A szangvinikus személyiségtípus jellemzői, bemutatása

A szangvinikus személyiségtípus igazi szél jegy, sosem tudod honnan jön, hova megy, de mindig mozgásban van. Ő az, aki sosem nő ki a gyermekkorból, akit nem lehet nem szeretni. Ő a fény az éjszakában, aki mindenkit felderít. A folytonos változás, a sűrű izgalmak és élénkség embere. A meglepetések személye, aki minden átmenet nélkül vált egyik hangulatból a másikba. Tudja, hogy milyen színű inget viseltél egy hónapja, de nem emlékszik a nevedre.
Nem aggódik, és nem izgatja a jövő, ő most jól akarja érezni magát és így is viselkedik. Egy pillanat alatt benne van mindenben, de ne akard hosszú ismétlésekre kényszeríteni… Ne akard megérteni a hangulatát, mert mire megértenéd egészen másikban van. Olykor olyan díszes, mint egy páva, máskor rohan, mint az agár, s néha többet fecseg, mint egy papagáj.

A szangvinikus jelentése lobbanékony, ingerült, forróvérű személy, aki azonban hamar lehiggad. Olyan egyén, akinél az érzelmi diagram időben hirtelen felugrik, majd gyorsan zuhan. A rá jellemző személyiségjegyek felkeltik mások figyelmét, de a színes felszín mögött nem mindig áll mély tartalom.

A szangvinikus személyiség jellemzői

A szangvinikus személyiség fizikai jellemzői

Többnyire normál testalkatúak, bár karcsúság, hajlékonyság jellemző rájuk. A járása könnyed, laza, olykor szökellő. Nézése vidám, szapora, gyakori a típusnál a kék szem. Az arca kifejező, változékony, egy sereg érzést képes tükrözni. Inkább energikusnak hat, egész testtartásában, mozgásában derű, és emelkedettség fejeződik ki.

A szangvinikus jellemzői és az érzelmek

Mivel a szangvinikus jelentése eleve egy gyorsan változó lelkiállapotú személy, pillanatok alatt megváltozhatnak az alapvető érzelmei is, mások szinte nem is értik, mi történt vele. Gyorsan haragra gerjedhet, lobbanékony és ingerlékeny, de hamar visszanyeri jókedvét. Nagyon könnyen feldobódik, izgalomba jön. Érzései nem tartósak, gyermekkorban ugyan hangulatilag-lelkileg függ az időjárástól, de nem tud sokáig rosszkedvű maradni. Izgékonysága miatt épp az ellentéte a flegmatikusnak, amely egészen szenvtelen.

A szangvinikus személyiségtípus beállítottsága

Optimista, vidám, rugalmas, és nagyon könnyű felkelteni az érdeklődését, de fenntartani már annál nehezebb. Sokszor szétszórt, és rendszertelen, ilyen tekintetben kevéssé megbízható. Nem zavarja a rendetlenség maga körül, fegyelmezetlen és spontán. Kedvező vonása, hogy képes meglátni mindenben a pozitívat, a szépet.

Gyermekként rengeteget fecserészik, imádja a színeket, imádja a játékokat és az örömöket. Nagy álmodozó és tele van ötletekkel. Az más kérdés, hogy jó részüket nincs türelme megvalósítani. Imádja a különlegességeket megtalálni és használni is, például a mindenféle színű és szokottól eltérő ruhadarabokat.

Borzasztóan kíváncsi természetű, ez miatt néha kellemetlen helyzetekbe is kerülhet. A tények, az adatok, az elméletek nem az ő világa. Ezekhez nincs türelme, annál inkább az érzésekhez, érzelmekhez, történetekhez, másokkal való kikapcsolódáshoz, szórakozáshoz.

A szangvinikus személyiség kommunikációja, kapcsolatai

Társaságkedvelő, szeret a középpontban lenni, érintkezni másokkal. Többségük népszerű személyiség, nagyon szeretnek szerepelni. Viselkedése olykor gyermeki, általában kíváncsi és könnyen feldob másokat. Színes, beszédes és megnyerő személyiség, aki mellett nem lehet unatkozni. Szereti felhívni a figyelmet magára mind öltözködésében, mind beszédében és viselkedésében.

Néha hihetetlenül naiv tud lenni, ám ettől olyan szerethető, mint egy gyermek. Kiváló beszélőkéje van, nagyszerű mesemondó és a testi érintéseket is szereti. Élénken gesztikulál, gondoskodik róla, hogy az előtérben legyen, élvezi, ha ő a figyelem tárgya. Hihetetlen könnyedséggel lép kapcsolatba másokkal, természetében van a barátkozás.

Jóval közvetlenebb a többi típusnál, közel jön, megérint, a szemedbe néz, mosolyog. Szereti ha fényképezik, filmezik, pózol, és élvezi ennek minden percét. Több ismerőse és barátja van, mint bármelyik másik típusnak, bár az is igaz, hogy ezek jó része csupán felszínes kapcsolat. Szülőként nagy erénye, hogy szeret játszani a gyerekekkel.

Szereti színesen mesélni a történeteket, hajlamos a túlzásokra, s néha le sem lehet állítani, ha belekezd valami elmondásába. Ő az igazi, mesteri kapcsolatteremtő, aki bárkihez megtalálja a megfelelő hangot. Dicsérettel könnyű levenni a lábáról, és befolyásolható.

A szangvinikus ember és a cselekvés

Imádja és igényli a változatosságot, de a monotonság semmilyen fajtáját nem bírja. Az erőteljes szangvinikus személyiség képtelen tartani a határidőket, ami nem érdekli, azt egyből elfelejti. Óriási lelkesedése miatt egészen különleges feladatokba is belevág, viszont könnyen lehet, hogy megunja, mielőtt a végére érne. Így számára az ideális hivatás megtalálása sem könnyű feladat.

A szangvinikus lelkesedése

Túl sok mindenbe belekezd, végül a legtöbből semmi sem lesz, de ez különösebben nem izgatja. Képtelen az apró, kis részletekre összpontosítani, nem tud sokáig egyvalamire koncentrálni, mindig tovább akar lépni. Nem kis fantáziája van, szeret újítani, változtatni, de a kivitelezés nem az erőssége, csak ha könnyű és gyors munkáról van szó.

A szangvinikus típus egyéb jellemzői

Bár a gyermekek általában véve is (még) szangvinikus természetűek, közöttük is vannak, akik később is azok maradnak. Ha egy gyermek sok minden iránt csupán rövid ideig érdeklődik, és érdeklődése hamar visszahúzódik, akkor szangvinikusnak tekinthető.

Gyermekként az éterteste van uralmon, felnőttként viszont az asztrális teste. Ennek következménye, hogy az idegrendszer túlereje áll fenn, ami miatt minden iránt hamar érdeklődik, de gyorsan el is veszti érdeklődését. Egyik benyomástól a másikig siet, és mindig új ingerekre van szüksége

Zeneileg a fúvós hangszerek megfelelőek a számára, valamint a dallam és a teljes zenekar. (Forrás: Rudolf SteinerA nevelés művészete, Az emberi temperamentumok titka című előadások.)

A szangvinikus személyiségtípus grafológiai jellemzői

  • kis bal margó, lefelé szélesedhet, jobb margó alig, vagy nincs

  • a sorok domborúak és hullámosak

  • gyors írás

  • szabálytalan tollmozgás, ritmustalan írás

  • erős sporadikus (rendszertelen, hirtelen nyomásnövekedés) nyomaték

  • túlbonyolított betűformák, változó betűalakítással

  • kezdő és végvonal általában hiányzik, ékezetek és áthúzások jobbra tartanak
    változó magasságban és formákban

Mire alkalmas leginkább a szangvinikus személyiségtípus?

Kiváló előadó képességekkel rendelkezik, igazi showman, remekül tud másokat szórakoztatni. Helytáll úgy mint színész, humorista, előadóművész és tanító. Nagyszerűen tud motiválni másokat, egész természetével lelkesít. A számonkérés viszont nem erőssége, mivel saját maga is sokszor félbehagyja céljai megvalósítását.

Érdeklődő természete és őszinte, meleg érzései megnyitják az embereket. Minden más típusnál gyorsabban ráhangolódik másokra és együtt érez, ezért sokféle emberrel tud bánni. Ellenben a panaszkodást nem bírja sokáig, s a hosszú hallgatást sem, ezért olyan társasági, kommunikációs pályákra alkalmas ahol ő van a középpontban, vagy ő foglalkozik másokkal.

Örömteli, természetes személyisége által kiválóan szót ért a gyermekekkel, a velük való foglalkozás örömöt jelent a számára. Neki nincs szüksége magabiztosságot erősítő könyvekre, hogy kezdeményezzen, megszólítson, megismerjen másokat, ez a vérében van. Abban a legjobb, hogy sok-sok új kapcsolatot hozzon létre, mások fogadására, estélyek vezetésére kiváló választás.

Nem tud a háttérben maradni, az ő lételeme a társaság, vagy legalább néhány ember, akikkel rendszeresen kommunikálhat. A humort, a derűlátást, a pozitív hozzáállást, a jókedvet ő tartja fenn. Nagyszerű szervező és kapcsolattartó, ám vagy mindent jegyzetelnie kell, vagy egy társra van szüksége, hogy a részletek és határidők ne sikkadjanak el.

A szangvinikus személyiségtípus az üdítő változatosság és a követhetetlen érzelmi váltások egészen speciális keveréke. Egyszerre imádni való és kibírhatatlan. Nála az ambíció jelentése kifullad a gyors eredményekben. Nem erőssége a kivárás, ezért hosszan tartó feladatokban alul teljesít. 

A napi rutin a halála, a változatosság és új helyzetek, új emberek megismerése a lételeme. A pompa, a varázslat, a káprázat, a külsőségek, az élvezetek magával ragadják, minden olyan terület, ahol ezekkel foglalkozhat, ideális számára. Igényli az elismerést, különösen, ha nyilvánosan történik, de ő is tud másokat felemelni.

Szangvinikus személyiség jellemzők táblázat

Miben érdemes fejlődnie a szangvinikusnak?

A szangvinikus jelentése izgága, nyugtalan. Hogyan kezeljük és neveljük a szangvinikus gyermeket?

Hogyan kommunikáljunk a szangvinikus személyiség típussal?

Mindezeket elolvashatod Egyéniségépítés tagként a csak tagoknak szóló oldalon, bejelentkezés után. Ha még nem vagy tag, itt csatlakozhatsz.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is a cikket!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük