Személyiségtípus teszt. Hogyan fejleszd személyiségtípusodat

Személyiségtípus teszt. Hogyan fejleszd személyiségtípusodat

A 4 személyiségtípus teszt alatt általában a Hippokratész személyiségtípusok teszt értendő. Még most is folyton meglepődöm azon, hogy az emberek nem tudják, melyik személyiségtípusba tartoznak. Számomra ez olyan természetes, mint hogy tudom, milyen színű a szemem, vagy hajam… Miért fontos ez? Mindjárt elárulom, de előbb tisztázzunk valamit. Régebben részletesen ismertettem háromféle típusmeghatározás, a klasszikus, az energetikai és egy saját típusrendszer részleteit.

A klasszikus személyiségtípusokról mindent megtalálsz a tagsági rendszerben. Ezekhez teszteket is készítettem, amelyekből könnyen megállapítható a típusod, kivéve az elsőt (energetikai).
Még ma is a klasszikus, Hippokratész -féle személyiségtípusok használata az egyik legismertebb és ismerete az egyik leghasznosabb. Erről most készítettem először tesztet, amely nem található meg másutt.

A cikk után feltétlenül olvasd el a női és férfi személyiségtípusokról szóló cikket!

 

Miért fontos tudnod a személyiségtípusodat?

Azt tanítom és tudom, hogy az ember nem statikus, ezért változhat és változik is a személyisége, ezért átalakulhat egyik típusból a másikba, vagy több típus összetevőit veheti fel magába. Azonban az emberek nagy része, 10-ből 9 mindenképpen egész életében annál a személyiségtípusnál marad, amely nála a kezdetekben a legdominánsabb. A Hippokratész személyiségtípusok teszt ezért is jó támpont az önismerethez.

Egy átlagember számára a személyiségtípusának megváltoztatása, vegyítése, átalakulása szinte csodának tűnik, s valóban bizonyos fokig művészet. De az egyéniség képes rá. De ami mindenekelőtt a lényeg: tudd, melyik típus áll hozzád a legközelebb. Tudod, miért?

Ha nem tudod

Nem érted, miért vagy olyan, amilyen

Nem tudod, miért vagy bizonyos dolgokban jó, másokban reménytelen

Nem tudod, miért teremtesz könnyen, vagy nehezen kapcsolatokat

Nem tudod biztosan, miért kapcsolódsz könnyen egyes emberekhez, másokhoz nem

Nem érted, miért teljesítesz olyan pocsékul bizonyos munkákban

Úgy érezheted, a természeted nehéz, vagy éppen túl alkalmazkodó

Ha tudod

Érted, miért működsz úgy

Érted miért vagy bizonyos dolgokban jó, másokban reménytelen

Már érted, miért és hogyan működik nálad a kapcsolatépítés

Tudni fogod, miért vonzódsz bizonyos emberekhez, másokhoz nem

Pontosan tudod, milyen munkákban és feladatokban vagy a legjobb

Tudni fogod kezelni a természeted és azt is, hogyan használd fel

De ami a legfontosabb, az a céllal, küldetéssel, munkával, álommegvalósítással kapcsolatos. Két nagyon fontos fejezet is van az Egyéniségépítés Gyorsítósávban. Az egyik azzal foglalkozik, hogyan kereshetsz pénzt azzal, amit szeretsz, a másik azzal, hogyan valósíthatod meg önmagad a komfortzónádban.

Ha ismered a személyiségtípusod, az ezerszeresen megkönnyíti, hogy az ott leírtakat megvalósítsad. Elkerülheted a felesleges köröket, és ahelyett, hogy önmagad kínoznád az erőszakos változtatással, inkább magadból kiindulva a lehető legkönnyebb úton érhetsz el bármit, amit akarsz.

A személyiségtípusoknak vannak különböző kombinációi és kevert személyiségtípusok is léteznek. Ez egy hosszú téma, a Kevert személyiségtípusok cikkben olvashatod el őket. A 4 személyiségtípus teszt segít meghatározni a saját típusodat.

A 4 személyiségtípus teszt

Mielőtt továbblépnénk, töltsd ki ezt a tesztet, hogy pontosan tudd, melyik benned a domináns. Kattints erre a linkre: Egyéniség klasszikus személyiségtípus teszt
Letöltődik a teszt a gépedre.

A táblázatban 25 sort látsz, mindegyikben négy kifejezéssel. Ezek összevissza vannak keverve (mármint 4 személyiségtípusok szerint). Mindegyik sorban válassz ki egy, de csak egy kifejezést (különben hamis eredmény keletkezne)! Azt válaszd, amelyik a legszimpatikusabb, illetve a legközelebb állónak érzed magadhoz. (Semmiképp se olyant, amilyen csak szeretnél lenni!) A jobbra mellette levő négyzetben írd át a 0-át 1-esre!

Személyiségtípus teszt

Ha végeztél mindegyik sorral, húzd lejjebb a gördítősávot és nézd meg a diagram százalékos eloszlását. Az 1-es számú színnel jelzett a flegmatikus, a 2-es számú színnel jelzett a szangvinikus, a 3-as számú színnel jelzett a kolerikus, a 4-es számú színnel jelzett a melankolikus. (Elsősorban a számokat figyeld, mert a diagramszínek  és az alatta külön sorban kiírt, a típusokhoz tartozó színek egy árnyalattal különbözhetnek.)

Mihez kezdj a személyiségtípusod ismeretével?

Ha sikeres és boldog akarsz lenni, ne akarj mindenáron megváltozni, hanem ebből indulj ki. Van rá mód, hogy ezt tovább fejleszd, de erről beszéljünk később. A legkönnyebben akkor érsz el eredményeket bármiben, ha a típusodhoz kapcsolódik, azzal harmonizál. Vagyis a Hippokratész személyiségtípusok teszt ebben is segít.

Ha például melankolikus vagy, elmerülsz a részletekben, elemezgetsz, vagy éppen szeretsz írni, alkotni. Ha pedig szangvinikus, ki nem állhatod a monotonitást, inkább folyton ismerkednél, vagy szerepelnél. Ebből következően előbbi esetben ne erőltesd a kommunikációs szereplést, használd ki kiváló elemző, vagy alkotóképességed! Utóbbinál pedig semmiképp se legyél adminisztrátor, neked változatos, emberekkel kapcsolatos feladatok válnak be.

Ha a másik két típust nézzük, flegmatikusként elvagy úgy magadban, nem különösebben hoznak lázba a dolgok, hagyod, hogy mások diktáljanak. Kolerikusként pedig vállalkozó szellemű vagy, irányítani akarod a dolgokat és mindent kézben tartani. Előző esetben a nyugodt, egyforma feladatokat szereted, utóbbi esetben lételemed, hogy bizonyíthass és vezethess.

Nyilvánvalóan abból kell kiindulnod, amilyen vagy, és olyan feladatokat, munkát keresned. Ezenkívül az emberi kapcsolataidban is a természeted lesz a meghatározó. Ezért van az, hogy egyes emberekkel nagyon jól kijössz, másokkal kevésbé.

 

A 4 személyiségtípus teszt ismeretében – Hogyan fejleszd a személyiségtípusodat?


Kiemelkedő egyéniségek azok lesznek, akik a saját típusokon túllépve, több típus előnyeit egybekovácsolják önmagukban. Azonban ennek mikéntje egyáltalán nem mindegy. Ha tovább akarsz fejlődni, és egy kicsit kilépni saját típusodból, a legnagyobb hiba, ha az ellenkezőjére összpontosítasz. Pontosan ellenkezőleg kell megközelíteni a dolgot.

Ha flegmatikus vagy, unalmas dolgokkal és területekkel foglalkozzál, és szürke emberek társaságát keresd. Így tudatosodik benned a „flegmatizmus”, és előbb-utóbb kezdesz túllépni rajta. Másfelől időnként érdemes különféle embereket megfigyelned és érdekesebb emberekkel megismerkedned, akik hatással lesznek rád. Lassanként pedig szokj rá arra, hogy ne hagyd mindig másokra a döntéseket.

Hogyan fejleszd a személyiségtípusodat

Ha szangvinikus vagy, amúgy is folyton új dolgokat keresel, ezt fokozd addig, míg ellenszenvet nem érzel az állandó változás miatt. Ha valami komolyabban érdekel, egy időre vond meg magadtól, hogy vágyjál rá, mielőtt ismét foglalkozol vele. A Te életedben sokat jelent egy személy, aki iránt mély és hosszan tartó ragaszkodást érzel. Időnként érdemes visszalépned a háttérbe és egy kicsit megfigyelni a dolgokat.

Kolerikusként szükséged van a kihívásokra, olyan feladatokra, amelyek folyamatosan fejlesztik testi-lelki erőidet. Ha nehéz dolgokban sikereket érsz el, belső erőid folyamatosan fejlődnek. Érdemes egy olyan mentort, vezetőt, vagy példaképet találnod, aki csodálatot ébreszt benned a teljesítménye, vagy az egyénisége miatt.

Kommunikációdban figyelj oda másokra is, hallgasd meg őket, és engedd, hogy önmaguk legyenek. A 4 személyiségtípusok közt kolerikusként van a leginkább szükséged arra, hogy az érzelmi intelligencia mások megértésére vonatkozó részét fejleszd. Ugyanis a kolerikusok nehezen tolerálják például a sokat habozó, lassú, vagy bizonytalan embereket.

Melankolikusként a világban levő szomorú dolgoktól vagy szenvedésektől ne fordítsd el a tekinteted, hanem figyeld meg. Ha sok szenvedésen, vagy próbatételen átesett egyéniség a példaképed, vagy a vezetőd, az sokat segíthet. Így a külvilágban szemlélve, magadban fokozatosan „ellazul” melankolikus természeted, és nyitottabbá, pozitívabbá válhatsz. Időnként engedd el a dolgokat, építs pozitív kapcsolatokat (nem baj ha lassan), tudatosítsd a sikereidet!

A fentebbi tanácsok esetében figyelembe vettem Rudolf Steiner: Az emberi temperamentumok titka című tanulmányát is.

A személyiségtípusok kezelése egy önálló témakör. Ha részletesebben kíváncsi vagy, a saját típusodat hogyan fejlesztheted, valamint hogyan kommunikálj a többi típussal, a tagsági rendszer klasszikus személyiségtípusok almoduljában megtalálod a teljes leírásokat.

Ajánlott cikkek: Nagy egyéniségek motiváló ereje

                         Hogyan fejleszd magad

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük