5 tévhit az álmok megvalosításával kapcsolatban

5 tévhit az álmok megvalósításával kapcsolatban

Figyelem: Ha Te már sok motiváló, önfejlesztő művet olvastál-hallgattál, ezen írás lehet, hogy nálad is „kicsapja a biztosítékot”.

Mondd csak, eddig hányszor és hány embertől hallottad már azt, hogy az önfejlesztő, személyiségfejlesztő, álommegvalósító tréningek, anyagok, olvasmányok csak egy nagy agymosás?

És hányszor hallottad azt, hogy úgyis az emberek 80%-a nem éri el az álmait, ezért ne áltasd magad, próbálj meg inkább „tisztességesen” élni.

Most meg fogsz lepődni, amit mondok, de ezeknek az állításoknak van alapja.

Igen, amennyiben az általánosan elterjedt és ismert önmegvalósító hiedelmeket követed, nagy esélyed van arra, hogy a megvalósulás helyett elveszted a kedved.

De ezzel az információval még semmire sem mész. Biztosan kíváncsi vagy arra, miért állítom mindezt. Több évtized önfejlesztés, megannyi módszer, elv, elmélet és gyakorlati rendszer kipróbálása után, a következő dologra jöttem rá.

A célok, vágyak, álmok „simán” megvalósíthatók, amennyiben végighaladsz a saját utadon, és megszabadulsz az általános tévhitektől, amelyek annyira elterjedtek.

Alább felsorolom az 5 legelterjedtebb tévhitet, és megmutatom, hogy mi a probléma velük. Ha ezeket az iránymutatásokat megfogadod, jókora terhet veszel le a saját válladról. Ugyanis ezek az állítások működnek azoknál, akik már a siker útjára léptek, és vannak tapasztalataik, eredményeik. De akik az út elején vannak, számukra ez nem a megfelelő iránymutatás, ezért hívom itt tévhiteknek ezeket.

Ez nem azt jelenti, hogy ezek a tévhitek hazugságok, csupán azt, hogy ezek egy folyamat része, eredménye, s nem a kiindulópont.

De figyelj csak! Ha valaki – aki a „régi iskola” képviselője – ezt meglátja, nagy valószínűséggel azt fogja mondani, nem ért egyet vele. Sőt azt tanácsolja, ne fogadd meg, nézd meg ki áll mögötte. Amin nincs is semmi csodálkozni való, hiszen sok-sok éven át ezeket tanították!

Tudod mit javaslok neked? Ne hallgass senkire, csak egyszerűen olvasd el, alkalmazd a saját életedben és figyeld meg, mi az eredmény. Te vagy a tapasztaló.

1.tévhit – gondolkodj pozitívan, hittel, nagyban!

Most bizonyára azt kérdezed, mi ezzel a baj, hiszen éppen ezt mondják a „legjobbak”. Megmondom mi a helyzet. Ha Te most még nem így gondolkodsz, és hirtelen szándéktól vezérelve át akarsz térni erre, nagy a valószínűsége, hogy hamarosan elveszted a kedved, a hited és nagyobbak lesznek a kételyeid, mint valaha.

Miért van ez, hiszen ez a kiemelkedés útja, nem? Tudod mit mondok neked? Ez a következménye annak, hogy elindítottál magadban egy folyamatot. De nem az, ami elindítja!

Vagy ha neked eddig kételyeid voltak, és most azt mondom, gondolkozz pozitívan, álmodj nagyokat, akkor úgy teszel, és hirtelen megvalósulnak az álmaid?

Persze, hogy nem, hiszen mindez egy folyamat része, és nem egy lépés, főleg, nem a kezdő lépés. Akkor működik majd, ha a jelenlegi gondolkodásmódodból kiindulva munkálkodsz magadon, és következetesen végigviszel, egy, a céljaidhoz vezető folyamatot.

Először mentálisan, majd gyakorlatban, az eredményektől az érzéseid is megváltoznak, aztán megismétled a folyamatot. Amikor ez a folyamat beindul, annak következményeként egyre pozitívabban fogsz hozzáállni, tudni fogod, hogy meg tudod csinálni, és egyre nagyobb terveid lesznek.

2.tévhit – beszélj az álmaidról, higgyél, vizualizáld, ragaszd ki a falra, stb…

Ez a tévhit több mozzanatot is érint és közvetlenül kapcsolódik az elsőhöz. Próbáld csak ki, beszélj mindenkinek az álmaidról, erősen higgy bennük, rendszeresen képzeld el, rakd tele a falad az álmaid képeivel! Mi fog történni?

Ha Te már régebben elindítottál egy folyamatot, eredményeket értél el, akkor most elképesztően nagy sikered lehet. Azonban ha még nem itt tartasz, a következő történik. És most figyelj, mert ez nem csak egy állítás, hanem rengeteg ember személyes tapasztalata, élménye.

Amikor elkezdtek beszélni az álmaikról, az emberek legnagyobb része kételyét fejezte ki, elérhetetlennek vélte, nem tartotta elég jónak ahhoz, hogy elérje, vagy csak irigykedett. Amikor elkezdte elképzelni, ott volt a háttérben az a gondolat és érzés, hogy ez nem a valóság, hogy ez még nincs meg. És amikor hinni akartak, rájöttek, hogy ilyesmi nincs. Mert vagy hiszel valamiben, vagy nem. Úgy nem dönthetsz, hogy hiszel. A hit egy folyamat eredménye.

Mielőtt ellenkezni kezdesz, hadd mondjak valamit. Csakúgy, mint az első esetben, ezek nem rossz dolgok. Tehát a vizualizáció egy hasznos és alkalmazható módszer. De nem úgy, hogy mindjárt a legnagyobb álmodba képzeled bele magad. Na persze, vannak, akik így tettek, és híres emberek lettek. Ha Te ilyennek érzed magad és már most ekkora hited van, felejtsd el, amit mondtam, és vizualizálj! Nálad működni fog.

Ami általában kimarad a sikertörténetekből, az az, hogy a legsikeresebb emberek is csak fokozatosan váltak olyanokká, amilyenek, és sokszor hosszas előkészületek zajlottak a háttérben, mire elérték, amit akartak.

3.tévhit – csináld amit szeretsz és keress vele sok pénzt!

Erről már mások is írtak, amiért különösen fontos, hogy itt szerepel, az, hogy az én első e-bookom, Facebook oldalam, s sok írásom témája is, ami jelmondatként ragadt rám: Tedd azt, amit a legjobban szeretsz és amihez a legjobban értesz!

Ezt továbbra is tartom és azt mondom, ez az egyetlen módja annak, hogy valóban tartalmas, értékes és boldog életet éljél. Amit azonban feltétlenül tudnod kell, az én jelmondatom, s a tévhitként feltüntetett állítás eltérő. Igazából kereshetsz sok pénzt azzal, amit szeretsz, de ha így indulsz neki, csúnyán csalódhatsz.

Sok ilyen írás található az interneten, és van valamennyi valóságalapja. De bizonyos, fontos gyakorlati részleteket ezek elfelejtenek megemlíteni. Ugyanúgy, mint az eddigiek esetében, ez is egy folyamat eredménye, és nem a kiindulópont. Ha Te most (még) nem abból élsz meg, amit nagyon szeretsz csinálni, jobban jársz, ha előbb megtanulsz egyet, s mást ezekről a folyamatokról, mielőtt ezt az álmod megvalósítod.

Ehhez a dologhoz két oldalt szükséges harmonizálni: téged és tevékenységed, valamint a világot és az igényt.

4.tévhit – lépj ki a komfortzónádból!

Most ismételjem önmagam? Biztos vagyok benne, hogy okos vagy és már tudod is, mi következik. A komfortzónából való kilépés sem egy kezdet, hanem egy folyamat eredménye.

Állítólag vannak emberek, akik nagy sikereket értek el azzal, hogy kiléptek a komfortzónájukból. Na mármost: ez így szó szerint nem igaz. Ez ugyanis csak később történt meg. Tudod mi a problémám a komfortzóna kilépéssel? Az, hogy a siker nem itt kezdődik!

Próbáld csak meg, legyél sikeres olyasmiben, ahol nem érzed jól magad, új neked, szokatlan és stresszel jár. Ez tiszta őrültség, nem igaz? De mi történik, ha a komfortzónádon belül érsz el eredményeket és mondjuk egy adott helyzetben kiléphetsz belőle, de ez a saját döntésed, és nem jár semmilyen (negatív) következménnyel?

Ezt a komfortzóna kilépést ne erőltesd. Ez akkor működik, amikor nem fontos, amikor játék. A proaktivitás is a könnyedséggel megy jól. Akaraterővel nem lehetsz sikeres, csak frusztrált és kimerült. Használd inkább az eszedet!

5.tévhit – folyamatosan motiváld magad!

Mit gondolsz, én állandóan motiválom magam? Hazudnék, ha azt mondanám sose, de a helyzet az, hogy nem kell. Azért, mert én azt csinálom, amit akarok, ami jó nekem, és ami egyben sok embernek használ. Elég rá gondolnom, s máris jó kedvem van. Nem kell „plusz löket”, ez magától megy.

Most akkor nem kell motiválnod magad? Nem erről van szó, hanem arról, hogy ha folyamatosan önszuggesztiót kell alkalmaznod, és minden nap önfejlesztő anyagokat olvasnod, hallgatnod, könnyen lehet, hogy lemerülsz, mint egy elem. Kivéve persze, ha élvezed. Akkor abba ne hagyd!

Ha Te azért alkalmazod ezeket a motivációkat állandóan, hogy valamit elérj, az egy kicsit – vagy inkább nagyon – természetellenes. Most persze felhördülnek azok, akiknek éveken át ezt mondták, de gondolj csak bele. Mi jobb, ha folyamatosan pumpálnod kell magad, vagy ha annyi lelki energia van benned, hogy ez már csak plusz erő és élvezetből használod?

Hagyd el a tévhiteket, és haladj a Te utadon, és ütemedben

Az álmaid megvalósítása, a siker elérése – bár nem mindig könnyű – korántsem akkora küzdelem, mint azt a legtöbben hinnék. A kulcs abban van, hogy ne az akaraterődet és a kényszerítést alkalmazd, hanem az eszedet és a következetességed. Nem egyes eseményektől, ideiglenes állapotoktól függ a sikered, hanem attól, hogy végigmész egy folyamaton, amelyet a Te egyéniségedre szabtál.

Hogyan cselekedj a gyakorlatban úgy, hogy elhagyd ezeket a tévhiteket és mégis megvalósítsad az álmaidat? Sőt, ez ne legyen küzdelem, kínszenvedés, hanem szívesen végzett folyamat, amelyet még élvezel is. Pontosan erről szól az Egyéniségépítés Gyorsítósáv.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük