Onfejlesztés mint céleszkoz Ez nem az egyéniség útja

Önfejlesztés mint céleszköz? Ez nem az egyéniség útja!

Önfejlesztés, mint eszköz a célhoz? Ez nem az egyéniség útja! Nem csak általában vannak „átlagemberek”, de az önmagukat fejlesztők között is vannak. Ők azok, akik célokat akarnak elérni. Mert azt hiszik, ez a végállomás. Hogy arról szól az egész, hogyan valósítsunk meg, érjünk el valamit.

Valójában nem így van. Ez ugyanis csak a melléktermék. De nevezheted jutalomnak is. Az egyéniségépítés ennél sokkal több. Ha Te tényleg kiváló egyéniség akarsz lenni, hagyd meg a hagyományos önfejlesztési utat az átlagembereknek. Mire végére érsz a cikknek, alig várod, hogy kilépj a keretek közül és a saját utadat járd.

A témát már érintettem A siker nem a küzdés eredménye. Egy folyamat véghezviteléé című cikkemben. Mindenképpen olvasd el, ez rendet rak a fejedben mindenféle önfejlesztéssel kapcsolatos dologgal szemben. De most vigyük tovább az ottani gondolatsort, illetve nézzük meg egy másik oldalát.
Az önfejlesztés legnagyobb félreértése

Az önfejlesztéssel kapcsolatban nagy téveszmék vannak az emberi fejekben. A legtöbben egy szükségszerűen használt cselekvéssorozatnak hiszik, valamilyen cél elérése érdekében. Mintha x és y dolgot meg kellene változtatnod magadon ahhoz, hogy cserébe valamit kapjál.

Ezért az egész önfejlesztés sokak számára munkává válik. Pontosan úgy, mint amikor pénzért dolgozol, csak itt a jutalom nem annyira pontosan körülírható, vagy elérhető. De az önfejlesztés – mármint a valódi – nem ez.

Az önfejlesztés egy tudatos folyamat annak érdekében, hogy egyre intenzívebben éld át a létezés nagyszerűségét önmagadban.

Ugye ezt a meghatározást máshol még nem olvastad? A lényeg az, hogy az önfejlesztés elsősorban folyamat, nem pedig eszköz, bár annak is használható. S mint ilyen, nem egy adott ideig tart, hanem folyamatos. Azazhogy nincsen vége. Miért érjen véget, ami jó?

Az önfejlesztés az egyik legnagyobb élvezet az életben, egy nagyszerű játék. Ezen a ponton szoktak megdöbbenni a legtöbben, mert nem értik. Azt gondolták, ez valami borzasztóan komoly, nehéz, és kemény feladat. De emlékezz csak, amikor valamiben egyre jobb lettél, és jöttek az eredmények, élvezted?

Valószínűleg annyira, hogy állandóan kedved volt egyre jobbnak lenni, pedig semmi sem kényszerített rá. Az igazi, belülről fakadó önfejlesztés sohasem kényszer, hanem a belőled fakadó vágyak motiválják. Ha nem tanulod meg élvezni magát a folyamatot, sohasem leszel igazán sikeres benne.

Mert akkor mindig egy adott eredményért (jutalomért) tennéd, s ha az nincs meg, akkor elveszted a kedved. De ez az egyik legnagyobb butaság. Mégis mennyien ezt csinálják! Mostantól vizsgáld meg magad és figyeld meg, mit élvezel az önfejlesztésben. Ha azt mondod semmit, akkor valami teljesen mást csinálsz.

Nézd csak meg, mi a különbség egy átlagos ember önfejlesztése, és az egyéniségé között.

Az önfejlesztés folyamata

Az egyik legfontosabb elv, amit érdemes megértened, hogy elsősorban ne a céljaidért dolgozz, hanem önmagadon (az egyéniségeden). A legtöbb ember azért ér el csak részsikereket, mert nem veszi figyelembe ezt.

Önmagad és a céljaid között szoros összefüggés van, és ha tervszerűen, következetesen építed magad, akkor a céljaid menet közben megvalósítod. Ha csak a céljaidra fókuszálsz, mindig újra kell kezdened mindent, s ismételten végig mész egy „munkafolyamaton”.

Így állandóan az A -ból B -be állapotában leszel és nem veszed észre, hogy ha önmagad fejlesztésére alapoznál, mindig magasabb szintről léphetnél tovább. Ugyanazokat a dolgokat, amelyek kezdetben nehézségeket okoznak, magasabb fejlettségi szinten könnyedén megoldod.

3 alapvető dolog

3 alapvető dolog van, amit mindig kézben kell tartanod, ha teljes életet akarsz élni. Ez a három a figyelmed, az időd és az irányítás. A figyelmed a legelső és legfontosabb, de ezt semmilyen iskolában nem tanítják. Ahova/amire figyelsz, az határozza meg életedet.

Ezen a weboldalon számtalan írást találhatsz a témáról, mivel a figyelemenergia egy alapkő a sikeres élethez. Az idő szintén kulcstényező, valójában megfizethetetlen, hiszen korlátozott mennyiség áll belőle rendelkezésedre.

Ha az életed irányítása nem a Te kezedben van, akkor bizony búcsút mondhatsz vágyaid, álmaid jókora részének. Le kell mondanod egy csomó dologról, amit átélhetnél. A legtöbb ember nincsen annak tudatában, hogy ez a 3 alapvető dolog nincsen a kezében.

Tévedésben élnek, mégpedig a társadalmi programozottság által. Kívülről számtalan módon rabolják el a figyelmed, az idődet mások és főleg a munka(hely) tartja kézben, az irányítást pedig mások, vagy téveszmék. Például ha azt hiszed a sok pénztől függ az életed feletti hatalom.

Önfejlesztés munka

Számtalan csábos, jónak látszó út van, amelyről azt hiheted, oda vezet, ahova igyekszel. Majdnem mindenki beleesik ezek csapdájába. Ha kíváncsi vagy, melyek ezek, és tudni akarod, hogyan tartsd kézben a figyelmed, az időd és az irányítást, olvasd el ezt a cikket:

A felemelkedés 7 zsákutcája, és 7 törvénye.

Szeretnél vonzó lenni?

Az emberek nagyon szeretnének vonzóak lenni. Olyan ember nincs is, aki nem szeretne, legfeljebb titkolja. De miért is él bennünk ez a vágy? Azért, hogy bevonzzunk másokat? Nyilván ennek csak másokkal szemben van értelme, hiszen egyedül, egy szigeten, nem sokat számítana. Sokan rávágnák, hogy a mások általi elfogadottság, elismerés, tetszés, tisztelet, s ezzel együtt több lehetőség miatt.

Ez azonban csak a külcsín, amit beadnak neked, s a legtöbben be is veszik. Mint szinte mindennek, ennek is energetikai oka van. Ha úgy érzed, vonzó vagy, az eszméletlenül sok belső energiával tölt fel. Úgy érzed, egy csomó mindent elérhetsz. De mi van, ha megfordítod a folyamatot és először belső energiával töltöd fel magad?

Mit gondolsz, vonzóbbá válsz? De bizony ám! Hogyan töltsed fel magad? Ezt a témát már többször érintettem, a legrészletesebben talán „A személyes energia mesterei” című e-könyvemben. A tested, az aurád, a kisugárzásod, a tetteid mind mind követik a Te belső energiáidat.

A belső energiáidat pedig Te alakítod folyamatosan az életmódod, a gondolataid, a tetteid, s legfőképpen a figyelemenergiád által. Te vagy az a mester, aki egy olyan művön dolgozik, amely egyre tökéletesebb, de sosem lesz készen, mert mindig lehet jobb és jobb. Ez a mű az egyéniséged.

Sorsmegváltoztató szavak

Az átlagembereknek fogalmuk sincs arról, mennyire számít az, milyen szavakat használnak. Azt hiszik, csak a cselekedeteik számítanak. Ha a szavak csak semleges jelek lennének, így is lenne. De a szavak többségének jelentése van, fogalmak is lehetnek és számos érzelmet társítunk hozzájuk.

Ma már szinte közhelynek számít, de ugyanúgy érvényes: a tudatalatti nem tudja megkülönböztetni a szavakat, csak az érzéseket. Ezzel nem arra utalok, hogy bármit mondhatsz, az számít, amit érzel, hanem arra, hogy ne használj olyan szavakat, amelyek kellemetlen érzéseket keltenek benned.

Elhiszed, hogy akár egyetlen szó másként értelmezése, vagy lecserélése megváltoztathatja az egész életedet? Hihetetlenül hangzik, pedig ez mögött valós esetek állnak. Olvasd el a 7 szó, amelyet cserélj ki, vagy lépj tovább belőlük című írást, és ámulj-bámulj.

Egyéniség egyedül

Ha egyedül élnél egy szigeten, akkor is lehetnél egyéniség? A legtöbben ha az egyéniség szót meghallják, másokhoz viszonyítják. Úgy jön felszínre a kép az elmédben, hogy áll valaki középen, aki különleges (vagy jobb, vonzóbb mint a többi), és körülötte szürke, hasonló átlagemberek?

Szigeten egyéniség

Ha nyomozni akarnál utána miért is akarnak az emberek kiemelkedő, vonzó, vagy irányító egyéniségekké válni, mindig ez áll a háttérben: másokhoz képest. Másokhoz képest akarnak jók lenni, mert mi végre az egész, ha nem vagyok jobb mint mások?

Csakhogy, ha eljutsz egy bizonyos szintre, megélsz bizonyos dolgokat, egy napon arra ébredsz, hogy ez már nem is motivál annyira. Mi történt? Csak annyi, hogy felismerted magadban a tényt, valójában minden külső visszaigazolás csupán eszköz volt, hogy tudd, amit minden gyermek tud.

Azt, hogy éppen elég jó, és nem kell megküzdenie mások elismeréséért. Az egyéniség valójában egy belső dolog, ha mások visszaigazolásától függ, akkor az csak képzelődés. Ettől a ponttól fogva talán egy kicsit misztikusnak, vagy pszichológiai dumának tűnhet az egész, de valójában ez a realitás.

Amikor teljesen egyedül vagy és egyéniségnek érzed magad – anélkül, hogy bárki más véleménye, vagy rá tett hatásod eszedbe jutna – elmondhatod, hogy kapiskálod az igazságot. Innentől fogva aztán bármit tehetsz, az egyéniséged tudata nem hagy el soha.

Semmilyen külső esemény, vélemény nem ingathat meg. Ezért igaz az, hogy senki más nem tehet egyéniséggé. Iránymutatást adhatnak, de csak Te válhatsz igazi egyéniséggé. Azonban vannak bizonyos elvek, szabályok és módszerek, amiket jó ha betartasz.

Amikor egyéniség vagy, vagy akarsz lenni, minden egy kicsit másképp működik. Nem teheted azt, amit a többség, hiszen a tömeg a legkevésbé egyéniség. A nézőpontodon, a reakcióidon és a megszokott tudatalatti programjaidon kell változtatnod. Ez az ami biztosan működik.

Kezdd itt: 

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük