Ballai Brigitta, a digitális nomádok csoportjának vezetője

Ballai Brigitta, a digitális nomádok csoportjának vezetője

Ballai Brigittára (is) online találtam rá. Már első pillanatban kitűnt, hogy itt egy nem mindennapi egyéniségről van szó. Ő az az ember, aki nem csak álmodik, hanem meg is valósít. Kiváló példája az időben és térben is szabad, független egyéniségnek, aki mellesleg kiválóan kommunikál és irányít.

Ami szintén szimpatikus volt, hogy fontosabb feladatai ellenére hajlandó volt rászánni az időt, hogy válaszoljon a külön számára írt kérdésekre. Ha olvasol a sorok között, érezheted mekkora erő van a szellemiségében, és milyen erős impulzust ad arra nézvést, hogy Te is valósítsad meg minden célod/álmod.

1.Arra kérlek, mutasd be mi az a tevékenység, amivel sikert értél el!

Sok mindennel foglalkozom. A fő csapásirány viszont IT tanácsadás és E-commerce vállalkozások.

2.Meséld el röviden, hogyan jutottál el idáig!

Amikor kikerültem a pécsi közgáz egyetemről annak idején, az volt a fő gondolatom, hogy bármi munkát elvállalok, ami jön, mivel úgy éreztem a gyakorlatban semmihez nem értek. Annak idején így kerültem bele az IT, azon belül is a SAP világába. Szerencsésnek mondhatom magam, mert az első pillanattól nemzketközi szinten dolgoztam. Houstonba, Bangkokba és Brüsszelbe kaptam kiküldetést az első években. Rövid időn belül rájöttem, hogy nekem ez az IT irány lesz az útlevelem a világba.

Így is lett. 2 éves magyar munkaviszony után már csak külföldi projekteken dolgoztam. Én döbbentem le leginkább, amikor 24 évesen feltettem a világhálóra az önéletrajzomat, és 2 héten belül 3 munkaajánlatom volt külföldről. Akkor viszont én még nagyon ragaszkodtam a biztonságos parthoz, hiszen akkor kezdtem el az egyedülálló életemet. Akkor költöztem fel Budapestre, megvettem az első lakásom és autómat. Így 6 hónapomba telt míg elfogadtam az egyik ajánlatot. A bécsi cég megvárt, amíg döntést hozok, így 2006-ban kiköltöztem Bécsbe és onnan utazgattam ügyfelekhez. Sokszor heti 3 országban is jártam. Bőröndből éltem.

Akkor itthon még fehér hollónak tekintettek. Akkor még nem indult el ez a nagy kivándorlási hullám, Magyarországról még nem volt szabad munkavállalás az EU -ban. Nekem is nehéz volt megmagyarázni a környezetemnek, hogy egy multinacionális céget és egy jó állást miért hagyok ott és költözök külföldre. De engem vonzott az ismeretlen és hogy kipróbáljam magam.

3.Hogyan tudtál külföldön beilleszkedni és érvényesülni?

Számomra a beilleszkedés sosem volt nehéz. Nyitott vagyok az emberekre, az új helyzetekre. Segítséget sem röstellek kérni. Egy mosoly pedig messze elér.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert az első hetek kulturális sokkja után, bárhol jól tudom magam érezni, legyen az Bali, New York vagy egy kis thai sziget.

4.Mi az a digitális nomád? Hogyan lehet valaki digitális nomád?

Digitális nomád olyasvalaki, aki helyfüggetlenül, laptopján képes dolgozni. Lehet ez akár egy kávézó, a nappalid, a Balaton part vagy éppen a Karib tenger. A digitális nomád maga dönti el a napi beosztását is, mikor és honnan dolgozik.

Mi az a digitális nomád

Sokan úgy érzem félreértik a digitális nomádságot. A nomádsághoz nem kell feltétlenül messze menni, megkerülni a Földet, és folyton úton lenni.

5.Hogyan oldottad meg azokat a helyzeteket, amikor legyőzhetetlennek tűnő akadály került álmaid megvalósítása elé?

Nem hiszek a szerencsében. Én úgy gondolom, hogy a cél érdekében minden tőlünk telhetőt meg kell tenni. Én magam is világ életemben tettem az álmaimért, nem vártam, hogy a sült galamb a számba repüljön, kerestem a lehetőségeket. Ettől függetlenül, úgy gondolom, ha úgy érezzük, hogy az elemek nem segítenek célunk elérésében, bármennyi időt és energiát rááldoztunk… érdemes elgondolkoznunk, hogy az valójában-e a mi utunk. Én úgy gondolom, hogy ha jó úton haladunk, akkor a lehetőségek váratlanul megnyílnak előttünk. Esetleg olyan kapuk is megnyílnak, amikre sosem gondoltunk volna.

6.Melyik az a tulajdonság, amely a legnagyobb mértékben segített ahhoz, hogy eljuss oda, ahol vagy?


Kos vagyok, folyamatosan keresem a kihívást, az újat. Megmozgatok mindent a céljaim elérése végett. Amit a fejembe veszek, előbb-utóbb meg is valósítom.

7.Mi az, amiben a legjobb vagy? Mi az, amivel senki nem rendelkezik a világon rajtad kívül?


Ez egy elég erős kijelentés lenne így. Nem gondolom, hogy lenne bármi is, amiben a legjobb vagyok, vagy amiben akár kiemelkedő lennék. Azért is mert sok mindennel foglalkozok. A sikereim célja, úgy gondolom, hogy a tettek embere vagyok, mint említettem, amit a fejembe veszek, azt megvalósítom, megyek utána és bevállalom a kínálkozó lehetőségeket, nem félek elhagyni a biztonságos partot… kemény munka… ennyi a titok.

8.Mi az üzeneted, a küldetésed, vagy amit képviselsz a világban?

A digitális nomádok csoportot azért hoztam annak idején létre, mert Magyarországra visszalátogatva úgy éreztem, hogy otthon az emberek nagy része hitetlen önmagában, nem mer kilépni a komfortzónájából és fél álmodni, kilépni a társadalmi normákból, a szürke tömegből. Az élet rövid, hogy biztonsági játékosok legyünk. Annál rosszabb nem lehet, hogy valaki így élje le az életét, én így gondolom. Az üzenetem, aminek kommunikációjára a digitális nomádok csoport segítségemre van, hogy vannak lehetőségek a világban és merjük kihasználni őket. A csoport és jómagam támogatása által remélem sokan rátalálnak az útjukra és sikerül kikerülniük a mókuskerékből.

9.Számodra mi az igazi szabadság, függetlenség? Elérted -e már és hogyan válik tartóssá?

Számomra a szabadság azt jelenti, hogy magam dönthetem el mikor, mit csinálok, hol és milyen projektmunkát vállalok el. Ezt mindenképpen elértem már, hiszen évek óta tanácsadóként, online vállalkozóként olyan projekteket vállalok el a világban, ami számomra kedves vagy kihívás.

Otthonomnak vallhatom a kis magyar várostól, Mohácstól kezdve Bécset, sőt a világváros New Yorkot is. De már úgy érzem Bali, Thaiföld és a Fülöp szigetek is olyan, ahol barátok várnak bármikor, vagy a sarki kifőzdés néni a kedvenc ételemmel. Ez nagyon jó érzés.

10.Hogyan oldod meg, hogy az üzleti rendszered nélküled – vagy legalábbis a legcsekélyebb felügyeleted mellett működjön,- hogy közben szabadon élhess?

Van egy csapatom a Fülöp szigeteken, akik évek óta viszik a vállalkozásaimat, a napi rutinszerű feladatokat. Én teremtő személyiség vagyok, kevésbe operatív, szeretek ötleteket megvalósítani, de a már működő vállalkozás napi vitele annyira nem köt le. Ezért számomra egy háttércsapat az ideális megoldás.

Amit a fejembe veszek, azt megvalósítom

Kérdezhetnétek miért épp a Fülöp szigetek, miért nem Magyarország. Ennek számtalan oka van, csak párat említve – az angol például majdnem anyanyelve a Fülöp-szigetieknek, ill. másrészről ők jobban alkalmazkodtak a 24-7 online munka léthez mint a magyarok. Egy e-com vállalkozás esetében például nincs hétvége és ünnepnap, mindennap ki kell szolgálni a vevőket és ellátni ügyfélszolgálatot, akkor is ha csak napi 1-2 órában. Ezt tapasztalatom alapján a magyarok nagy része még nem érti.

11.Mit tanácsolsz azoknak, akik szeretnének kitörni és általuk kedvelt tevékenységgel anyagilag-szellemileg függetlenné válni?

3 fő tanácsom lenne.

1. Ne féljenek kilépni a komfortzónájukból, éljenek a lehetőségekkel, amikor azok felkínálkoznak. Ne féljenek új területet megismerni, tanulni.

2. Tegyenek az ámaikért, az álmodozás maga édeskevés. Ne adják fel az első akadálynál. Itt az emberek 90%-a elbukik.

3. Keressenek motiváló példaképeket, csatlakozzanak támogató közösségekhez. Ne hallgassanak a negatív, miért nem sikerülhet fókuszú emberekre a környezetükben.

12.Melyik az a közeg (helyszín, emberek), ahol a legszívesebben tartózkodsz, és miért?

Nagy kedvencem az Egyesült Államok. Jó pár évet éltem az USA -ban különböző államokban, diákként, munkavállalóként, diplomataként stb. Számomra az amerikai mentalitás, a pozitív látásmód, a támogatás, a nyíltság, mindig fontos volt. A mai napig sokat táplálkozok lelkileg amerikai barátaimból, partnereimből, ügyfeleimből.

Jakab Tündi   >> előző Egyéniség

1 hozzászólás
  1. SmallRVLifestyle
    SmallRVLifestyle says:

    Nem mindenkinek valo ez az eletforma de hiszem hogy aki valaha megkostolja a szabadsagot mar nem akar visszamenni. A norm annyira bele van vesve a tudatunkba. Dolgozz egesz eletedbe, vegyel dolgokat amikre nincs szukseged, legyel eladosodva… Nem ertettem hogy nem vagyok szabad igazan mig bekovetkezett. Onnan kezdve mar nem akartam visszamenni a normalis eletbe. Engem is vagy irigyelnek es mondjak, hogy ok is szeretnek vagy azt, hogy hat ok szeretik a munkajkat es szeretnek a reggeli forgalomba ulni, mert az nekik a kikapcsolodas… Mikor viszont megkerdezem oket, vajon csinalnak e ha nem kapnanak erte penzt, a valasz mindig az hogy akkor nem. Akkor igazabol megsem annyira szeretik munkajukat?! Velemenyem szerint az ember a legboldogabb akkor, ha sajat maga felel a sajat ideje beosztasaert 100%. Ez az igazi szabadsag.

    Válasz

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük