnyal sikeres életet fogsz élni, teljesen függetlenül attól, hogy most éppen mi, vagy ki vagy, vagy milyen képességeid, lehetőségeid vannak. Sokan úgy gondolják a komoly sikerességhez teljes életmódváltásra van szükség. Ez igaz is, meg nem is, de lássuk a lényeget!

1.Ne akarj sikeres lenni. Egyszerűen csak érezd jól magad!

Ez az első lépés máris kivágja a biztosítékot, a hagyományos sikerekben gondolkodóaknál. De a legjobb és a legbiztosabb módja annak, hogy sikeres legyél. Tudod, hogy legtöbbször miért nem sikeresek az emberek?

Mert másoknak akarnak megfelelni.

Mert azt hiszik, a siker valamilyen külső esemény megtörténte.

Mert olyasvalamiben akarnak sikeresek lenni, ami nem nekik való.

Mert annyira az eredményekre összpontosítanak, hogy észre sem veszik, amit már elértek.

Mert azt hiszik, a siker folyamatos erőfeszítések és küzdelmek eredménye.

Mert csak tárgyilagos, számszerű eredményekben mérik a sikert.

Mert (legalábbis belül) nem tartják (nem hiszik) elég jónak magukat.

Természetesen van még több ok is, a felsorolás nem teljes, de nem véletlenül akartam rávilágítani ezekre a pontokra. Ugyanis a sikernek nagy köze van a „belső” állapotunkhoz. Ha Te nem érzed jól magad a bőrödben, biztosan nem leszel sikeres, még akkor sem, ha valamiben eredményeket érsz el.

Amikor derűs, pozitív, lelkes, energikus vagy, ezerszer nagyobb az esélyed a sikerre. Ezért érdemes olyan tevékenységeket végezned, amelyek pozitív energiával töltenek fel. Ettől még nem lettél automatikusan sikeres – már ha a „külső világbeli” eredményeket nézzük – de ez az alap. Ha azért akarsz sikeres lenni, hogy utána nagyon jól érezd magad, akkor „fordítva fogod a fegyvert”. Vagy előbb kizsigereled magad, hogy aztán nagyon jó legyen? Meglásd, az ilyen kierőszakolt siker érzése hamar elmúlik, mert nem természetes.

2.Találd meg amit szeretsz és amiben jó vagy!

A siker nem egy általános dolog. Nem lehetsz „általában” sikeres. Vannak dolgok, amelyek jobban mennek neked, mások kevésbé. Ezért fontos az önismeret. Milyen dolgok állnak közel a személyiségedhez? Őrültség lenne olyasmiben sikert keresni, ami távol áll a természetedtől. Ez a siker titkai közül az egyik.

Amikor olyasvalamivel foglalkozol, amit szívvel-lélekkel csinálsz, akkor hatalmas energiákat mozgatsz meg és rendkívüli dolgokra vagy képes. Elméd egész egyszerűen az alkotásra, élményekre van beállítva, s szinte gerjeszted a folyamatot. Még csak meg sem fordul benned ilyenkor a kétely gondolata, mert az élményekre összpontosítasz.

Találd meg, amit szeretsz

Teljesen mindegy, hogy ez a testedzés, vagy egy intellektuális munka. Még akkor is érdemes – legalább naponta egyszer – ilyen tevékenységet végezned, ha „semmi haszna”, azért, mert elmédet átkapcsolja kreatív, teremtő üzemmódba, lelkileg pedig ellazulsz, feltöltődsz.

3.Legyél valamiben a legjobb, vagy segíts sok embernek

Ha Te úgy „igazán” sikeres akarsz lenni, amely számodra külső eredményekben is megnyilvánul, akkor ez a két leggyorsabb és legbiztosabb út. Abban, amit csinálsz, legyél a lehető legjobb, vagy kivételes. Akkor kiemelkedsz a tömegből, elismert és gazdag is lehetsz. Amikor valaki azt kérdezi: hogyan legyek sikeres? – szinte mindig „általánosságban” gondolnak a sikerre, holott általánosságban senki sem lehet sikeres.

Azonban, ha az a valami nem kelt nagy érdeklődést, vagy éppen olyan sokan csinálják, hogy kevés az esélyed a legjobbnak lenni, akkor a másik út a járható számodra. Keress egy meglévő igényt – lehetőleg olyant, amire nem csak ma, vagy holnap, hanem nagyon sokáig igény van – és elégítsed ki. Alkalmazz hatástöbbszörözőket, így sok embernek adhatsz, és a Te sikered (meg vagyonod is) szépen növekszik. Ennek a módját és gyakorlati kivitelezését leírtam az Egyéniségépítés Gyorsítósáv egyik fejezetében.

4.Ha valami jól megy, ismételd, ismételd, ismételd!

Tulajdonképpen mindenben ez a siker titka, a mesteri hatékonyság alapja. Amikor megtanulod a „nyerő formulát”, nincs más dolgod, mint folyamatosan ismételni. Számtalanszor megfigyeltem, hogy az emberek megpróbálnak valamit, de nem várják meg az eredményt, túl gyorsan változtatnak, majd újra változtatnak. Néhány dolgot leszámítva a sikerek nem azonnaliak. Egy bizonyos idő eltelik a dologtól függően, míg eredményt hoz.

Nem kell mindig mindent újratervezni! Ha valamit egyszer megcsinálsz és „nem jön be”, attól még az nem veszett kárba. Mindenképpen tanultál és fejlődtél általa, s biztos, hogy vannak a folyamatnak olyan részelemei, amelyek működtek. Ezeket ne dobd el, csak ott változtass, ahol nem működött.

Ismételd, ismételd, ismételd

A leghasznosabbak azok az alapelvek, amelyek mindig működnek. Ezeket a végtelenségig felhasználhatod a sikered érdekében. Számos ilyen alapelv van, az egyik ilyen, hogy ha adsz, kapni is fogsz. Lehet, nem akkor és nem attól, akinek adtad, de mindenképpen visszaáramlik hozzád. Ezért ne eladni akarj, hanem nézd meg, mit szeretnének az emberek, és segítsed hozzá őket.

5.Kommunikálj, kommunikálj, kommunikálj! De csak pozitívan!

Mi van, ha Te nem vagy egy „kommunikatív ember”, csak akkor beszélsz, ha muszáj? Semmi. Gondolj csak arra a dologra, amit nagyon szeretsz. Mennyi ideig tudnál róla beszélni? Az Internet korában a kommunikáció már nem akadály. Könnyen megtalálod azokat az embereket, akiknek hasonló az érdeklődési körük. Amikor hasonló gondolkodású emberekkel kommunikálsz, nagyon megnövekszenek a pozitív energiák.

Minél több embert megismersz, annál többet tanulsz, többet adhatsz, több emberre gyakorolhatsz hatást, és annál több az esélyed, hogy elérd az álmaidat. Nem szólva arról, hogy egyre ügyesebben fejezed ki magad és egyre könnyebben, jobban alakítasz ki építő kapcsolatokat.

Viszont ne kövesd el azt a hibát, amit a legtöbben tesznek. Túl könnyű rossz dolgokkal a középpontba kerülni. De ezzel csak egy negatív energiakörbe kerülsz, ami sem neked, sem másoknak nem jó. Keresd a jót másokban, az életben, s mindenben, meglásd, nagyon szívesen fognak keresni az emberek, és önként segítenek az előrehaladásban, mert érzik a jótékony energiáidat.

Erről és így ne kommunikálj

Rossz hírek

Rossz élmények

Panaszkodás

Bírálat, negatív kritika, szidás

Negatív, alpári, közönséges stílus

Szubjektív vélemények erőltetése

Erről és így igen

Jó hírek

Jó élmények

Hála, köszönet, öröm

Dicséret, építő javaslat, szurkolás

Változatos, kifinomult, kulturált stílus

Mások meghallgatása

A sort folytathatod tovább, a minta alapján. Sokan azt szokták kérdezni, hogy akkor mi van, ha valami problémájuk van, vagy csak együttérzést várnak el valami miatt. Az attól függ. Ha például van egy technikai problémád/kérdésed, felteheted nyilvánosan. De ha lelki gondod van, vagy valamit nem tudsz feldolgozni, ezt ne hozd nyilvánosságra! Helyette azzal, vagy azokkal beszéld meg, akik legalább olyan lelki-szellemi szinten vannak, mint Te, megértenek, nem próbálnak befolyásolni, hanem inkább felemelnek.

6.Érzés, szenvedély, kiáramlás, élet

Ez természetesen magyarázatra szorul. Mint olvashatod a már említett cikkemben, a siker egy érzés. Nem lehet szenvtelen. Kívül-belül proaktívnak kell lenned. Figyeld csak meg, ha valaki valamiben nagyon sikeres, hogy beszél róla, hogyan viselkedik, milyenné válik. Valósággal átszellemül! Óriási szenvedély van benne, hatalmas érzések, életenergia, és ennek akkora hatása van, hogy a körülötte lévőket is magával ragadja.

Hogyan legyek sikeres? Gondolj csak arra, amit nagyon szeretsz, amiben mélyen hiszel, ami a pozitív szenvedélyed, a küldetésed! Mekkora energiákat mozgósít ez benned? Ezekkel az energiákkal nagyszerű dolgokra vagy képes. Amikor haladsz a célod felé, mindig idézd fel ezeket magadban, és a legnagyobb akadály is összezsugorodik.

7.Hogyan legyél sikeres? A siker játék

Hadd utaljak ismét egy másik írásomra. Ez a Te csinálod az egészet című könyvemből az egyik rész: Nem számít semmi sem, az élet játék. Tudod kik a legsikeresebbek? Akik játsszák. Ez a pénzügyi világban éppúgy érvényes, mint más területeken. Ugyanis amit túl komolyan veszel, abban rengeteg problémát találsz, s csak keservesen haladsz előre.

A siker játék

A világon senki sem kényszeríti rád a sikert. Te vagy az, aki választhatod. Ha szükséges, milliószor próbálkozhatsz és így egyre jobb és jobb leszel. Akkor nem működik ez, ha túl komolyan veszed. Ha játékként tekintesz rá, előbb-utóbb sikerül. Elmúlik a stressz, a feszültség, ehelyett élvezed.

Mindez nem jelenti azt, hogy felelőtlen, vagy hanyag lennél, csak annyit, hogy nincs mit vesztened. Ez a legjobb alapállás a sikerhez. Mire vársz hát?

Hogyan legyél sikeres? A siker egy folyamat része és nem egy esemény

A siker egy folyamat része és nem egy esemény. Ezt a mondatot jegyezd meg és alkalmazd életedben! A „tömegnek” erről fogalma sincsen. Ez egy nagyon fontos dolog, és megváltoztathatja az életed. Amikor egy adott eseménytől teszed függővé a sikered, saját magad hozod nehéz helyzetbe.

A kiváló egyéniség 50 jellemvonása könyvben egy teljes fejezet foglalkozik az egyéniségek azon jellemvonásával, hogy ők folyamatokban gondolkoznak. Az az igazság, hogy a világ legsikeresebb emberei gyakran százszor annyiszor buktak el, mint az átlagemberek. A különbség az, hogy ők ezt a sikerhez vezető útjuk részeként tekintették, s nem véglegesnek, vagy az alkalmatlanságuk bizonyítékának.

Foglaljuk össze a lényeget:

1.A siker nem cél, hanem eredménye, állapota, vagy „mellékterméke” egy folyamatnak.

2.Csak abban lehetsz igazán sikeres, ami közel áll hozzád.

3.Ha nem élvezed, amit csinálsz, sosem leszel benne a legjobb.

4.A siker leggyorsabb útja, ha másoknak segítesz.

5.A siker folyamata nem bonyolult, csak folyamatosan ismételd meg, ami már bevált.

6.Keresd a hozzád hasonló gondolkodású, téged „felemelő” emberekkel a kapcsolatot!

7.Kommunikációd, üzeneted, kisugárzásod legyen pozitív!

8.A legjobb motivációid, a saját érzéseid a szenvedélyeddel kapcsolatban.

9.Tekintsed a siker folyamatát egy, az elmédet fejlesztő játékként.

10.A siker nem egy tárgy, a pénzed, mások elismerése, hanem maga az életmódod.

Most már előtted áll a minta, a többi rajtad áll. Nincs más dolgod, mint követni és meglásd, a sikert sokkal könnyebbnek fogod találni, mint azt valaha is gondoltad!

Hogyan legyél sikeres, ha blogot, könyvet, vagy bármilyen szöveget írsz? Megtudhatod ebből a cikkből: Ne írásokat adj el, hanem élményeket

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük