Önfejlesztő könyv – Önfejlesztő könyvek típusai, története, szerzők

Önfejlesztő könyv – Önfejlesztő könyvek típusai, története, szerzők

Önfejlesztő könyv amelyet nem kötelességből, vagy szórakozásból, hanem saját magunk fejlesztése érdekében, önként olvasunk. Az önfejlesztő könyvek a könyvnyomtatás kezdete óta jelen vannak. Mára az önfejlesztés könyvek számos típusa alakult ki. Az önfejlesztő irodalom története egyre változatosabb. Az önfejlesztés irodalom számos világhírű szerzőt adott az olvasóknak, akik rengeteg ember életére voltak, s vannak behatással.

Önfejlesztő könyv meghatározása

Önfejlesztő könyv az a könyv, amely az ember saját fejlesztését hivatott segíteni. Az önfejlesztés könyvek célja, hogy olyan módszereket adjanak át, amelyek által az egyes emberek – önmaguk által – jobbá válhatnak valamiben. Az önfejlesztő könyvek elsősorban abban különböznek más, az embert fejlesztő művektől, hogy nem előírásokra, hanem az egyéni motivációra és célokra építenek.
Az önfejlesztő könyveket elsősorban azok keresik, akik többet, vagy mást akarnak tudni, mint amit az általános – főként iskolákban tanított – tudás által megszerezhetnek. Másrészt valamilyen céljuk által indíttatást éreznek arra, hogy önmagukat valamilyen téren fejlesszék – akár egy életen át.

Önfejlesztő könyvek típusai

Önismereti könyvek

Az önismereti könyvek azt a célt szolgálják, hogy általuk jobban megismerd önmagad. Valamilyen szemszögből, valamilyen rendszer szerint, vagy tipologizálva bemutatják az emberi személyiséget, illetve támpontokat adnak ahhoz, hogy felismerd önmagad típusát. Másrészt valamilyen módszert, vagy gyakorlatot adnak ahhoz, hogy behatóbb ismeretekre tegyél szert személyiséged mélyebb rétegeiről.

Számos fajtájuk van, melyek megközelítése a tudománytól, a pszichológián át a spiritualitásig terjedhet. Ha az emberek jobban megismerik önmagukat és mozgatórugóikat, akkor könnyebben és hatékonyabban tudnak dolgozni önmagukon. Ezért az önmegismerés az önfejlesztés egyik alapvető része.

Önbizalom könyvek, önbizalom fejlesztő könyvek

Az önbizalom fejlesztő könyvek középpontjában az egyén önbizalmának a növelése áll. Az különbözteti meg az önfejlesztő irodalom egyéb műveitől, hogy itt a hangsúly az önértékelés, önbecsülés, énkép javításán és a magabiztosság növelésén van.

Példák: Brian Tracy – Önbizalom, Marisa Peer – Rendíthetetlen önbizalom

Lásd a továbbiakat itt: Önbizalom könyvek bemutatása

Önsegítő könyvek, személyiségfejlesztő könyvek

Személyiségfejlesztő könyvek

Ez egy kicsit tágabb kategória, mert a személyiségfejlesztés magában foglalhatja az önismeret, önbizalom növelés, és más ide tartozó területek témáit. Minden, ami az emberi személyiség továbbfejlesztésével kapcsolatos, ide sorolható.

Példa: Brian Tracy – Maximális teljesítmény

Önsegítő könyvek

Minden olyan könyv, amely segít abban, hogy jobbá tedd életed, vagy annak valamely területét, oly módon, hogy a tudásod növeled, vagy önmagad fejleszted, ide tartozik. Az önsegítő elnevezés azért találó, mert arra utal, hogy mások, és külső segítség nélkül, önmagad oldod meg a helyzetet. Lásd bővebben itt: Önsegítő könyvek típusai

Siker könyvek

Céljuk a sikeres élet, a sikeres egyén, illetve a módszer(ek) bemutatása, hogyan lehetünk sikeresek. Szintén kapcsolódik más területekhez, mert a sikernek több összetevője van. De általában az eredményes, valamilyen célokat, álmokat megvalósító egyéniség és élet útját, módszereit mutatják be.

Példák: Jim Dornan – A siker tízparancsolata, Napoleon Hill – A siker titka: Pozitív lelki beállítottság

Motiváló könyvek, motivációs önfejlesztő könyvek

Olyan nyelvezettel, hangnemben íródtak, ami nagymértékben inspiráló hatású, és/vagy azt mutatják be, hogy növelheted lelkesedésed, elkötelezettséged, teljesítményed nagymértékben. Tehát önmagukban motiváló hatással bírnak, vagy megmutatják, hogyan motiváld önmagad, illetve a kettő kombinációja. Lásd bővebben: A legjobb motivációs könyvek

Önfejlesztő könyvek típusai az emberre gyakorolt hatásuk szerint

Szellemi képességeket fejlesztő könyvek

Ezek a könyvek elsősorban a mentális képességek fejlesztésében segítenek. Azt mutatják be, hogyan tanulhatsz többet és gyorsabban, hogyan tervezz, hogyan oszd be az időd, hogyan fejleszd alkotóképességed, hogyan legyél precíz, döntésképes, diplomatikus, és így tovább.

Példák: Dominic O Brien – Memóriafejlesztés, Csíkszentmihályi Mihály – Kreativitás

Lelki képességeket fejlesztő könyvek

A lelki képességeket fejlesztő könyvek a lelki képességek fejlesztésében segítenek. Azt mutatják meg, hogyan legyél kiegyensúlyozott, pozitív, empatikus, együttműködő, lelkes, türelmes, lelkiismeretes, kitartó, és így tovább. Ezek olykor kapcsolódnak a spirituális önfejlesztő könyvek témáihoz is.

Példa: Dale Carnegie – Ne aggódj, tanulj meg élni!

Testi képességeket fejlesztő könyvek

A testi képességeket fejlesztő könyvek a testi képességek fejlesztésében segítenek. Valamilyen sportág, vagy általában a test fejlesztését szolgáló megközelítésből vezetik le a test fejlesztésének módszerét. Bár nem nélkülözhetik például a lelki képességeket sem – sőt, azok fejlődésével is járnak – itt a cél egy adott testi képesség, testrész, vagy az egész test fejlettségének, képességeinek növelése.

Legjobb önfejlesztő könyvek típusai tematikusan

Gondolkodásmód fejlesztő könyvek

A gondolkodásmód fejlesztő könyvek elsősorban arra irányulnak, ahogyan az ember kezeli, s irányítja önmagát és életét, illetve reagál a külvilág kihívásaira. Az ember beálítottságát, hozzáállását fejlesztik annak tudatában, hogy minden valódi változás belülről kezdődik el.

Példák: Norman Vincent Peale – A pozitív gondolkodás hatalma, Dr. Joseph Murphy – Tudatalattid csodálatos hatalma, Burke Hedges – Tanmese a csővezetékről

Mentális technikákon alapuló önfejlesztő könyvek

Ide tartozik minden olyan önfejlesztő könyv, amely kifejezetten mentális technikák bemutatására, gyakorlati alkalmazásukra és fejlesztésükre összpontosít. Ezek a technikák növelhetik az ember szellemi, lelki, és fizikai képességeit is. Ide tartoznak az önszuggesztióval foglalkozó, a meditációs, az nlp, és az agykontroll könyvek.

Tervezéssel, időgazdálkodással, célkitűzéssel kapcsolatos önfejlesztő könyvek

Ezek a könyvek az eredmények elérésével kapcsolatos – közvetetten önfejlesztő – könyvek, ahol a folyamat irányítása a lényeg. Ide tartozik mindazon irodalom, ahol a célok meghatározása, a tervezés módszerei, vagy az idő felhasználása alkotja a fő sémát.

Példák: Keith Ellis – Csodalámpa (Célkitűzés), David Allen – Intézz el mindent: A stresszmentes eredményesség művészete (tervezés, időgazdálkodás)

Onfejlesztő könyvek típusai

Kommunikációval kapcsolatos önfejlesztő könyvek

A kommunikációval kapcsolatos önfejlesztő könyvek az emberek közti kapcsolatok és érintkezés témakörét tárgyalják. Ide tartoznak a kommunikáció fejlesztése, előadókészség fejlesztése, magán és üzleti kommunikáció és kapcsolatok, testbeszéd, tárgyalástechnika könyvek.

Példák: Allan Pease – Kérdezni tudni kell, Dale Carnegie – Sikerkalauz 1., Roger Dawson – Nyerő tárgyalási taktikák

Pszichológiával kapcsolatos önfejlesztő könyvek

Pszichológiával kapcsolatos önfejlesztő könyvekhez soroljuk mindazon műveket, amelyek a pszichológia ismereteit és módszereit az önfejlesztéshez használják. Ilyenek például a személyiségtípusunkat meghatározni és fejleszteni segítő, vagy éppen az érzelmi intelligenciát fejlesztő könyvek.

Példák: Eric Berne – Emberi játszmák, Travis Bradberry-Jerry Greaves – Érzelmi intelligencia sikerkalauz

Üzlettel, vállalkozással kapcsolatos legjobb önfejlesztés könyvek

Az üzlettel, vállalkozással kapcsolatos önfejlesztés könyvek mindazok az üzletet, vállalkozást építő, fejlesztő könyvek, amelyek egyben személyes képességeink fejlesztését segítik ezek eredményességéhez. Számos területe van, a legismertebbek például a pénzügyi tudást, intelligenciát fejlesztő, a marketing tudatosságot növelő, illetve az értékesítési képességeket fejlesztő önfejlesztés könyvek.

Példa: Lásd a legjobb vállalkozás könyvekről szóló cikket.

Spirituális önfejlesztő könyvek

Spirituális fejlődéssel kapcsolatos önfejlesztő könyvek az anyagi léten túlmutató, testet, lelket és szellemet egyaránt fejlesztő spirituális könyvek. Ezek nagyon sokrétűek, a vallási, meditatív iskoláktól elkezdve különböző ezoterikus irányzatokig, és a mindennapi életet (is) segítő, gyakorlatias technikákig.

Példák: Baktay Ervin – Diadalmas jóga, Rudolf Steiner – Hogyan jutunk a magasabb világok megismeréséhez

Specifikus önfejlesztés könyvek

A specifikus önfejlesztés könyvek egy konkrét terület, például szakma, foglalkozás, speciális tudásterület személyes fejlesztését segítik elő. Számtalan területe van, a közös ezekben, hogy az autodidakta módon való önfejlesztést segítik az adott tudomány, vagy szakmai ágban.

Az önfejlesztő irodalom története – Önfejlesztés szerzők, önfejlesztő írók

Az önfejlesztő irodalom gyökerei egészen az ókorba nyúlnak vissza. Az ókori Egyiptomban, és később a görögöknél már léteztek írások, amelyek az önkontrollal, meditációval, az életmód legjobb útjaival foglalkoztak. A kínai Szun Ce műve, A háború művészete máig nagy klasszikus, de a római Marcus Aurelius Elmélkedések című alkotásáról is ezt el lehet mondani. Főként a spirituális önfejlesztő könyvek alapjai voltak jelen a régi időkben.

A nagyobb elterjedése ezen irományoknak csak a második évezred közepére, a könyvnyomtatás elterjedésével történt meg. Ezek a könyvek Európában még kapcsolódtak más területekkel – mint a közösségben való viselkedés – így kevésbé hasonlítottak a mai önfejlesztő művekre. A 19. századra azonban egyre nagyobb mértékben került az emeberek érdeklődésének középpontjába a siker módjai, az öngyógyítás, az elme ereje, vagy az önkontroll módjai.

A 18. században a rendkívül sokoldalú Benjamin Franklin egész sor módszert vezetett be önmaga jobbítására, fejlesztésére, melyeket közzé is tett. Az általa ajánlott erények és szokások életmódba való szerves beépülése filozófiájának fontos része. Tanításai két századdal később a zseniális biztosítási ügynök, Frank Bettger könyveiben is visszatükröződtek.

Ezekben az időkben különböző cikksorozatok is készültek, amelyek inspirációs céllal íródtak az olvasók számára. A 19. század közepétől a skót Samuel Smiles könyvei már az önfejlesztés szellemében íródtak. Neki Magyarországon is kiadták néhány könyvét, mint például az Önsegély élet és jellemrajzokban (1879), vagy A boldogulás útja (1882). Az amerikai Ralph Waldo Emerson filozofikus írásai és előadásai sem nélkülözték a gondolkodásmód jelentőségét az egyén életére nézve.

A 20. században aztán egyre sokrétűbbé vált az önfejlesztés irodalom. James Allen 1903-as Ahogyan gondolod című művét sokan az önsegítő, személyiségfejlesztő és motivációs irodalom alapművének tartják. Ő rávilágított arra, hogy gondolataink ereje mekkora hatással bír életünkre, és ismereteit a század első két évtizedében számos könyvében leírta.

Douglas Fairbanks színész 1917-es, Nevess és élj című könyve már az önbizalom és a pozitív gondolkodás fontosságáról beszél az üzleti, társadalmi élet és egészség tekintetében. Alexy Elza -nak is több önfejlesztés könyve született abban az időben. Például a Siker és boldogulás titka 1918-ban, az Életművészet 1920-ban, vagy később a Szuggesztió és önszuggesztió.

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy az önfejlesztő irodalom egészen a 20. század elejéig erősen férfiközpontú volt. Néhány kifejezetten női témát kivéve a sikeres életre való tanítás középpontjában mindig egy férfi, vagy az ő élete állt. A 20-as években bekövetkező válság hatására, növekvő érdeklődés jelent meg a pénzügyi tudatosságot fejlesztő írások iránt.

A 30-as évektől Dale Carnegie művei több területen is világhódító útjukra indultak. Ő foglalkozott a kommunikáció, emberi kapcsolatok, előadás gyakorlás, valamint a depresszió megoldását célzó módszerekkel is. Napoleon Hill a Gondolkodj és gazdagodj könyv által a legismertebb, de más sikeres önfejlesztő művei is születtek. Paul Brunton szellemi jóga művei egyedülállóak mindmáig, s koncentrációs gyakorlataiban az ősi idők tudását öltötte modern szavakba. L. Ron Hubbard a Dianetika nevű önfejlesztő rendszerével hatott a tömegekre, amely 1950-ben jelent meg.

Az 50-es évek elején érkezett Norman Vincent Peale a pozitív gondolkodásról szóló könyveivel. Majd nem sokkal később Joseph Murphy -nek számos népszerű pozitív beállítottságról és történetről szóló műve jelent meg, amelyek magyarul a „tudatalatti sorozatban” bukkantak fel, évtizedekkel később. A 20. század második felére a pszichológia önfejlesztést segítő irodalma is nagyban bővelkedett. Érdemes megemlíteni Eric Berne, vagy Abraham Maslow munkásságát, akik hatása a legjobb önfejlesztő könyvek üzeneteiben azóta is fellelhető

.

Az önfejlesztő irodalom története

Og Mandino a könyves blogomban is bemutatott A világ legnagyobb üzletkötője című kivételes alkotással került az önfejlesztő irodalom középpontjába, a 60-as évek végén. Wayne Dyer motivációs előadó és önsegítő könyv szerző első könyve 1976-ban hatalmas bestseller lett, amelyet számos másik mű követett. Jim Rohn – aki értékesítési és MLM cégeknél vált vezetővé – nagy tapasztalatot halmozott fel, amely számos követő szerzőre hatással volt.

A század utolsó évtizedeire oly sokrétűvé vált az önfejlesztés irodalom könyvtára, hogy csupán néhány nevet ragadok ki a teljesség igénye nélkül. José Silva az agykontroll könyveivel mindenképpen az önfejlesztő irodalom történetének része. Louise L. Hay -t remélem nem kell bemutatni, óriási hatást gyakorolt önmagunk elfogadására és a betegségek lelki hátterének felderítéséhez írásaiban.

Allan Pease számos sikerkönyve foglalkozik az emberi kapcsolatok működésével, annak megértésével és jobbításával. Anthony Robbins már fiatalon berobbant személyiségfejlesztő trénerként a 80-as években. Könyvei és szemináriumai milliókra vannak hatással. Shirley Maclaine színésznő spirituális és önmegvalósító művei is megtalálták a maguk olvasótáborát. Közben Magyarországon Szepes Mária önfejlesztést segítő művei is sorra napvilágot láttak, főként a 90-es évektől.

Stephen Covey szintén a 80-as években robbant be az önfejlesztő irodalomba. Ő különösen A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása által lett világhírű. De ide sorolom a 60-as évektől a 90-es évekig Carlos Castaneda könyveit is, amelyek generációkra voltak, s vannak hatással. Jack Canfield és Mark Victor Hansen az Erőleves a léleknek című inspirációs könyvsorozattal vált a 90-es években a műfaj szerves részévé.

Ugyanezen évtizedben jelent meg Eckhart Tolle halhatatlan műve, A most hatalma, amellyel valami ragyogó, elmén túli tiszta szellemhez vezet. Semmiképp sem hagyhatom ki a felsorolásból Brian Tracy -t, aki egészen elképesztő önfejlesztés irodalmi gyűjteményt alkotott. És persze Robert T. Kiyosaki -t, aki nemcsak a pénzügyi tudás, hanem gondolkodásmód változtatásában is nagy hatással bír. John C. Maxwell a vezetéssel kapcsolatos művei által lett világhírű.

Ha a hölgyeket nézzük, Florence Littauer műve, a Személyiségünk rejtett tartalékai alapmű a klasszikus személyiségtípusokat tekintve. Bärbel Mohr, a fiatalon elhunyt német szerzőnő az “univerzummal kapcsolódó kívánságaink” valóra váltásának módszereiről lett népszerű. Gabrielle Bernstein a 2000-es évek végén vált egyre ismertebbé, művei és előadásai holisztikus szemléletben közelítik meg az egyén fejlődését.

James Redfield különleges könyvei a spirituális tudást, a pszichológiát és az energetikát ötvözik. A vonzás törvénye önfejlesztő irodalma Esther és Jerry Hicks munkásságából ered, akik az Abraham nevű szellemi csoport tudását öntötték könyvekbe az új évezredre. Belőlük merítkezve alakult ki később a Titok körüli misztéria, mely Rhonda Byrne -t naggyá tette. Dan Millman elsősorban A békés harcos útja által közismert, amely alkotás filmként talán még a könyvet is felülmúlta.

Ha az üzleti élet gondolkodásmód, személyiségfejlesztő és stratégiai alkotóit és műveit nézzük, a 21. században számos hasznos alkotás született. David Allen produktivitással és időgazdálkodással kapcsolatos művei jelentősek. T. Harv Eker különösen A milliomos elme titkai -val vált ismertté. Timothy Ferris művét, a 4 órás munkahetet ki ne ismerné? MJ DeMarco pedig az általam már sokszorosan bemutatott és ajánlott Gyorsítósáv a milliókhoz könyvével az egyik leginspirálóbb pénzügyi gondolkodásmód szerző.

És még számtalan híres szerző és alkotás követte őket, bizonyítva, hogy az önfejlesztő irodalom története sosem ér véget. Mert egy olyan igényt elégít ki az emberi személyiségben, amelyre mindig nagy szükség van. A 21. századra az önfejlesztés irodalma hatalmas és jövedelmező iparággá vált. Bár az emberek jó része nem tudja életében maradéktalanul megvalósítani ezen elveket, sőt sokan megragadnak az olvasásnál, mégis, akik alkalmazták a tudást, nagy változásokat értek el életük során.

Olvasd el az önfejlesztés gyakorlati megvalósításáról szóló cikket is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük