Az önfejlesztés magasiskolája

Az önfejlesztés magasiskolája

Önfejlesztés. Némelyek azt hiszik, hogy pénzzel mindent meg lehet venni. Mások úgy gondolják, hogy “tehetség” kell a sikerhez. Vannak, akiknek az a hite, hogy karmikus elrendelés a sorsuk. A helyzet az, hogy mindez valójában tőled függ. Nem a szerencséktől, véletlenektől dől el az életed színvonala, hanem attól, vállalod -e a felelősséget, hogy Te hozod létre a jövődet. Ennek egy igazán működő módszere van.

Írjunk akár 1500-at, 2018-at, vagy 2180-at, nem volt, és nem is lesz az önfejlesztésnél jobb módszer arra, hogy a lehető legteljesebb életet éld. Vagyis elérd mindazt, amire vágysz, és megvalósítsad az összes álmod. Az idő eltelik, a pénz elfogy, az emberek változnak, de az, amit önmagadon megvalósítottál, mindig veled marad.

A legjobb befektetésről szóló cikkben már leírtam az önfejlesztés értelmét. De az önfejlesztés lépései csak akkor működő igazán, ha egy rendszernek a része. Ez a saját életviteli rendszered, amelynek alapjait “Az életművészet mesterfokon” című e-könyvben mutattam be. Ugyanez életterületekre bontva magasabb szinten szerepel az Egyéniségépítés Turbo Programban, de az csak feliratkozóim számára nyílik meg, bizonyos időközönként.

Az önfejlesztés oka

Te miért akarod fejleszteni önmagad? Azt hallottad, hogy akkor jobban boldogulsz a világban? Vagy csak jobb akarsz lenni? De miért? Vagy kiért? Tucatnyi emberrel találkozhatsz naponta, akik valamilyen módon fejlesztik magukat, de mégsem boldogok. Vagy éppen egész messzire jutottak az önfejlesztésben, mégsem álmaik életét élik.

Az önfejlesztés nem arról szól, hogy híres, gazdag, valamiben legelső, vagy boldog (?) legyél. Az önfejlesztés egy belső elhatározás. Egy döntés. Két jó oka van: akarsz valamit, vagy boldoggá tesz, tehát élvezed. Ideális esetben mid a két ok fennáll. Ha nálad nem így van, több frusztrációval, mint örömmel fog járni.

Az önfejlesztés egy belső elhatározás

Az önfejlesztés az egyik legfelemelőbb érzés, és legörömtelibb folyamat, akkor, ha magadnak csinálod. Amíg adott személy, cég, vagy esemény miatt, nem más, mint időd és energiád eladása valamiért cserébe. Egy előző cikkben megmutattam az önfejlesztéssel kapcsolatos legnagyobb félreértést, és egyben leírtam a meghatározását.

Az önfejlesztés egy belső dolog. Ne azért fejleszd magad, mert XY azt mondta! Még akkor sem, ha az illető nagy híresség, vagy motivációs tréner. A vágynak, az elhatározásnak és az örömnek belülről kell fakadnia. Ellenkező esetben egy fárasztó munka az egész. Valójában az önuralom fejlesztése kapcsán is ugyanaz a helyzet, ott sem az akaraterőre kell alapoznod, hanem a képzelet erejére, és a szokásokra.

Önfejlesztés lépései – a fejlődés lépései

Igazából az önfejlesztésnek nincsen kezdő lépése, mint ahogyan befejező sem. Ez egy örökös folyamat, amely életed elejétől végéig kísér. Ami mégis kiemeli az átlagból, az a tudatosság. A “Hogyan fejleszd magad” című cikkben bemutattam az önfejlesztés 4+1 szintjét. Abból világosan kiderül, hogy sokan miért ragadnak meg egy szinten.

Az, hogy elolvasol egy erről szóló könyvet, még nem önfejlesztés. Ha motivációs idézeteket gyűjtesz, vagy énerősítő mondatokat ismételgetsz, még mindig nem az. Amikor a szellemi figyelmed összekapcsolod a gyakorlattal, az már igen. A könyveknek, vagy mondatoknak nagy hatásuk lehet, de nem önmagukban. Abban az esetben, ha átéled, megvalósítod őket.

Az önfejlesztés lépései szinte semmiben sem különböznek más dolgok elérésének lépéseitől. A képlet egyszerű, csak itt a cél egy tulajdonság, vagy képesség kifejlesztése, vagy valamiben jobbá válás. A tapasztalataim szerint ez működik:

Cél – terv – cselekvés – ismétlés – szokás – tulajdonság

Megfigyeltem, hogy az emberek nagyon nehezen tudják úgy fejleszteni magukat, hogy nem valamilyen külső cél érdekében teszik. Azt hiszik, az önfejlesztés mindig eszköz valamilyen dolog elérése érdekében. De mi lenne, ha az önfejlesztés öröméért fejlesztenéd magad?

Saját tapasztalatom, ha valamiben fejlesztem magam, mert érdekel és szeretem, de különösebben nem számít (nincsenek külső kényszerek), akkor könnyedén fejlődök. Így egész nagyszerű eredményeket lehet elérni, mert az ember laza és rugalmas marad, a fejlődés pedig természetes módon végbemegy.

       (Ajánlott kiegészítő anyag: A legjobb önfejlesztő technikák – letölthető a                tagsági rendszerben)

Az önfejlesztés módszerei

Az önfejlesztés módszereinek számos válfaja létezik, itt most a leglényegesebbeket vesszük sorra. Ide kapcsolódóan érdemes megnézned ezen weblap Egyéniségfejlesztés oldalát, ahol további információkat kaphatsz erre vonatkozólag.

1.Testedzés, sport

Mindenkinek, aki tud mozogni, kezdettől “végig” ajánlott. Végtelenül sok formája létezik, a lényeg az, hogy a test karbantartása az egész életminőséget meghatározza. Még most is látok olyan embereket, akik teljesen kihagyják ezt életükből (csak annyit mozognak, amennyit feltétlenül muszáj), ezzel lecsökkentik testük élettartamát és megnövelik a betegségek kockázatát. A testedzés minden formája jó hatással bír a lélekre és a szellemre.

2.Szuggesztiós-vizualizációs módszerek

Ide tartozik minden olyan módszer, amely által valamilyen önszuggesztiót használsz, vagy vizuális technikákkal “teremted” önmagad, a helyzeteket, a jövőt. Mindegy, hogy hipnózist, agykontrollt, nlp -t, vagy bármilyen más technikát használsz, a lényeg az, hogy passzoljon a személyiségedhez, és jótékony hatással bírjon.

3.Önbizalom fejlesztés

Ez is több területre osztható, attól függően, életed mely területén akarsz (jobban) érvényesülni. Általánosságban a jó önismeret és az önértékelés fejlesztése hozzásegít ehhez. A szerzői weboldalamon található (ingyenesen letölthető) Belső szó sokat segíthet ebben, különösen a végén található gyakorlatok.

Ezen a weboldalon pedig az önbizalom menüponthoz tartozó cikkek több oldalról közelítik meg ezt a témát. A különböző típusú szövegek más-más személyiségtípusokra vannak hatással, így az olvasása úgy hat, hogy beszivárog a tudatalattiba. Mindezen ismereteket összefoglalom az önbizalom fejlesztés részletes lépéseit bemutató cikkemben.

4.Önfejlesztés módszerei – Reakciófejlesztés

Ezt így szó szerint biztosan nem találod meg máshol. Azt jelenti, hogy tudatossá tedd az élet eseményeire adott reakcióidat, majd ezt a lehető legjobbá fejleszd. Az ezen weboldalon számtalanszor előkerülő figyelemenergia sokat segít ebben, de a már a cikk elején említett könyvemben is egészen egyedi módszerek találhatók ehhez.

Reakciófejlesztés

5.Szokások

Ezek a hosszú távú önfejlesztés módszerei elkerülhetetlen és nélkülözhetetlen velejárói. A 10 legjobb szokást bemutató cikket mindenképpen olvasd el ezzel kapcsolatban. A 12 szokás/tulajdonság, amely megváltoztatja életed című e-könyv további segítség ehhez.

A szokások az átlagembernél olyasvalamik, amelyek egy életen át ugyanazok maradnak. Egy egyéniség képes szinte bármilyen szokást felvenni, de mindezt célszerűen teszi, és ami a legfontosabb, sosem kényszerből, hanem saját döntése alapján.

6.Életmód (időgazdálkodás, életvitel, napi szokások, stb.)

Amilyen életmódot élsz, olyan az életed. Ugyan ez közhelyesen hangzik, mégis igaz. Gyermekkorom óta figyelem az embereket, és észrevettem, hogy a többségük életvitele csupán szokásból, vagy mások utánzásából áll. Elfogadják amit mások (vagy a média) elébük tálal.

A helyes életmód alapja az, hogy utánanézel, mi áll a “dolgok mögött”, kézbe veszed az életed irányítását, és Te magad alakítod ki az életrendedet.

7.Életterületekhez kapcsolódó (egészség, pénzügyek, boldogság stb.)

Az ember különböző életterületei – úgymint az egészsége, a jóléte, a szellemi-lelki állapota – egyaránt odafigyelést igényelnek. Tudatossággal minden terület jobbá tehető. Ha nincs egészséged, pénzed, és boldog sem vagy, mid van?

Kitől függ mindez? Mit tehetsz azért, hogy ezek rendben legyenek? Innen is látszik, hogy az önfejlesztés olyasmi, ami mindennapjaink része.

8.Szakmai, tematikus önfejlesztések

Ide tartozik minden, ami egy-egy speciális területtel – legyen az munka, vagy hobbi – foglalkozik. Az önfejlesztés ezen módját ismerik a legtöbben, mivel erre voltak a legtöbbször rákényszerítve.

Ha nem kényszerből, hanem saját céljaid miatt fejleszted magad valamilyen általad kiválasztott területen, és még élvezed is, a lehetőségeid korlátlanok.

9.Tanulás

A tanulás nem az, amit az iskolában csinálnak. Az információk agyadba tömése csak elfáraszt. A hatékony tanulás a tapasztalatokból eredő újraalkotása a dolgoknak. Megtudsz valamit és általa meg tudsz, vagy jobban tudsz tenni valamit. Az olyan tudás, amelyet sohasem használsz, csak a levegőben lebeg. Nem azért érdemes tanulni, hogy sokat tudj, hanem jobb és magasabb színvonalú legyen az életed, minden tekintetben.

A valódi tanulás

Azt, hogyan legyél egyéniség, vállalkozó, erős szellemű, és hogyan regálj az élet dolgaira, nem az iskolában fogják megtanítani. Ez a Te dolgod.

Az önfejlesztés magasiskolája

Ki a jó önfejlesztő? Aki naponta képzi magát? Aki eléri a céljait? Aki jól ismeri önmagát? Van egy sokkal fontosabb kérdés: Te akarod -e fejleszteni önmagad, s ha igen, miért?

Az én felfogásom szerint az önfejlesztés egy játék. Az önfejlesztés egy élmény, az önmegvalósítás része. Az önfejlesztés egy utazás. De leginkább egy folyamat. Nem A -ból B -be vezető útvonal, hanem számos útvonal együttes rendszere. Egy életmód. Nem csak értelmet ad az életnek, de megadja az “ízét”, különlegessé teszi a mindennapokat, és lehetővé teszi a legnagyobb álmok megvalósítását is.

Az önfejlesztés egy folyamat

Azonban nagyon könnyű rosszul csinálni, akkor, ha a tömeget követed. Ha másokat utánozol, ha nem veszed észre, hogy Te egészen más lehetsz. Ha az önfejlesztés szerint három nagy csoportba osztanánk az embereket, ezeket kapnánk:

A) Nem foglalkoznak tudatosan önfejlesztéssel. Csak amit az élet rájuk kényszerít.

B) Egyes céljaik érdekében fejlesztik magukat, s aztán vagy elérik, vagy nem.

C) Az önfejlesztés az életvitelük szerves része. Élvezik a folyamatát, és át is élik a megvalósult álmokat.

Az utolsó csoportban található a legkevesebb ember. Ennek pedig megvannak a maga okai. 5 komoly hibát találtam, amelyet én is elkövettem, s számtalan más ember.

  1. Külső impulzus hatására megpróbálják megváltoztatni a gondolkodásmódjukat.

  2. A céljaikat (és a célmeghatározást) nem a saját Egyéniségükhöz szabják.

  3. Arra törekszenek, hogy (túl hamar) kilépjenek a komfortzónájukból.

  4. Azt hiszik, ha azt csinálják, amit szeretnek, az önmagában elég a meggazdagodáshoz.

  5. Bedőlnek a megfelelés és ideálok képének, holott az egyéniség fejlesztés épp az ellenkezőjéről szól.

Az Egyéniségépítés Gyorsítósáv pontosan arról szól, a gyakorlatban hogyan kerüld ezeket el, és hogyan oldd meg. Ezzel éveket és egy csomó frusztrációt spórolsz meg!

Az önfejlesztés magasiskolája nem azt jelenti, hogy olyan hiper-szuper ember leszel, aki mindig, mindent elér, és egy álomegyéniség. Csak annyit, hogy a téves utak mellőzésével, tudatosan, mégis természetes módon eléred a céljaidat (akár megtalálhatod életed hivatását is) és közben élvezed a folyamatot.

Nem az számít, mások szemében mennyire vagy menő (bár kétségkívül sokakat inspirálni fogsz), hanem milyen magas szinten éled át, amitől a lehető legjobban érzed magad a bőrödben.

Az önfejlesztés eredményei

A szabadság

Számomra ez a legnagyszerűbb dolog. A szabadság nem azt jelenti, hogy minden pillanatban bármit megtehetsz. Annyit jelent, hogy a saját életedet élheted, a saját céljaidon és álmaidon dolgozhatsz és nem kell mindig a körülményekhez igazodnod, vagy mások igényei után kullognod.

Önfejlesztés lépései – A megvalósult célok

Semmi sem vezet könnyebben a célok eléréséhez, mint ha célirányosan fejleszted önmagad. Talán nincs is olyan elérendő dolog, amelyhez magadon ne fejlesztenél valamit, akár észrevétlenül is. Ha pedig tudatosan teszed, annál gyorsabb.

A tudatosság – megerősödött életérzés

Tudod mekkora különbség van, hogy csak úgy tengsz-lengsz a világban, s mindig igazodsz, vagy azt az életet éled, amire mindig vágytál? Elképesztően nagy önbizalmat és életkedvet ad, ha tudod, hogyan működnek a dolgok. Élsz a szó legnagyobb értelmében, és életed egy örökös élmény, nem pedig kényszer cselekvések sorozata, mint oly sok átlagembernél (akik még csak nem is halottak önfejlesztésről).

Életed egy örökös élmény

Az irányítás

Azok az emberek, akik arról álmodoznak, hogy fognak másokat irányítani (vagyis a világi hatalomról), előbb-utóbb a maguk irányítását is elvesztik. De aki önmagát tudatosan irányítja, kézbe veszi az életét, annak hatalma van a sorsa felett. Nagyon-nagyon jó annak tudatában lenni, hogy nem mások, hanem Te határozod meg az életed.

Az önsegítő könyvek segíthetnek megszerezni életed irányítása felett a hatalmad, de a munka nagy része belül zajlik. Te vagy az, aki az önfejlesztés módszerei eredményes alkalmazásával eljuttatod magad oda, hogy valóban átélheted álmaidat. A kulcs a következetes belső munka.

Természetesen nem ez az összes előnye és eredménye az önfejlesztésnek, de nem akarom, hogy ez a cikk a végtelenségig nyúljon. Az önfejlesztés módszerei, lépései lényegesek, de az igazán fontos előnyök azok, amelyek neked a legjobban számítanak.

Az önfejlesztés nem általánosságban működik, hanem az egyéniségeden át. Ezért, ha valami nem (jól) működik nálad, azt jelenti, hogy nem a Te utad. Ne aggódj, ha nem azt és úgy éred el, ahogyan mások, inkább törekedj az egyéniségedre szabni az önfejlesztésed módját.

Ha gondolkozol rajta, az még nem maga a munka, hanem csupán előkészület. Lehet, hogy csak egy részedet érinti, s lehet, hogy egész lényedet. Az önfejlesztés lépései akár életmódváltáshoz is vezethetnek, amely ragyogó abban az esetben, ha az új életed egy magasabb szintre visz.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg minél több emberrel!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük