Az 5 legmotiválóbb könyv

Legmotiválóbb könyv

Legmotiválóbb könyv az, ami abszolút értelemben nincs. Igazán nincs könnyű dolgom eme cikk megírásakor, mert bizonyos fokig ez szubjektív dolog, másrészt nem használhatom fel a 10 legjobb gondolkodásmód című cikkben bemutatott könyveket sem. Ez a legfőbb oka, hogy csak 5 könyvet mutatok itt be.

Nagyon nehéz volt a választás, már csak azért is, mert a weboldal témájához illően, nem választhattam akármit. Vannak például spirituális regények, vagy akár sci-fi és fantasy regények is, amelyek motiváló hatással bírtak rám, de igyekeztem a keretek között maradni.

Az alább kiválasztott 5 legmotiválóbb könyv egy példa, amely a személyes élményeimen alapul, de mindenki összeállíthatja a saját Top 5 könyvét motiváció szempontjából. Az alábbi könyvekről már szóltam másutt, főleg a könyves blogomban, ezeknek a linkjét meg is adom, mert ott egy teljes cikk foglalkozik egy-egy könyvvel. A kiadásuk/megjelenésük sorrendjében mutatom be a műveket.

Dale Carnegie – Sikerkalauz 1. 1938 – Az egyik legmotiválóbb könyv

Ennek a könyvnek az alcíme „Hogyan szerezzünk barátokat, hogy bánjunk az emberekkel?”, de más címekkel is kiadták. Dale Carnegie életrajza és könyvei már bemutatásra kerültek általam, egy másik cikkben, 2012-ben.

A Sikerkalauz 1. egyik legfőbb ereje a benne szereplő történetekben rejlik. Ezek a sztorik nagyon inspirálóak, és kiváló hatással lehetnek emberi kapcsolatainkra, ha hagyjuk. 1992-ben vettem meg ezt a könyvet, és néhány alapelvet azonnal kipróbáltam. Engem nagyon feldobott, s ha például valóban szeretnél igaz barátokat, ez a könyv csodálatos segítség.

Ha sikeres szeretnél lenni, ahhoz elengedhetetlenek a jó emberi kapcsolatok, ehhez pedig páratlan segítséget találsz ebben a műben. Akik jó vezetők szeretnének lenni, nagyszerű elveket és módszereket ismerhetnek meg, akik pedig üzleteket kötni, felbecsülhetetlen értékű tanácsokat kapnak.

Mutass őszinte érdeklődést


Számos kommunikációs helyzetre nyújt megoldásokat a könyv, amelyek mind gyakorlati tapasztalaton alapulnak. Ami a legfontosabb, a benne ismertetett alapelvek és kommunikációs módszerek időtállóak, és ugyanúgy érvényesek lesznek évszázadok múltán is. Nagyon jó változásokat indít el életedben, amikor pozitív hatással tudsz lenni másokra, úgy, hogy neked is örömet okoz.

Frank Bettger – Az üzletkötés iskolája (1952), Üzletkötés a gyakorlatban (1966)

Ez voltaképpen két könyv, de hasonló témájuk, s a szerzőjük miatt vettem őket egybe. Szerintem a személyes történeten alapuló, közvetlenül az életből vett élmények a legmotiválóbb hatásúak a világon. Frank Bettger eme két könyve pontosan ilyen. Ugyan ezekben a könyvekben a biztosítási üzletkötői pályájáról szól, de az általa bemutatott tanulságok az élet más területein is használhatóak.

Képzeld csak el, amikor van egy szürke kis ember, aki igazából semmi különöset sem ért el az életben. Ráadásul amikor nekiáll, hogy ennek véget vessen, egyik kudarc éri a másik után. De nem adja fel, megfigyel, szisztematikusan építkezni kezd, és szép lassan sikereket kezd elérni. A tapasztalatait rendszerbe állítja, kialakítja a hatékony működési módszerét és hasznos szokásokat vesz fel.

Hamarosan a legjobbak közé kerül és annyira népszerű lesz, hogy tudását tanítani is kezdi. Ő, aki segédmunkás volt és pénzkeresésben – amikor belevágott az üzletkötésbe – egy csődtömeg, odáig vitte, hogy már csak örömből kellett dolgoznia. Sőt, az egyik leglelkesítőbb író és előadó lett, pedig nem volt semmilyen tehetsége, sem önbizalma ezekhez.

Mi más lenne motiválóbb, ha nem ez? Ez a két könyv olyan, mint egy regény, azzal a különbséggel, hogy valós eseményeket ír le, és nagyon izgalmas. Az ember egyszerre szórakozik és tanul. Az ő tanácsait érdemes megfogadni, bármilyen területen működsz. Frank Bettger életét és ezt a két könyvet részletesen itt mutattam be: Frank Bettger üzletkötés könyvek, életrajz

Og Mandino – A világ legnagyobb üzletkötője 1968

Három dolog serkenti a legjobban álmaink megvalósulását: az inspiráció, az alapelvek alkalmazása, és az eredményes szokások kialakítása. Og Mandino csodálatos könyve pontosan erről szól. Egy kivételes történet időszámításunk kezdetébe ágyazva, amelynek minden egyes része más-más tanulságot hordoz.

A világ legnagyobb üzletkötője könyvet két részre is bonthatjuk, az egyik a főszereplő személyes története, a másik a tíz bőrtekercs ismertetése, amely az alapelveket és szokásokat fedi fel. Az elsődleges motiváló itt az anyagi függetlenség elérése, de annál sokkal többet ad, a használó új emberré válik, és élete minden téren magasabb szintre emelkedik.

Üzletkötés

Az előző könyvekhez hasonlóan, itt sem csak üzletembereknek, hanem más embereknek is végtelenül hasznos ez az olvasmány, ha életüket sikeressé és boldoggá kívánják tenni. Og Mandino könyve egyszerre hat az érzelmekre és az észre, üzenete örök érvényű.

A teljes ismertetőmet itt olvashatod el: A világ legnagyobb üzletkötője könyv

Arnold Schwarzenegger Utam a csúcsra 1977 (1988) – Egyik legmotiválóbb könyv sportban

Na igen, ez a könyv rendesen „ütött” nálam. Kétségkívül Arnold egyénisége az, amely olyan színt adott ennek a könyvnek, hogy egy életen át hat. Ez nem egy száraz, tényleíró, vagy bemutató könyv. Ez egy személyes élményen, átélésen alapuló, komoly fejlődéstörténetet vázoló könyv. Tele érzelmekkel, szenvedéllyel, eltökéltséggel és az álmok megvalósulásával.

Az Utam a csúcsra könyv olvasásakor Arnolddal együtt éltem át a vele történeteket, végig drukkoltam és izgultam, fenomenális élmény volt. Hatalmas ösztönző erő van a könyvben, az ember erős késztetést érez céljai megvalósítására. Ez a hozzáállás, amit az ő személyes példáján át élhetünk át olyanná tesz, hogy szinte magunk előtt látjuk a sikert, és az „út végét”.

1988-ban olvastam először és egyben ez volt az első könyv, amely igazán pozitív beállítottságra és célirányos, megoldásközpontú gondolkodásra állított.

Szellemünk hihetetlen képességekkel rendelkezik. Ha képesek vagyunk erejének pozitív irányba való terelésére, hatalmas teljesítményeket vihetünk véghez. Mindent el tudunk érni, amit akarunk. A siker titka, hogy rá kell venni a szellemet, értünk dolgozzon – ne ellenünk.”                   Arnold Schwarzenegger

Az az attitűd, amit Arnold Schwarzenegger közvetít, pontosan a legkiválóbb egyéniségek mentális beállítottsága. Míg az átlagember az akadályokon töri a fejét, ő ezt kihívásnak tekinti, s ha valamire azt mondják, azt nem lehet megcsinálni, ő a legnagyobb élvezettel veti bele magát. Na ez az, amit érdemes elsajátítanod!

MJ DeMarco – Gyorsítósáv a milliókhoz 2011

Ez a könyv megéri a pénzét. Nem titok, hogy a címe inspirálta a saját Egyéniségépítés Gyorsítósáv könyvem címét, bár a tartalom egészen más. MJ DeMarco egy csomó tévhitről lehúzza a leplet. De ami miatt az egyik legmotiválóbb könyvnek tartom, az a belőle áradó, pozitív, lelkes, mégis gyakorlatias gondolkodásmód.

Ez a könyv nagyszerűen „rákoppint” a programozott, hétköznapi gondolkodásmódra, amelyben a legtöbb ember szenved. Amiről persze nem tehetnek, hiszen az iskolában nem tanították, s a médiák, valamint az átlagemberek példája csak azt erősíti. MJ DeMarco megmutatja, hogy igenis lehet bárkiből multimilliomos, ha bizonyos alapelveket követ, és betartja a megfelelő lépéseket.

Milliók

Ő világosan megkülönbözteti a „szeretetből” végzett munkát, a szenvedélyből végzett munkával. Bemutatja azt is, hogy nem az számít elsődlegesen, mi az ötlet, vagy mit akarunk, hanem általa mekkora igényt elégítünk ki és mekkora értéket adunk. Bár a meggazdagodásról van szó, a sikeres és elégedett élet szempontjából is alapműnek tartom ezt a könyvet.

Aki még életében nem olvasott gondolkodásmód, vagy pénzügyi, üzleti könyveket, az ne ezzel kezdje. De aki igen, annak a számára hatalmas élmény, tele deja vu érzéssel. A Gyorsítósáv a milliókhoz könyvet itt ismertettem részletesen: Gyorsítósáv a milliókhoz könyv

A legjobb és legmotiválóbb jellemvonásokat a sikerhez ebben a könyvben összegeztem: A kiváló egyéniség 50 jellemvonása

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük