A siker nem a küzdés eredménye. Egy folyamat véghezviteléé

Vannak emberek, akik az összes motiváló, önfejlesztő, sikermódszer cikket, könyvet, anyagot elolvassák. Na mármost ez jó is lehetne. csakhogy: másnap újra kezdik elölről, harmadnap megint és így tesznek éveken, évtizedeken át. Mindig mást és mást, éhségük sosem csillapodik, új, és új anyagra vágynak, arra, hogy valaki majd csak felfedi előttük a titkot, és akkor egyszer csak meglesz mindaz, amiről álmodtak.

Lehetséges, hogy magadra ismertél? Ha így van, ne szégyelld, én is sok éven át ezt tettem. Számomra akkor volt a fordulópont, amikor a tudásomat és a tapasztalataimat rendszereztem, kidolgoztam a részleteit és alkalmaztam. Innentől fogva a megvalósítás vette át az álmodozás helyét.

Ne rohanj, és akkor hamarabb odaérsz

Figyeld csak meg, számos ember, aki sikeres akar lenni, elolvas egy könyvet, vagy módszert, utána egy másikat, majd megint egy másikat, végül évek telnek el, és ő még mindig keres. Tudod, miért van ez? Mert nem várják meg az eredményt. Mindent azonnal, gyorsan, de legalábbis rövid időn belül akarnak.

Mindazonáltal van gyorsabb módszer, az Egyéniségépítés Gyorsítósáv kézikönyv például erről szól, de megfelelően kell használnod. Ezt nem úgy kell olvasnod, mint egy regényt, hanem mint egy eszköz gyakorlati útmutatóját. Ez az eszköz ezen esetben Te vagy.

Mint azt már számos írásomban kijelentettem, benned van már minden szükséges adottság ahhoz, hogy sikeres légy, és elérd a céljaidat. Hogy ez realitássá lehessen, sokszor egészen apró finomhangolásokra van szükség.

Egy gyakorlati könyvet, amilyenről szó van, úgy van értelme használni, hogy olvasod, csinálod, olvasod, csinálod. De ez még nem elég, mert a tudatosság érdekében méred és teszteled magad. Már itt elbukik a sikerre vágyók tömkelege, mert erre a kis pluszmunkára sem hajlandó. Ha belegondolsz, ez nem is olyan nagy baj, mert annál könnyebb kiemelkedned, elérned valamit, vagy valamiben a legjobbá válnod.

Tévhitek és a „drága” valóság

Azt már a legtöbben tudják – számos önfejlesztő könyv tanítja – hogy jó szokások felvételével egyre sikeresebbé tehetik az életüket. Azonban ehhez lenne egy kis hozzáfűznivalóm. Neked mi jut eszedbe a szokások felvételéről, elsajátításáról?

A legtöbben ezt valami akaraterővel kapcsolatos dologgal társítják, miszerint rá kell venniük valamire önmagukat, hogy ezáltal valami jutalmuk származzék ebből később. Nos, ez teljesen más, mint amit én tudok. A jó szokások elsajátítása a világ egyik legélvezetesebb és legkönnyebb dolga! Semmi köze az akaraterőhöz. Ha attól függne, tiszta kényszer lenne, s előbb-utóbb mindenki beleunna.

A másik ilyen „tanítás”, amit évtizedeken át „toltak” nekünk, az a „komfortzónából való kilépés a siker alapja” -féle mentalitás. Hadd ne menjek bele a részletekbe, ezt a már említett e-bookban, és az Egyéniségépítés oktatóanyagaiban is kifejtettem. Semmi gond azzal, ha valaki az akaraterejét fejleszti és erőből eléri a céljait. Ez egy lehetséges út. Számos embernek – mondjuk ki: a többségnek – ez azonban nem jön be.

Egész egyszerűen az ember egy intelligens lény, aki – ha használja az eszét és tervez – sokkal messzebbre juthat, mintha bármit is erőltet. Időnként én is kilépek a komfortzónámból, de akkor már semmi sem kényszerít rá és nincs is mit vesztenem.

Aztán nézzük csak a pénzkeresés témáját. Egyfajta divatjelenség, hogy dolgozz örömből, csináld, amit szeretsz, és akkor jó gazdag leszel. Van itt egy jókora félreértés. Mindenképpen foglalkozz azzal, amit szeretsz, másként nem tudnál magas rezgésszinten élni, és ez életed más területeire is kihathat, csakhogy: annak, amit csinálsz és amire igény van, összhangban kell lennie, ráadásul neked és az igénylőknek egymásra kell találniuk.

A „Tedd azt, amit a legjobban szeretsz és amihez a legjobban értesz” e-bookot, majd Facebook oldalt nem véletlenül indítottam el a 2010-es évek kezdetekor. A figyelemenergiát pontosan ebbe az irányba fókuszálja.

Így csináld, és jutsz valamire

Az ember mindig lépésekben jut előre. Hirtelen, egyik napról a másikra nem valósulhat meg, minden álmod, de nem is kell hosszú éveket, vagy akár évtizedeket várnod. Ha az eszedet használod, tervezel, és miközben magad képzed-fejleszted, a már meglépő készségeidet is használod, elég gyorsan elérheted a céljaidat.

A többség ezt csinálja: olvas, próbálkozik, másvalamit olvas, megint próbálkozik, elmegy valamilyen tanfolyamra és újra próbálkozik, de csak mérsékelt eredményt ér el. A „profi” nem így viselkedik. Ő olvas, a gyakorlatba ültet és alkalmaz, később a tapasztalatnak megfelelően módosít, és tovább alkalmazza, ami bevált. Folyamatosan a megvalósításba viszi a tudását, és nem hajkurászik állandóan új titkok és módszerek után.

Azért hozom szóba folyton az Egyéniségépítés Gyorsítósávot, mert ez a legnagyobb érdeklődést kiváltó területekre összpontosít, s azokat egyszerűen, lényegre törően levezeti. Igazából Az önmegvalósítás iskolája ennél sokkal tovább megy, de az már-már „művészi fokra” emeli a megvalósítást, ezért javaslom kezdésnek a Gyorsítósávot.

Mit mond a tapasztalat

Van valami, ami sohasem változik. Az, ahogyan működik a mindenség és – legalábbis hosszú időre – az emberi elme is ilyen. Hosszabb távon mindig jobb a „finom húzás” a nyomásnál. Ez azt jelenti, hogy erővel elérhetsz dolgokat, de azok nem maradnak tartósan jelen az életedben, mert elfáraszt a rájuk fordított energia.

De ha igénybe veszed az elmédet, és „rendszerszerűen” használod az időt, a képességeidet, és a tudásodat, jól megtervezett lépések szerint haladsz, akkor nem lesz benned ellenállás, mert a dolgok könnyen haladnak. Sikeresnek lenni nem ördöngösség, de ne akarj más lenni, mint aki vagy. Inkább használd, azt, amivel már rendelkezel, így harmonikusan építed a jövőd. A proaktív személyiség nem születési adottság, hanem célszerű és tervezett életmód következménye.

Akkor juthatsz el a leggyorsabban álmaid megvalósításáig, ha mindig felhasználod ami-amid van és nem kényszeríted magad olyasmire, amitől csak elmegy a kedved az egésztől. Ne hidd azt, hogy csak azok jutnak az élet csúcsára, akik minden nap egy csomó kellemetlen dologra kényszerítik magukat. Az út lehet kellemesen hasznos is, csak tőled függ.

Kapcsolódó cikk: Hogyan legyek jó, szép, gazdag és sikeres

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük