Szilágyi Norbert Richárd, a független egyéniség

Szilagyi Norbert Richard, a fuggetlen egyeniseg

Szilágyi Norbert Richárd, a független egyéniség úgy került a képbe, hogy tudással, illetve önfejlesztésekkel kapcsolatos videókat kerestem. Mint már számtalanszor említettem ezen az oldalon, MJ DeMarco élete és könyve, a Gyorsítósáv a milliókhoz az egyik leginspirálóbb könyv számomra. Norbert éppen erről a könyvről készített egy videósorozatot.

Ebben az interjúban megismerheted az ő gondolkodásmódját, és hogyan jutott el azokhoz a felismerésekhez, amelyek ilyen fiatalon sikeressé tették.

1. Arra kérlek, mutasd be mi az, amiben sikeres vagy, és amivel már számottevő eredményt értél el!

Az igazi siker számomra a függetlenség. Ezt mérhetjük pénzben, időben és az egészségi állapotunkban is. Ez a három tényező az életünk 3 legfontosabb erőforrása és minél többről rendelkezel szabadon, annál sikeresebb és boldogabb leszel. Én ebben maximálisan hiszek.

Így alakítom az életemet és minden egyes döntésemmel arra törekszek, hogy ezzel a 3 erőforrással szabadon rendelkezzek. Mára elértem, hogy a pénz abszolút harmadlagos dolog lett, a vállalkozásaim kitermelnek annyit, amiből szépen meg tudok élni, így több időt fordíthatok önfejlesztésre, a családra és barátokra, valamint az egészségem megőrzésére. Ez számomra igazi siker így 23 évesen és a továbbiakban ezt akarom erősíteni.

2.Meséld el, hogyan jutottál el idáig!

Én mióta csak tehetem, – azaz 17 éves korom óta – dolgozom. Egy koszos, büdös műanyaggyárban töltöttem 12 órás műszakokban életem első néhány száz munkaóráját (diákként, középiskola mellett). Ezt követte egy hasonló kaliberű tubusgyár. Sosem felejtem el ezt az időszakot, mert nagyon sokat tanultam belőle már ilyen fiatalon a munkáról, főleg mikor 12 óra elteltével a megégett, vízhólyagos kezemet néztem hazafele a buszon és azt erősítette bennem, hogy sose akarok ilyen munkát magamnak.

Volt még pár diákmunkám és voltam gyakornok is 3 évig egy nagy telekommunikációs cégnél. Ezekben az időkben nagyon megerősödtem fejben a céljaimat illetően. Tudtam, hogy ilyen helyeken se szeretnék dolgozni hátralévő életemben. Főleg a nagyvállalatnál töltött éveim alatt utáltam meg ezt az alkalmazotti légkört, mert éreztem, hogy fojtogat. Valamit elfolyt bennem, de akkor még nem voltam teljesen tisztába vele, hogy mit.

21 évesen lettem vállalkozó. Az OVB pénzügyi és biztosításközvetítő céghez vettek fel. Sok rosszat hallottam róla, de érdekelt a dolog, főleg azok az érvek izgattak, amiket folyamatosan hangsúlyoztak nekem: „a saját főnököd lehetsz”, „bármikor dolgozhatsz, te osztod be az idődet”, „annyi pénzt keresel, amennyit dolgozol”. Az igazság az, hogy én mai napig nagyon hálás vagyok a cégnek és a munkatársaimnak is, mivel itt mutatták meg nekem először, milyen vállalkozónak lenni. Megtanultam eladni, kezelni az embereket, tárgyalni, kifogást kezelni, telefonálni és előadni.

Ekkor még nem tudtam, de ezeknek a készségeknek ma óriási szerepe van az életemben. Abból keresem a legtöbb pénzt, hogy merek videókat felvenni, kamera előtt beszélni, majd kifogásokat kezelni és eladni az online oktatásaimat.

A céget végül ott hagytam, mert már túl sok időt vett el és túl keveset kerestem vele. (igen, itt vissza utalok az első mondataimra: az időm fontosabb volt annál, hogy elpocsékoljam olyan oktatásokon való részvételre, amit igazából sokszor jobban tudtam mint az oktató)

Hozzá tett még az is a döntésemhez, hogy túl jószívű tanácsadóként én mindig az ügyfél érdekét néztem, amivel nem kerestem túl sokat, ezáltal a főnököm se és az övé se… (ilyen ez az MLM  ) szóval nem nézték annyira jó szemmel, de nekem így volt tiszta a lelkiismeretem.

Már az OVB előtt leérettségiztem, egy OKJs szakmát is megszereztem (gépgyártástechnológiai technikus), mivel érdekelt a vállalkozói és pénzügyi világ, így a műszaki vonal folytatása helyett üzleti irányba mentem továbbtanulni: a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi karán kezdtem meg a tanulmányaimat Gazdálkodási és menedzsment bsc képzésen.

Az egyetemi éveim alatt is még a multinál dolgoztam, és párhuzamosan mellette vállalkozó is voltam, de ekkor már nem a biztosításközvetítés miatt. Elkezdtem teljesen magamtól megtanulni weboldalakat készíteni, beleásni magam a marketingbe és megalkottam életem első webshopját is. Mivel egyre többen érdeklődtek nálam, hogy segítsek nekik a marketingben meg a weboldal készítésben, így felvettem ezeket a tevékenységi köröket és innentől kezdve már kivitelezőként dolgoztam.

A következő lépés az infotermék biznisz volt: elkezdtem online oktatásokat készíteni, ami mai napig a fő profilom.

Itt már minden letisztult a 3 erőforrás kapcsán:

    1. Uraltam az időmet: az egyetemi óráimra nagyrészt úgy jártam be, ahogy akartam. A gyakornoki munkám szintén teljesen szabad volt (akár este, akár reggel, akár 3 vagy 10 órát is dolgozhattam). Vállalkozóként pedig szintén én döntöttem minden percemről, mikor foglalkozok az ügyfelek weboldalaival vagy mikor forgatok online oktatást.

    2. Uraltam a pénzemet: Néhány kellemetlen áldozatot hoztam: eladtam a kocsimat, amiért évekig diák munkáztam, hogy befektethessem azt a pénzt a vállalkozásba. Eladtam még pár kütyümet is, amikért szintén sokat dolgoztam. Akkor rosszul esett nagyon és óriási életszínvonalbeli visszalépésnek tűnt, de ma már kamatostól megtérült.

    3. Uraltam az egészségem/energiám: Talán ez volt az egyik legnehezebb, elkezdeni ennyi tennivaló mellett edzeni, rendszeresen mozogni, eleget aludni és egészségesebben táplálkozni. Nagyon-nagyon hátul volt a sorban, de elkezdtem tudatosan foglalkozni vele.

Úgy érzem itt lettem sikeres, mert én uralom az erőforrásaimat. Ez persze valami nagy dolog kezdete, amit én az elkövetkezendő éveimben fokozni szeretnék és megerősíteni a jó szokásaimat.

3.Mikor és hogyan jöttél rá, hogy Te meg tudod csinálni, amit a tömeg valószínűleg nem fog?

Szerintem minden ember különlegesnek és egyedinek születik, csak sokan elnyomják magukban vagy a társadalom nyomja el bennük.

Én egyike vagyok azoknak, akik nem hagyják ezt. Sőt, másoknak is meg szeretném tanítani, hogy nyissák fel végre a szemüket, nézzenek körül és merjenek élni.

A fordulópont valahol 2016 környékén volt, mikor elkezdtem vállalkozni és megnyílt előttem a világ a sok szívás diákmunka után. Ekkor elkezdtem komolyan foglalkozni önmagam fejlesztésével és a kezembe akadt M.J. DeMarco – Gyorsítósáv a Milliókhoz című könyve. Bevallom, hogy ez volt életem első könyve, amit normálisan kiolvastam (utáltam az irodalmat és a kötelező olvasmányokat). Meglepődtem, mert még élveztem is. Annyira tetszett, hogy még legalább 3-szor végigolvastam és kijegyzeteltem a legfontosabb dolgokat. Ebben találkoztam először ezzel a vállalkozás centrikus filozófiával, amit picit átalakítva, de mai napig az életem fő mozgatóelemének tartok.

Innentől kezdve faltam az üzleti és önfejlesztő könyveket. Később a marketingeseket is. Elkezdtem a Gyorsítósáv szerint gondolkozni és felértékelni az időmet. Minden egyes percemet a legjobban megbecsülni és minél többet kihozni belőle. Ez az, ami nem megy az embereknek. Nem tud a legtöbb ember kiszakadni a középszerűségből, szakítani a társadalmi normákkal, kiengedni a kéziféket és végre elkezdeni élni.

Ha nem tetszik egy könyv, én bezárom. Ha nem tetszik egy előadás, akkor kisétálok. Ha valaki rabolja az időmet, akkor kizárom az életemből.

4.Voltak olyan helyzetek, és ha igen, mit kezdtél azzal, amikor úgy tűnt nagyon nehéz lesz megvalósítani, amiről álmodtál?

Ilyen helyzetek folyamatosan vannak. Sőt, imádom ezeket a helyzeteket, mert ha valamit könnyű megvalósítani, azt bárki meg tudja… Mi benne a kihívás? 

Ha az első pillanatban azt gondolom valamiről, hogy „Ezt nagyon könnyű lesz megcsinálni” akkor már inkább bele se kezdek.

Valamit könnyű megvalósítani, bárki meg tudja

A megoldás egyszerű: kitűzöm a reális célt. Ezután meghatározok részeredményeket, amik a cél felé terelnek és minden mást háttérbe szorítok, amíg el nem érem.

De ami még fontosabb: Hiszek magamban, hogy meg tudom csinálni és képes vagyok sokat kockáztatni.

5.Mit tartasz a legfontosabbnak az életben?

Az időt és a szeretetet.
Az idő véges, ezzel szemben pénzből bármennyit lehet keresni, az egészségemet modern eszközökkel meg lehet őrizni és lehet javítani, de az idő.. az egyszer el fog fogyni.

A szeretet a másik nagyon fontos dolog. Sok erőt tud adni, át tud lendíteni a hullámvölgyeken és ami a legjobb: egyszerre több ember idejét is képes szebbé varázsolni.

6.Mit tanultál eddigi tapasztalataidból, amióta embereket oktatsz egy eredményesebb gondolkodásra, és vagyonteremtésre?

Az említett könyvet és az életünk irányítását oktatom az éppen most frissülő Gyorsítósáv tréningemben. Az első verzióval több mint 100 embernek segítettem már, és nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam. Úgy döntöttem kiadok egy 2.0-ás verziót is belőle, ami most készül és 2019 májusában debütált. Úgy érzem, hogy ez a kis gondolatreform kell az embereknek, hogy igazi változást érjenek el az életükben és felejtsék el végre ezt a pénzcentrikus világot.

Ha mindenki többre értékelné saját magát és az idejét, akkor biztosan egy boldogabb világban élhetnénk.

A gyorsítósáv megtanít értékelni az idődet (1. erőforrás). A következő lépés az, hogy megmutatom az embereknek a vállalkozói életet vagy legalább azt, hogyan szerezhetnek plusz pénzt a fix havi fizetésük mellé. (2. erőforrás, a pénz)

A harmadik ugye az egészségmegőrzés lesz, majd erre is kitalálok valamit 

Attól függetlenül, hogy én oktatok, nagyon sokat tanulok a tanulóktól az emberi viselkedésről és a problémáiknak a kezeléséről. Folyamatosan megerősítést kapok arról, hogy egy hiányzó láncszem a helyes gondolkodásmód oktatása.

7.Hogyan foglalnád össze az üzeneted, a küldetésed, vagy amit képviselsz a világban?

A küldetésemet a weboldalamra is kitettem, hogy mindenki láthassa. Szó szerint így hangzik:

Küldetésem, hogy elérhetővé tegyem és rendszerezzem az online és offline fellelhető tudást könnyebben érthető formában videókkal és egyszerű nyelvezetű blogbejegyzésekkel a saját tapasztalataimmal kiegészítve. Mindezt a modern technika felhasználásával és önmagam folyamatos fejlesztésével. Célom ezzel az, hogy az embereket jobb élethez, plusz jövedelemhez és több szabadidőhöz segíthessem hozzá.”

https://businessgym.hu/misszio/

Ez szerintem lefed mindent, amiről eddig írtam 

8.Milyen tanácsot adnál azoknak, akik szeretnének kilépni az átlagból, és nem csak több pénzt keresni, hanem anyagilag függetlenné válni?

Az anyagi függetlenség alapköve az, hogy meg tudsz élni a tudásodból. Nem a munkádtól függ, nem a főnöködtől, nem a vállalkozásodtól. Csakis tőled!

Kezdd el életed legfontosabb befektetését: fektess a tudásodba és legyél minél értékesebb ember! Tanulj piacképes ismereteket, nyelveket és folyamatosan fejleszd magad. Ha ez párosul egy kis vállalkozói készséggel, akkor az anyagi és időbeli függetlenség fénysebességgel fog jönni feléd.

Fektess a tudásodba

9. Mi az, amit szívesen elmondanál még?

Összegzésül írnék egy rövid to-do listát, amit az 5 évvel ezelőtti önmagamnak tanácsolnék:

1. Kezdj el komolyan és minél több forrásból nyelveket tanulni!

2. Olvasd ki minimum a Gyorsítósáv a milliókhoz c. könyvet és a Gazdag papa, szegény papa címűt!

3. Ne töketlenkedj! Merj kockáztatni, merj bele vágni. Ha odateszed magad, akkor bármit elérhetsz!

4. Töltsd a szabadidődet a szeretteiddel és az önfejlesztéssel!

5. Ne érdekeljen mások véleménye!

Köszönöm szépen a lehetőséget kedves Eyn, hogy leírhattam a fenti sorokat. Őszintén remélem, hogy az elkövetkezendő években egyre több és több ember életére lehetek pozitív hatással és egyre többen kezdik el értékelni a pénz helyett az idejüket.

Norbert megosztott az Egyéniségépítés olvasóival egy nem nyilvános videót is:

Átverések és illúziók

Megtalálod őt ezeken az oldalakon:

Business Gym

BgPro

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük