Önsegítő könyvek típusai, pdf, nőknek, a 10 legjobb

Önsegítő könyvek számos más könyvtípushoz kapcsolódnak, melyekről több előző cikkben írtam már. Itt most bemutatom mire valók ezek, milyen típusai vannak, vagyis hogyan kategorizálhatod őket, hogy tudd, melyik mire való. A végén letöltés önsegítő könyvek pdf, vagy egyéb formátumban elérhető az általam felsorolt linkeken.

A legjobb önsegítő könyvek olyan könyvek, amelyek segítenek abban, hogy megoldd az életfeladataidat, és jobbá tedd életed, vagy annak valamely területét. Ehhez az önismereted javításával, a tudásod növelésével, vagy önmagad fejlesztésével segítenek hozzá. Az Egyéniségépítés könyvei is jórészt ide sorolhatók.
Önsegítő könyvek típusai

Az alábbiakban 7 fő önsegítő könyv típus meghatározása következik. Ha nagyon akarjuk, számos más altípusokra oszthatjuk ezeket, vagy másokat is vehetünk ide. Most arra a törekedtem, hogy a 7 legismertebbet, leginkább használatosat mutassam be. Ezek egyes pontokon kapcsolódhatnak is, vannak művek, melyek több kategóriába is besorolhatók.

Pszichológiai jellegű önsegítő könyvek

Itt elsősorban arról van szó, ha valakinek a személyisége támogatásra szorul, nem feltétlen negatív okokból. Lehetséges, hogy szorongásos, az átlagnál félénkebb, túlzottan zárkózott, vagy éppen túl rámenős, ami már nem természetes. Ezek csak példák, számos ok jöhet szóba.

Ami a közös ezekben, hogy a személyiségében, vagy a viselkedésében van egy gátlás, vagy éppen gátlástalanság. De lehet bármely más ok is, ami a pszichológia témaköréhez tartozik. Az ebben segítő könyvek tartoznak ebbe a kategóriába. Ezek jellemzően szakkönyvek, melyeket az ezekkel foglalkozó szakember, kutató írt.

Hozzáállás, attitűd könyvek

Talán a legnépszerűbbek az önsegítő könyvek témában. A mentális beállítottságra, szemléletmódra hatnak. Régebben már bemutattam a legjobb gondolkodásmód könyveket, melyek szintén ide tartoznak. De ide sorolandók a szokásokkal foglalkozó művek is.

Ezek a szerzemények amellett, hogy pozitívan hatnak a gondolkodásra, mintegy motivációként is működnek. Többségük számos példával, illetve valós – életben megesett – történettel illusztrálja a mondanivalóját. Vagyis a tanító jellegük mellett élvezetes olvasmányok is.

Módszertani művek

Ezek olyan könyvek, amelyek egy bizonyos módszer keretein belül tanítanak meg különböző önsegítő és önfejlesztő gyakorlatokat. A legismertebbek például a hipnózissal, önszuggesztióval foglalkozók, az NLP (neuro-lingvisztikus programozás) művek, vagy a népszerű agykontroll könyvek.

Ezek roppant nagy előnye, hogy jól kidolgozott, és letesztelt, akár sok évtized óta működő technikákat tanítanak. Többségében azonnal alkalmazhatók, vagy legalábbis azonnal el lehet kezdeni a megtanulását, és szép fokozatosan a gyakorlatba lehet ültetni azt a változást, amit gondolatban elterveztünk.

Cél elérést segítő művek

Azok az önsegítő könyvek tartoznak ide, melyek egy adott cél megvalósításához vezető utat mutatják be. Ez a cél lehet egy személyes álom, valamilyen munkával kapcsolatos, vagy akár egy olyan komplett dolog, mint jó vezetővé válni. Jó részük a „hogyan” típusú könyvek kategóriájához tartozó.

Önsegítő könyvek jelentése

A célok elérését segítő művek valami megvalósítását mutatják be, azt, hogy Te mint egyedi személy, hogyan érheted el. Ezek az általánostól egészen a részletes leírásokig többféle formát ölthetnek, és kapcsolódhatnak az attitűd, valamint az útmutató jellegű könyvekhez egyaránt.

Lelki önsegítő könyvek

Ezeknek több típusa van. Lehetséges a gyógyulási folyamatot elősegíteni valamely betegségből. Ez lehet testi, vagy lelki eredetű egyaránt, vagy akár szenvedélybetegség. Másrészről az élet lelki problémáit is kezelheti, helyrehozhatja, és itt valamennyire kapcsolódik a pszichológiai jellegű művekhez.

Vannak más esetei is, például a gyászt, vagy valamilyen kapcsolat elvesztését feldolgozó mű. Ilyen például Louise L. Hay és David Kessler műve, a Gyógyítsd meg a szíved. De a klinikai halál állapotából visszatért emberek beszámolói is gyógyító-ébresztő hatásúak lehetnek.

Képességfejlesztő könyvek

Ezek a szerzemények általában gyakorlatokkal, tesztekkel, leírásokkal segítik a képességek és tulajdonságok fejlesztését. Számos alkategóriája van, szólhat gyermekeknek, tanulóknak, sportolóknak, vagy bármely szakma képviselőinek. Nagy szerepe van bennük a technikai, megvalósítási részeknek.

Ha valaki tudatosan, célzottan fejleszti a legjobb személyiségjegyeit, ahhoz remek eszközök. Ahhoz segítenek, hogy egy tehetségből – a gyakorlás által – tényleges versenyző/szakember legyen, és sikereket érhessen el. Rengeteg ilyen mű van, az általános leírásoktól a szakmai kiadványokig.

Lépésről-lépésre útmutatók

Ezek olyan művek, amelyek teljesen a technikai-gyakorlati részre helyezik a hangsúlyt. Végigvezetnek minden lépésen ahhoz, hogy megcsinálhass valamit. Indulhatnak teljesen kezdő szinttől, s egészen a haladó, vagy profi szintig elvezethetnek. Remek példák erre az olyan útmutató könyvek, melyekben egy adott dolog elkészítését írják le.

Ezeket illusztrációkkal színesítve bárki megcsinálhat valamit, amit egyébként szakember szokott, vagy aki tanulta. Ilyen lehet bizonyos dolgok összeszerelése, vagy egy weboldal elkészítése, és számos dolog ami a mindennapokban hasznos. Bár manapság ezek videókon is divatosak, a könyv még mindig jól működik.

De például a félelem leküzdése, vagy más belső problémák megoldása kapcsán is léteznek útmutatók. A különbség ezekben az, hogy nem mennek bele olyan mélyen a pszichológiai okokba, vagy a lelki részletekbe, hanem inkább a gyakorlatra helyezik a hangsúlyt.
A 10 legjobb önsegítő könyv

A legjobb önsegítő könyvek esetében itt most az eladási listákat és a világra gyakorolt hatást, elterjedést vettem figyelembe. Nálam nem pont ez lenne a top 10, és ahány ember, annyi variáció, de számos külföldi összesítésből ezt hámoztam ki.

A Hogyan szerezzünk barátokat, és hogyan bánjunk az emberekkel Dale Carnegie örökzöld műve, mely nemcsak eladási rekorder, de az egyik legolvasmányosabb és motiválóbb önsegítő mű is. Az én kommunikációs tapasztalataimban, fejlődésemben is rengeteget segített. A Gondolkozz és gazdagodj Napoleon Hill műve, ami sok évtizeden át állt a megvalósító könyvek listáinak élén.

Anthony Robbins Ébreszd fel a benned szunnyadó óriást című alkotása a személyiségfejlesztő művek egyik legkedveltebbje, nem véletlenül. Stephen Covey -től A kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása igazi klasszikussá vált. Az Éld az életed a milliókra hatással levő Louise L. Hay életmű klasszikus remekműve.

Paolo Coelho Az alkimista című szerzeménye a legtöbb ilyen top összeállításban szerepel, mint önsegítő történet. Eckhart Tolle élete első nagy műve volt A most hatalma, ami szintén páratlan, az önmegismerést segítő könyvek közül. Norman Vincent Peale A pozitív gondolkodás hatalma egy másik örökzöld klasszikus.

Önfejlesztő könyv olvasás

Az Abraham-Hicks könyvek közül a Kérd és megadatik! volt első a New York Times bestseller listáján. A kevésbé régiek közül James Clear műve, az Atomi szokások lett nagyon felkapott, melyhez részben köze lehet az egyedi és megkapó könyvcím használatának is.

Önsegítő könyvek pdf letöltés, és önsegítő könyvek nőknek

Az alábbiakban letölthető önsegítő könyvek pdf és más formátumban találhatók. Ezeket az elektronikus könyvtárból lehet letölteni.

Stuart Wilde – Az élet nem küzdelem

Fazekas József – Kiútvesztő

Bernáth Zsolt – Mondj igent!

Életvezetési tréninggyakorlatok

Gerald G. Jampolsky A szeretet tanítása

További legálisan letölthető könyveket találhatsz ezen útmutató segítségével: Ingyenesen letölthető pdf könyvek.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük