7 szó, amelyet cserélj ki, vagy lépj tovább belőlük

7 szó, amelyet cserélj ki, vagy lépj tovább belőlük

7 szó, amelyet cserélj ki, hogy életed gyökeresen megváltozzon. Amennyiben sikeres, gazdag, boldog, jó életet szeretnél élni, különösen fontos, hogyan használod a szavakat. Egyes szavak megváltoztatása, vagy másképp való használata teljesen megújíthatja az életedet.

Ez a cikk a szavakról szóló cikksorozat első és második részének a folytatása. Az első cikkben megnéztük, melyik az a tíz szó, amely megváltoztatja életed, a másodikban, azt, hogyan teremthetsz a szavakkal.

Ebben a cikkben 7 olyan szóról lesz szó, amelyet érdemes kicserélned, vagy éppen tudatos használatával elhagynod a negatív jelentés és hatástartalmát. Először bemutatom ezt a 7 szót, majd megmutatom hogyan helyettesítsd, vagy lépj tovább belőle.
A 7 szó, amelyet cserélj ki, vagy lépj tovább belőlük – a 7 szó, ami jó

Véletlen

Egy materiálisan gondolkodó embernek teljesen természetes ez a szó, mi több, az evolúciót, az ember, a tudatosság létrejöttét is annak tekintik. Ezt a témát részleteiben megtárgyalni túl hosszúra vezetne, ezért maradjunk a lényegnél, ami a Te életedre nézve fontos.

Mi a véletlen? Nem más, mint egy szó arra, amikor valamit nem tudunk megmagyarázni. Nem találjuk a kiváltó okokat, a folyamat eredetét. Nem önmagában létező valami, hanem a mi gondolatunk arról, aminek nem látjuk az okát.

Mi a véletlen?

Rengeteg véletlen történhet az élet során, de mindennek van oka – még ha nem is tudjuk felderíteni mi az – különben nagy baj lenne, hiszen ez megkérdőjelezné a mindenség működési rendjét.

Minden oknak megvan az okozata, és minden okozatnak megvan a maga oka. Semmi sem létezik véletlenül, hiszen az elpusztítaná az Univerzumot.

Hermész Triszmegisztosz

Akarom

Ha a 7 szó közül a szeretném szóval összehasonlítjuk, ez már egy jóval erősebb kifejezés, nagyobb a valószínűsége a szándék kivitelezésének. Egy apró bökkenő van ezzel a szóval, ez pedig az időbeliség. Amikor eldöntesz valamit, helyénvaló, de később ne használd.

Ugyanis az „akarom” azt az érzést erősíti benned, hogy valamit meg akarsz szerezni. Ezzel együtt mindig a jövőbe tolja azt, hacsak nem egy olyan dolog, amelyről tudod, hogy könnyen eléred. Ez esetben nem is használod az akarom szót – az eldöntés pillanatát leszámítva – ezt figyeld csak meg.

Amikor valamit nagyon akarsz, akkor nem csak erőket összpontosítasz az érdekében, de saját magad számára is nehézzé teszed azzal, hogy a hiányának az érzését erősíted vele.

Utálom

Ez ugye sejted, miért ne használd. Mondd csak, ki és máris kevésbé érzed jól magad. Az egyik dolog, hogy rossz irányba fókuszálja a figyelemenergiát, de ráadásul azt erősíti, ami nem jó.

A tudatalatti nem tudja úgy megkülönböztetni a szeretem és az utálom szavakat, mint Te. Ezért ha utálsz valamit, azt ugyanúgy vonzod magadhoz, mint ha szereted, azáltal, hogy erős érzelmeket társítasz hozzá.

Igazából ha valami nem tetszik, elég, ha más valamire fordítod a figyelmed. Nem kell foglalkoznod vele. Ha olyasmiről van szó, amivel nap mint nap szembe kell nézned, akkor pedig érdemes utánajárnod, „mit akar közölni veled ezzel az élet”.

Szükség

Szükséged van ételre, italra, ha más nem, hát levegőre. Legalábbis a (fizikai) testednek. De ez csak féligazság. Ha ezt az eszmefuttatást folytatod, hamarosan az egész életed szükségekből áll.

Az a helyzet, hogy a szükség szó onnan ered – legalábbis akkor használod – ha valami nincs (jelen). Nem szoktál azon gondolkodni, hogy „szükségem van levegőre”. Hiszen az normális körülmények között rendelkezésre áll.

Ez ugyanígy van mindennel. Minden a rendelkezésedre áll – ezt ösztönösen tudtad is kisgyermekkorodban – csak az élet során más emberek, akiknek szintén ezt tanították, átadták neked a szükség gondolatát.

A szükség akkor jön létre, ha a figyelemenergiádat arra összpontosítod, ami nincs (jelen), vagy amiből éppen nincsen elég (jelen).

A szükség

Gonosz

Ezt a szót általában tudatos élőlényekre használjuk, akkor, ha olyasmit cselekszenek, amely ellentétben áll az általunk helyesnek vélttől, és mindezt szándékosan teszik.

Csakhogy kétfajta tudatosság van. Az egyik a logikus, észbeli, „egós” tudatosság, a másik az intuitív (nem ösztönös), fejlett belső vezérlőrendszer általi. Utóbbi, amely az emberi szellem része, némely embereknél „alvó”, látens állapotban van.

Ők ilyen szempontból nem tudatosak, tehát cselekedeteik, szándékaik a nem tudatosságból erednek. Ha gonosznak véled őket, ezzel csak erőt, energiát kölcsönzöl nekik, és magadat is gyengíted, mert azt hiszed, a gonoszság ellen kell harcolnod.

Igazság

A 7 szó közül ezzel aztán igazán nem lehet baj – vélheted. De hányan mondják azt, hogy „ez az igazság”? Természetesen az ő álláspontjukból. És milyen sokan használják azt a „féligazságot” is, hogy „az élet nem igazságos”.

Az igazság térben és időben változhat? Ha igen, mi akkor az igazság? Kinek az igazsága? Mi az egyetemes igazság, és mit tudsz kezdeni vele?

Megérdemlem

Ez nagyon fájdalmas. Nagyon sok ember, köztük én is számtalanszor gondoltuk, vagy akár ki is mondtuk – „ezt megérdemelném”. Ugyanis számos helyzet van, amikor valaki, aki nem is dolgozott meg érte, megkap, vagy elér valamit, míg mi, akik tényleg igazán minden tekintetben ezerszeresen megérdemelnénk, nem kapjuk meg azt!

A megérdemlem szóval is ugyanaz a helyzet, mint az akarom szóval. Az univerzum nem ismeri ezt a szót. Ez olyan, mintha azt mondanánk: ez járna nekem, mégsem kapom meg. Tehát ha arra gondolsz, ezt megérdemelnéd, egyben azt is kijelented, nem kaptad meg.

Mit használj helyettük, vagy hogyan lépj tovább belőlük

Szinkronicitás

A szinkronicitás szó eredete egészen visszavezet Carl Jung svájci pszichológusig. A szinkronicitás egy olyan rendező elv, amelyben az oksági kapcsolat először nem is tűnik fel.

Valójában minden úgynevezett „véletlen” ilyen oksági viszonyokon alapul. Számos kisebb-nagyobb mozzanat áll mögötte, amelyek az idő és a tér egy pontján valamilyen esemény bekövetkeztét hozzák magukkal.

Az átlagemberek ezt a véletlen számlájára írják, de ha Te tudatosan akarod élni az életed, légy tisztában vele, hogy semmi sem történik „csak úgy”. A mindenség mindig reagál a tudatunkra, de az időbeliség miatt előfordulhat, hogy sokkal később következik be valami, mint azt gondoltuk volna.

A szinkronicitás

Ha van egy egyszerű gép, akkor annak a működése alapján egyszerű kikövetkeztetni, mikor, mi, miért történik. De ha valaki készít egy bonyolult programot, a számos összetevő miatt sok olyan kimeneteli lehetőség merülhet fel, amelyet lehetetlenség lenne emberi ésszel mind követni. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a véletlen alapján működik, csupán azt, nem látunk át minden részletet.

Elérem, megteszem, átélem

Ezek a szavak az akarom -ot hivatottak helyesíteni attól a pillanattól fogva, mihelyt eldöntöttél valamit. Ezek már időbeliségben és érzésben a megvalósulás, „jelenvalóság” felé mutatnak.

De vigyázz, mert ha folyamatosan mondogatod, hogy „elérem”, vagy „megteszem”, ugyanazt csinálod, mint az akarom esetében, vagyis saját magadat ösztönzöd, ahelyett hogy tényleg átélnéd.

Mindig onnan érdemes elindulni, mit tennél, ha már meglenne. Tedd már most azt, így nem lesz szakadék az elérendő és a jelenlegi állapot között. Ha olyan dolog, amihez valami külső dolog is kell, akkor az érzést éld át, amit jelentene, illetve szedj össze gondolatban mindent, ami jó, amikor megvan.

Elfogadom (a létét)

Nincs értelme utálni valamit. Kinek is jó az? Akkor utálsz valamit, ha azon jellemzőire összpontosítasz, ami ellenszenves neked. Ezt elég többször, vagy hosszabb ideig megtenni, és máris építettél egy felesleges mentális-érzelmi akadályt az életedben.  Hogyan lépj tovább, amikor nem tetszik valami?

Csak fogadd el a létezését! Nem kell megszeretni, sem kedvelni. Ne adj semmilyen figyelemenergiát az adott dolognak (vagy netán lénynek). Ha pedig folyamatosan jelen van életedben, akkor keresd meg az előnyös, jó részeit (mindennek van), és csak arra összpontosíts.

Van

A 7 szó közül az egyik legjobb. Minden van. Számodra is minden rendelkezésedre áll. De erről én nem tudlak és nem is akarlak meggyőzni. Járj utána magad! Ha a szükségre összpontosítasz, egyre több lesz az életedben, ha arra, ami van, egyre több lesz abból.

Ha elkezdenéd felsorolni mennyi mindennel rendelkezel, szinte soha nem érnél a végére. Amikor erre fókuszálod a figyelmedet, az olyan, mintha kijelentenéd az univerzumnak: „nekem annyi mindenem van, és olyan jól érzem magam tőle”. Erre ő: Igen? Akkor kapsz még többet! És amivel tele volt a tudatod, kamatostól megkapod.

Mennyi minden

Ez nem valami elmélet, hanem az élet gyakorlati működése. Mindig azt kapod, ami már benned van. Nem is lehet másképp. Ha a külső dolgokra összpontosítasz, manipulálással akarod megszerezni a dolgokat és ez folyamatos szükséget és ellenállást teremt.

Előbb legyen rend és harmónia a Te fejedben és szívedben, aztán már a cselekvéseid is ennek mentén sikeresek lesznek.

Ellentét – a tudatosság alapja

A fekete gonosz és a fehér a jó? Ugye milyen butaság lenne ezt állítani. Ha minden egyforma lenne, nem lehetne a dolgokat megkülönböztetni egymástól. A létezés egyik zseniális „találmánya”, hogy mindennek ellentétpárját képez, és így lehetőség van a választásra, döntésre.

Nehéz lenne fejlődni, de akár csak élni is, ha nem lennének különböző lehetőségek. Amit gonosznak nevezel, az tulajdonképpen az ellentétpárja annak, ami számodra a jó. Sem több, sem kevesebb.

Döntéseid által folyamatosan más és más helyzeteket tapasztalsz meg, és egyre tudatosabbá, bölcsebbé válsz. Az ellentétpárok segítenek, nem akadályoznak.

Nézőpont

Mivel egy egyéni létező vagy, egy egyéni szempontól látod a mindenséget. Amit Te igazságnak gondolsz, az a Te nézőpontod. Ez pedig folyamatosan változhat, és minél fejlettebb a tudatod, annál „egyetemlegesebben”, azaz személytelenebb, egyetemesebb szempontból látod a dolgokat.

Az élet sem nem igazságos, sem nem igazságtalan, egyszerűen visszatükrözi azt, ami benned van. De mindig a tér és idő korlátai között, ezért tűnik, hogy ilyen, vagy olyan. Pedig csak egyszerűen tökéletes.

A szavak gondolataidat sorsformáló erőkké teszik

A szavak gondolataidat sorsformáló erőkké teszik. Figyeld meg az embereket, hogyan beszélnek, milyen szavakat használnak, és ebből megtudhatod azt, is, milyen életet élnek. Az egyes szavakhoz jelentéstartalom társul és ettől függően segíthetik, vagy akadályozhatják az embert.

Ezt már gyermekkorunktól fogva tanuljuk, és bizonyos szavak néhány évtized után már mágikus erővel hatnak ránk. Szinte hipnotikus hatást gyakorolnak életünkre. Ezért olyan fontos, hogy tudatosítsuk, és okosan használjuk a szavakat.

Az iskolában nem tanítják ezt, így neked kell utánajárnod, mit és hogyan használj, hogy magadnak használj. A szavak használata nem csupán szellemi dolog, hanem cselekvés, és ha sokat kommunikálsz másokkal, ennek a szerepe még fontosabb számodra.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük