Egyéniségépítés testedzéssel, edzés hatása az egyéniségre

Egyéniségépítés testedzéssel nem más, mint visszafele hatás a testtől a szellemre. Az edzés hatása az egyéniségre, és annak tulajdonságaira egészen különleges, ha rendszeres testmozgásról van szó. A mai fizikai emberi test az univerzum egyik csodája. A létezés mesterműve, ezért csak nagy tisztelettel közelíthetünk hozzá.

Oly pompásan van megalkotva, hogy minden egyes tagjának megvan a maga rendeltetése, semmi sincs feleslegesen. Ez a műremek hibátlanul működik, ha rendeltetésének megfelelően használod. Nem 70-80, hanem sokkal több évig funkcionálhat, elsősorban karbantartójának, az embernek eredményeképpen.
Egyéniségépítés testedzéssel – A fizikai test rendeltetése

Bár a mai tudomány még mindig azt tanítja, hogy az ember a majomból fejlődött ki, s lett emberré és az egész emberiség létezése többé-kevésbé a véletlennek köszönhető, egyre kevesebben fogadják el ezt az elméletet. A spirituális hagyományok szerint az emberi lényen, s különösen annak fizikai szervezetén magasabb lények sora munkálkodott az évmilliók során.

Bizonyára hallottad már azt az analógiát, miszerint az ember a mikrokozmosz. Az emberi szervezet a világegyetem és a benne levő csillagrendszerek miniatűr leképeződése. Hogy pontosan hogyan, ebbe nem kívánok belemenni, mert eltérnénk mai tárgyunktól. A szervezetben vannak olyan szervek, amelyeknek a múltban volt szerepe (pl. tobozmirigy), s vannak, amelyeknek a jövőben fog nagyobb szerep jutni (pl. gégefő).

Az egyéniségépítés testedzéssel témájában különösen fontosak az izmok, s a velük közvetlen kapcsolódó szervek. Ezek közül a szív egészen különleges. A szív az a szervünk, amely harántcsíkolt izomrostokból áll, mint az akaratlagosan mozgatható izmok. Pontosan azért, mert a szív a fejlődés következő fokán, a vérkeringésen át, akaratlagosan lesz majd irányítható.

A fizikai test az eszköz arra, hogy a fizikai világban való létezéssel élményeket szerezzünk, s egyúttal magasabb, szellemi önvalónkat kifejezésre juttassuk. Az emberi test által maga az ember képes arra, hogy a szó által kifejezze érzéseit, gondolatait és az mondja magára: – Én vagyok! Az állat erre nem képes.

Tested mint egyéniséged kifejeződése

Bár egy adott fizikai test tulajdonságait a genetikára vezetik vissza, ez azonban sokkal bonyolultabb ennél. Nem véletlen, hogy pont olyan tested van, amilyen. A szellem a lelken át dolgozik a fizikai testen, még akkor is, ha ennek eredménye csak lassan látszik.
Bármilyen testtel is rendelkezel, a legelső amit tenned kell, az, hogy feltétel nélkül elfogadod azt a formát, amellyel most rendelkezel.

Lehet, hogy nem tetszik az a külső, amelyet most „viselsz” mégis, bármin is változtatni akarsz, először el kell, hogy fogadd, amid van, sőt megszeretned.
Ha belenézel a tükörbe, egyetlen gondolatnak hagyj teret elmédben: kaptál egy formát, amellyel kifejezhetem mindazt a megismételhetetlen egyediséget, ami benned rejtezik.

Egyéniségépítés testedzéssel

A testedzés szó kapcsán ne hatalmas izmokra gondolj, vagy akaraterővel végzett önkínzásra, hanem olyan tevékenységre, amellyel tested formálod. Mindezt örömmel, élvezettel, annak tudatában, hogy az edzés hatása az egyéniségre a lehető legjobb. A testedzés egy csodálatos dolog, amely normális esetben egy életen át kell hogy végigkísérje az embert.

Én körülbelül 12 éves koromtól rendszeressé tettem ezt, s azóta életformámmá vált. Nem bírnám elviselni, hogy elhanyagolt, pusztuló testem legyen. Az egyéniségépítés testedzéssel minden irányban kihat. Az edzés az motivál és vissza. Biztosítja – amennyiben mellette egészséges életmódot folytatsz – hogy fiatal maradjon a tested, erős és rugalmas.

A testedzés előnyei, hatása az egyéniségre

A dolog visszafele is működik, ezért amikor a testeden dolgozol, egyúttal a szellemedet is kezelésbe veszed! És ez az a terület ahol sok „szellemi irányultságú” embernek hiányosságai vannak. Úgy gondolják, hogy valaki vagy fizikailag legyen jó, vagy szellemét csiszolja.

De az ember egy harmonikus rendszer, amelynek minden része kölcsönhatásban van egymással. Amikor több ezer éve a görög ember így szólt: „ép testben ép lélek”, azt nem filozofikusan értette, hanem szó szerint. Ugyanis a test formálása és építése, és a szellem fejlesztése között kölcsönhatás áll fenn.

A test olyan, mint az agyag, bizonyos határokon belül – amelyek elég tágasak – formálható tetszés szerint. Ennek megvan a maga művészete és szépsége. Ha ügyes vagy, olyan lehet az izomzatod, akár egy görög szoboré! Ne azzal foglalkozz, 30, 40, 60, 80, vagy 90 éves vagy. Sosincs késő. Ami lényeges, hogy természetes testedzéssel és táplálékokkal formáld magad.

Az edzés hatása az egyéniségre – a testedzés előnyei

A testen elvégzett munka egyedülálló módon tisztítja az elmét és a szellemet. Az edzés után nyugalom és higgadtság vesz erőt az emberen, képes a legmegfontoltabban cselekedni. A testedzés pozitívvá tesz. Arnold Schwarzenegger írja Utam a csúcsra c. könyvében:

Kezdjük edzésünket mindig pozitív beállítottsággal és azzal a kemény meggyőződéssel, hogy sikerünk lesz…. Képzeljük el azt a testet amit el akarunk érni, és tréningezzünk keményen és fáradhatatlanul, amíg meg nem valósítjuk a terveinket. Ne veszítsük szem elől ezt a képet. Vetítsük ki az agyunkba, milyen lesz ez a test: kidolgozott, erőteljes, példásan fejlett. Győzzük meg magunkat, hogy ennek az alaknak az elérése lehetséges, és dolgozzunk azért, hogy megvalósítsuk az álmunkat.”

Hogy a testedzés mekkora hatással bír a célok megvalósítására, arra az ő élete kiváló példa. Az igazi edzés terv szerint történik, amely a célok alapján van elkészítve. Amikor az ember ezt végigviszi, élete más területeire is hatással lesz. A valódi testedzés (vagy a testépítés) célja nem az, hogy eltorzultan hatalmas izmokat építs, hanem tested izomzatának minden része arányosan, harmonikusan fejlett legyen.

Minden egyes izmod és testrészed személyiséged egy részének kifejeződése, ezért a testedzés minden részében tanulsz valamit magadról. Az mellett, hogy megtanulsz minden részedre figyelni, egy olyan eredményt hozol létre, amelyet nem lehet pénzzel megfizetni, hiszen más nem végezheti el helyetted.

Nő vagy, vagy férfi, sovány, vagy telt, idősebb, vagy fiatal, ez csak annyit jelent, másképpen kell edzened. A testedzés rendszere minden nemre, testalkatra és korosztályra ki van dolgozva. Az egyéniségépítés testedzéssel azért működik jól, mert az egyéniségépítés és testformálás, testedzés, vagy testépítés rokonok.

Miközben a tested formálod, építed, saját énképed is építed. Egyre inkább elfogadod magad, az önértékelésed növekszik, ezáltal nagyobb önbizalmad lesz, és ez óriási erővel bír álmaid megvalósításához! Aki rendszeresen sportol, az más téren is képes nagy fejlődésre és komoly eredmények elérésére.

Egyéniségépítés testedzéssel előnyei

Számos olyan pozitív jellemvonás van, amelyet a rendszeres testedzés erősít. Ennek roppant egyszerű oka, hogy olyan belső erőket mozgat meg, amelyek az emberi szellemre jó hatással vannak. A szokássá vált rendszeres testedzés egyben olyan kisugárzással tölt fel, amely pozitív energiát közvetít mások felé.

A belső tulajdonságok, amelyekre hatással van a rendszeres testedzés:

 • Önelfogadás

 • Önértékelés

 • Önbizalom

 • Egészség

 • Fizikai képességek növekedése: erő, állóképesség stb.

 • Céltudatosság

 • Tervszerűség

 • Akaraterő

 • Kitartás, állhatatosság

 • Koncentráció

 • Határozottság

 • Önuralom, önkontroll

 • Hit

 • Vizualizációs erő (a gyakori elképzelés által)

 • Megingathatatlanság, rendíthetetlenség

 • Szépség – arányos, harmonikus izomzat

 • Szellemi tisztaság, frissesség

Az Egyéniségépítés Tagság Rendszerben egy teljes almodul foglalkozik azzal hogyan végezd a testedzést a gyakorlatban.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük