Hogyan fejleszd magad. A megvalósítás 4 szintje

Hogyan fejleszd magad. A megvalósítás 4 szintje

Hogyan fejleszd magad? Amikor el szeretnél jutni valahova, alapvető, hogy tudd, jelenleg hol állsz. Az önfejlesztésben ez még fontosabb, hiszen, ha nem tudod, hol tartasz, könnyen tévútra mehetsz. Azt vettem észre, hogy az önmagukat fejlesztő emberek is sokszor automataként fejlesztik magukat, és fogalmuk sincs, éppen hol tartanak.

Gyakran azért nem valósítják meg az álmaikat az emberek, mert nem jönnek rá az okára, ők miért nem képesek rá. Pedig nem arról van szó, hogy ne lennének képesek rá, hanem arról, hogy nem figyelték meg alaposan önmagukat. Különböző típusok vagyunk, és a megvalósítást, vagy önfejlesztést tekintve, más-más szinten állunk.

A megvalósítás 4 szintje

A megvalósítás 4 szintjének az ismerete egy útjelző számodra, hogy beazonosítsad, hol tartasz. Ha ez egyértelmű, akkor már tudni fogod, hol szükséges változtatásokat eszközölnöd. Nem mindenki halad végig ezen a 4 szinten, vannak, akik egyből a magasabb szinteken kezdenek el működni. Nézzük akkor a 4 típust:

1.típus (0.szint) Belenyugvó

nem érdekli az önfejlesztés

a kényelem és a megszokás

panaszkodik, kritizál, vagy belenyugszik

arra figyel, amire nem lehet hatással

a szerencsében, tehetségben, véletlenekben hisz

2.típus (1.szint) Próbálgató

szeretne jobb lenni

olvasgat, hogyan lehetne jobb

lázadozik, de nem meri átlépni saját árnyékát

pozitívumokra figyel, de nincs elég ereje

próbálkozik, de nem hisz önmagában

3 típus (2.szint) Törekvő

képezi magát

elolvas mindenfélét, amitől jobbá válhat

mindenbe belekezd, de nem viszi végig

sokmindenre összpontosít egyszerre

az ideáljaira figyel és soha nem éri el őket

4 típus (3.szint) Megvalósító

célirányosan fejleszti önmagát

gyakorlati anyagokat használ

végig halad a folyamaton a megvalósításig

fókuszálja a figyelmét, s energiáit

egyéniségére és már meglévő adottságaira alapoz

1.típus – A belenyugvó (0. szint)

Ő az, aki enged a társadalmi programozottságnak, elfogadja, hogy a dolgokra nem lehet nagy hatással és igyekszik a saját keretein belül maradni. Többnyire a közvéleményre, vagy másokra figyel, vagy visszahúzódik saját vackába, de eszébe sem jut, hogy magasabb szinten élhetne, mint amit megszokott. A flegmatikus emberek között sok ilyen van.

Csak ritkán van önálló véleménye, elfogadja a többségét – mármint a siker lehetőségét tekintve. Speciális témákban egészen egyedi véleménye lehet, de önmaga lehetőségeit tekintve földhözragadt. Megreked az egónál, azt választja, ami könnyű, gondosan ügyel arra „ne tegyen őrültséget”. Elvan a hétköznapokban. Sok minden nem tetszik neki, de úgy gondolja, jobb a biztos kényelem, mint változtatni egy bizonytalan sikerért.

2.típus – A próbálgató (1. szint) – Hogyan fejleszd magad

Ő igazán szeretne valami jobbat, próbál az élet vidámabb oldalára fókuszálni, de egyénisége (még) gyenge lábakon áll. Nem elégedett a hétköznapokkal, vannak álmai, szereti a vágyak megvalósításával kapcsolatos ismeretanyagokat.

Tudja, hogy többet is elérhetne, magas színvonalon élhetne, ezért figyel az ilyen emberekre, információkra, lehetőségekre. Kedveli a vizualizációs technikákat, a „bevonzást”, de ügyel arra, nehogy túlzottan megmérettesse önmagát. Kevés az önbizalma ahhoz, hogy mindig kiálljon álláspontja mellett, ezért megtartja a maga véleményét, vagy másokat követ, akik erősebb egyéniségek.

3.típus – A törekvő (2. szint)

Tipikus önfejlesztő, aki mindenben benne van, ami azt az érzést kelti benne, hogy közelebb juthat álmai megvalósításához. Gyakran nagyon tájékozott, ismeri az összes személyiségfejlesztő írót és könyvet. Vagy otthon fejleszti magát, vagy eljár előadásokra, de mindig érdeklődése középpontjában van a téma. A fejleszd magad benne egy belső ösztönző kifejezés.

Nagyon sok technikát és módszert tanulmányoz, de csak kevéssel, és csak részleges eredményt ér el. Mindig újat és újat, vagy jobbat keres. Az ideálisat keresi, de valami mindig hibádzik. Van, amikor sok dologba belekezd és megoszlik a figyelme, ezért egyiket sem tudja a végkifejletig vinni. Elfeledkezik arról, hogy ő is egy „kész” egyéniség, a befutott emberek állnak előtte példaként, ezért mindig kicsit hiányérzete van és kisebbnek látja magát.

4.típus – A megvalósító (3. szint) – Hogyan fejleszd magad

Ő is használja az önfejlesztő anyagokat, de határozott elképzelései vannak, amelyek mentén a gyakorlatba ülteti a vágyait. Ismeri a személyiségtípusát, az erősségeit, tudja miben jó, mit akar és hogyan lehet összeegyeztetni az ő tudását az igényekkel. Következetesen tervez és megvalósít.

Nem foglalkozik azzal, hogy másokhoz hasonlítsa önmagát. Vannak példaképei, de a saját egyéniségére alapoz. Addig nem nyugszik, amíg el nem érte a célját. Ennek érdekében képes rangsorolni, jó döntéseket hozni, és lépésekben haladni. Neki is sok vágya van, de nem hagyja megosztani a figyelmét. Lehet, hogy még csak az útja elején tart, de állhatatos. Tudja, hogy mindig van hova fejlődnie.

Hogyan fejleszd magad

Ha már sikerült meghatároznod, hol tartasz, akkor azt is tudod, min kell változtatnod. Hogyan fejleszd magad? Most megismétlem azt, amit már máshol is kijelentettem: az önfejlesztés öröm, mint ahogy az önmegvalósítás is. A világon az egyik legnagyobb élvezet. Mit szólsz hozzá?

Amikor erre ráébredsz, akkor minden könnyedén fog gördülni az életedben. Az emberek többsége az önfejlesztést összekeveri a munkával, vagy a kényszerrel és ezekkel egy kalap alá veszi. De az önfejlesztés nem más, mint a szabad akaratodból végrehajtott egyéniségformáló folyamat.

Ahogy épülsz, formálódsz, s egyre jobb leszel, sok-sok örömet okoz. A leginkább akkor, amikor rájössz, hogy az egész életed egy harmonikus önfejlesztés lehet, mert akkor nem kell külső ok. Tehát az önfejlesztéshez való hozzáállás az első.

A második az, hogy az önfejlesztésed ne legyen általános. A Te életed célját, küldetését, Te ismered, és ehhez kell igazítanod a képzésedet. A többség úgyis valaki másnak, vagy a „világnak” fogja képezni magát, azt remélve, hogy könnyebben eladhatóvá válik. Te egyéniség vagy, és járd a saját utad. Küldetésed valami módon összekapcsolódik a világgal, de Te vagy az irányító.

Te vagy az irányító

Számos ember azt gondolja, hogy majd kap valami égi jelet, amely megmutatja, hogy mit kell tennie. Ők azok, akik sosem jutnak sehova. Az „égi jel” sem más, mint a Te gondolataid visszatükröződése. Te határozod meg, mi a feladatod a világban, nem más. Hosszú ideig én is azt hittem, hogy majd csak kapok valami útmutatást, mígnem rájöttem, hogy én csinálom az egészet. Így keletkezett a Te csinálod az egészet! című könyvem is, amely egy hosszú beszélgetés az „univerzummal”, amelyben a legnagyobb kérdésekre választ kaptam.

Az ötödik típus

Hogyan határoztam meg ezeket a típusokat és szinteket? Ezek a típusok már régóta nyilvánvalóak voltak előttem, de az tette fel a koronát az egészre, amikor elindítottam az Egyéniségépítés oldalt és küldetést. A visszajelzések alapján annyira egyértelművé vált az emberek gondolkodásmódja, hogy már csak a részletek voltak kérdés.

Akik a nulladik szinten állnak, nem is kerülnek kapcsolatba ezzel az egésszel, valahogy figyelmen kívül hagyja őket. Az első szinten állók annál többször, számukra javaslom a „te” címke alá tartozó cikkek elolvasását itt, valamint a már említett Te csinálod az egészet! könyvet, hogy növekedjen az önbecsülésük.

Rengeteg ember van a második szinten. Ők nagyon sokat tudnak és sokszor elképesztően ügyesek. Valahogy mégsem érték el az álmaikat. Számukra kiváló útmutató lehet az előző cikkben említett könyvek, és persze az Egyéniségépítés oktatóanyagai. Ugyanis ha a saját egyéniségükhöz, és választott „feladatukhoz” (ennek módja is le van vezetve) szabják a képzésüket, akkor már semmi sem választhatja el őket az áhított eredményektől.

Többször kaptam leveleket olyanoktól, akik számtalan könyvet elolvastak és egy csomó tréningen vettek részt, mégsem jutottak oda, ahova akartak. Számukra itt a lehetőség, a harmadik szint. Sokkal előrébb vannak, mint a többiek, ők juthatnak a leggyorsabban a célba.

Van egy ötödik típus, illetve negyedik szint is, ők a kiváló egyéniségek. Ha kíváncsi vagy, milyen egy ilyen egyéniség, olvasd el A kiváló egyéniség 50 jellemvonása című könyvet. Amikor ez lebeg előtted ideálként, akkor nem tudnak izgatni holmi csip-csup ügyek. Túl fontossá válsz ahhoz, hogy megtorpanj.

Kapcsolódó oldal: Az egyéniségfejlődés szintjei

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük