Hogyan legyek boldog? 12 tévhit, 12 lépés a boldogsághoz

Hogyan legyek boldog? 12 tévhit, 12 lépés a boldogsághoz

Hogyan legyek boldog? Meglepően sokan teszik fel ezt a kérdést. De ehhez nem szabad úgy közelíteni, mint például ahhoz, hogyan építs fel egy házat, vagy legyél eredményes valamiben. A boldogság nem is valami elvont dolog, hanem teljesen természetes állapot.

Most bemutatok neked 12 tévhitet, amihez gyakran kapcsolják, de egyik sem az. Voltaképpen ha ezeket elengeded, akkor éled meg. Ezek olyan mélyre ivódott programok, hogy az emberek többsége nem is tudja. Úgy élik le életüket, hogy nem is tudták, ezek nem feltételei a boldogságuknak.

Mi az a boldogság?

A boldogságot sokan, sokféleképpen határozzák meg. Számomra egy állapot – tudati-szellemi-lelki állapot, nem is lehet más. A cselekvés, legyen bármilyen cselekvés, csupán kifejezőeszköze, s nem oka a boldogságnak. Ha azt mondod, egy bizonyos cselekvéstől leszel boldog, egyúttal azt is állítod, ha mást teszel, nem vagy az (teljesen).

Bizonyos dolgok – mint például a hálával kapcsolatos mondatok és érzések – mint eszköz, segíthetnek abban, hogyan legyél boldog, azonban ezek csupán kiegészítők. Hogyan legyek boldog? A boldogság – sok minden mással egyetemben – szorosan összefügg a tudatszinttel. A tudatszint a tudatossági szint, ami nem azonos az értelemmel, hanem azzal, milyen mértékben éled át önmagadban tudatosan az egységedet a mindenséggel.

Érezhet persze boldogságot az alacsonyabb tudatossági szinten élő, de ez még csak nem is hasonlítható azzal, aki lénye legmélyebb rétegeiig tudatában van önmagának. Bár ez most egy kicsit misztikusnak tűnhet számodra, biztosan voltak életedben olyan pillanatok, amikor ebben részed volt. Lásd: Térj magadhoz, és láss!
Hogyan legyek boldog? Mi kell a boldogsághoz?

Ha egyetlen szóval akarok felelni, ezt mondom: Ne akarj boldog lenni!

Ugyanis a boldogságot nem lehet elérni. Az vagy van, vagy nincs. Vagyis:

Nem küzdhetsz/hajthatsz érte, de megengedheted, hogy jelen legyen az életedben.

Menjünk csak sorjában végig visszafele a boldogság lépésein:

12 tévhit, és 12 lépés a boldogsághoz

1.A boldogság nem függ az élethelyzetedtől

Ezzel sokan vitába szállnának, hiszen majd mindenki attól függően boldog, milyen helyzetben van. De ha megváltozik az élethelyzeted, akkor boldog leszel? És ki az, aki megváltoztatja? Mi lenne, ha attól függetlenül az lennél?

Megmondom miért olyan nehéz ez, ha nehéz számodra. Azért, mert a tanítóid (minden ember, akivel születésedtől fogva kapcsolatba kerültél) szavaikkal és cselekedeteikkel, lelkiállapotukkal, tudatosan, vagy tudattalanul ezt sugározták át beléd. Nekik is ezt tanították, és ők is így adták tovább.

A boldogság nem függhet az élethelyzettől, hiszen ha valaki olyan helyzetben van, ami tartós és nem, vagy sokáig nem változtathat rajta, arra lenne kényszerülve, hogy boldogtalan maradjon. Vagyis megtanulja felismerni a boldogságot abban a helyzetben, vagy boldogtalanságra kárhoztatja magát.

2.Hogyan legyek boldog: A boldogság nem az egészséged függvénye

A boldogság nem az egészséged függvénye. Pont fordítva. Az egészséged a boldogság függvénye. Tested lelkiállapotod tükre, éppen ezért minden valósan ható munka csak belül történhet. Láttál már embereket, akiknek valamilyen testi fogyatékosságuk van, mégis boldogok?

A boldogság nem az egészséged függvénye

Amikor beteg vagy, fáj valami, vagy rossz az egészségi állapotod, valóban nem könnyű boldognak érezned magad. Mégis, ez a legjobb út – ha nem az egyetlen – ahhoz, hogy teljesen rendbe jöjjél. Tested sejtjei hihetetlenül érzékenyek mentális állapotodra, gondolataid, s legfőképp érzelmeid mágnesként vonzanak bizonyos lehetőségeket.

Minél boldogabbnak érzed magad, tested annál kedvezőbben reagál. Gyakran ennek a legjobb módja, ha azt csinálod, ami örömöt okoz. Valójában a boldogság magnetikus hatást gyakorol a jó egészségi állapot jelenlétére.

3.A boldogság nem függ az anyagi helyzetedtől

Ezzel sokan viccelődnek, vagy véresen komolyan veszik, és egyik rosszabb, mit a másik. Ha az anyagi helyzetedtől teszed függővé, rég bajban vagy. A jó anyagi helyzet segítheti a boldogságot és a kedvezőtlen megingathatja, azonban sohasem az oka annak. Láttál már boldog nincstelent és boldogtalan milliárdost?

Pontosan hány forint/euro/dollár tesz boldoggá? Sokan kapásból rávágnak egy összeget. Egyszer már írtam arról, miért nem törekszem arra, hogy a lottón nyerjek. Mindez a tudatosságról szól. Magasabb tudatszinten tisztában vagy azzal, hogy az élet messze több, mint az anyag, ami csupán egy lehetséges kifejeződése annak.

Ha a sok pénztől leszel boldog, nem mást élsz át, mint egy mélyen beléd rögzült programot, amelyet a tudatalattid hűségesen reprodukál. Rengeteg ember van, aki nagy összeghez jutott, de nem elég érett tudatszintje miatt elvesztette azt, és később ugyanolyan boldogtalanná vált. Itt is fordítva működik tartósan a dolog: legyél boldog, és az anyagiak is rendben lesznek életedben.

4.Mi kell a boldogsághoz? A boldogság nem függ a kapcsolatoktól

Na ez már aztán tényleg tarthatatlan!” – mondhatod erre. Hogyan legyél boldog egyedül? Pedig pontosan így van. Ha a kapcsolataidtól függ a boldogságod, akkor másoktól teszed függővé. Természetesen a jó kapcsolatok elősegítik a boldogságod. De mitől függ, hogy jó kapcsolataid legyenek?

Nem XY -tól leszel boldog, és nem is attól, ha rengeteg barátod van (bár jó dolog, ha van). Attól van ez, hogy belevetíted azokat az érzéseket, amelyek számodra a boldogságot okozzák. Ez mindenkire egyformán érvényes. Valóban lehetséges, hogy egyes emberek nagyon boldoggá tesznek minket. De mi van, ha eltűnnek életünkből?

Amikor már nincs ott az az ember, akitől boldog voltál, megszűnik a boldogság? Igazi boldogság volt az egyáltalán? Ezen a világon minden megszűnik egyszer. A boldogságod azonban azonos veled, s ha nem leled meg önmagadban, örökké másokban keresed.

5.A boldogság nem függ a cselekvésedtől

Hogy miért, arra nagyon egyszerű a válasz – amire bizonyára már magad is rájöttél az eddigiekből – mert az egy állapot, és nem tevékenység. De mi van, ha olyan munkát kell végezned, amit utálsz? Nincs más lehetőséged, mint a jelenben megtalálni a szépet és a jót, mivel ha az adott pillanatot nem fogadod el, a változás lehetőségét is folyamatosan a jövőbe tolod.

Számos cselekvés van, amely fokozhatja – pontosabban erősebben érezhetővé varázsolja – a boldogságérzésed. Azonban – bármennyire is nem úgy tűnik – nem egy adott tevékenység, vagy cselekvés az oka a valódi, tartós boldogságnak. Éppen hogy úgy végezhetsz sokszor ilyen tevékenységeket, hogy állapotod boldog.

Boldog tevékenység

A cselekvésben csak kivetül mindaz, amit belül érzel. Ahány ember annyiféle cselekvés, de az alaphangulat mindig ugyanaz. Adott tevékenységben kifejezi mindazt, ami benne a legjobb. A cselekvés visszahat a boldogságra, de nagyon nehéz, ha nem lehetetlen csupán cselekvéssel boldognak lenni. Mert a cselekvéseknek idő és térbeli határaik vannak.

6.Hogyan legyek boldog: A boldogság nem függ a sikerességtől

Már maga a sikeresség is egy szubjektív fogalom. Nézd csak meg, a pozitív idézetes cikkemben hogyan határoztam meg a sikert. A boldogság és siker között lehet némi összefüggés, azonban belső vonatkozásban és nem külső. Persze ha a médiára koncentrálsz (ahol a szenzáció, a látvány, az eladhatóság az első), ennek az ellenkezőjét hiheted.

Figyeld csak meg, ha például valaki valamilyen nagy dolgot elért, új dolgot talált fel, valamilyen sportban első lett, vagy a cége a csúcsra jutott, mit mond. „Ez életem legszebb pillanata.” És a kevésbé felkészített emberek nagy részében ez úgy ülepszik le, hogy „igen, valami nagy dolgot kell elérnem, és akkor nagyon boldog leszek.”

De igazából az adott esemény csak egy része volt az egyén fejlődési folyamatának. Az igazi boldogsága abból ered, hogy megtanulta önmagából kibontakoztatni a képességeit, mindazt ami benne rejlett. Egyszerűen magasabb szinten megélte önmagát. De ez mindenfajta külső siker nélkül is megtörténhet.

7.Boldogságod nem függ mások szeretetétől

Hogyan legyek boldog egyedül? Nem attól vagyok, ha a többiek szeretnek? A családot nagyon szerető emberek ezt nehezen értik meg, mégis így van. Valójában a helyzet úgy áll, aki nem ragaszkodik mások szeretetéhez, sokkal könnyebb szeretni. Ha veszettül szeretnéd elérni mások szeretetét, egyre mélyebb helyzetbe kerülsz lelkileg.

Egyetlen egy ember szeretetére van szükséged. Ugye tudod, ki az, vagy ha nem, nézz a tükörbe! Hogy legyek boldog? Így kezdődik. Ha ez megvan, akkor sok ember lesz, aki szeretni fog. Persze ez az önszeretet nem tévesztendő össze az egomániával, vagy önimádattal, itt a teljesen természetes önmagad elfogadására gondolok, s, hogy a legjobbakat akard magadnak.
8.Boldogságod nem függ a megvilágosodástól, vagy más misztikus állapotoktól

Bár azt írtam, minél magasabb tudatszinten vagy, annál mélyebben élheted meg a boldogságot, maga a boldogság nem igényel szuper tudatosságot. Egy magasan fejlett lény sokkal nagyobb boldogságot hordozhat, ez igaz. Azonban ilyen nem leszel egyik pillanatról a másikra.

Ugyanis a boldogság is egy szokás. Minél inkább részeddé válik, annál könnyebben juthatsz el olyan állapotokig is, amelyeket megvilágosodásnak nevezel. Ha benne vagy az áramlásban – lásd 10 lépés a csúcsra cikk utolsó lépése – akkor ez folyamatos benned.

9.Hogy legyek boldog? A boldogságért nem kell küzdeni

Hogyan legyek boldog? Küzdj érte – hallhattuk sokszor. Ez a legnagyobb ostobaság, amelyet valaha is állítottak a boldogságról, mégis mennyi helyen olvashatunk róla! Talán a boldogság valamilyen hatalmas harc eredménye? Háborúznod kell, hogy boldog legyél?

Ha elfogadod azt az állítást, hogy küzdeni kell érte, egyúttal egy csomó feladat elé állítod magad, amelyeknek semmi köze ehhez. Sokkal inkább ahhoz, hogy más dolgokat elérj. Kivel és mivel kellene küzdened a boldogságért?

Ezzel a hozzáállással mindig másoktól, a körülményektől, helyzetektől, és az előrejutásodtól tennéd függővé a boldogságod. S ha mondjuk eléred, akkor gondolod, hirtelen megszűnik minden küzdelem, és Te örökre boldog leszel? Mivel arra állítottad be magad, hogy ezért küzdened kell, aligha tudod felfogni, hogy az anélkül is jelen van.

10.A boldogság nem (lehet) cél

Hogy legyek boldog? Ez a célom. „Jövő év augusztusának 12. napján, 12 órától boldog akarok lenni.” Hát nem nevetséges? Mintha valamilyen terv, teljesítmény, vagy munka eredménye lenne. A boldogság nem lehet cél, mert ezzel feltételek közé tennéd, és elérve sem garantálja semmi, hogy azt érted-e el. Mert ha most nem tudod (nem éled át), honnan tudod, hogy amikor átéled, az az, amit akartál?

A boldogság nem lehet cél

A másik dolog, ami miatt nem lehet cél, hogy egy általános, és nem konkrét dolog. Ha kitűzöd célként, mindenféle dolgot kitalálsz, amit meg kell tenned, hogy elérd. Akkor pedig saját magad állsz a saját boldogságod útjába. Van ennek értelme?

11.Hogyan legyek boldog: Boldog csak most lehetsz

A szerzői oldalamon a letöltéseknél régebben elérhető Belső szó egyik fejezete, a „Boldog vagy?”, így kezdődik:

Eláruljam a boldogság titkát?

Eláruljam neked a boldogság titkát egyetlen szóval ?

MOST

Igen, ez az a szó. Élhet megannyi bölcs a földön, nem fog tudni okosabbat mondani. Különböző helyeken és időpontokban kérdezd meg magadtól:

-Most boldog vagyok?

Ha a válasz csak egyszer is nem, akkor nem vagy az!”

A boldogság egy állapot, amelynek valóságát a jelen-lét adja. Ha most nem vagy boldog, a jövőbe száműzted, s ezzel eltávozott számodra a realitások birodalmából.

Engem nem érdekel, hogy hol vagyok, mi a pozícióm, mit gondolnak rólam, sem semmi más.

Csak egy számít. Az, hogy ez a pillanat, ez az egy pillanat most az enyém. Ez tényleg az enyém.

Ez a pillanat mindig itt van és most van. Végtelen.

Ha most nem tudsz boldog lenni, a jövőben sem leszel az. Azért, mert feltételekhez kötöd. Amelyeknek persze teljesülniük kell. Ha nem, akkor nem leszel boldog. Ha pedig igen… figyeld csak majd meg; boldog lettél?

A boldogságot csakis a jelenben találhatod meg, és ha most Eckhart Tolle jutott eszedbe, az nagyszerű. Amikor a „Boldog vagy” című cikket írtam (2008-ban született, de csak 2009 elején jelent meg, egy azóta megszűnt oldalon) még nem ismertem őt, és remek érzés volt évekkel később egy ilyen kiváló egyéniségnél viszontlátni ugyanezt az életérzést.

12.A boldogsághoz nem kell semmit tenned

Ez a lényeg. És ez az, amit a „nyugati civilizáció emberének” oly nehéz megértenie. Hiszen megszületése pillanatától kezdve azzal bombázzák, hogy ezt és azt kell tennie, hogy ez és az legyen. De valójában még nem született olyan cselekvő, aki egy jottányival is nagyobbá tudta tenni a végtelent.

A boldogságot csak hagyhatod. Legyél boldog! Nem önmegvalósítás, de abban kifejeződhet. Mondhatnám azt is, megengedheted, de kinek? Önmagadnak? Igazából, most, ebben a pillanatban is itt van, és az legbelső, legigazibb természeted. Az évek során talán sikeresen leszoktattak erről, de az még most is jelen van.

Senki sem segíthet benne, hogy megéld. Csak akkor éled át a maga teljességében, ha megszakítasz minden kötést, ami valamilyen dologhoz kapcsolja. Önmagában a léted a boldogság. De ezt ne téveszd össze a kisgyermek boldogságával. Az még csak ösztönös, tudattalan boldogság. A tiedé, aki a tudatosság magasabb fokára jutott, már sokkal mélyebb szintű.

Úgy, hogy a világban létező összes dolog mellett és ellenére is képes vagy boldog lenni, azért, mert tudatában vagy annak, hogy minden csak egy folytonosan változó kivetítés, amely csak egy adott ideig és helyen érvényes. Lényed igazi magva azonban mindezektől független, téridő felett álló szellem.

A boldogság a legbelső, legigazibb természeted

Hogyan legyek boldog egyedül?

Láttál már egyedül – akár egy szigeten – élő embereket tökéletes elégedettségben? Mitől van ez? A legfőbb oka az, ha ez nem megy, a hiányérzet. Ha születésedtől fogva egyedül élnél és nem is tudnál másról, egész végig boldog maradhatnál. Amikor az ember lát másokat és azt, hogy másoknak mijük van, vágy kel benne, és hiányérzete támad.

Ha megvan az adott dolog, egy ideig boldog(abbnak) érzi magát, de valójában az csak kielégítés. Kielégül egy adott vágya. Számos ember van például, aki magányosnak érzi magát. Ennek azonban semmi köze más emberekhez. Ez egy belső megállapodás. Azt hiszi, másokra van szüksége a boldogságához. “Hogyan legyek boldog, ha egyedül vagyok?

Lehetsz sok ember közt is boldogtalan, és jó kapcsolatban is. Valójában a (jó) kapcsolatok is akkor jönnek, amikor harmóniában élsz önmagaddal. Egy jottányit sem számít, egyedül vagy, vagy sem. Ez csak egy tévhit, aminek bedőlsz, vagy nem. Először mindig önmagadban találd meg az összhangot. Ha benned minden rendben van, a körülményeid ugyanezt tükrözik vissza.

Ha megtalálod önmagad, azaz igazi, programozatlan, őseredeti, valós részed, akkor nem kérdezed többé hogyan legyek boldog egyedül. Ugyanis felismered a kapcsolódást a lényeged és a belőle származó életérzés között. De nézd meg ezt a kis videót, mely szintén segít ebben.

Hogyan legyél boldog? Ennyi az egész!

Hogyan legyél boldog, ha nincsen semmid, senkid, vagy nem értél el semmit az életben, vagy utálod a munkádat? Mi kell a boldogsághoz, ha a körülmények rosszak? A boldogtalanság külső események következménye, vagy belül keletkezik? Vagy mi van, ha a Te alap érzelmeddé vált már a szomorúság? Ha még most sem tudod a választ ezekre a kérdésekre, olvasd el ismét az eddigieket.

Most már tudod. A boldogság nem a jövőben, nem a múltban, nem másokban és nem helyzetekben van. Csak itt van. Te magad vagy az. Ha eleresztesz minden feltételt, egyszer csak arra ébredsz, hogy az vagy. Még csak azt sem kell tudnod, miért vagy. Elég önmagában az, hogy tudsz a létedről. Tehát a mitől leszek boldog kérdésre a gyors válasz; légy boldog, ugyanis ez az egész elsődlegesen a levéssel van kapcsolatban, s nem a birtoklással, vagy bizonyos cselekedetekkel.

A legfontosabb: A boldogság nem más dolgok következménye, hanem sokkal inkább azok oka (lehet). Ugyanígy a boldogtalanság. Nem tenned kell érte, hanem elengedned. Elsősorban hiedelmeket, másrészt a feltételeket, amelyeket észrevétlenül szabtál.

Most boldog vagy? Ki az, aki csinálja az egészet? Ennyi az egész!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük