Így lehetsz az első. 10 lépés a csúcsra

Így lehetsz az első – 10 lépés a csúcsra

Így lehetsz az első. 10 lépés a csúcsra vezet, ha alkalmazod őket. Bemutatok 10 mozzanatot, amelyek oda vezetnek, hogy azt az életet élheted, amiről mindig is álmodtál, és elérheted a legmerészebb célod. Olvasd el a lépéseket, vonatkoztasd a saját életedre, kezdd el alkalmazni, és valósítsad meg, ami a szíved vágya.

Bár ezek segítségével a legelső lehetsz, a legnagyobb csúcsokra is feljuthatsz, mégsem ebben látom a legfőbb értéküket. Hanem abban, hogy olyan gyökeres változást hoznak életedbe, amely által egészen más élményeket fogsz megélni. Ráébredsz, hogy minden tapasztalat, amelyben részed van, olyan belső munka eredménye, amelyet nap mint nap végzel magadon.

Valójában minden ember ezt csinálja. Csak a legtöbben tudattalanul, és önmaguk ellen dolgoznak. Úgy, hogy mások ideáit, gondolkodásmódját, hiedelmeit fogadják el. Ha tényleg a saját életed akarod élni, hagyd el ezeket! Előtted áll a világ minden gyümölcse, azonban ennek feltétele, hogy alkalmassá tedd magad hozzá.

10 lépés a csúcsra

1.A szenvedély ereje

A szenvedély az, ami erősebb, mint bármilyen kihívás, vagy bármely kudarc. Az különbözteti meg a lelkesedéstől, hogy folyamatos és egy életen át tart. Olyan belső energia, amely úgy ösztönöz a sikerre, hogy nincsen szükséged külső motivációra. A szenvedély olyan aurát és karizmát varázsol köréd, hogy ez vonzza a hasonló érdeklődésű embereket.

Fontosnak találom, hogy a szenvedélyt megkülönböztessem a fanatizmustól. Vannak ugyanis, akik úgy gondolják a szenvedély egyenlő azzal, hogy valamit éjjel-nappal csinálnak, vagy minden érzés, esetleg létszükséglet elé helyeznek. Ez már nem szenvedély, hanem fanatizmus, ami eltorzítja a szellemet. Az igazi szenvedély úgy gyújtja meg a lelket, hogy a személy megtartja józanságát.

A szenvedély a megvalósítás érzelmi része. Az értelemmel tervezel, és a szenvedély érzése adja a kedvet, a vágyat, az energiát, hogy véghez vidd, amit elkezdtél. A szenvedély az, ami bekapcsolja a teremtőerőt életedben. Ez tesz robotból önálló lénnyé, alkalmazottból vállalkozóvá, követőből vezetővé.

2.10 lépés a csúcsra – A fókusz

Mitől függ, hogy egy dolog igaz, vagy sem? Az emberek azt hiszik, ezek eleve meghatározottak, de ha mélyebben a dolgok mögé nézel, észreveheted, hogy ez koránt sincs így. Mihelyst valamire fokozott figyelmet fordítasz, egyre nagyobb szerepet kap életedben. Egyre több olyasmit találsz, ami erősíti. Végül léted reálisan létező, valóságos részévé lesz.

Emlékszel Onoda Hiroo esetére? Ő a negatív példa a fókusz használatára. Az emberek nagy része másoktól kapott hiedelemrendszerekre fókuszálja a figyelmét és azt éli át valóságként. De ez másként is lehetne, létrehozhatsz egy „saját valóságot”. Vagy Te azt gondoltad, a valóság egy abszolút tény ☺?

Nincsen olyan, hogy „igazság”, az van, hogy valamire hónapok, évek, évtizedek, sőt egy életen át fordítod a figyelmed. Minden, ami ezt igazolja, a látókörödbe kerül. Számodra ténnyé válik, és így az is. A fókusz teremt. Rajtad áll, hogy mit. Ez az egyik fő oka, hogy egyik ember egész életében kishitű marad, míg a másik mindent elér.

A fókusz teremt

De ki dönti el a Te fókuszodat? Sajnos életed korai szakaszában minden ember akivel kapcsolatban vagy, hozzáadja a maga fókuszát. Így mire felnőtt leszel hacsak nem találkozol egy felvilágosult tanítóval – egy sajátságos világnézettel rendelkezel. Az emberek többségének fogalma sincs erről, eszébe sem jut, hogy ezt felülírja, és ez szerint éli végig az életét.

Amit évtizedeken át sulykoltak beléd, olyan erős lehet, hogy semmi mást nem fogadsz el valóságnak, vagy természetesnek. Igaz lehet ez a világnézetre, vallásra, önképre, politikai irányultságra, gondolkodásmódra, hozzáállásra és arra is miről hiszed, hogy megérdemled az életben.

Ha valamit el akarsz érni, ha van egy nagy álmod, egy küldetésed, hivatásod, ami a szenvedélyed, akkor a fókuszodnak erre kell irányulnia, ezt szolgálnia. Ezért is fontos, hogy ez valami pozitív legyen, ami neked és a társadalomnak is jó. Hogyan csináld ezt jól? Úgy, hogy mindig azt keresed és teszed, ami ezt segíti. Tulajdonképpen az egész Egyéniségépítés erről szól.

3.A fenntartott motiváció

Sokak számára a motiváció egyenlő azzal, hogy motiváló idézeteket olvasgatnak, vagy időnként egy-egy ilyen videót megnéznek a Youtube -on. Másoknak van egy inspirátoruk, aki egy olyan személy, aki a háttérből rendszeresen ösztönzi őket. Jó esetben akár a párjuk, vagy házastársuk is lehet.

Azonban egy baj van ezekkel az ösztönzőkkel: ha csak rájuk támaszkodsz. Az igazi motivációnak belülről kell fakadnia, s ha valamihez folyamatosan kívülről jövő ingerek kellenek, abból sosem lesz igazán kiemelkedő megvalósítás. Az erős motiváció alapja az a szenvedély, amelyről az első pontban szó volt. De a 10 lépés a csúcsra szerves része a fenntartott motiváció.

Minden eszközt felhasználhatsz, hogy fenntartsd a motivációdat, és használd is ki ezeket. De legyen benned egy alap motiváció, amelyet minden egyes nap érzel, vagy ha ez nincsen meg, akkor nem azzal foglalkozol, ami neked való. Az az erős vágy, hogy folyamatosan alkoss, megvalósíts valamit, elérj egy célt, az alapenergia, amely ezt a belső erőt adja.

Egy másik cikkemben már bemutattam azokat a motivációs eszközöket és módszereket, amelyeket sikerrel alkalmazhatsz mindennapi életedben. A kettő együtt – ha erős az alapmotiváció és ehhez alkalmazol külső inspiráló eszközöket – csodákat tehet veled. Az a jó, ha a motivációd éveken évtizedeken át fennmarad, s nem hullámzik, mint fűszál a szélben.

4.Tudatos olvasás

Mit olvasnak a negatív, sikertelen emberek? Híreket, pletykát, szenzációt, politikát, s minden mást, ami az egót izgatja, de a saját fejlődéshez semmit sem ad. Mit olvasnak a sikeres, életüket tudatosan formáló egyéniségek? Tudásukat gyarapító, szaktudásukat fejlesztő, képességeiket és önértékelésüket növelő, motiváló, személyiségüket jobbá tevő írásokat.

Az általam egyik cikkben alaposan bemutatott önfejlesztő irodalom kiváló eszköz ahhoz, hogy a gyakorlatban segítsen céljaid megvalósításán. Mára már olyan sok ilyen jellegű mű van, hogy szabadon választhatsz, amelyik a legközelebb áll a személyiségedhez, és az általad választott tevékenységhez, vagy célhoz.

A tudatos olvasásnak több célja is lehet, és ezeknek megfelelően érdemes megválogatni az olvasni valókat. Bizonyos könyvek erősen inspirálnak, mások a gondolkodásmódra hatnak és az attitűdre, megint mások a megvalósítás „know-how” -ját mutatják be. Egyéb művek az önértékelésed, magabiztosságod erősítik. Vannak szakterületekre és témákra szakosodott irományok és könyvek.

Megteheted – és hasznos is – ha a nap különböző szakaszaiban más módon ható anyagokat olvasol. Például reggel olyasmit, ami kedvet ad, inspirál, lelkesít, napközben ami segít a gyakorlati megvalósításban, este pedig ami pozitív érzéseket ad, ellazít, vagy akár történetekkel elvarázsol.

Az olvasásnak az esetek többségében két célja van. Valamit el akarsz érni általa, vagy csak kikapcsolódni, szórakozni akarsz. De vannak olyan szerzemények, amelyek egyszerre mindkettőt nyújtják. A fontos az, hogy mindig pozitív hatással legyenek rád. Kerüld a híreket! Ha nagy terveid vannak, olvasd ezeket a könyveket, amelyeket a vállakozók, cégvezetők, önmegvalósítók számára a legjobbnak találtam.

5.10 lépés a csúcsra – Képesség fejlesztés

Sokkal fontosabb, hogy a céljaidhoz szükséges képességeidet fejleszd, mint mindenféle tudást szerezned, amelynek alig van köze ehhez. Az iskola jó ahhoz, hogy a társadalom részévé válj, de semmit sem tanít, amitől önmegvalósítóvá lehetsz. Képesség fejlesztés alatt nem feltétlen egyes tulajdonságok fejlesztésére kell gondolni, hanem például cselekvésmódok fejlesztésére.

Ha már olvastad Az önmegvalósítás iskolája 2. című könyvet, tudod, hogy a már most benned levő tulajdonságokat és rendelkezésre álló eszközeidet hogyan használhatod álmaid megvalósításához. Amikor olyan – a saját egyéniségedre szabott – rendszert alakítasz ki, mint abban a könyvben ábrázoltam, akkor a képességek fejlesztése könnyebb, mint valaha gondoltad.

Képesség fejlesztés

Tudod pontosan milyen képességekre van szükség ahhoz, hogy elérd a fő céljaidat? Hogyan fejlesztheted ezeket és mennyire kell jónak lenned? Sose fejleszd úgy magad, hogy nem tudod miért és mi a pontos cél. Tudatos tervezés nélkül nem mész semmire. Először járj utána, aztán tervezd meg, képzeld el magad amint már birtoklod ezt a képességet, és vidd véghez!

Egy régebbi cikkben leírtam hogyan fejlesztheted magas fokon önmagad. Míg mások azzal foglalkoznak mit csinálnak rosszul más emberek, vagy miért nem lehetnek olyan jók, Te magadra összpontosíts! Ez az egyetlen út, hogy sikeressé válj, egyben a legbiztosabb, hogy azt az életet élhesd, amiről mindig álmodtál.

6.A know-how – azaz a hogyan csináld elsajátítása

Ha valamiben eredményes akarsz lenni, nem elég, hogy szereted, de értened is kell hozzá. Ezért nem érdemes mindjárt az első nagy célodnál, vagy „vállalkozásodnál” olyasmibe fognod, amit (még) nem csinált senki. Ha neked kell mindent kitalálnod, az nagyon hosszú út lesz. Amikor már sikeres vagy valamiben, akkor természetesen kísérletezhetsz. Ha a 10 lépés a csúcsra pontjait alkalmazod, akkor sikeres vállalkozást hozhatsz létre.

Ez az a része az útnak, amely csak gyakorlással megy. Utánajársz, hogyan kell és csinálod. Ha nem (elég) jó, javítasz rajta. Ha hibázol, tanulsz belőle. Egy a fontos, mindig az a gondolat sarkalljon, mi visz előre. Kudarc nincsen, csak tanulási folyamat. Amennyiben elszánt vagy, bármit végig tudsz vinni, ami nem áll ellentétben a személyiségeddel, vagy elveiddel, hiedelemrendszereddel.

Ma már szinte mindennek van leírása és a legtöbbet olyan emberektől tanulhatsz, akik jól ismerik azt a területet. A legtöbb információnak utánanézhetsz az interneten. Ha számodra fontos az idő és a szaktudás, akkor érdemes fizetned érte, és/vagy offline/online tanfolyamokon részt venned.

Még mindig él az a tévhit, hogy ma már mindent megtudhatsz ingyen. De ez sokkal drágább. Egyrészt végeláthatatlan idő, nem látod az összképet, nincs aki gyorsan segítsen, nem mindig tudod személyre szabni, és számos speciális tudás/terület nem sajátítható el csak úgy. Vagyis a tanulás ezen módja egy jó befektetés, ha úgy van, ne sajnáld rá a pénzt.

A hogyan csináld nem csak azt jelenti, hogy tedd meg az 1 2 3 lépéseket. Ha nincs egy alapelv és megfelelő hozzáállás, nem leszel eredményes. Rengeteg ember akar például online vállalkozással sok pénzt keresni. De kevesen gondolják végig, milyen értéket tudnak ezért adni cserébe, így nem jön össze nekik. Arról, hogyan készíts jó internetes vállalkozást, vagy csak keress jól online, már írtam egy részletes cikket.

7.Egyediség

A legtöbb olyan dologgal, amely népszerű, az a baj, hogy előbb-utóbb annyian csinálják, nagyon nehézzé válik benne kiemelkedni. Ehhez hozzájön, hogy a legtöbb ember csak utánozza azokat, akiket jónak tart, ami nem is lenne baj, ha a módszerről van szó, de elfelejtik a saját egyéniségüket kimunkálni.

A másik véglet amikor valaki szélsőséges módon hívja fel magára a figyelmet. Például nagyon elváltoztatják a külsejüket, vagy olyasmit tesznek, ami mások szemében őrültség. Aki valóban kiemelkedő egyéniség akar lenni, számára egyik ilyen mód sem jó út. A jó egyéniségfejlesztésnek mindig az adott személyből kell kiindulni. Nem mássá kell válni, hanem abból, ami van, kihozni a legjobbat.

Egy régebbi írásomban már részletesen kifejtettem, hogyan lehetsz egyéniség. Nem mindegy, hogy csak egyedi vagy, vagy utánozhatatlan egyéniség. A legjobb egyéniségek egyáltalán nem kirívóak – sőt, akár teljesen átlagosnak is tűnhetnek – mégis van bennük valami, amit senki másban nem találhatsz meg.

8.Tudatosság

A tudatosság nem azt jelenti, hogy tisztában vagy vele mit csinálsz, tudod a célt és van terved. Erre bárki képes, de ez nem garantál semmit, ettől még lehetsz tök utolsó valamiben. A tudatosság ott kezdődik, hogy megismered a személyiségtípusodat, felméred a képességeidet, megfigyeled az előnyös-hátrányos tulajdonságaidat, az előtted álló lehetőségeket, majd – mindezekre építve hozod létre a stratégiádat.

Egy halom zsákutcába juthatsz útközben, amelyek tökéletesnek tűnnek, de mégsem azok. Nem feltétlen azok a legjobb utak, amelyek a társadalom szemében annak tűnnek. Ezen kívül a teljes tudatossághoz az is tartozik, hogy bizonyos mértékig felmérd a tudatalatti programjaidat. A 10 lépés a csúcsra pontjaiból ez sem maradhat ki.

Mindannyian számos programmal növünk fel, melyeket nem mi választottunk, hanem környezetünk táplált belénk. Sokszor előfordul, hogy valaki csak azért nem sikeres, mert van egy rossz hiedelem, vagy negatív élmény, amely olyan mélyen belé épült, hogy meggátolja céljának elérésében.

Nem azt mondom, hogy hipnózissal vitesd magad vissza a gyermekkorodba (bár ha van rá lehetőség, ennek is lehetnek előnyei). Figyeld meg azokat a helyzeteket, amikor úgy érezted, mindent jól csináltál, mégsem sikerültek. Milyen érzéseid voltak a helyzettel, pontosabban a lehetséges eredményével szemben?

Van, amikor valaki csak azért nem ér el nagyobb eredményeket, mert legbelül még nem hitte el, hogy ő ér annyit. Mások abban a tudat alatti hiedelemben élnek, hogy a nagy vagyon mindig valamilyen helytelen dologhoz kapcsolódik, így nem is érik el. De mindez nem tudatosult bennük, csak azt veszik észre, hogy valami nem stimmel, mert nem azt kapják, amit szerintük érdemelnének.

9.Szokások

Ezek a legerősebbek, és ha olyanok, amelyek az általad választott úthoz és célhoz kapcsolódnak, akkor is sikeres leszel, ha sok akadállyal kerülsz szembe. A szokások egyfajta automatizmusok, nem igényelnek külön erőfeszítést, ezért könnyedén megtehetsz dolgokat, melyek másoknak gondot okoznak.

Az egyik régebbi cikkben már bemutattam mi az a 10 szokás, amely a sikeres és boldog élethez elvezet. Ezen kívül egy kisebb e-könyvet is megrendelhetővé tettem az oldalon a témában. Nem úgy érsz el eredményt, hogy erőszakkal abbahagyod régi szokásaidat és akaraterővel veszel fel újakat. Nagy eséllyel nem lesz hatékony ez a módszer, mert a szokások nem lehetnek kényszerek.

A szokások egyfajta automatizmusok

Először meg kell állapítanod milyen szokások azok amelyek elősegítik fejlődésed és azon képességeid növekedését, amelyek céljaidhoz szükségesek. Határozd meg, milyen szokások garantálják, hogy folyamatosan motivált, hatékony és sikeres maradj! Vannak ugyan általános jó szokások, de személyiségedtől és választott utadtól függően lehetnek egyediek is.

És most következzen, ami mindent visz.

10.A flow – az áramlás

Ez az, amikor folyamatosan olyan tudatszinten vagy, hogy szinte maguktól mennek a dolgok az életedben. Vagyis minden jól alakul, anélkül, hogy különösebb erőfeszítéseket tennél, csak azért, mert teljes harmóniában vagy azzal, aki valójában vagy, amit valójában akarsz, és amit valójában tudsz adni. Egy egyedi példája ennek Eckhart Tolle megközelítése, ami elmédet folyamatosan a jelen állapotba kapcsolja. De bárhogy is legyen, a cselekvésed a bensődből fakadjon.

Hogyan lehetséges ez? Egyetlen módon: rendszeresen lépéseket teszel azért, hogy eljuss abba az állapotba, amikor életed mindennapi részévé válik az a tevékenység, ami valójában a lényed meghosszabbítása. Az első akadály az ide vezető úton, hogy a legtöbb ember hiedelemrendszerén ez kívül esik.

Egyszerűen – mert ezt tapasztalták a környezetükben – nem hiszik el, hogy ők is így élhetnek. A legegyszerűbb mód ennek a hiedelemnek a megtörésére, ha megfigyelsz olyan embereket, akik úgy élnek, ahogyan Te szeretnél. Nekik miért sikerült? Akkor mégis lehetséges?

Ahhoz, hogy az áramlás egyre magasabb szintjeire juss, ez az út vezet:

 • folyamatos pozitív figyelemenergia (célok, álmok, minden, ami jó)

 • a megfelelő szokások kialakítása (ami neked kell, hogy a megálmodott élethez vezessen)

 • alkotás, cselekvés, teremtés (tedd azt, amit szeretsz és amihez értesz)

 • add tovább (kapcsolódás másokkal, tanítás, motiváció, felemelés)

Ez egyedül nem könnyű – különösen, ha negatív, vagy nehéz környezetben vagy – éppen ezért létezik az Egyéniségépítés Tagsági Rendszere, amely pontosan ebben segít. Vagyis fókuszodat az úton tartja, a rendszeresség miatt szokásoddá teszi, útmutatásokat ad, hogy azt tehesd, amire vágysz, és lehetőséget a benned levő képességek és tudás tovább adására.

Ha egy módod van rá, csatlakozz (csak minden hónap utolsó 3 napján lehet), mert ez egyenesben fog tartani, hogy a célod és álmaid megvalósítása felé tarts. Ehhez pedig mások energiáját, tudását, idejét is megkaphatod ezáltal.

Így lehetsz az első

Válaszolj erre a tíz kérdésre!

 1. Mi az, amit mindennél jobban szeretsz csinálni, és érted is?

 2. Melyek azok a gondolatok, érzések és tevékenységek, amelyek elősegítik céljaid elérését?

 3. Mi az benned, ami folyamatosan fenntartja a motivációdat?

 4. Milyen olvasmányok segítik a legjobban álmaid megvalósítását?

 5. Milyen képességek fejlesztése segít abban, hogy olyan életet élhess, amiről álmodtál?

 6. Milyen lépéseket és hogyan kell megtenned, hogy elérd, amit akarsz?

 7. Mi az, ami benned megvan, és senki másban a Földön?

 8. Pontosan mit kell tenned ahhoz, hogy eredményes legyél?

 9. Milyen szokások segítenek a legnagyobb mértékben vágyaid, álmaid, küldetésed megvalósításában?

 10. Milyen gondolatok és érzések vannak benned, amikor „áramlásban” vagy? Hogyan hoztad létre és tudod fenntartani?

Ha megvagy, nincs más dolgod, mint ezek alapján élni az életed. Nincsen szükséged semmiféle misztikus technikákra, varázslásra, vagy arra, hogy más legyél, mint aki vagy. Egyszerűen cselekedj így, és akkor a kezedben lesz a sorsod.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük