A siker 7 mítosza. Hogyan legyél könnyen eredményes?

A siker 7 mítosza 7 olyan hiedelem, amely azzal kapcsolatos, ahogyan elérheted az eredményeidet. Ezek egy része már olyan mélyen beivódott a köztudatba, hogy szinte szentségtörés ellentmondani neki. Mégis, ha arra vagy kíváncsi hogyan legyél könnyen eredményes, akkor ezekről tudjál.

Először kifejtem a 7 mítoszt, majd megmutatom azt a 7 dolgot, amit ezek helyett tegyél. Amennyiben ezek rendben vannak a fejedben, akkor máris egy csomó energiát megspórolsz, mert nem hadakozol láthatatlan ellenségekkel, hanem valóban azzal foglalkozol, ami előre visz.
A siker 7 mítosza

1.A küzdelem mítosza

A siker 7 mítosza közül nem véletlenül vettem ezt előre. De miről is van szó? Figyeld meg ezeket a mondásokat:

  • Küzdj meg azért, amit szeretnél! Küzdj az álmaidért!

  • Küzdelem nélkül nincs győzelem.

  • Soha ne add fel. Küzdj a végsőkig!

  • A sikerhez csak annyi kell, hogy még elszántabban küzdjünk.

Sokan hajlamosak gondolkodás nélkül elfogadni ezeket a gondolatokat. De állj meg egy pillanatra! Háborúba készülsz? Ha nem, akkor ki, vagy mi ellen kellene küzdened? És ami a legfontosabb, a küzdés gondolata milyen érzéseket kelt fel benned?

Harc. Valamilyen szinten ez összekapcsolódik a harccal, ami automatikusan olyan érzéseket kelt fel, amelyek elfárasztanak és el is vehetik a kedved. Vannak persze kivételek, akiben a kolerikus tulajdonságok a dominánsak, szeretik a versenyt. Számukra a küzdelem akár élvezet is lehet. Azonban a többségnek nem.

A küzdés az olyan, mintha egy sebes folyó áramlásával szemben akarnál úszni. Megteheted, de jobban jársz, ha az eszedet használod, és az ellenállás helyett, inkább kihasználod a természeti elemek – és más dolgok – erejét.

2.A siker 7 mítosza – Az egyensúly

Az egyensúly két módon lehetséges. Ha halott vagy, vagy ha elérted a tökéletességet, és innentől nincs értelme a létezésednek. Ugyanis a létezés a mozgás, változás, ha mindezeken túl vagy, nincsen hova menned. Ugye nem erre számítottál? Te is azt tanultad, ha egyensúlyban vagy, minden szép és jó.

Azonban ez egy tévhit, az jó, ha harmóniában vagy, de az egyensúly nem az élet. Valójában az életet az egyensúlytól való eltávolodás, és hozzá közeledés ciklikus váltakozása okozza. Nem arról van szó, hogy szélsőségesnek kellene lenned – ez a másik véglet – hanem az ellentétekben felismerned a tudatosságot.

Az egyensúly mítosza

3.A tökéletesség mítosza

Szinte majdnem minden ember beleesik a csapdájába, anélkül hogy észrevenné. Pedig ilyesmi, hogy tökéletesség, nem létezik. Mégis, minden pillanatban erre törekszünk. De a tökéletességben egyáltalán semmi jó nincsen. Az egy ábránd. Ettől függetlenül nem baj a felé való törekvés, a lényeg az, hogy ne az legyen a cél, hanem az út része.

A legnagyobb baj a tökéletességgel, hogy még senki nem tudta pontosan meghatározni. Tehát mint cél, teljesen félrevezető. Ha jól megnézed a sikeres embereket, egyáltalán nem tökéletesek, csak valamiben valamit jól csináltak. Még abban sem tökéletesek, amiben a legjobbak.

4.A siker 7 mítosza – A népszerűség mítosza

Mennyire népszerűek a sikeres emberek? Ha jól utánajársz, észreveszed, hogy ebben is a legtöbben jócskán félreértelmezik az igazságot. Az a helyzet, hogy a sikeres emberek – legyen szó bármilyen területről – a célközönségük körében népszerűek. Ami azt jelenti, hogy a többi embert nem érdeklik, tehát közömbösek iránta, vagy nem szeretik.

A népszerűségre törekedni, félrevezető út. Ez egy ego játszma, ami tiszta önbecsapás. Sokkal nagyobb erő van abban, ha külső dolgokkal nem megszerezhető belső értékeidet fejleszted. Igazából semmi baj a népszerűséggel, de az nem cél, hanem következménye annak, ha jól csinálsz valamit, és harmonizálsz is azzal, amit teszel.

5.A motiváció mítosza

Két dolog lényeges. Külső motivációra van szükséged, vagy valami belülről inspirál? Utóbbi esetben sokra viheted, míg az elsőnél sosem elég a motivációból. Igazából a motiváció nem rossz dolog, csak nem mindegy miért kell. Miért gondolkodsz azon, hogyan motiváljad magad? Azért, hogy végre cselekedj, vagy plusz energiát ad?

6.A siker 7 mítosza – a győzelem mítosza

Van egy alapvető elgondolás, miszerint a siker = győzelem. Az esetek egy részében, például, ha valamilyen versenysportban vagy, ez részben igaz lehet. Azonban a győzelem magában foglalja, hogy valami felett. Győzni nem olyan nehéz, mint erről már írtam az egyik cikkemben.

De ha megnézed a siker meghatározását, máris nyilvánvaló, hogy a tartós siker nem a győzelemről szól. A győzelemnek van egyfajta mellékzöngéje, mint a küzdés esetében, hogy valaki(ke)n felülkerekedni. Azonban sok esetben, például az üzleti életben nem a győzelem a lényeg, hanem a nyereséges kapcsolatok, és értékesítés.

7.A cselekvés mítosza

A siker szempontjából a cselekvéssel semmi baj, amikor nem a cselekvés kedvéért cselekszel. De csupán cselekvéssel a csúcsra jutni nem lehet. Ami a fejedből hiányzik, azt nem tudod pótolni cselekvéssel. Önmagában a kemény munka nem tesz sikeressé. Vannak, akik éjt nappallá téve hajtanak állandóan, mégis alig jutnak előre.

Az egyik régebbi cikkemben már kifejtettem, hogy mindössze cselekvéseid 10 százaléka az, ami a lényeg, ami a valódi eredményeidet hozza. Cselekedni persze fontos, de ha nem előzi meg a jó cél, gondos terv, és megfelelő beállítottság, akkor sehova sem vezet. A cselekvést egy szinttel magasabbra kell emelni.

Hogyan legyél könnyen eredményes?

A siker 7 mítosza kiküszöbölése 1.A fókusz ereje

Ne küzdj, hanem fókuszálj! Ez a nyerő képlet. Míg a küzdelem mértéktelen energiát elfogyaszt, a fókuszálás összpontosítja azt. A fókuszálás legjobb módszereiről a tagsági magazinban írok bővebben, de ami a lényeg, hogy ne valami ellen küzdjél, hanem összpontosítsd az elmédet a célra.

A siker 7 mítosza - A fókuszálás ereje

Milliónyi dolog elterelheti a figyelmedet, és elvonhatja az energiádat. De csak abban az esetben, ha hagyod. A pozitív figyelemenergia ereje azonban azon tartja a fókuszt, ami jó, és ahova tartani akarsz. Az igazi erő ebben van, nem az értelmetlen küzdésben. A siker 7 mítosza kiküszöbölésének egyik módja ez.

2.Az egyensúlytalanság ereje

Sokan azt hiszik, az egyensúlytalanság valami negatív dolog. De nem az. Ha ismered a Seth könyveket, ott olvasható, amikor Seth a következőket mondja:

…Az identitás szakadatlanul stabilitásra törekszik, viszont a mozgás szakadatlanul változásokat idéz elő. Ez a dilemma egyensúlytalan állapothoz vezet, melynek csodálatos mellékterméke az Én tudata. Mert a tudat és a lét nem finoman kiegyensúlyozott helyzetekből áll elő, hanem éppen a kiegyensúlyozatlanságból, melynek hatalmas a teremtő ereje. Olyannyira, hogy ha valaha egyensúly jönne létre, valóság nem is létezne.”

Ha most éppen olyan tapasztalatod van, ami nem jó, az nem baj. Azért, mert megadja azt az impulzust, hogy valamin változtass. Mindig az egyensúlytalanság az, ami akkora löketet ad, hogy nagy dolgokat vigyél véghez. Ami persze nem jelenti azt, hogy nem lehetnél idilli, nyugodt, békés állapotban. Dehogynem! Erre törekedj is, csak tudd, hogy mindig vágyni fogsz arra, hogy valami mást, újat tapasztalj.

A siker 7 mítosza helyett 3.Legjobbá válni

Folytatva a tökéletességről szóló gondolatmenetet, nem az a lényeg, hogy tökéletessé válj, hanem a lehető legjobbá. Igen, a siker bevonzása akkor a legkönnyebb, ha valamiben a lehető legjobb vagy. A legjobbá válni az egy folyamat, ami sokkal kézzelfoghatóbb, mint az elérhetetlen tökéletesség illúziója.

És még csak arról sincs szó, hogy a világon a legjobbá válni, mert legtöbb esetben, ha önmagadhoz képest a lehető legjobbá tetted magad, már eléred a célodat. Egy régebbi cikkemben már kifejtettem, hogyan lehetsz a legjobb bármiben. A legtöbb esetben elég egyvalamiben kiemelkedően jónak lenned, hogy nagy eredményeket érjél el.

4.A pozitív hatás ereje

A siker 7 mítosza egyike a népszerűség keresése, de ezt engedd el. Ne azért cselekedj, hogy sokan szeressenek, hanem érd el, hogy mások felismerjék magukban a lehetőségeket! Végtelenül sok kihasználatlan potenciál van, amit mások nem vesznek észre, ebben érdemes segítened őket. Ha tudod hogyan motiválj másokat, már meg is nyerted őket.

Ez az egyik legjobb az életben, amikor a másikban felismered önmagad és viszont, ha olyan impulzusokat adsz, hogy ő ráébredjen saját hatalmára. Egyébként ekkor szeretni is fognak, de sokkal felemelőbb érzés az az öröm, hogy neki is sikerült elérnie valamit, amit addig nem.

5.Az inspiráció ereje

Az inspiráció belülről jövő, mély ösztönzés, amely onnan ered, hogy valami érdekel, valamit szeretsz, valami mélyen megmozgat. Ha valamit általában szeretsz csinálni, és/vagy szokássá vált, abban nagyon jó lehetsz. Ilyenkor a motivációs könyvek és minden más hasonló, arra jó, hogy a fókuszodat a célon tartsa.

6.A siker 7 mítosza ellenszere – A küldetés ereje

Nem mondom, jó érzés győzni, ideig-óráig motiválja az embert, azonban ez engem sosem elégített ki. Ha valakinél jobb vagyok, az egy dolog, de ez még nem tesz boldoggá. Nekem kellett valami, ami túlmutat a szokványos vágyakon, és vele másokat is szolgálok. Az életcélok megtalálása számomra sem volt könnyű, egészen addig, míg a megfelelő kérdések nyomán rá nem jöttem, mi mozgat meg igazán.

Ha van egy küldetésed, akkor bármi történik, Te sosem buksz el, nem vallasz kudarcot. Mert hiába hibázol, hiába történik valami baj, a küldetés ereje sokkal nagyobb ezeknél, így végül mindig diadalmaskodsz. Az önmegvalósítás iskolája 2. című könyvemben az élet háromszöge egyik csúcsa a küldetés, amellyel külön részben foglalkozom.

A küldetés ereje

7.A tudatosság

10-szer akkora eredményeket elérhetsz, ha tudatosan cselekszel – vagy nem cselekszel – mint amikor csupán a cselekvéstől várod az eredményt. Ha például vállalkozó leszel, akkor elsősorban nem az fogja eldönteni az eredményeidet, mennyit dolgozol. Hanem az, mennyire tudatosan tervezed, készíted elő, viszed véghez, és építed fel a vállalkozásodat.

A legjobb cselekvés sem tudja pótolni a belső energiát. A cselekvések azért hoznak eredményeket, mert valaminek a végső fázisai, ami az elmédből indul ki. Attól, hogy másokat utánozol, még nem biztos, hogy sikeres leszel, mert nem tudhatod, őket mi inspirálja.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük