Önbizalom növelő, fejlesztő könyvek ajánló, lista

Önbizalom növelő, önbizalom fejlesztő könyvek közvetetten évszázadok óta léteznek, de legtöbbször más témába ágyazva. Magyar nyelven főként 1990 után jelent meg egyre több. Az önbizalom növelés témáját már részletesen kifejtettem, ebben a cikkben most az eddig magyarul is megjelent könyveket mutatom be.

Hozzáteszem, az önbizalom fejlesztő könyveknek vékony a határvonala, így ez a lista nem lehet teljes, ám remélhetőleg a fontosabb megjelenéseket közli. Örvendetes, hogy több magyar szerző is található az írásművek között, kár, hogy az olvasottságuk, s sok esetben az ismeretségük is elmarad a külföldiek mögött.
Önbizalom növelő könyvek ajánló

Klasszikus önbizalom növelés könyv – Dorothy Leeds: Önbecsülés, önmenedzselés 1991

Alcím: Álláskeresők kézikönyve – Önismeret, rátermettség gátlások és félelmek helyett: személyiségmarketing

Eredeti cím: Marketing Yourself: The Ultimate Job Seeker’s Guide

Dorothy Leeds eme könyvében megmutatja, hogyan lehet meghatározni erősségeinket és gyengéinket, valamint önmagunk értékesítéséhez hogyan készítsünk jó tervet. Ehhez számos gyakorlatot és tesztet ajánl, amelyek segítségével az olvasó megszabadulhat gátlásaitól, és kibontakoztathatja képességeit.

Christophe André, François Lelord: Önbecsülés Önszeretet, önkép, önbizalom 1999

Eredeti címek

spanyol: La autoestima: Gustarse a sí mismo para mejor vivir con los demás

francia: L’estime de soi : s’aimer pour mieux vivre avec les autres

A szerzőpáros könyve kulcsot kínál annak megértéséhez, hogyan épül fel az önértékelés gyermekkortól kezdve, és hogyan befolyásolja később a szakmai és házaséletet. Tesztjeivel és megfejtéseivel konkrét megoldásokat kínál ahhoz is, hogy nagyobb összhangban éljünk önmagunkkal és másokkal.

Önbizalom növelő könyvek – Kirsty Ginman: Tanácsok a kellő önbizalomhoz 2007

Alcím: Hogyan tegyünk szert imponáló magabiztosságra

Eredeti cím: Be Your Own Confidence Coach: Banish Self-doubt and Boost Self-esteem

Az új-zélandi származású Kirsty, számos kereskedelmi vezető pozíciót töltött be magas rangú márkáknál. Ebben a könyvében az önbecsülés növeléséhen és az önbizalom fejlesztéséhez szükséges technikáit osztja meg.

Egy igazi önbizalom növelés könyv – Marisa Peer: Rendíthetetlen önbizalom 2009

Eredeti cím: Ultimate Confidence: The Secrets to Feeling Great About Yourself Every Day

Marisa Peer egy angol hipnoterapeuta és táplálkozási szakember. Módszereiben egyaránt alkalmazza a kognitív viselkedésterápiát, a a neuro-lingvisztikus programozást, valamint a hipnózist. Ezen könyvében bemutatja, hogyan válthatjuk le a régi, negatív gondolkodás és viselkedésmintákat, és könnyedén, erőlködés nélkül növelhessük az önértékelést. Személyre szabható módszerei hasznos gyakorlatok az önszeretettől az önbizalom növeléséig.

Magabiztosság könyv – Paul McKenna: Légy magabiztos! A sikeres és boldog élet kulcsa 2010

Eredeti cím: I Can Make You Confident

Paul McKenna világhírű brit viselkedéskutató és hipnotizőr, számos könyve jelent meg. Híresek szemináriumai, önfejlesztő tévé műsorai, valamint egyéb multimédiás termékei.

Ebben a könyvében felvázolja, hogyan juthatunk az élet különböző területein egyaránt magasra. Mindezt olyan módszerekkel, melyek a magabiztosság növelése mellett a könnyedséget, boldog életet is elősegítik. Módszereit tekintve az egyik legjobb önbizalom növelő könyv.

Magyar önbizalom könyv – Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés 2011

Alcím: Hogyan építhetsz megingathatatlan önbizalmat mentális állóképességed fejlesztésével

Kerner Tibor könyve egyenes, célratörő, és ezzel együtt tükröt állít az „általános” önfejlesztő könyveknek. Nem csupán pozitív hozzáállásra biztat, de lépésről-lépésre elmagyarázza mi áll a negatív és a problémamegoldó gondolkodásmód hátterében, s milyen személyiség szerepek akadályozzák az előrejutást. Tesztekkel és gyakorlati anyaggal mutat utat a cselekvéshez.

Önbizalom könyvek – Brian Tracy: Önbizalom 2012

Alcímek: Hogyan lehetsz ellenállhatatlan?

Az önbizalom hatalma – Hogyan legyél lehengerlő, ellenállhatatlan és rettenthetetlen életed minden területén?

Könyv és CD sorozat. Az egyik legjobb önbizalom növelő könyv. Az élet rögös útjaiból felemelkedett Brian Tracy ezen műve alapos utánjárás és rengeteg sikeres személyen végzett kutatás eredménye. Természetesen nemcsak az önbizalomról, hanem számos más összetevőről is szó esik, mint a célkitűzés, belső programozás, vagy a saját értékrend felállítása. A szerző más könyveihez hasonlóan lényegre törő, hasznos, valódi útmutatásul szolgál az olvasónak.

Kerner Tibor: Nonstop Önbizalom 2012

Hasonlóan a már bemutatott könyvéhez, a szerző itt is módszeresen halad végig az okokon, háttér motívumokon, és lépésekben mutatja a be a gyakorlati teendőket. Eközben a magabiztosságot minden oldalról építve juttat el egy olyan pontig, ahol nem is következhet más, mint a siker.

Önbizalom fejlesztés könyvek – Zelina V. György: Önbizalom bomba 2012

A magyar szerző saját élete példáján át mutatja be, hogyan válhat egy túlsúlyos, mások által nem kedvelt ember magabiztos egyénné. Személyes jellege, és a valós történet miatt lehet hatásos azoknak, akik hasonló gondokkal küzdenek, vagy csak megvannak a gátlásaik. Típusa miatt a felemelő történetek egy variációjának is tekinthetjük.

Önbizalom fejlesztő könyvek – Anna Barnes: Önbizalom 2016

Eredeti cím: How to be Confident

A sok önsegítő könyvet írt Anna Barnes ezen művében azokhoz szól, akik szeretnék a hétköznapokban növelni az önbizalmukat. Ehhez számos tippet, megerősítéseket, valamint cselekvésmódokat ajánl. Érinti a közvetett tényezők szerepét is, mint a pihenés, vagy az étkezés, illetve kisegítő terápiák lehetőségét.

Önbizalom növelő könyvek nőknek – Szabolcs: A női önbizalom titkos tükre 2016

Marozsák Szabolcs „önbizalomedző” számos cégben dolgozott tanácsadóként, valamint tartott tréningeket és előadásokat. Tapasztalataiból alakította ki saját személyiségfejlesztő módszerét, melynek alapja az önbizalom növelése.

Ezen könyvében a módszer alapjait és gyakorlatait mutatja be a női célközönség számára. Részletezi azokat az okokat és törvényszerűségeket, amelyek szükségesek az előrelépéshez. Ehhez tartozik egy teszt és számos gyakorlat.

Uzsalyné Pécsi Rita: Bizalom, önértékelés, önbecsülés 2017

Ismét egy magyar mű, az önbizalom fejlesztő könyvek sorában. Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutatóként számos módszert tanulmányozott és oktatott. Ez a műve A nevelés az élet szolgálata című könyvsorozatának a 6. része. Bemutatja a pozitív irányú változás szemléletmódját, és az ehhez szükséges légkör és környezet létrehozását. Gyakorlati javaslatokat ad a megfelelő önértékelés és önbizalom kialakításához.

Gyakorlati önbizalom könyv – Barbara Markway, Celia Ampel: Önbizalom munkafüzet 2018

Eredeti cím: The Self Confidence Workbook: A Guide to Overcoming Self-Doubt and Improving Self-Esteem

Barbara Markway – elismert pszichológus – félénk, halk és bátortalan, visszahúzódó lányként nőtt fel. Ez vezette pszichológiai tanulmányaihoz, melynek során túllépett szégyenlősségén és pszichoterapeutaként számtalan embernek segített magabiztosabbá válni.

Ezt a könyvet Celia Ampel írónővel közösen szerezte, azért, hogy az embereket az élet különböző területein előforduló önbizalom hiányon túl vezesse. Ehhez felhasználják a pszichológia tudományos ismereteit, a célok kitűzésének, tervek készítésének, és egyéb feladatok megvalósításának eszközként való használatát.

Önbizalom növelő könyvek nőknek – Katty Kay, Claire Shipman: Az önbizalom kódja lányoknak 2019

Eredeti cím: The Confidence Code for Girls Journal

A szerzőpáros ezen könyve a felnövekvő lányoknak szól. Olyan készségek elsajátítását tanítja meg a kamaszodó lányoknak, melyek életerős, bátor fiatal nőkké formálják őket. Ehhez játékokat, teszteket, sok-sok példát mutatnak, valamint segítenek az önbizalom növelő stratégia kidolgozásában.

Önbizalom könyvek lista

Dorothy Leeds: Önbecsülés, önmenedzselés Álláskeresők kézikönyve – Önismeret, rátermettség gátlások és félelmek helyett: személyiségmarketing 1991

Christophe André, François Lelord: Önbecsülés Önszeretet, önkép, önbizalom 1999

Kirsty Ginman: Tanácsok a kellő önbizalomhoz – Hogyan tegyünk szert imponáló magabiztosságra 2007

Marisa Peer: Rendíthetetlen önbizalom 2009

Paul McKenna: Légy magabiztos! A sikeres és boldog élet kulcsa 2010

Kerner Tibor: Sziklaszilárd önbecsülés – Hogyan építhetsz megingathatatlan önbizalmat mentális állóképességed fejlesztésével 2011

Brian Tracy: Önbizalom Hogyan lehetsz ellenállhatatlan?

Az önbizalom hatalma – Hogyan legyél lehengerlő, ellenállhatatlan és rettenthetetlen életed minden területén? 2012

Kerner Tibor: Nonstop Önbizalom 2012

Zelina V. György: Önbizalom bomba 2012

Anna Barnes: Önbizalom 2016

Marozsák Szabolcs: A női önbizalom titkos tükre 2016

Uzsalyné Pécsi Rita: Bizalom, önértékelés, önbecsülés 2017

Barbara Markway, Celia Ampel: Önbizalom munkafüzet 2018

Katty Kay, Claire Shipman: Az önbizalom kódja lányoknak 2019

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük